• Post category:Buenos Aires
  • Post last modified:octubre 23, 2020

El Museo Casa Ricardo Rojas, a Palermo, és  d’aquells museus que a Fuet i Mate hem catalogat de dos ocells d’un tret. A part d’aprendre sobre el personatge que porta el nom del museu, podem contemplar una casa històrica.

Recomanem totalment la seva visita, potser més per la part arquitectònica que per la persona de Ricardo…amb tot el nostre respecte.

Racons i raconets de Palermo, descobreix-los tots amb la Ruta Completa per Palermo.

En situació

El museu està ubicat a la que fou la casa de l’escriptor Ricardo Rojas des del 1929 fins al 1957, any de la seva mort. L’arquitecte fou Ángel Guido, un amic de Ricardo. L’edifici va estar fet al gust de l’escriptor, una barreja d’estils colonial. Actualment és Monument Historic Nacional.

Ricardo Rojas va nàixer el 1882 a San Miguel de Tucumán. Fill del governador de Santiago del Estero, Ricardo formava part d’una de les famílies més importants d’Argentina. Rojas va ser un historiador, dramaturg, orador, rector de la universitat de Buenos Aires, entre altres coses, essent una de les persones més influents de la seva època.

Museo Casa Ricardo Rojas

Després de passar la porta principal de l’edifici, la façana del qual és una rèplica del Cabildo de Tucumán, s’arriba al pati de recepció, inspirat en el claustre del Convento de los Dominicos de Arequipa, a Perú. Al centre del pati hi ha una font barroca que representa la flor de la cantuta, una planta molt important pels inques. Del pati es passava al saló de la música on hi destaca el balcó de fusta d’estètica cusquenya amb talles barroques.

El saló de la música té una porta que porta a la sala Colonial, d’estil Isabelí de la segona meitat del s.XIX i una altra porta que ens endinsa en el menjador familiar, recobert de fusta fosca.

A l’interior de la casa hi ha el pati dels tarongers que comunica amb les dues sales anteriors a través del pati espanyol, una galeria recoberta de majòliques andaluses. L’antiga cuina, ara és una de les oficines del museu.

A continuació anem a dues de les sales més importants de la casa i del museu, la biblioteca inca i el despatx de Ricardo, l’habitació amb més llum de tota la casa. La biblioteca té volums de llibres de totes les temàtiques, historia, geografia, poesia, etc.

Està decorada amb un mural amb personatges antropomorfs i zoomorfs, culminat amb una reproducció de la figura principal de la Puerta del Sol, a Tiwanaku, Bolívia. La porta que comunica la biblioteca amb el despatx té forma trapezoïdal, una forma molt característica dels inques i les parets de la biblioteca sembla que estiguin fetes amb les pedres i l’arquitectura dels inques.

La planta superior era on hi havia les habitacions privades de la casa, avui, part administració del museu i part exposició temporal. Hi podem contemplar una altra biblioteca i el bany. En ocasions especials, obren el dormitori del matrimoni.

Hauries de saber

Museo Casa Ricardo Rojas_Charcas 2837. De dimarts a dissabte de 11 a 19h. Entrada $20, els dimecres gratis. Els dimecres a les 16.00h hi ha visita guiada. Visita 30 min. La visita és gratuïta!

Ara, que la visita és gratuïta tots els dies de la setmana, posem aquest museu en un dels punts que “has de visitar” de Buenos Aires, reiterem, la seva arquitectura és sorprenent.

Deixa un comentari