Kuching és la ciutat més important de l’estat de Sarawak, una de les dues parts de Malàisia de l’illa de Borneo. Si arribes a Borneo, Kuching ha d’estar al teu itinerari i aquí t’expliquem com viure-la amb pressupost motxiller. Com totes les ciutats de Malàisia, Kiching és per menjar-se-la.
Hauries de saber:
Kuching té molts museus gratuïts
Breu història per parlar al bar
Aquesta ciutat va tenir un notable creixement durant els temps del rajà blanc, James Brooke. Aquest va establir Kuching com a capital de Sarawak i tant durant el seu temps com el del seu successor, Charles Brooke, Kuching va anar creixent amb la construcció del fort, d’un hospital, un museu, etc.
Els rajàs blancs van incentivar l’arribada de xinesos a l’illa, per tal de tenir gent que treballes les terres. A canvi els donava habitatge i protecció.
Ruta gratuïta per Kuching
Kuching potser és una de les ciutats de Sarawak on es nota més les influències xineses. De fet, hi ha el Museu d’Història Xinesa, d’entrada gratuïta. També hi ha el carrer xinès, el Carpenter, amb diversos temples com el Hin Ho Bio i el Hiang Thian Siang Ti Temple i un mercat de menjar. Aquest carrer és el que té la moguda nocturna amb bars amb molt d’estil. Davant del museu hi ha el Tua Pek Kong Temple. Com hem comentat, durant els temps dels Brooke els xinesos van ser ben rebuts per tal de fomentar el comerç a través del riu.
A Kuching hi ha uns quants museus més gratuïts, per tant I si plou? tenim el problema resolt. El d’etnologia que té la planta baixa dedicada a la història natural i la superior a les diferents ètnies de la regió, els seus costums, jocs, tècniques de construcció, etc. El museu d’art, que està al costat de l’anterior i on vam veure-hi una exposició que parla de les diferents visions del cosmos segons les ètnies, una part centrada en els ibars, una de les ètnies locals i per últim un resum de la història de Sarawak des del temps del rajà Brooke fins a l’actualitat, passant per la invasió japonesa del 1941 al 1945.
Al costat d’aquests museus hi ha el museu d’Història Natural, però quan hi vam anar nosaltres estava tancat. Travessant la carretera, pel pont de vianants, a prop de l’edifici de la televisió i al costat de l’Auditori, hi ha el museu Islàmic. Aquí ens expliquen una mica sobre la història de l’islam, els seus costums, les aportacions a la humanitat en diferents àmbits com l’astrologia, l’economia o la literatura, entre altres. I també objectes característics com a instruments musicals, armes, ceràmiques i mobles.
Camí al barri xinès ens trobarem el museu Tèxtil. Aquest té dues plantes, la primera que explica com es teixia, les inspiracions dels patrons i el significat dels dibuixos. La segona mostra les vestimentes tradicionals dels nuvis el dia de la boda per als ibars, els malais, els indis, els xinesos, entre altres.
A l’altre costat del riu Satawak hi ha el fort Margaretha d’estil victorià i entrada gratuïta, l’edifici del teulat daurat Sarawak State Assembly, l’Astrana que era l’altra fortificació i el poble Malay, anomenat Kampung.
Extra per Kuching
Passejant per Jalan Gambier, per la riba del riu, trobarem a terra plaques que expliquen d’una manera molt resumida la història de l’estat. També d’aquest costat de riu hi ha l’edifici, que durant l’època de Brooke corresponia a l’administració i que ara és el Centre d’Informació i Turisme. Just al davant hi ha el monument memorial a Brooke. Si seguim caminant per aquí, a part de trobar una de les escultures referents als gats, ens trobarem la que fou la primera mesquita, la Masjid Bandaraya Kuching.
Ben a prop hi ha el Gurdwara Sahib Sikh Temple. Aquests temples Sikh (Gurdawa) tenen una cuina gratuïta per la comunitat però el dia que hi vam anar, estava tancada. Almenys el temple està obert i podem llegir una mica sobre aquest culte i la seva presencia a Sarawak. A més a més, és un bon lloc per descansar i fer passar la calor, i hi ha banys gratuïts i aigua freda potable.
Diuen que el nom de Kuching pot venir d’una deformació de la paraula malaia per gat. Potser per això per la ciutat trobem tantes referències a aquests felins domèstics. Hi ha diverses escultures d’aquests felins i fins i tot un museu dels gats, d’entrada gratuïta, però queda lluny del centre. Per tant, el que t’estalvies en l’entrada t’ho deixes en l’autobús o si hi vas caminant, compra d’aigua perquè el clima de Kuching és calorós i humit a més no poder.
Hauries de saber
L’imprescindible
Entrar i Sortir de Kuching
- De Miri a Kuching: autobus nocturn per RM90.
- De Kuching a Kuala Lumpur: vol
Moure’t per Kuching
- Hi ha autobusos locals per 2RM o el UBER
- Caminant
Dormir a Kuching
- Quiik Cat: Llit en habitació compartida amb 3 lliteres, RM17. Banys compartits. Pa i melmelades, te i cafè lliure tot el dia.
Menjar
- Per menjar barat, al mercat. Hi ha parades de menjar i altres de beure i gelats. Els plats ronden entre els RM3.5 i els 4.5
El que et farà estalviar diners
- Els museus són gratuïts i estan oberts de dilluns a divendres de 9.00 a 16.45 i els caps de setmana de 10.00 a 16.00.
- Els banys públics s’han de pagar, entre RM1 i 1.20. Hi ha banys gratis a Gurdwara Sahib Sikh Temple.
- Hi ha diverses xarxes de wifi obertes per la ciutat i els museus.
Atractius Turístics
- Els museus són gratuïts i estan oberts de dilluns a divendres de 9.00 a 16.45 i els caps de setmana de 10.00 a 16.00.
Has estat a Kuching? Vols anar-hi? Explcia’ns quin és el teu cas.