Tens al cap anar a Brunei i estàs buscant què menjar? Vols saber si la gastronomia t’agradarà?

La resposta és fàcil, segurament si. A Brunei pots menjar-hi de tot, el menjar és molt bo.

La gastronomia de Brunei és semblant a la dels seus veïns de Sabah i Sarawak, és a dir de Malàisia, però com ells diuen, sempre seguint el “Brunei style“.

Deixa’t portar i tasta tot el que puguis.

El pressupost per menjar no és dels més econòmics del Sud-est però tampoc és una cosa descabellada. Ben jugat podreu tenir Brunei al vostre itinerari sense trasbalsar la butxaca.

Si us som sincers, no teniem ni idea que es menjava a Brunei abans d’anar-hi i el primer àpat que vam tenir, ens van portar a un restaurant mig occidental…Per sort, els nostres amics, aviat van entendre que voliem menjar típic.

Desprès ho vam remontar i vam acabar en una taula amb 6 brunesians menjant cranc i altres delicies acompanyat de dues truites de patata.

Els dos llocs més autèntics per menjar són el mercat diürn i sobretot, sobretot, el mercat nocturn, el Pasar malam o directament Night Market.

Nocions base del menjar a Brunei

A Brunei, i a molts països musulmans, es menja amb la mà i per ser més precisos, amb la mà dreta, l’esquerra s’utilitza per a una altra activitat més íntima.

A la taula sempre hi ha culleres. No és tan comú trobar-te forquilles.

que menjar a brunei

El plat més famós i un dels més barats és el pollastre al curry fregit amb arròs blanc, chicken rice o Nasi Katok. El lloc barat per menjar-lo és al mercat.

Hauries de saber:

Pots menjar per 1 dólar, però si pots ampliar el presssupost i vas al mercat, no te n’arrepentiràs.

De fet, aquest plat el trobaràs a tot arreu i tots els Bruneisans us diran que el chicken rice de Brunei és el més bo del món. Al final, és un pollastre fregit amb arròs blanc i la diferència entre restaurants la fa la sala.

Nasi i mei

Si parlem de nasi, és a dir, d’arròs, també podem posar a la llista el nasi lemak. Arròs fet amb llet de coco i acompanyat de diverses verdures.

Com a bon país asiàtic, si no mengen arròs és perquè mengen noodles, mei. Un dels noodles que es poden tastar a Brunei és el Soto Hati Buyah, que porten pulmó.

Hauries de Saber:

Nasi i Mei, les paraules màgiques.

A Brunei també tenen kebabs però al seu estil. La carn està picada i en lloc de salsa de iogurt, posen maionesa. Ja ho diuen, brunei-style.

També és fàcil trobar barbacoes amb pinxos, de la tècnica en diuen skewer, de l’anglès. Una opció molt bona és el del corder però també n’hi ha de pollastre. Abans de coure, la carn s’ha marinat amb diverses espècies.

fruites exòtiques de Brunei

Evidentment el peix sempre està present a la taula, sigui cranc amb suc o peix fregit. Brunei viu a l’aigua, de fet, literalment, hi ha casas construïdins dins de l’aigua.

És molt curiós veure la tècnica que tenen de menjar-se el cran amb només una mà. Deixen la closca sencera i van buidant l’interior. Encara ara no som capaços de fer-ho, nosaltres que som de menjar amb les dues mans i si és marisc, trencar-lo amb les dents. Debiem semblar bàrbars davant de la família que ens havia convidat a menjar cranc a casa seva.

Si volen picar alguna cosa hi ha diversos snaks. Un curiós és el Keropok lekor, que de fet procedeix de Malàisia. Per la seva forma també se l’anomena patates fregides de peix. El peix es talla a tires, s’arrebossa amb farina de sagú i després es fregeix. La farina de sagú s’obté de la palma.

La sopresa de Brunei

Si es tracta de menjar tots junts, a Brunei és fàcil que apareguin diversos platets a la taula, com un tapeo. Cadascú es posa arròs al seu plat i després va agafant dels plats de la taula, utilitzant la cullera per servir-se. Poden barrejar peix, carn i verdures cuits en diferents tècniques.

Tapeja a Brunei amb una familia.

El Ambuyat, podríem dir que és plat típic de Brunei, ja que fora és difícil de trobar-lo. És una espècie de pasta que sembla cola.

En realitat són pols de sagú, que barrejats amb aigua calenta i remenats agafen una consistència estranya. La pasta s’agafa amb l’ajuda d’uns palets de bambú units per dalt, se suca en una salsa anomenada cacah feta amb fruites locals.

Us deixem una foto, que tot i no sé gaire bona, podreu entendre de que estem parlant.

El Ambuyat no el vam trobar a cap restaurant. També és veritat que no sabiem ni que era fins que la familia ens el va posar damunt de la taula. La veritat és que vam flipar. Això és lo bo de compartir i viatjar motixller.

Ara ja saps què menjar diferent a Brunei.

Pels més dolços

Si voleu menjar dolç, l’estrella, segons ens van explicar, és el Kueh Melaya. Però tenen molts altres tipus de pastissets.

Sempre que vegis la paraula Kueh o Kuih, paraula que comparteixen amb Malàisia, Singapur i Indonèsia, saps que menges dolç.

L’arròs també es pot menjar en la seva versió dolça. Un fet compartit amb bona part dels països asiàtics. És un tipus d’arròs especial que quan el cous es torna glutinós, s’enganxa. El poden acompanyar de fruites com el mango o menjar-lo sol embolicat amb fulla de plàtan, com per exemple en el plat anomenat Pipis.

Aquest tipus d’arròs no a tots els europeus els hi agrada perquè és extrany. Però quan el mengeu, netegeu la ment, no penseu en una paella ni en res que hagueu menjar abans amb arròs. Us encantarà!

Un menjar que veureu a força països d’Àsia i que acostumen a vendre les dones ambulants és el Kelupi. Aquí l’arròs glutinos es barreja amb llet de cooc i s’embolica amb una fulla de nyirik, una planta.

Els Seri Rupa criden mlt l’atenció perquè són unes cistelles fetes de fulla de palma, farcides d’una bola d’arròs amb llet de coco.

El beure

Per beure, el més comú és algun suc de fruita on destaca el de coco. A Brunei està prohibit beure alcohol, ja que és un país musulmà. Per aquest motiu també està prohibit menjar porc.

Passa’t pel web de turisme per tenir informació sobre horaris i restaurants.

Has estat a Brunei? Què és el que més et va agaradar?

Ara ja saps què menjar a Brunei, veritat? Què t’agradaria tastar? Què t’ha semblat el Ambuyat? Explica’ns ho en un comentari.

Deixa un comentari