La Fuliola és un municipi de l’Urgell amb una població de 1217 habitants, dels quals 611 són dones i la resta homes. Dels 15 al 64 és on trobem la franja més gran de la piràmide de població amb 729 habitants. Després venen els majors de 65 fins als 84, que són 211 habitants i a continuació els nens i nenes menors de 15 anys.

L’economia del municipi és bàsicament agrícola i ramadera on destaca el cultiu dels herbacis, amb 631 hectàrees dedicades, principalement al blat de moro, al blat i a l’alfals i més de 10.000 caps de porcí. Aquestes dades són extretes d’Idescat.

Breu història per parlar al bar

La història de la Fuliola està lligada amb el comte Ermengol IV d’Urgell, qui va cedir la carta de població a Guillem Isarn. L’objectiu era fer una torre de defensa i poblar la regió per protegir el territori guanyat als musulmans.

Què visitar

La Fuliola és un poble que bé mereix una petita parada en la nostra ruta per l’Urgell, ja que encara manté, en part, l’estil de vila closa, amb els portals d’accés de l’època medieval. La paret de la muralla de la vila closa era la paret de les cases, algunes de les quals encara es mantenen en peu.

De fet, la vila closa i els portals, van ser declarats Bé Cultural d’Interès Nacional. L’església parroquial està dedicada a Santa Llúcia, la primera construcció data de 1783 i era d’estil gòtic, tot i que al llarg del temps ha patit diverses modificacions.

El poble consta de l’Ateneu Popular de tota la vida, on passa gairebé tot i dos museus, un d’Armes i un d’Arqueologia, Paleontologia i Mineralogia que per visitar-los s’ha de contactar a l’ajuntament (973 570 013).

Quan visitar la Fuliola

Si volem aprofitar els dies de festa major, hi haurem d’anar per Sant Jaume i Santa Anna, és a dir el 25 i 26 de juliol i si volem passar una mica de fred, per Santa Llúcia, el 13 de desembre. També podem aprofitar per visitar el municipi per la festa del Segar i Batre, a principis de junys i juliol.

Boldú

Boldú és un poble del municipi de la Fuliola amb una bonica església dedicada a l’Assupció del segle XI, d’origen romànic. Aquest poble de poc més de 200 habitants està orgullós de la seva creu de terme del segle XVII. Algunes de les cases pairals daten dels segles XVIII i XIX, com per exemple Cal Batalla, Ca la Simona i Cal Boada, aquesta última amb la seva curisosa fasçana, tant que apreix a la web del Patrimoni Cultural de la Generalitat.

Què et sembla fer una ruta per l’Urgell desconegut i visitar la Fuliola? Tens algun racó que t’agradaria compartir amb nosaltres? Has estat a la fira del Segar i a la del Batre?

This Post Has One Comment

  1. Antonio Mora Vergés

    El sistema e blogger no deixa respondre. A mi del Patrimoni m’agrada tot. El que sentia una especial debilitat per les creus de terme era el Josep Salvany Blanch. El primer dels ‘bojos’.

Deixa un comentari