La gastronomia de Brunei és semblant a la dels seus veïns de Sabah i Sarawak, és a dir de Malàisia, però com ells diuen, sempre seguint el “Brunei style“.

El pressupost per menjar no és dels més econòmics del Sud-est però tampoc és una cosa descabellada. Ben jugat podreu tenir Brunei al vostre itinerari sense trasbalsar la butxaca.

Si us som sincers, no teniem ni idea que es menjava a Brunei abans d’anar-hi i el primer àpat que vam tenir ens van portar a un restaurant mig occidental…però desprès ho vam remontar i vam acabar en una taula amb 6 brunesians menjant cranc i altres delicies acompanyat de dues truites de patata.

Nocions base

A Brunei, i a molts països musulmans, es menja amb la mà i per ser més precisos, amb la mà dreta, l’esquerra s’utilitza per a una altra activitat més íntima. Però a la taula sempre hi ha culleres. No és tan comú trobar-te forquilles.

El plat més famós i un dels més barats és el pollastre al curry fregit amb arròs blanc, chicken rice o Nasi Katok. El lloc barat per menjar-lo és al mercat.

Hauries de saber:

Pots menjar per 1 dólar, però si pots ampliar el presssupost i vas al mercat, no te n’arrepentiràs.

Nasi i mei

Si parlem de nasi, és a dir, d’arròs, també podem posar a la llista el nasi lemak. Arròs fet amb llet de coco i acompanyat de diverses verdures. Com a bon país asiàtic, si no mengen arròs és perquè mengen noodles, mei. Un dels noodles que es poden tastar a Brunei és el Soto Hati Buyah, que porten pulmó. A Brunei també tenen kebabs però al seu estil. La carn està picada i en lloc de salsa de iogurt, posen maionesa. Ja ho diuen, brunei-style. També és fàcil trobar barbacoes amb pinxos, de la tècnica en diuen skewer, de l’anglès. Una opció molt bona és el del corder però també n’hi ha de pollastre. Abans de coure, la carn s’ha marinat amb diverses espècies.

Evidentment el peix sempre està present a la taula, sigui cranc amb suc o peix fregit. És molt curiós veure la tècnica que tenen de menjar-se el cran amb només una mà. Deixen la closca sencera i van buidant l’interior. Encara ara no som capaços de fer-ho, nosaltres que som de menjar amb les dues mans i si és marisc, trencar-lo amb les dents, debiem semblar bàrbars davant de la família que ens havia convidat a menjar cranc a casa seva.

Si volen picar alguna cosa hi ha diversos snaks. Un curiós és el Keropok lekor, que de fet procedeix de Malàisia. Per la seva forma també se l’anomena patates fregides de peix. El peix es talla a tires, s’arrebossa amb farina de sagú i després es fregeix. La farina de sagú s’obté de la palma.

La sopresa de Brunei

Si es tracta de menjar tots junts, a Brunei és fàcil que apareguin diversos platets a la taula, com un tapeo. Cadascú es posa arròs al seu plat i després va agafant dels plats de la taula, utilitzant la cullera per servir-se. Poden barrejar peix, carn i verdures cuits en diferents tècniques.

El Ambuyat, podríem dir que és plat típic de Brunei, ja que fora és difícil de trobar-lo. És una espècie de pasta que sembla cola. En realitat són pols de sagú, que barrejats amb aigua calenta i remenats agafen aquesta consistència estranya. La pasta, que s’agafa amb l’ajuda d’uns palets de bambú units per dalt, se suca en una salsa anomenada cacah feta amb fruites locals. Podeu veure’n la foto en aquesta entrada.

Pels més dolços

Si voleu menjar dolç, l’estrella, segons ens van explicar, és el Kueh Melaya. Però tenen molts altres tipus de pastissets. Sempre que vegis la paraula Kueh o Kuih, paraula que comparteixen amb Malàisia, Singapur i Indonèsia, saps que menges dolç.

L’arròs també es pot menjar en la seva versió dolça. Un fet compartit amb bona part dels països asiàtics. És un tipus d’arròs especial que quan el cous es torna glutinós, s’enganxa. El poden acompanyar de fruites com el mango o menjar-lo sol embolicat amb fulla de plàtan.

El beure

Per beure, el més comú és algun suc de fruita on destaca el de coco. A Brunei està prohibit beure alcohol, ja que és un país musulmà. Per aquest motiu també està prohibit menjar porc. Què és el que més et va agaradar? Què t’agradaria tastar? Explica’ns ho en un comentari.

Deixa un comentari