Nalec és un municipi de la comarca de l’Urgell, a la província de Lleida que consta només de 93 habitants, segons les dades del cens d’Idescat. Les 41 dones i els 52 homes estan repartits amb 50 persones entre els 15 i els 64 anys i 30 entre els 65 i els 84 anys. Només hi ha 7 nens i nenes i 6 persones majors de 84 anys.

L’economia es basa en la cria d’aviram i porcí i secundada per l’agricultura d’herbacis i oliveres amb 151 i 112 hectàrees respectivament.

Avui et donem raons ben bones per visitar Nalec, a l’Urgell.

Breu història per parlar al bar

Nalec es troba a la vall del riu Corb i ja hi ha constància de població durant l’edat de bronze.

visitar nalec a l'urgell

A la carretera que porta cap a Rocafort de Vallbona, a la partida dels Vilars, hi ha les restes d’una vila romana, però si us som sincers, no vam ser capaços de trobar-la. Nalec va nàixer al voltant d’una torre de defensa que va anar evolucionant cap a castell.

Què visitar a Nalac, a l’Urgell

El poble va envoltant el turó encapçalat per l’església de Sant Jaume, del s.XVIII i d’estil barroc. Algunes de les cases del poble van aprofitar pedres de l’antic castell de la vila, des d’on es podia vigilar bona part de la vall del riu. A l’entrada del poble, si es ve des de Ciutadilla hi trobarem una creu de terme.

espantaocells de nalec

Un racó bonic per descobrir és la Peixera, un salt d’aigua entre Nalec i Ciutadilla. L’aigua cau d’uns 4 metres d’alçada que servia per regar les terres del poble, per abastir-lo d’aigua i per fer moure els molins.

El racó més curiós són els espantaocells que han canvia de bàndol. Ara són estimaocells i els podeu veure a la cruïlla de la carretera de Rocallaura a Nalec. La idea va ser d’Eduard Viver, un veí de Vallbona. L’objectiu és atreure les aus i oferir-los un lloc on fer els nius.

Nalec històric

La ruta que porta de Nalec a Vallbona de les Monges es pot fer caminant resseguint els camins de la L-2, de la Guerra Civil o la GR175. Si agafem el trencall que porta al Turó de l’Isidre, també podem arribar a Rocallaura.

El paisatge de Nalec

Si volem gaudir del paisatge de Nalec, una de les millors rutes per fer-ho és la que t’hem comentat anteriorment.

Passejant pel municipi de Nalec, a l’Urgell, hem de tenir en compte que el seu paisatge, ha estat dividit en dos grups, segons l’Observatori del Paisatge.

Part del municipi de Nalec, compren les característiques dels Secans de Belianes i d’Ondara. Un terreny on l’agricultura és la principal característica, però s’ha de reconèixer que conviu amb la fauna autòctona i la flora es manté als marges dels camps.

L’altra part, té les característiques típiques de les Garrigues Baixes i vall del Corb on s’hi pot veure marges i cabanes de pedra seca.

Quan visitar Nalec

A l’estiu, per Sant Jaume, el 25 de juliol es celebra la festa major amb el ball de les forques i el 10 de gener la festa de Sant Concordi, el qual va salvar a la població de Nalec de patir una pesta de pigota.

Un altre moment és durant la premsada de l’oli, cap al novembre, ja que Nalec encara utilitza una premsa antiga i a l’oli no li posa conservants.

Passa’t pel web de l’ajuntament de Nalec, a l’Urgell, i així tindràs l’agenda cultural actualitzada.

Vas trobar la vila romana? Què et sembla Nalec?

Deixa un comentari