L’arxipèlag de Luzon compren les illes de Luzon, Batanes, Banuyan, Catanduanes, Marinduque, Masbate, Romblon i Mindoro. Nosaltres parlarem de la més gran, la de Luzon.

Si vols fer una ruta diferent per les Filipines, et convidem a visitar el nostre itinerari per l’arixpèlag. T’ho expliquem tot i no ens callem res.

Hauries de saber:

Luzon és més que terresses d’arròs.

Et descobrim, gairebé, tot el potencial de l’illa de Luzón, una illa que amb un mes no en tens prou per coneixer tots els seus secrets. Aquí tornem a tenir una d’aquelles aventures excepcionals de quan fas un viatge motxiller, una Història per Dormir Tranquil.

En aquesta entrada, ens entretenim més a explicar-te com arribar als llocs, on dormir i els trucs motxillers que les bendímies turístiques, ja que aquestes les pots trobar en altres blogs.

En situació

L’illa de Luzon és l’illa de les muntanyes del país, amb l’estrella la zona de la Cordillera. En temps dels espanyols se l’anomenava Nueva Castilla, ells sempre tant originals amb els noms. Els primers pobladors de l’illa van ser els austroindonesis procedents de l’illa de Taiwan.

que visitar a l'illa de luzon

El primer contacte dels espanyols amb les Filipines va ser a Cebu però l’illa de Luzon va ser ràpidament un dels punts importants durant la colònia espanyola i des d’on Emilio Aguinaldo va declarar la independència.

La nostra ruta per l’illa de Luzon

La ruta que vam fer nosaltres per l’illa de Lizon va ser pel nord oest, la zona de Ilocos. Sortint de Manila cap a Baguio, viatjant a la nit i la següent nit de Baguio a Vigan. Després de passar el matí a la ciutat colonial vam anar cap a Cervantes on ens hi vam haver de quedar a dormir i l’on demà seguir la ruta cap a Bontoc. Nosaltres ens vam saltar Sagada, ja que vam llegir que s’ha de pagar un guia per tot.

A Bontoc vam passar-hi un dia i d’allí cap a Banaue i tornada a Manila amb bus nocturn. Tot el circuit es pot fer més òptim des del punt de vista del temps gastant menys dies però d’aquesta manera dormíem als autobusos i estacions i ens sortia més òptim econòmicament.

Els detalls per anar a Baguio

De Manila a Baguio hi ha dues línies que recorren la ruta: la Genesis i la Victory Liner, les dues surten de Pasay City o des de Cubao. La primera només tenia autobusos dels de 700P, així que vam anar a la terminal de Victory on per 455P surt un bus a les 22:00. Hi ha busos cada mitja hora durant el dia i cada hora a la matinada. En teoria tarda unes 6 hores més un parell segons el trànsit de Manila.

Atenció a la zona de Pasay és molt lletja.

Atenció amb la zona de Pasay que és lletja, molt lletja. Nosaltres la vam fer amb unes noies que vam conèixer al jeepney, si no, perduts! I molt perduts perquè no et donen ganes de preguntar a ningú, ni de treure el mòbil. I això ho diem nosaltres que n’hem fet de tots colors…

A l’estació de Victory de Baguio us hi podeu quedar a dormir. Els autobusos tenen wifi, que serà la que també podreu utilitzar a l’estació i per carregar hi ha un parell d’endolls no oficials.

Què visitar a Baguio

Baguio és una de les ciutats més fredes de Filipines i això es deu a la seva ubicació dits la regió de La Cordillera a la província de Benguet. Els filipins l’anomenen la ciutat de l’estiu perquè és l’únic lloc on es pot estar fresquets.

La fundació de la ciutat data de 1909 en mans dels nord-americans. Els tres punts més interessants de la ciutat són el parc Burnham, la catedral i el mercat. Us podeu moure per la ciutat caminant. Honestament, no és un gran lloc turístic però si teniu temps, feu-hi una parada per veure una Filipines diferent de les platges per a guiris.

Els detalls per anar a Vigan

D’aquí surten autobusos cap a Bontoc per 220P, a les 7:00, 8:00, 10:00, 14:00 i segurament un més tard però al cartell només hi posava els del matí. L’estació està a prop del mercat, la Dangwa station.

Per anar a Vigan s’ha d’anar a l’estació de la companyia Partas a Governator Pack Road. Surten autobusos cada hora, direcció Laoang i l’últim és a les 22:00h. El viatge és de 4 hores i costa 344P. A l’estació de Vigan es pot dormir, no hi ha per carregar però sí que hi ha wifi per 30 minuts al dia.

Per visitar Vigan es necessita unes dues o tres hores. Les motxilles les podeu deixar als nois de seguretat de la terminal.

Què visitar a Vigan

Vigan és la capital de la província de Iliocos Sur, a l’illa de Luzon, a Filipines.

Abans de l’arribada dels espanyols, Vigan era un lloc de comerç amb els xinesos. Els espanyols es van fer amb la zona el 1572 i el van convertir en el centre religiós i polític del nord de Luzon.

Tota la part turística es troba ben a prop de l’estació d’autobusos de Partas, que a la vegada està a prop del mercat. Les places principals de la ciutat mestissa són la plaça Burgos i la Salcedo.

El carrer més representatiu és el Crisologo on encara s’hi conserven moltes de les cases dels comerciants xinesos construïdes seguint una barreja d’arquitectura asiàtica i espanyola. Aquestes cases tenien la botiga a la planta baixa i l’habitatge a dalt. Avui en dia les botigues s’han reciclat com a botigues de souvenirs.

ruta per luzon

Les dues places estan unides la Catedral Metropolitana de San Pablo, construïda a finals del s.XVIII pels agustins amb un disseny a prova de terratrèmols. Al costat d’aquesta hi ha una església que ara és un restaurant de menjar ràpid, on podreu carregar els dispositius electrònics, i a l’altre costat el Palau de l’Arxidiòcesis.

A les 10:00 obren el Complex del Museu Nacional, entrada gratuïta, que es troba a l’edifici de l’antiga presó i al de la casa on va nàixer el Pare Jose Burgos. La part de la presó està dedicada al president Elpidio Quirino. El pare d’aquest era carceler i quan la seva dona va tenir contraccions de part no va ser a temps d’arribar a l’hospital, així que el que acabaria essent president del país va nàixer en una presó.

Hauries de Saber:

Vigan Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO

Hi ha tres sales dedicades a ell, l’habitació, el vestidor amb camises de seda de pinya i el despatx amb el seu diploma d’advocat escrit a mà. La plata baixa està dedicada a conèixer el procés de fermentació alcohòlica de la canya de sucre per obtenir-ne una beguda anomenada basi i a un seguit de pintures que mostren, de la mà del pagès Esteban Villanueva, com va ser la Revolució del Basi quan els espanyols van pretendre controlar el seu comerç.

ruta alternativa per les Filipines

La millor manera de descobrir el districte colonial, també anomenat Mestiso, ja que és on es van asseure els comerciants xinesos que es casaven amb filipines, és caminant i deixant-se portar pels peus. El pla urbanístic d’aquesta zona segueix els patrons Renaixentistes especificats en la Llei de les Índies d’Espanya per a totes les noves ciutats que es fundaven. La curiositat de Vigan és, que si bé manté aquest patró, té fortes influències d’arquitectura xinesa convertint-la en una ciutat única.

El 1999 va ser declarada Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO en ser la ciutat colonial espanyola més ben conservada d’Àsia. Vigan també es troba dins la llista de les 7 Ciutats Meravelloses del Món.

Els detalls per anar a Bontoc

Per unir Vigan i Banaue comença una de les típiques expedicions. No és difícil, però us portarà tot un dia. Per sortir de Vigan serveix qualsevol autocar que vagi cap al sud, només heu de demanar per l‘encreuament de Bitalag, abans d’arribar a Tagudin. Digueu-li al noi que voleu anar a Cervantes i ell us avisarà.

Anoteu tots els passos perquè no és fàcil.

El trajecte des de Vigan fins allí costa 149P i tarda unes 2 hores ben bones. Heu d’arribar allí abans de les 17:00 que és l’hora que surt la van, 150P, cap a Cervantes (si s’omple abans, surt abans). No sabem si n’hi ha una al matí però suposem que sí. Lo dolent de viatjar amb la van de les 17:00 és que s’arriba a Cervantes a les 19.30h i us haureu de quedar aquella nit a dormir allí.

que visitar a les filipines

El poble de Cervantes té dos carrers principals, a l’encreuament dels quals us deixarà la van. Cap a l’esquerra hi ha el mercat i el poliesportiu i cap a la dreta l’allotjament més econòmic del poble, el que tothom us recomanarà. Us demanaran 500P per l’habitació doble amb bany a fora i cafè per esmorzar però ho podeu negociar a 400P.

L’on demà teniu dues opcions, tant si aneu a Sagada com si aneu a Bontoc. A les 6:00 del matí surt l’única van directe cap a Bontoc. Si no voleu matinar tant, teniu a les 7:30, 8:30, 9:30, 10:30, 13:00, 14:00 i 16:00 una van cap a Bauko i d’allí una altra cap al vostre destí. El viatge fins a Bauko costa 70P i tarda una hora i d’allí fins a Bontoc costa 50P. Si aneu a Sagada li dieu al conductor que us deixi a l’encreuament.

El cost del viatge directe o per trams és el mateix i el temps depèn de la sort que tingueu. La primera van us deixa just on surten les vans cap a Bontoc i si està plena ja marxa. Sortint amb la de les 8:30 vam empalmar directe, no ens vam esperar ni 5 minuts.

Què visitar a Bontoc

Bontoc és la capital de la província Montaña així que és un bon lloc per comprar provisions per anar a Banaue.

Si us quedeu a la ciutat, podeu anar al museu que costa 60P o pujar fins a Maligcong per veure les terrasses d’arròs. Per anar-hi, s’ha de pujar amb jeepney i després a dalt pagar l’entrada, segons ens van explicar. Nosaltres vam optar per l’opció motxillera de caminar per la ruta uns 40 minuts fins a un punt d’observació.

Per dormir, l’opció més econòmica és un hotel a 150P l’habitació individual i a 280P la doble, amb bany compartit. No us podem donar detalls, més enllà del nom i de la ubicació perquè vam poder posar la tenda en un pati gratuïtament. Aquesta és una més de les anècdotes del viatge, en aquest cas l’anomen “la connexió mística entre els enginyers”. Algun dia escriure’m l’entrada a les nostres Històries per Dormir Tranquil.

El no, ja el tens, arrisca’t i demanar per acampar.

Si no us voleu quedar a Bontoc, podeu anar amb autobús cap a Banaue, el viatge és de 2 hores i dormir allí és més car.

Si opteu per pernoctar a Bontoc, el primer autobús del matí surt a les 7.30 i costa 120P. Hi ha un hotel, al principi del poble sobre la carretera principal que es diu Mountain, que és el més barat del poble a 280P l’habitació doble amb bany compartit, però nosaltres vam aconseguir acampar gratis.

Els detalls per anar a Banaue

Per anar de Bontoc a Banaue hi ha autobusos diaris cada hora que surten del carrer perpendicular al mercat. El primer és  a les 7.30 i l’últim, a les 16.00. El preu és de 150P.

Què visitar a Banaue

L’illa de Luzon és famosa per les terrasses d’arròs i el lloc més famós per veure-les és a Banaue, perquè les seves terrasses van ser declarades Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO, si bé a la llista hi ha quatre llocs més. De fet tota la zona de La Cordillera està plena de terrasses d’arròs i durant el viatge entre Bontoc i Banaue ja veurem diversos punts panoràmics.

terrasses d'arros banaue Luzon

Una activitat que es pot fer al dia i gratuïta és caminar per la carretera de Bontoc i anar parant als diferents punts panoràmics. L’últim, gairebé una hora de caminar, està a prop d’una caserna de policia. Des d’allí hi ha unes escales que fan tot un tour fins al poble de Banaue de nou, passant per les terasses d’arròs.

Hauries de Saber:

Les terresses d’arròs de Bontoc Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO

A Turisme us diran que necessiteu guia però l’únic que necessitareu és el google maps o els maps.me i aigua. Hi ha un parell de punts que poden causar confusió, però amb el gps del maps.me arribareu a bon port un parell d’hores més tard.

En resum, podeu fer-ho per lliure. I les motxilles? Les vam diexar a l’oficina d’Informació i Turisme. Molt amables.

Les terrasses de Banaue tenen més de 2.000 anys i van ser construïdes pels Ifugao, els natius d’aquesta àrea. Aquesta gent van construir tot un sistema de regadiu, que encara avui s’utilitza, i que aprofita els brolladors naturals de la zona.

Des de Banaue es pot anar a Batad, però tal com tenen muntat el sistema només tens tres opcions amb les que has de pagar si o sí. La primera és anar amb servei privat, contactar un tricicle i pagar. La segona és el tour que organitzen des d’Informació i Turisme i la tercera és per lliure però hauràs de quedar-te a dormir a Batad, ja que només hi ha un jeepney al dia que vagi cap a Batad i surt a les 17.00 de Banaue i un que torni i és a les 9.00 del matí.

Si plou, podeu anar al museu, l’entrada del qual costa 50P i tanca a les 17.00.

 

UNESCO filipines

Per tornar a Manila, desde Banaue hi ha dues companyies barates. La primera Ohayami Trans surt a les 19.00 i la segona, Coda Lines, a les 17.00. Totes dues costen 490P. La de Coda no té wifi, para a les 20.00 per sopar (creueu la carretera, hi ha un bar més barat) i arriba a Cubao vora les 2.00am. Des d’on us deixa aneu fins a ENSA i gireu a l’esquerra, a uns 100 metres hi ha la terminal de Victory Liner on podreu passar la nit.

Hauries de saber sobre Luzon:

L’imprescindible

  • Aquesta ruta la vam fer amb 5 dies.
  • Les despeses dels transports estan detallats al post.
  • De Cervantes a Bontoc hi ha dues opcions. Furgoneta directa que surt a les 6.00am del matí i costa 120 P o després has d’anar fins a Bauko, 70P, i allí mateix ja espera la que et portarà al centre de Bontoc per 50 P.
  • Moure’t per Vigan: De l’estació d’autobús de la companyia Parcas fins al districte colonial s’hi pot anar caminant.
  • Dormir a Vigan: estació de trens

El que et fa estalviar diners

  • A Baguio es pot dormir a l’estació d’autobusos de Victory Line, fent temps fins que surti el sol.
  • A Vigan es pot dormir a l’estació d’autobusos.
  • A Vigan pots deixar la motixlla als vigilants de l’estació d’autobusos.
  • A Vigan, a l’estació d’autobús de la companyia Parcas s’hi pot pernoctar. Hi ha wifi lliure per 30 minuts i es pot deixar la motxilla si parles amb els guardes de seguretat.
  • A Bontoc vam acampar.
  • A Bontoc pots deixar la motxilla a la policia turística.
  • A Banaue es pot visitar amb un dia i a la nit marxar cap a Manila. Dormir a Banaue és car, massa guiri.
  • A Banaue, a l’oficina d’Informació i Turisme us faran pagar una taxa mediambiental de 50P per conservació de les terrasses, segons diuen. A nosaltres ningú ens va demanar el tiquet. Així que llegiu per internet tot el que necessiteu i eviteu anar a preguntar allí. Al final d’aquesta entrada podreu veure el mapa de la zona, els horaris d’autobús actualitzats a juliol del 2017 i els preus dels tours del trekking llarg.
  • A Banue, podràs deixar la motxilla a l’oficina d’informació i turisme.

Els atractius turístics

  • A Vigan Complex National Museum Vigan: obert de 10:00 a 17:00, entrada gratuïta. Si aneu a la part de la presó just a les 10:00 us faran una visita guiada gratuïta d’una hora.
  • Les plantacions d’arròs de Banaue es poden fer per lliure. SOBRETOT NO AIXAFEU L’ARRÒS! el que per vosaltres és un foto molt bonica per l’Instagram, per a una familia és la seva font d’ingresos!
  • A Banaue el Museu provincial: entrada 50P i tanca a les 17.00.

que visitar i ruta a luzon

Deixa un comentari