Si has viatjat a Tailàndia entre l’octubre del 2016 i el del 2017 no se t’ha escapat l’amor que tenen els tailandesos pel seu rei. Diem aquestes dates perquè el 13 d’octubre del 2016 va morir, després d’una llarga malaltia, el rei Bhumibol Adulyadej, Rama IX. Durant el següent any, el país sencer li va rendir homenatge esperant el 26 d’octubre del 2017, la data del seu crematori, de l’últim adéu dels seus súbdits abans d’anar al paradís.

Per tot el país, ja sigui al carrer, a edificis públics o privats i a les cases hi ha altars dedicats a Rama IX, confeccionats amb fotografies del rei, flors i teles blanques i negres. Els panels publicitaris també estan plens d’imatges del rei i fins i tot quan entres en una pàgina web tailandesa, primer veus una pantalla amb el llaç negre de dol abans de poder accedir al contingut. Bangkok fou la ciutat on es va dur a terme la cremació i per a tal acte es va construir una estructura a la plaça Sanam Luang.

Però totes les províncies del país s’estan preparant per aquest últim adéu. Una de les activitats que podem veure és la dels voluntaris confeccionats flors amb fulles seques de blat de moro per cremar el dia senyalat. En total esperen fer 26 milions de flors, de set tipus diferents: narcis, que era la flor preferida del rei, roses, loly, cotó, rosemallow, orquidies, sleeping hibiscus i chaba thip. (Algunes venen en anglès perquè no sabem la traducció).

No tots els reis tailandesos reben tanta estima però en el cas del Rei Bhumibol i del seu padrí, el Rei Chulangkorn o Rama V, són considerats Grans Reis, ja que tots dos, dins del seu context històric van treballar per modernitzar el país i portar la igualtat entre els seus habitants.

Fins i tot, Rama V va rebre el premi de la UNESCO reconeixent-lo com Líder Mundial, celebrant els avenços del país en educació, cultura, sociologia, antropologia, desenvolupament social i comunicació, que es van dur a terme sota el seu regat. Pel que respecta al seu nét, Rama IX, va rebre el de premi Human Development Lifetime Achievement, concedit per les Nacions Unides.

El Rei Bhumibol Adulyadej va néixer el 1927 als Estats Units d’Amèrica. Es va convertir rei dels tailandesos el 1946, tot i que no va ser coronat com a tal fins al 1950. Durant els més de 70 anys de regnat sempre va mantenir la seva promesa de coronació, regnar pel benefici i la felicitat del poble.

El monarca va viatjar freqüentment al camp per tal de disminuir les desigualtats entre les zones rurals i les urbanes. Va fomentar estudis d’agronomia per millorar els cultius i l’obertura d’escoles a tot el país. Va crear més de 4000 projectes reials per moure l’economia que tocaven tots els àmbits socials, com educació pública, ocupació professional, mediambientals, agricultura, disponibilitat de l’aigua, entre altes tòpics.

Deixa un comentari