• Categoria de l'entrada:Buenos Aires
  • Última modificació de l'entrada:octubre 24, 2020

Argentina es va preparar per la gran ola d’immigració, però tot i així se li va quedar curt.

Retiro com mai t’ho han explicat a la Ruta Completa per Retiro.

En situació

Quan un país té per política rebre grans quantitats d’immigrants per tal d’aportar mà d’obra i així poder créixer econòmicament ha de tenir en compte vàries coses, una que la quantitat de població creixerà exponencialment i que per tant la ciutat hauria d’adaptar els serveis, la sanitat i l’educació, entre altres coses.

L’altra, que cada immigrant porta a la seva maleta, costums, tradicions i idees que difícilment canviarà per les del país que el rep i que segurament inculcarà als seus descendents, els quals crearan una amalgama cultural que reformarà la nació original.

Argentina sembla que aquests dos punts bàsics no els va tenir molt en compte, conseqüències que impacten directament en la seva història, però el que si va tenir en compte va ser la manera de rebre tots els passatgers que portaven els vaixells provinents d’Europa.

Hotel de immigrantes

Cada nouvingut tenia allotjament durant uns dies en alguna de les llars per immigrants que es van anar construint i adaptant al llarg de la història. Per exemple, la primera va estar ubicada al convent del recoletos, allí on ara hi ha el Centre Cultura de Recoleta que va durar entre el 1810 i el 1835. També durant aquest temps i fins al 1854 es van adaptar instal·lacions a la Chacarita de los Colegiales.

El 1857 es va construir el primer hotel a Corrientes i L.N. Alem, el primer grup que va rebre van ser suïssos i va funcionar fins al 1879, ja que es va quedar petit. Després se’n va construir un altre a Cerrito que també va quedar petit i es va construir el “Rotondo”, un hotel de planta quasi circular situat on hi ha l’estació de Retiro. El 1911 va ser desactivat, ja que s’havia acabat les obres del nou hotel, el que avui queda com a testimoni.

El Hotel de Immigrantes de l’avinguda Antartida Argentina, construït entre el 1908 i el 1911 i que va durar fins al 1953, el qual tenia un moll directe per passatgers, evitant així que s’haguessin de mullar quan les aigües del riu creixien més del compte. L’edifici tenia diverses àrees, el magatzem d’equipatges, l’hospital, habitació per homes i dones separats, una oficina de borsa de treball, etc.

Els immigrants tenien allotjament gratuït durant cinc dies, passat aquest temps havien d’haver trobat feina, dirigint-se la gran majoria de vegades, cap als conventillos de La Boca i San Telmo, on les condicions de vida no eren molt millor que les del Hotel.

Les obres de l’hotel van ser responsabilitat, primer, dels italians Udina i Mosca i després de Kronfuss. L’edifici consisteix en una estructura de formigó armat amb bigues i columnes per tal d’obtenir grans sales i espais amples on posar-hi les lliteres, en el cas dels dormitoris amb capacitat per unes 4000 persones, i les taules en el menjador de planta baixa. El luxe inicial hi era present en les rajoles blanques que forraven les parets interiors i el marbre de carrara utilitzat tant en les escales com en les taules del menjador.

El 1990 va ser declartat Monumento Histórico Nacional i avui en dia, tot el complex del vell hotel és utilitzat per la Seu de la Dirección Nacional de Migraciones i una part és el Museo de la Inmigración i el Museo de Arte Contemporáneo de la Untref, Universidad Nacional Tres de Febrero.

Museo de la Inmigración

Al museu de la immigració es pot veure una mostra sobre el motiu de la immigració al llarg de la història de la humanitat i concretament de l’argentina. Si he de dir la veritat, l’exposició em sembla una mica pobra, tant pels objectes que s’hi poden veure com per la poca informació històrica.

A favor, dir que la mostra està creada d’una manera molt moderna i amena i que l’escenari on es troba és espectacular, ja que és al mateix hotel, per això m’hi esperava més una recreació del que es trobaven els immigrants o com a mínim algunes fotografies que et mostrin com era l’interior de l’edifici quan complia les funcions per les quals va ser creat.

Per entendre una mica més l’evolució d’aquest flux poblacional podeu llegir L’immigració a l’Argentina on situem històricament les diverses onades migratòries, tot complementat amb els punts històrics del país.

Hauries de saber

Museo de la Inmigración y Museo de Arte Contemporáneo de la Untref_Av. Antártida Argentina 1355, obert de dimarts a diumenges de 12 a 20h. Entrada gratuïta. Visita 30 minuts.

Deixa un comentari