Encara no saps com has arribat aquí? Estranyament estiguis preparant un viatge específic a Bandar Seri Begawan o a Brunei, però potser fas com nosaltres i viatges practicant Turisme No Guiri.

Sigui com sigui aquí t’expliquem què fer i què visitar per Bandar Seri Begawan.

Bandar Seri Begawan mesquita

Confessem sense por, que vam anar a Brunei perquè vam trobar un vol barat de les Filipines a Kota Kinabaro. Brunei semblava, senzillament, el pas natural de la nostra ruta per l’Àsia.

Què visitar a Bandar Seri Begawan

Bandar Seri Begawan, Bandar o BSB, és la capital del sultanat de Brunei. Per visitar els atractius principals, en un dia, si no és divendres, n’hi ha prou, però, si ho voleu veure tot, no tindreu temps de descansar.

Per anar tranquil per Brunei, estudia’t el nostre Itinerari per Brunei.

Per què diem si no és divendres? Doncs, perquè Brunei és un país musulmà i els divendres són els “diumenges”, moltes coses estan tancades. I ja us diem ara, que és una llàstima perquè hi ha museus gratuïts, aprofiteu-ho!

Per què fem èmfasis a l’un dia? Doncs, perquè sabem que dormir-hi és car i llavors us interessa marxar corrents. Però atenció que podeu fer CouchSurfing i dels de nivell!

Anem a veure un resum de les coses que es poden fer i visitar per Bandar Seri Begawan.

El mercat diürn i el nocturn de BSB

Un dels imprescindibles al Malàisia i Brunei ja veureu que són els mercats i sobretot els Night Market. Aquí a Bandar Seri Begawan també tindreu l’oportunitat de visitar-los. Obriu bé els ulls o millor, la boca!

Passejant pel Jalan Kipanggeh, pel costat del canal Sungai Kianggeh, ens trobarem el mercat diürn, Kianggeh Market. Un dels mercats més nets que hem vist fins ara.

Hauries de Saber:

El millor moment per visitar-lo és al matí i el millor dia, el divendres.

Al mercat diürn també venen fruita i peix, però també hi ha alguna parada de venda d’artesanies i alguna de menjar fet. Passades les 14.00, encara en queda una d’oberta on venen el famós “chiken rice”, és a dir, pollastre amb curry fregit i arròs blanc per acompanyar, per 1 dòlar nacional.

Just davant del mercat hi ha el temple xinès Teng Yuan Temple. Et pensaves que era un país radical amb la religió? Doncs, mira tu per on, no tot el que surt a la televisió és sempre així!

Teng Yuan Temple

L’altre mercat imperdible de la ciutat i potser més que el diürn, és el nocturn, el Pasar malam o Night Market. Aquí hi ha un ambient superautèntic i la varietat de plats que podreu tastar és molt més elevada que al diürn.

Passeja’t com un expert sabent el que vols menjar a Brunei.

Els brunesians, surten de treballar i cap al mercat nocturn a sopar. Suma-t’hi, sense cap mena de dubte un dels imperdibles de què fer i visitar per Bandar Seri Begawan.

Per passejar i respirar per Bandar Seri Begawan

Una alternativa entretinguda per passa una estona, pot ser anar a passejar per una muntanya. Tranquil·litat, no cal anar gaire lluny, dins mateix de Bandar Seri Begawan hi ha un lloc únic.

Si seguim una mica més enllà, pel mateix carrer del mercat diürn, s’arriba a la desviació amb Jalan Tasek Lama, per entrar al parc Tasek Lama, on es pot fer una ruta d’1,7 km molt accessible.

Visita la “muntanya” dins de Bandar Seri Begawan.

Si us agrada caminar, hi ha un parell de rutes més llargues, la Laluan Berita i la Laluan Karamunting, però no us en podem donar més detalls, ja que no les vam recórrer.

La millor hora per anar-hi, és al matí, després del mercat, ja que no fa tanta calor. El parc, d’entrada gratuïta, està ple de gent fent esport i abans d’entrar-hi, de parades que et venen suc de coco per 1 dòlar nacional.

Aprofita per visitar els edificis gratuïts de Bandar Seri Begawan

Heu llegit que Brunei és car? És veritat, sempre hi ha trucs motxillers que ajuden a fer els viatges més accessible a les butxaques, però en aquest cas, Bandar Seri Begawan té una cosa que ens encanta a Fuet i Mate, museus i cultura gratuïta!

Els trucs motxillers de Brunei.

En sortir del parc es pot desfer part del camí fet fins a Jalan Stoney, per anar al Royal Regalia Building. Aquest edifici, obert el 1992, per ordre del Sultan, pretén mostrar una mica la infància del cap d’estat del país i els objectes que ha rebut de regal d’altres nacions. L’edifici es divideix en quatre sales.

La primera són fotos de la vida de Sa Majestat Sultà Haji Hassanal Bolkiah Mu’izzaddin Waddaulah Ibni Al-Marhum Sultà Haji Omar ‘Ali Saifuddien Sa’adul Khairi Waddien, el Sultà i Yang Di-Pertuan de Brunei Darussalam (buuf).

Brunei Gratis

La següent sala es mostren els objectes utilitzats durant la coronació de l’actual Sultà, el 1968. La tercera hi ha tot d’objectes regalats per altres nacions, al Sultà en els seus viatges a l’exterior i a la planta baixa hi ha les carrosses utilitzades durant la celebració dels 25 anys al governant el país. L’entrada al museu és gratuïta.

Increíble la cultura gratuïta.

Al costat mateix d’aquest edifici hi ha el Brunei History Centre, entrada gratuïta, on podrem aprendre, desafortunadament poc, de la història del país. Una de les dues exposicions consisteix en documents i parts del tractat que van establir el Sultà de Brunei Awang Ala Betatar i la Corona Britànica.

En aquest tractat s’establia, bàsicament, la protecció britànica a canvi del lliure comerç. Tant els britànics a Brunei com els habitants de Brunei en territoris Britànics podien entrar i establir-se al territori lliurement, passar mercaderies i gaudir de certs privilegis.

La segona sala és un resum dels primers contactes entre el sultanat de Brunei amb els europeus, principalment portuguesos, espanyols, italians i holandesos.

que visitar Bandar Seri Begawan

Sortint del centre, estem a uns passos de la plaça principal, la Taman Haji Sir Muda Omar Ali Saifuddien i del rellotge, que a part de marcar l’hora, actua com a quilòmetre 0 del país.

Abans, però, veurem l’edifici del Ministeri d’Afers Exteriors, que si el sultà a tingut ganes d’anar a treballar, potser el veurem i tot. És broma… només ho diem perquè ell és el ministre d’afers exteriors (i el de defensa i el primer ministre).

El lloc on avui hi ha la plaça va ser on es va declarar la independència sobre el Regne Unit el 1984.

Els imprescindibles què visitar a Bandar Seri Begawan

A l’altre costat de la plaça hi ha la mesquita Sultan Omar Ali Saifuddien. Construïda el 1958 en estil àrab clàssic. La mesquita es pot visita interiorment, però hi ha uns horaris i dies per fer-ho.

Aquesta mesquita està oberta al públic no musulmà de dissabte a dimecres de les 8.30 a les 12.00, de les 13.30 a 15.00 i després 16.30 a 17.30. Els dijous i els divendres només de 16.30 a 17.30.

Des de darrere, on hi ha el vaixell es pot veure la porta Perpuspaan.

que visitar a Brunei

Aquesta mesquita és molt bonica, però la mesquita Jame’ Asr Hassanil Bolkiah, la més gran del país, és la que ens sorprendrà.

La mesquita Jame’s Asr Hassanil Bolkiah es va construir per commemorar el 25è aniversari de la coronació del Sultà. La seva construcció va tardar 6 anys i va costar 1,7 bilions de dòlars nacionals. El motiu principal és que les seves cúpules són d’or massís i que el 70% dels materials utilitzats són de marbre procedent d’Itàlia.

Arribar caminant a la mesquita és més fàcil del que sembla, ja que es pot escurçar el camí, gairebé un quilòmetre, passant per davant d’un petit cementiri.

L’opció més curta és agafar Jalan Sultan Omar Ali Saifuddien fins a l’encreuament amb Jalan Haji Basir. Una vegada travessat el riu Kedayan, girem a la dreta cap a l’estacionament que porta a un turó, on hi ha el cementiri i d’allí seguim per Simpang 64 i Jalan Kiulap, que ens portaràdirectament a la mesquita d’una manera ràpida i indolora.

Si no voleu caminar, l’autobús 20, per 1 dòlar de Brunei, també us deixarà a l’entrada d’una manera ràpida però pel cost d’un arròs amb pollastre…

Extra extra per la teva visita a Bandar Seri Begawan

Per visitar el poble d’aigua, el Kampong Ayer, es pot agafar una llanxa taxi i per 1 dolar nacional et deixa al Kampong Ayer Cultural & Tourism Gallery. Pagueu només un dòlar, parleu-ho abans de pujar i dieu que és el preu que us ha dit el guia. Us oferiran, per 25 dòlars, portar-vos pels canals del poble.

Com és la vida als Kampong Ayer.

L’altra opció és fer-ho pel vostre compte i agafar un taxi llanxa típic dels Kampong Ayer que us porti a un veïnatge autèntic, però la millor manera de fer-ho és acompanyat per un local. Nosaltres vam fer CouchSurfing en una casa a l’aigua.

Si agafem la carretera que porta Kota Batu, hi ha el Brunei Arts & Handiraft Center. Aquest centre està format per un conjunt de botigues que fan objectes tradicionals artesanalment, per exemple, barrets, bastons, cistelles i teles. Entrar al complex és gratis.

que visitar a Bandar Seri Begawan

Just davant, a l’altre costat de la carretera Jalan Kota Batu, hi ha un cementiri musulmà amb les botelles per buidar al voltant de les tombes.

Seguint aquesta carretera hi ha el complex arqueològic d’un dels primers assentaments del país, quan la gent es va moure de la badia de Brunei a Kota Balu per evitar els atacs dels pirates.

Una mica allunyats del centre, seguint per la mateixa carretera on hi ha el Brunei Arts & Handiraft Center, hi ha tres museus d‘entrada gratuïta, el museu de Brunei, el Marítim i el Tecnològic.

El primer, els dies que hi vam estar nosaltres, estava tancat per reformes. Una llàstima perquè és dels que en teniem més ganes. Si hi has estat, explica’ns que s’hi pot veure en un comentari.

El segon, el Museu Marítim és bàsicament sobre el descobriment, el 1997, d’un vaixell enfonsat. Aquest descobriment va servir per confirmar l’importància com a punt de mercadeix de Brunei a finals del s.XV i principi del s.XVI. El vaixell estava carregat de ceràmica procedent de la Xina, de Tailandia i de Vietnam, també hi havia objectes d’ivori, de bronze, de pedres i de metalls.

cases dels pobles d'aigua de Brunei

El Museu Tecnològic mostra diferents tipus de tecnologia tradicional utilitzada per la construcció de cases i d’utensilis del dia a dia, dels habitants del país en el passat.

Hauries de Saber:

El Museu Tecnològi és molt interessant.

La primera sala mostra sis tipus de cases dels pobles d’aigua, els Kampong Ayer. La segona sala són les tecnologies del dia a dia de la gent que vivia en aquests pobles, sigui per pescar o en treballs manuals. La última sala, és l’equivalent de les dues primeres però per la gent que vivia a la terra ferma.

Hauries de saber per visitar Bandar Seri Begawan

L’imprescindible

 • Entrar i Sortir de BSB: Veure l’entrada de KK a BSB i de BSB a Miri
 • Moure’t per BSB: Caminant, és tot prou petit i si de cas, autobus urbà.
 • Dormir a BSB: Casa particular, la millor experiència a BSB ja que pots interactuar amb gent de cultura molt diferent a la teva. A més a més, els preus dels hotels a Brunei són prohibitius per un viatge de motxilla.
 • Menjar: Al mercat local trobareu coses per 1 dólar.

El que et fa estalviar diners

 • Hi ha moltes visites gratuïtes, veure l’apartat Atractius Turístics.
 • Hi ha alguna xarxa lliure de wifi per la ciutat, concretament fora del cafè Coffee Bean Tea Leaf, s’agafa una xarxa lliure que et perment navegar 10 minuts al dia. A l’oficina d’Informació i Turisme hi ha wifi gratis. Si no, al costat del Coffee Bean hi ha el restaurant The Royale Cafe, la contrasenya de la seva wifi és 999oreomilkshake.
 • Intenteu fer Couchsurfing, val molt la pena l’intercanvi cultural

Atractius turístics

 • Per visitar BSB, si no és divendres, amb un dia n’hi ha prou però com que totes les coses tanquen a les 16.00, dos dies és millor. Tot depèn del que us costi dormir.
 • Els divendres de 12.00 a 14.00 està tot tancat, ja que és el temps de pregària. Els museus i altres organismes oficials tanquen de les 11.30 fins a les 14.30.
 • The Royal Regalia Building: obert de diumenge a dijous de 9.00 a 17.00. Els divendres està tancat durant el temps d’oració de 11.30 a 14.30 i els dissabtes obra a les 9.45 i tanca a les 17.00. Entrada gratuïta. Temps de visita, 30 minuts.
 • Nrunei History Centre: Obert de dilluns a dijous i dissabte de 8.30 a 12.00 i de 13.40 a 16.15. Els divendres obra fins a les 11.30 i de 14.30 a 16.30. Els diumenges està tancat. Entrada gratuïta. Visita 30 minuts.
 • Mesquita Jame’ Asr Hassanil Bolkiah: oberta als visitants de dilluns a dimecres i els dissabtes de 08.00 a 12.00 i de 14.00 a 15.00, els diumenges de 10.30 a 12.00 i de 14.00 a 15.00. Els dijous, els divendres i durant cerimonies religioses està tancada. Entrada gratuïta.
 • Malay Technology Museum: obert de dissabte a dijous de 9.00 a 17.00, els divendres de 9.00 a 11.30 i de 14.30 a 17.00 i els dissabtes de 9.40 a 17.00. Entrada Gratuïta. Visita 1 hora.

Si vols actualitzar alguna de les dades, horaris i preus, et recomanem visitar el web oficial de Turisme de Brunei. A BSB visita l’oficina de turisme, són super agradables.

Què et sembla tota la informació que t’hem donat sobre què visitar a Bandar Seri Begawan? Et servirà?

Has visitat Bandar Seri Begawan? Què en destaques?

Deixa un comentari