• Post category:Buenos Aires
  • Post last modified:novembre 21, 2020

Quan vam visitar aquest museu no sabiem pas que ens hi trobariem i la sorpresa no va poder ser més gran. Qui diria que dins d’aquest edifici tan comunista del barri de Palermo hi hauria una excel·lent col·lecció de cotxes?

Encara avui en dia, no entenem com no surt recomanat a les guies de turisme.

No et vols perdre res de Palermo? Estudia’t la Ruta Completa per Parlemo.

En situació

L’ACA és el Automóvil Club Argentino, una institució privada nascuda el 1904 que brinda serveis al voltant del turisme automobilístic; com assistència al viatger, auxili mecànic, hospedatges, entre altres. També és la institució encarregada de fiscalitzar i organitzar l’automobilisme esportiu a Argentina, en estar afiliada a la FIA.

Breu història per parlar al bar

La seva història està directament relacionada amb la història de l’automòbil a Argentina. A finals del s.XIX es van veure els primers cotxes al país. Un dels pioners fou Dalmiro Varela Castex que el 1892 va importar un Benz, un cotxe a propulsió a caldera. Amb el temps va sorgir la idea de fundar un club pels automobilistes per tal de poder compatir aquesta nova passió.

Així fou com nasqué el Automóvil Club Argentino, l’ACA, un club format per l’elit porteña, amb noms com Tornquist, Anchorena, Alzaga, a les seves files. El primer president, de 1904 a 1908 fou Dalmiro Varela Castex i durant la seva presidència es va realitzar la primera carrera d’automòbils sobre ruta de Sud-amèrica, de Recoleta fins a Tigre.

A poc a poc l’automòbil anava reemplaçant les carretes tirades per cavalls i s’anaven recorrent grans distàncies, tot i que no hi havia gairebé camins ni tampoc senyalitzacions, així que l’ACA es va centrar en rellevar terrenys, delimitar rutes i senyalitzar-les i també en elaborar plànols i guies i del manteniment dels nous camins i carreteres.

El 1936 l’ACA va firmar un acord amb Yacimientos Petrolíferos Fiscales per instal·lar les primeres estacions de servei o gasolineres, moltes de les quals encara avui estan en actiu i on ens dóna la benvinguda el famós cartell d’ACA. Però no només la seva activitat està relacionada a l’automòbil sinó que indirectament va lligada al turisme, ja que va participar en la creació dels primers càmpings a Argentina i de complexos hotelers.

Museo del Automovil Club Argentino

El museu està ubicat a la planta baixa i al primer pis de la seu del ACA, a l’avinguda del Libertador, 1850, a Palermo. L’edifici data de 1942, d’estil racionalista i va ser inaugurat pel president de la Nació, Ramón Castillo i el de l’ACA, Carlos Anesi. Aquest edifici és la seu central del macroprojecte del ACA i YPF.

Al museu podem veure-hi cotxes particulars i esportius com el Brabham Bt30 que va participar a la F2 Europea el 1970. També hi ha maquetes de cotxes, cartells, retalls de diaris i revistes, objectes relacionats, com el primer registre de conduir atorgat al país i senyalitzacions que han contribuït a fer créixer tant l’ACA com l’automobilisme a Argentina.

El museu val totalment la pena, allí ens hi esperen cotxes de 1904 de França, com el Panhard Levassor de la marca gal·la fundada el 1887 o un De Dion Bouton de 1901. També hi ha cotxes alemanys com el Daimler de 1892 o un Benz de 1897 o nord-americans amb el Model T de Ford de 1908 o el Cadillac Model B de 1904.

Tots els cotxes tenen un cartell on t’expliquen les característiques tècniques i una breu ressenya de l’empresa. Així podem aprendre sobre Swift, l’empresa anglesa que té un cotxe representant de 1908 o l’Austin amb un model de 1911.

Una de les joies del museu és el Ferrari 166, de 1949 amb un motor de 12 cilindres en V a 60º, que va ser restaurat i del qual podem observar-ne el motor. El cotxe va ser pilotat en 18 ocasions amb 9 victòries pel, qui possiblement és el pilot argentí més important del país, Juan Manuel Fangio.

Hauries de saber

Museo del Automovil Club Argentino_Av del Libertador, 1850. De dilluns a divendres de 10.00h a 17.30h. Gratis. Visita 30 min

Deixa un comentari