• Post category:Brunei
 • Post last modified:setembre 22, 2020

Bandar Seri Begawan, Bandar o BSB, és la capital del sultanat de Brunei. Per visitar els atractius principals, en un dia, si no és divendres, n’hi ha prou però, si ho voleu veure tot, no tindreu temps de descansar.

Per anar tranquil per Brunei, estudia’t el nostre Itinerari per Brunei.

El mercat diürn

Passejant pel Jalan Kipanggeh, pel costat del canal Sungai Kianggeh, ens trobarem el mercat diürn, Kianggeh. Un dels mercats més nets que hem vist fins ara. El millor moment per visitar-lo és al matí i el millor dia, el divendres. Aquí venen fruita i peix però també hi ha alguna parada de venda d’artesanies i alguna de menjar fet. Passades les 14.00, encara en queda una d’oberta on venen el famós “chiken rice”, és a dir, pollastre amb curry fregit i arròs blanc per acompanyar, per 1 dòlar nacional.

Passeja’t com un expert sabent el que vols menjar a Brunei.

Just davant del mercat hi ha el temple xinès Teng Yuan Temple.

Per passejar i respirar

Si seguim una mica més, per aquest carrer, s’arriba a la desviació amb Jalan Tasek Lama, per entrar al parc Tasek Lama, on es pot fer una ruta d’1,7 km molt accessible. Si us agrada caminar, hi ha un parell de rutes més llargues, la Laluan Berita i la Laluan Karamunting, però no us en podem donar més detalls, ja que no les vam recórrer. La millor hora per anar-hi, és al matí, després del mercat, ja que no fa tanta calor. El parc, d’entrada gratuïta, està ple de gent fent esport i abans d’entrar-hi, de parades que et venen suc de coco per 1 dòlar nacional.

Aprofita els edificis gratuïts

En sortir del parc es pot desfer part del camí fet fins a Jalan Stoney, per anar al Royal Regalia Building. Aquest edifici, obert el 1992, per ordre del Sultan, pretén mostrar una mica la infància del cap d’estat del país i els objectes que ha rebut de regal d’altres nacions. L’edifici es divideix en quatre sales. La primera són fotos de la vida de Sa Majestat Sultà Haji Hassanal Bolkiah Mu’izzaddin Waddaulah Ibni Al-Marhum Sultà Haji Omar ‘Ali Saifuddien Sa’adul Khairi Waddien, el Sultà i Yang Di-Pertuan de Brunei Darussalam (buuf).

La següent sala es mostren els objectes utilitzats durant la coronació de l’actual Sultà, el 1968. La tercera hi ha tot d’objectes regalats per altres nacions, al Sultà en els seus viatges a l’exterior i a la planta baixa hi ha les carrosses utilitzades durant la celebració dels 25 anys al governant el país. L’entrada al museu és gratuïta.

Increíble la cultura gratuïta

Al costat mateix d’aquest edifici hi ha el Brunei History Centre, entrada gratuïta, on podrem aprendre, desafortunadament poc de la història del país. Una de les dues exposicions consisteix en documents i parts del tractat que van establir el Sultà de Brunei Awang Ala Betatar i la Corona Britànica. En aquest tractat s’establia, bàsicament, la protecció britànica a canvi del lliure comerç.

Tant els britànics a Brunei com els habitants de Brunei en territoris Britànics podien entrar i establir-se al territori lliurement, passar mercaderies i gaudir de certs privilegis. La segona sala és un resum dels primers contactes entre el sultanat de Brunei amb els europeus, principalment portuguesos, espanyols, italians i holandesos.

Sortint del centre, estem a uns passos de la plaça principal, la Taman Haji Sir Muda Omar Ali Saifuddien i del rellotge, que a part de marcar l’hora actua com a quilòmetre 0 del país. Abans però, veurem l’edifici del Ministeri d’Afers Exteriors, que si el sultà a tingut ganes d’anar a treballar potser el veurem i tot. És broma… només ho diem perquè ell és el ministre d’afers exteriors (i el de defensa i el primer ministre). El lloc on avui hi ha la plaça va ser on es va declarar la independència sobre el Regne Unit el 1984.

Els imprescindibles

A l’altre costat de la plaça hi ha la mesquita Sultan Omar Ali Saifuddien. Construïda el 1958 en estil àrab clàssic. Aquesta mesquita està oberta al públic no musulmà de dissabte a dimecres de les 8.30 a les 12.00, de les 13.30 a 15.00 i després 16.30 a 17.30. Els dijous i els divendres només de 16.30 a 17.30. Des de darrera, on hi ha el vaixell es pot veure la porta Perpuspaan.

Però la mesquita Jame’ Asr Hassanil Bolkiah, la més gran del país, és la que ens sorprendrà. Aquesta es va construir per commemorar el 25è aniversari de la coronació del Sultà, la construcció de la qual va tardar 6 anys i va costar 1,7 bilions de dòlars nacionals. El motiu principal és que les seves cúpules són d’or massís i que el 70% dels materials utilitzats són de marbre procedent d’Itàlia. Arribar caminant a la mesquita és més fàcil del que sembla, ja que es pot escurçar el camí, gairebé un quilòmetre, passant per davant d’un petit cementiri.

L’opció més curta és agafar Jalan Sultan Omar Ali Saifuddien fins a l’encreuament amb Jalan Haji Basir. Una vegada travessat el riu Kedayan, girem a la dreta cap a l’estacionament que porta a un turó, on hi ha el cementiri i d’allí seguim per Simpang 64 i Jalan Kiulap, que ens portaràdirectament a la mesquita d’una manera ràpida i indolora. Si no voleu caminar, l’autobús 20, per 1 dòlar de Brunei, també us deixarà a l’entrada d’una manera ràpida però pel cost d’un arròs amb pollastre…

Extra extra

Per visitar el poble d’aigua, el Kampong Ayer, es pot agafar una llanxa taxi i per 1 dolar nacional et deixa al Kampong Ayer Cultural & Tourism Gallery. Pagueu només un dòlar, parleu-ho abans de pujar i dieu que és el preu que us ha dit el guia. Us oferiran, per 25 dòlars, portar-vos pels canals del poble.

Si agafem la carretera que porta Kota Batu, hi ha el Brunei Arts & Handiraft Center. Aquest centre està format per un conjunt de botigues que fan objectes tradicionals artesanalment, per exemple, barrets, bastons, cistelles i teles. Entrar al complex és gratis. Just davant, a l’altre costat de la carretera Jalan Kota Batu, hi ha un cementiri musulmà amb les botelles per buidar al voltant de les tombes.

Seguint aquesta carretera hi ha el complex arqueològic d’un dels primers assentaments del país, quan la gent es va moure de la badia de Brunei a Kota Balu per evitar els atacs dels pirates.

Una mica allunyats del centre, seguint per la mateixa carretera on hi ha el Brunei Arts & Handiraft Center, hi ha tres museus d‘entrada gratuïta, el museu de Brunei, el Marítim i el Tecnològic. El primer, els dies que hi vam estar nosaltres, estava tancat per reformes.

El segon és bàsicament sobre el descobriment, el 1997, d’un vaixell enfonsat. Aquest descobriment va servir per confirmar l’importància com a punt de mercadeix de Brunei a finals del s.XV i principi del s.XVI, ja que estava carregat de ceràmica procedent de la Xina, de Tailandia i de Vietnam, també hi havia objectes d’ivori, de bronze, de pedres i de metalls.

El tercer museu, el tecnològic, mostra diferents tipus de tecnologia tradicional utilitzada per la construcció de cases i d’utensilis del dia a dia, dels habitants del país en el passat. La primera sala mostra sis tipus de cases dels pobles d’aigua, els Kampong Ayer. La segona sala són les tecnologies del dia a dia de la gent que vivia en aquests pobles, sigui per pescar o en treballs manuals. La última sala, és l’equivalent de les dues primeres però per la gent que vivia a la terra ferma.

Hauries de saber:

L’imprescindible

 • Entrar i Sortir de BSB: Veure l’entrada de KK a BSB i de BSB a Miri
 • Moure’t per BSB: Caminant, és tot prou petit i si de cas, autobus urbà.
 • Dormir a BSB: Casa particular, la millor experiència a BSB ja que pots interactuar amb gent de cultura molt diferent a la teva. A més a més, els preus dels hotels a Brunei són prohibitius per un viatge de motxilla.
 • Menjar: Al mercat local trobareu coses per 1 dólar.

El que et fa estalviar diners

 • Hi ha moltes visites gratuïtes, veure l’apartat Atractius Turístics.
 • Hi ha alguna xarxa lliure de wifi per la ciutat, concretament fora del cafè Coffee Bean Tea Leaf, s’agafa una xarxa lliure que et perment navegar 10 minuts al dia. A l’oficina d’Informació i Turisme hi ha wifi gratis. Si no, al costat del Coffee Bean hi ha el restaurant The Royale Cafe, la contrasenya de la seva wifi és 999oreomilkshake.
 • Intenteu fer Couchsurfing, val molt la pena l’intercanvi cultural

Atractius turístics

 • Per visitar BSB, si no és divendres, amb un dia n’hi ha prou però com que totes les coses tanquen a les 16.00, dos dies és millor. Tot depèn del que us costi dormir.
 • Els divendres de 12.00 a 14.00 està tot tancat, ja que és el temps de pregària. Els museus i altres organismes oficials tanquen de les 11.30 fins a les 14.30.
 • The Royal Regalia Building: obert de diumenge a dijous de 9.00 a 17.00. Els divendres està tancat durant el temps d’oració de 11.30 a 14.30 i els dissabtes obra a les 9.45 i tanca a les 17.00. Entrada gratuïta. Temps de visita, 30 minuts.
 • Nrunei History Centre: Obert de dilluns a dijous i dissabte de 8.30 a 12.00 i de 13.40 a 16.15. Els divendres obra fins a les 11.30 i de 14.30 a 16.30. Els diumenges està tancat. Entrada gratuïta. Visita 30 minuts.
 • Mesquita Jame’ Asr Hassanil Bolkiah: oberta als visitants de dilluns a dimecres i els dissabtes de 08.00 a 12.00 i de 14.00 a 15.00, els diumenges de 10.30 a 12.00 i de 14.00 a 15.00. Els dijous, els divendres i durant cerimonies religioses està tancada. Entrada gratuïta.
 • Malay Technology Museum: obert de dissabte a dijous de 9.00 a 17.00, els divendres de 9.00 a 11.30 i de 14.30 a 17.00 i els dissabtes de 9.40 a 17.00. Entrada Gratuïta. Visita 1 hora.

Deixa un comentari