Una de les millors maneres de conèixer els costums d’una població és visitant els seus mercats i fins i tot, quan no se’n troben gaires, també podem saber molt sobre la manera de viure del lloc. Avui us presentem els mercats de Buenos Aires.

Una cosa que no t’esperes és la gran quantitat de fires i mercadillos que hi ha a Buenos Aires. I quan, en aquest cas, parlem de fires no ens referim a les promocionals i dutes a terme als salons de fires (com la Feria del Libro, La Rural, etc.), sinó a les fires de “carrer”.

Podem trobar fires d’antiguitats, de roba, de llibres, d’artesanies, fires de menjar, etc. Ho explico perqué a Argentina anomen fira a tot el que nosaltres diem: fira, mercat i “mercadillo”.

Comencem amb una veritat, a la ciutat de Buenos Aires, ja no queden gaires mercats on comprar menjar. En una ciutat on fa poc més de 70 anys n’hi havia més de 40 ara en queden menys de 10.

Quan parlem de Mercats, volem dir Mercats, no aquesta cosa nova que ha fet Macri dels “food garden”…

El nostàlgics

Un dels mercats més famosos de barri és el que podem trobar a Caballito, a la Plaza Primera Junta, el Mercado del Progreso, amb algunes parades encara obertes i que es complementa amb el que hi ha sobre Rojas, just travessant l’avinguda Rivadavia. Aquest mercat va ser inaugurat el 1889 per la Sociedad de Progreso de Caballito i actualment, a part de les típiques parades, també en té de productes gurmet que el converteixen en un dels més visitats de la ciutat.

A Belgrano també hi ha obert el mercat, a Ciudad de la Paz i Juramento, però en aquest cas està més apagat que el de Caballito. Aquest terreny, donat per l’empresari Rafael Hernández a finals del s.XIX és on s’hi va construir l’edifici de la Feria Modelo Belgrano i anteriorment era on José Hernández, l’escriptor del Martín Fierro, hi tenia la casa.

Nova cara

Un altre mercat de barri és el que trobem a Cordoba i Callao, al barri de San Nicolás, el Mercado San Nicolás, al seu interior ens hi espera la verduleria, la carnisseria i la peixateria però moltes de les parades estan tancades fent que el mercat no es trobi en el seu millor moment.

Desafortunament, o no, aquest ja no existeix com a tal. El govern de la ciutat l’ha reformulat con un pati gastronòmic i ara està ple de parades de menjar per emportar. Tot l’ambient que té és els del bicicleters…La verdularia encara es manté vivia i alguna de les parades que hi havia pel costat també. La filera de parades del mig, ha volat.

Els de barri

Del mateix estil que l’anterior hi ha el Mercado de San Juan, al barri de Boedo, sobre l’avinguda San Juan, gairebé amb l’avinguda Boedo. Aquest mercat, al qual ja només queden pocs negocis, entre ells la peixataria, alguna carnisseria, la verduleria i fins i tot una botiga de formatges va obrir les seves portes el 1895.

El barri veí de San Cristóbal també manté les portes obertes del seu mercat, el qual va obrir les portes el 1882. El mercat, que es troba a Independecia i Entre Ríos, segueix mantenint l’estil de barri obrer.

L’alternativa

A causa de la dificultat de mantenir els mercats veïnals oberts, el govern de la ciutat ha posat en marxa les “Ferias Itinerantes de Abastecimiento Barrial” que les podem trobar a les places i als parcs de cada barri un dia en concret de la setmana. Aquestes fires és el més semblant als nostres mercats de carrer i fins i tot hi venen peix i carn en camions refrigerats.

Nova vida

A Buenos Aires els edificis més èpics de mercat han sigut reconvertits, com el Abasto que ara és un centre comercial i un supermercat. Si bé, ja no hi ha les parades típiques, les escales que porten a la planta alta del supermercat tenen fotografies de com era el Abasto quan servia per abastir a la població.

Aquest mercat va ser inaugurat el 1893 davant de la necessitat de proveir fruites i verdures a la població de la zona que havia crescut considerablement amb les immigracions de finals del s.XIX. Anys després, durant la dècada de 1930 l’edifici es va quedar petit i l’arquitecte eslovè Viktor Sulčič va ser l’encarregat de construir-ne un de nou que s’adaptés a les noves necessitats.

Un altre mercat reconvertit és el de Colegiales, actualment un mercat de puces, on s’hi pot comprar tot d’objectes de segona mà i antiguitats. El Mercado de las Pulgas, a Colegiales, és, possiblement, el lloc més conegut del barri.

El predi obre les portes de dimarts a diumenges de 10 a 19 hores i s’hi pot trobar pràcticament de tot, des de mobles, joguets i cartells fins a electrodomèstics, això sí, sempre amb la particularitat d’antic. El mercat va obrir les seves portes el 1988 on es venia tot allò que per a alguns no servia. En ser objectes recol·lectats del carrer, a vegades portaven puces, d’aquí el nom d’aquest tipus de fires.

El mercat ha revitalitzat la zona on es troba, així pel voltant hi ha altres botigues d’antiguitats i bars. També l’afavoreix que està al límit amb el barri de Palermo i tot el seu ambient que ara es veu atret per les coses “velles”.

El famos

Una de les fires més famoses i que surt a totes les guies és la dels diumenges de San Telmo. Aquesta fira va començar com una fira d’antiguitats a la Plaza Dorrego però ja s’ha estès de Plaza de Mayo fins a pràcticament al Parque Lezama i també ja s’hi pot trobar de tot. És aclaparant anar-hi per la gran quantitat de gent que hi ha però és una opció per un diumenge. 

Sense cap mena de dubte, el mercat més famós de la ciutat és el Mercat de San Telmo on, entre les botigues d’antiguitats, encara hi sobreviuen les parades de tota la vida i un bar i fins i tot els voltants del mercat conserven bars amb l’encant porteño, com el bar La Coruña, reobert fa relativament poc i el Pedro Telmo.

Lamentem dir que el Mercat de San Telmo també ha patit una rentada de cara i ara és un lloc per “conchetos”.

Les fires

Des de fa un parell d’anys que el govern de la ciutat a millorat i incentivat les fires barrials setmanals. Així, segons el dia, podem trobar a diferents places de barri la fira o “mercadillo” on venen fruites, carn, peix i roba, principalment.

També, molts parcs de la ciutat com el Centenario, Los Andes o Saavedra tenen la fira o mercadillo dels caps de setmana i festius on es pot comprar tant roba nova de qualitat mercadillera com roba i altres objectes utilitzats.

De fet, el parque Centenario té tres fires els cap de setmana, la ja nomenada que envolta el parc, la d’artesans que estaria a l’entrada de la bandera i la de llibres, al costat del museu.

Un altre barri que té fira els caps de setmana és el de Recoleta, a Plaza Francia, però evidentment, d’un altre estil. La fira de Recoleta és artesanal i tirant a “guiri”. Allí s’hi pot comprar joies, mocadors, roba i objectes que poden servir de souvenirs com mates, punts de llibre o fotografies.

La feria de Matadero

Per mi, contant que són poc de fires i mercadillos, la millor fira de Buenos Aires és la de Feria de Mataderos, al barri de Mataderos. Més que res, perquè és totalment diferent, allí s’hi pot comprar objectes típics del camp argentí, s’hi pot veure ballar danses folklòriques, s’hi pot menjar locro, tamales i empanades, evidentment també asados i a la tarde hi fan jocs gauchescos.

 

Així que per passar un diumenge diferent és altament recomanable i si em pregunteu, entre la de San Telmo i la de Mataderos, aneu a la de Mataderos, ja que és on aprendreu una mica més d’Argentina.

T’agrada anar de mercats i de fires?

This Post Has One Comment

Deixa un comentari