• Post category:Malàisia
  • Post last modified:setembre 11, 2020

Malacca és una de les ciutats més turístiques de Malàisiam per això, si o si, estarà al teu itinerari. La seva importància turística està directament relacionada amb la seva història i el fet que encara avui puguem contemplar arquitectura europea pels seus carrers. De fet, la UNESCO ha declarat a Malacca i també a George Town, ciutats Patrimoni de la Humanitat, per la seva importància, en el passat, com a ciutats comercials de l’estret de Malacca.

Vols saber tots els seus secrets de la mà d’en Terry?

Ell ens va ajudar a que Malacca no disparés el nostre pressupost i poguessim gaudir d’aquesta mervallosa ciutat com uns locals més.

Breu història per parlar al bar

Malacca es va convertir en un important centre de comerç durant el segle XV i principis del XVI, ja que es trobava a la ruta comercial entre la Xina i l’Índia. A principis del segle XVI va començar a rebre els atacs de Portugal fins que finalment, el 1526 el sultà va ser derrotat pels portugesos. Així Portugal va envair oficialment Malacca el 1528 i la va governar fins al 1641, any que van arribar els holandesos. Aquests van monopolitzar el comerç de la ciutat durant més de 100 anys fins que els britànics es van fer amb la ciutat portuària.

Malacca en un dia

Dels temps dels portuguesos només queden les restes del fort de Santiago, concretament la porta A Formosa i les ruïnes de l’església que hi ha al capdamunt del turó del fort. Del temps dels holandesos queden els edificis administratius vermells i alguna de les esglésies que van construir, com l’església de Crist. La visita a Malacca és una de les més complertes del país perquè, a part de sumar-li la zona europea, hi hem d’afegir la zona xinesa i la petita índia.

La zona europea es concentra al voltant del turó on hi havia el fort, anomenat turó de Sant Paul. Al capdamunt hi podem trobar l’estàtua a Sant Francesc Xavier i les restes de l’església de Sant Paul. Aquesta església és el temple catòlic més antic del sud-est asiàtic. Va ser construïda pels portuguesos, com a capella, el 1521 i consagrada a la Verge Maria.

Quan els holandesos van capturar la ciutat, la van reconvertir al seu culte i la van consagrar a Sant Paul, però finalment va quedar en desús quan es va construir l’església de Crist, el 1753. Del fort dels portuguesos, els holandesos només van salvar la porta de A Formosa. Davant de la porta hi ha el museu de la Independència, d’entrada gratuïta.

Pel turó i als seus peus, hi ha diversos museus com el de les cometes, el dels segells, l’islàmic i l’etnogràfic, entre altres però, segons vam entendre, a tots s’ha d’abonar entrada. A l’altre costat del turó, davant del riu, hi ha els edificis vermells dels holandesos i l’església de Crist amb la font de Victòria i la torre del rellotge en una punta i l’església de Sant Francesc Xavier a l’altra.

Aquests edificis, construïts el 1650 eren la seu administrativa, primer dels holandesos i després dels britànics. Al final del carrer Laksamana, comença Little India, que en aquest cas, sí que és petita. Només unes quantes botigues pel carrer Bemdahara. Ben a prop hi ha la Gurdwara Sahib Melaka, on aparentment donen menjar gratis, però no ho vam comprovar. També aquí a prop hi ha el turó Bukit Cina, que segurament sigui un bon lloc per descasar i veure la ciutat des de dalt, però tampoc el vam recórrer.

A l’altre costat del pont, hi ha China Town, essent el carrer Jonker, el principal. Però no ens podem oblidar de passejar per Heeren, on hi ha el museu Baba & Nyonya, entrada RM16. I sobretot passejar pel carrer de l’harmonia, oficialment, el Jalan Tukang Emas on hi ha un temple hinduista, el Sri Poyyatha Vinayagar Moorthi, dos budistes, el Cheng Hoon Teen i davant el Xianglin i la mesquita Kampung Kling. El temple hinduista està obert de les 7.00 del matí fins a les 11.00 i després a la tarda de 18.00 a 21.00.

El Cheng Hoon Teng és el temple xinès en funcionament més antic del país. Data del 1673 i està construït totalment en fusta, sense utilitzar cap clau. Mirant les seves parets, es pot aprendre sobre la història dels xinesos a Malacca. Per la seva part, la mesquita no passa tampoc desapercebuda, a causa del seu estil hinduista.

El minaret és un clar exemple de la influència de l’arquitectura hindú. La mesquita original era de fusta i datava del 1748, però el 1872 es va reconstruir de totxos. Passejant per aquest carrer, direcció al riu, a l’encreuament amb Second Cross, gireu a l’esquerra i trobareu un carreronet a mà dreta, amb tot d’art de carrer. També sobre aquest carrer hi ha el museu, gratuït, de les relíquies de buda.

Una altra zona on hi ha art de carrer és pels marges del riu Malacca, per exemple davant del Parc Pirata, podem trobar murals que reprodueixen la història de la ciutat.

Extra per Malacca

Hi ha tres punts més interessants però només si teniu mitjà de transport. Un és anar a l’illa on hi ha la mesquita Malacca Strait, de fet aquí s’hi pot anar caminant des del centre però no sé si paga la pena. L’altre és el poble de cases típiques de Kampung Morten. I per últim, força lluny de la zona turística, el desert de Malacca.

Per ser sincers, no és un desert, ni tan sols una platja natural. Resulta que el govern tenia un projecte de guanyar terreny al mar i construir tota una zona comercial, però el projecte es va quedar sense diners i els turons de terra de construcció s’han mimetitzat amb el paisatge de la zona pròxima a la platja Klebun.

Si arribeu fins aquí, no deixeu de banda aquell grup de vells autobusos que hi ha aparcats un al costat de l’altre i que han format un petit poble. Aquests autobusos han sigut reciclats i avui en dia són allotjaments, el seu nom Bustel (Bus+Hotel). Si més no, la idea és original.

Hauries de Saber:

L’imprescindible

Entrar i Sortir de Malacca

  • De l’estació d’autocars de TBS a Kuala Lumpur hi ha diversos autocars per 10RM.
  • De Malacca a JB: fent dit. El lloc idea és just al peatge de l’autopista. A nosaltres ens hi van portar amb cotxe, amb transport públic no sé com s’hi podria arribar.

Moure’t per Malacca

  • Caminant
  • Si voleu anar al “desert” necessitareu cotxe.

Dormir a Malacca

  • Casa particular

Menjar

  • Comprar al supermercat i cuinar.

El que et fa estalviar diners

  • Amb un dia es pot visitar la ciutat. Si teniu transport, dos dies és el millor.
  • Als McDonald’s hi ha internet gratis però només si tens SIM de Malàisia.

Atractius Turístics

  • Museu de la Independència: obert de dimarts a diumenge de 9.00 a 18.00. Entrada gratis.

Què t’ha semblat la ruta que ens va fer en Terry? Tens algún dubte? Escriu-nos un comentari i digue’ns la teva experiència per Malacca.

Deixa un comentari