Nalec és un municipi de la comarca de l’Urgell, a la província de Lleida que consta només de 93 habitants, segons les dades del cens d’Idescat. Les 41 dones i els 52 homes estan repartits amb 50 persones entre els 15 i els 64 anys i 30 entre els 65 i els 84 anys. Només hi ha 7 nens i nenes i 6 persones majors de 84 anys.

L’economia es basa en la cria d’aviram i porcí i secundada per l’agricultura d’herbacis i oliveres amb 151 i 112 hectàrees respectivament.

Breu història per parlar al bar

Nalec es troba a la vall del riu Corb i ja hi ha constància de població durant l’edat de bronze. A la carretera que porta cap a Rocafort de Vallbona, a la partida dels Vilars, hi ha les restes d’una vila romana però si us som sincers, no vam ser capaços de trobar-la. Nalec va nàixer al voltant d’una torre de defensa que va anar evolucionant cap a castell.

Què visitar a Nalac, a l’Urgell

El poble va envoltant el turó encapçalat per l’església de Sant Jaume, del s.XVIII i d’estil barroc. Algunes de les cases del poble van aprofitar pedres de l’antic castell de la vila, des d’on es podia vigilar bona part de la vall del riu. A l’entrada del poble, si es ve des de Ciutadilla hi trobarem una creu de terme.

Un racó bonic per descobrir és la Peixera, un salt d’aigua entre Nalec i Ciutadilla. L’aigua cau d’uns 4 metres d’alçada que servia per regar les terres del poble, per abastir-lo d’aigua i per fer moure els molins.

Nalec històric

La ruta que porta de Nalec a Vallbona de les Monges es pot fer caminant resseguint els camins de la L-2, de la Guerra Civil o la GR175. Si agafem el trencall que porta al Turó de l’Isidre, també podem arribar a Rocallaura.

Quan visitar Nalec

A l’estiu, per Sant Jaume, el 25 de juliol es celebra la festa major amb el ball de les forques i el 10 de gener la festa de Sant Concordi, el qual va salvar a la població de Nalec de patir una pesta de pigota.

Un altre moment és durant la premsada de l’oli, cap al novembre, ja que Nalec encara utilitza una premsa antiga i a l’oli no li posa conservants.

Vas trobar la vila romana? Què et sembla Nalec?

Deixa un comentari