Nuremberg o Nürnberg, en alemany, és una de les ciutats més importants de Baviera, Bayern, després evidentment, de la capital, Múnic. Si estàs fent una ruta pel país germànic, no et pots saltar Nuremberg.
He vist que des de Barcelona hi ha vols directes, així que tant pots aprofitar un cap de setmana per visitar el nord de Baviera fent campament base a Nuremberg, com tant et pots agafar uns dies més, i fer una bona ruta per Baviera, tot visitant Múnic, Augsburg i Ravensburg, entre altres destinacions.
Ruta per Baviera amb tren
En el moment d’escriure aquesta entrada, he estat a Nuremberg en 3 ocasions diferents, però sí que és cert que sempre de turisme. No hi he viscut mai i això fa que no em conegui les zones allunyades del centre. De tota manera, l’he caminat força, així que algun truc fueter i una ruta no guiri, sí que em veig amb cor de proposar-te.
En situació
Per visitar Nuremberg, turísticament parlant, i sense entrar en cap museu amb un dia en tens prou. Si vols entrar als museus o visitar el lloc dels judicis, hauràs de destinar-hi migdia més, com a mínim.
Tingues en compte, que a l’hivern fa molt fred i que els dies són molt curts, cap a les 16.00h ja és fosc. En canvi, a l’estiu, el dia s’allarga fins a vora les 22.00 h.
Si has estat a qualsevol altra ciutat d’Alemanya, veuràs que Nuremberg té particularitats pròpies, què els costums, el menjar i la gent són, fins i tot, diferents de Múnic, amb la qual comparteix regió. Això és perquè Nuremberg és la capital de l’antiga zona coneguda com a Francònia.
Avui Francònia abasta la zona del nord de Baviera, una part de Baden-Württemberg i una part de Turíngia. Altres ciutats importants de la zona coneguda com a Francònia, que avui en dia són de Baviera, són Fürth, Bayreuth, Würzburg, Erlangen i Bamberg. Les ciutats de Baden-Württemberg més importants són Schwäbisch Hall i Crailsheimen. Les dues ciutats més representatives de Turíngia són Suhl i Meiningen.
Nuremberg és una ciutat que no t’has de saltar en la teva ruta per Alemanya. Nuremberg mai ha perdut la importància dins del país. Aquí es va construir la primera línia del ferrocarril alemany, que va unir Nuremberg amb Fürth. A més a més, com que era una de les ciutats simbòliques pels nazis, Nuremberg va ser el punt escollir per dur a termes els judicis contra el terror nazi.
Breu història per parlar al bar
Avui a breu història per parlar al bar serà precisament, això, breu. Només quatre pinzellades perquè vagis a visitar Nuremberg amb una mica d’idea d’on estàs posant els peus. La història d’Alemanya és molt complicada d’explicar i molt més de resumir en una única entrada.
Alemanya, abans que fos Alemanya era un conjunt de regnes, com per exemple Saxònia, Baviera, Suàbia o Francònia. I ja des d’aquells temps Nuremberg era un punt important, ja que es trobava a la intersecció de diverses rutes. Nuremberg com a tal, naix amb la ubicació del castell, el Kaiserburg i ja el 1065, Enric IV li atorgar un tribunal superior un districte administratiu. El 1219, Frederic II, va atorgar la Gran Carta de Lliberta i arran d’aquest punt és quan Nuremberg passa a ser una ciutat imperial lliure.
La Guerra dels Trenta Anys va ser un fet molt important de la història d’Alemanya en el qual moltes ciutats van patir danys i les conseqüències de la guerra van ser nefastes pels seus habitants. En el cas de Nuremberg en va sortir, si més no, administrativament reconfortada, ja que va ser aquí on es va signar el tractat de pau, el 1649.
El següent gran conflicte militar va ser amb França i Napoleó. Les tropes franceses van ocupar Nuremberg, a principis del segle XIX i van entregar la ciutat al regne de Baviera. Napoleó es va encarregar de pujar de grau als ducs de cada regió a reis.
Com hem comentat, a Nuremberg es va dur a terme el primer tren de passatgers del país, el 1835 i això només demostra la importància industrial que va aconseguir Nuremberg al segle XIX.
Una de les indústries més famoses Nuremberg era la indústria del joguet i fins i tot avui en dia es celebra la Nürnberger Spielwarenmesse, a dir, la fira del joguet de Nuremberg.
Però no només per la seva indústria s’ha fet famosa Nuremberg, si no perquè aquí va tenir lloc els primers mítings del partit nazi, a la dècada dels anys vint i ràpidament es va convertir en un punt estratègic durant el nazisme. Les famoses lleis de Nuremberg de caràcter antisemitisme i racista o l’amor que hi tenia Hitler posant-la com a exemple de ciutat alemanya.
Precisament per això, també va ser una de les ciutats més bombardejades del país. El 2 de gener del 1945, Nuremberg, va patir un dels atacs aeris més destructius, deixant gairebé tot el centre sota runes. Va quedar tan malmesa, que durant el període de recuperació, es va considerar, fins i tot, traslladar Nuremberg.
Sense cap mena de dubte, un dels moments històrics de la humanitat i que ha posat a Nuremberg com una de les ciutats més reconegudes del món són els judicis de Nuremberg contra els principals criminals de guerra nazis.
Finalment, el 1949 es va començar la reconstrucció de la ciutat, aprofitant el màxim possible de les estructures històriques, però bàsicament, tot el que veiem avui, és nou.
Què visitar a Nüremberg
Nuremberg és una ciutat que queda relativament a prop de Stuttgart, el meu campament base, i amb la qual està connectada per trens regionals. Així que, ara que encara hi ha el Deustche Ticket, on per 49€ al mes pots agafar tants trens regionals com vulguis, no és estrany que un parell de vegades l’any visiti la capital de Francònia.
La llista detallada de guies per ciutats alemanyes a Fuet i Mate va creixent, confesso que un ritme menor de les que visito, però és que preparar una entrada al blog, porta la seva estona. Per això, sempre et dic que és una guia completa.
Guies en català per Alemanya
Els màxims atractius turístics de Nuremberg es troben al centre de la ciutat i el centre està molt a prop de l’estació de trens. Així que visitar Nuremberg, arribant-hi amb tren, és una experiència ben gratificant. Així com altres ciutats alemanyes, per exemple Colònia, té la seva gràcia caminar pels carrerons, a Nuremberg et diria que fora de les rutes més típiques, no trobes gaires atractius i si has llegit l’apartat de Breu Història per parlar al Bar, ja saps el perquè.
Ruta fuetera d’1 dia per Nuremberg
Suposarem que estàs de turisme per Nuremberg i que vols anar per feina, doncs aquí hi ha els mínims imprescindibles a visitar.
- Haupmarkt (plaça principal del mercat)
- Kaiserburg (castell)
- Weißgerbergasse
- Museumbrüke
- Centre d’interpretació dels judicis contra els nazis, Memorium Nürnberger Prozesse.
Turisme per la ciutat de Nuremberg
En la teva passejada, buscant que visitar per Nuremberg hi ha diversos racons que no pots deixar passar i que tantes vegades com vagis a Nuremberg hi acabaràs passant, perquè et captiven.
Haupmarkt
La Haupmarkt, la plaça principal del mercat, és el centre de la ciutat de Nuremberg. Aquí hi passa tot, qualsevol esdeveniment té lloc en aquesta plaça, des del mercat de fruites i verdures, que se celebra des del 1350, fins al famós mercat de Nadal.
La plaça està envoltada d’edificis importants com l’antic ajuntament, però sense cap mena de dubte, l’edifici més destacat és la Frauenkirche, l’església de Nostra Senyora.
L’església de Nostra Senyora de Nuremberg data del 1352, bé l’església original. I va ser construïda, per ordre de l’emperador Carles IV com a capella real imperial, on antigament hi havia una sinagoga. Des de fora estant, mira cap a dalt, al rellotge de Männleinlaufen, un carilló que s’activa les 12.00 del migdia.
Un altre punt típic de la Haupmarkt és la Schönner Brunner. El seu nom, traduït literalment és “font bonica”, i la veritat, que no li podien haver escollit millor nom. Sempre que hi vaig, me la miro i hi trobo algun element nou. Aquesta font està decorada amb més de 40 figures que expliquen la història de Sacre Imperi Germànic-Romà. Així que si vols fer una mica d’història, només cal que la vagis girant i entenent cada element.
Kaiserburg
Si no hi ha opció de no passar per la Haupmarkt, tampoc no hi ha opció per seguir el carrer i pujar o bé les escales o bé la rampa per contemplar la ciutat des del pati del Kaiserburg, del castell. La ubicació de l’indret l’entendràs perfectament, quan hi arribis, les vistes són espectaculars.
El castell és un dels símbols de Nuremberg i de fet, forma part de la ciutat d’ençà que va ser declarada ciutat imperial.
El castell es pot visitar, però mira, és un punt que em queda pendent. M’han passat una mica les ganes de pagar per visitar castells…
Weißgerbergasse
Baixant del castell, s’ha d’anar a buscar la Weißgerbergasse, el carrer dels adobadors. Aquest carrer és un dels que té més encant de la ciutat i on podràs veure les típiques d’entramat cases de fusta d’Alemanya.
Museumbrüke
Si busques Nuremberg al Google sempre veuràs la mateixa foto, la que està des d’aquest famós pont, el Museumbrüke. A més a més, si vas passejant pel centre, hi passaràs, així que perquè no parar i fer la típica foto?
Memorium Nürnberger Prozesse.
El Memorium Nürnberger Prozesse és el centre d’interpretació dels judicis de Nuremberg contra els nazis. Durant la visita, a part d’entre el context històric i la preparació del judici es pot visitar la històrica sala.
Què més visitar a Nuremberg, Alemanya
La ruta pel centre de Nuremberg t’anirà passant per diferents racons i esglésies, que bé valen la pena una visita.
L’església de Sebalduskirche, és a dir, de Sant Sebalt també data del segle XIV i aquí es poden trobar les relíquies del patró de la ciutat, qui dona nom a l’edifici religiós.
Una altra de les esglésies importants que visitar a Nuremberg és la Lorenzkirche, l’església de Sant Llorenç amb les seves dues torres de 80 metres d’alt.
Un destí molt venut de Nuremberg és la casa d’Albrecht Dürer, aquest artista del renaixentista germànic del segle XVI.
El Handwerkerhof és un mercat d’artesans ubicat a les muralles, el lloc és entranyable de visitar, però al meu gust, una mica guiri. Trobaràs aquest indret si entres a les muralles, per la part de l’estació de tren, per la Frauentorturm.
Si abans parlàvem del “pont del museu” ara no podem deixar de nomenar, com un imperdible a visitar a Nuremberg, el “pont del botxí”, el Henkersteg. Aquest pont de fusta era on el botxí de la ciutat tenia la casa, de fet, vivia a la torre que avui és un museu.
Per tenir les millors vistes d’aquest pont has d’anar fins al pont de Maxbrücke.
I ja parlem de ponts, completa la jornada amb el Kettensteg un preciós pont penjant de ferro d’uns 68 metres.
Els museus de Nuremberg
Com passa a moltes ciutats alemanyes, Nuremberg té un gran nombre de museus, però n’hi ha un que destaca per damunt de tots. La llista de museus municipals s’allarga amb 7 museus, dos llocs d’història d’interès i una diversitat de col·leccions.
Et deixo la típica llista fuetera amb la informació més rellevant
Albrecht-Dürer-Haus, la casa d’Alberech Dürer, un artista alemany, a més a més, la mateixa casa és un museu en si mateixa. El museu està obert de dimarts a divendres de 10.00 a 17.oo i els caps de setmana de 10.00 a 18.00h. Adults 7,5€
Museum Tucherschloss und Hirsvogelsaal, una representació del món comerciant de la ciutat al segle XVI. Obert els dilluns de 10.00 a 15.00, els dijous de 13,00h a 15.00h i els diumenges de 10.00h a 17.0oh, la resta dels dies de la setmana, està tancat. L’entrada per a adults costa 7,5€
Stadtmuseum im Fembo-Haus, el museu de la ciutat i una Recreació d’una casa del segle X. Obert de dimarts a divendres de 10.00 a 17.00h i els caps de setmana de 10.00 a 18.00h. Adults 7,5€
Spielzeugmuseum, museu del joguet. Obert de dimarts a divendres de 10.00 a 17.00h i els caps de setmana de 10.00 a 18.00h. Adults 7,5€
Museum Industriekultur museu de la indústria, però estarà tancat durant dos anys, des del 2023.
Mittelalterliche Lochgefängnisse, museu presó medieval la part antiga de l’ajuntament. Visitable a través d’una visita guiada.
Historischer Kunstbunker museu d’art en els antics cellers del castell de la ciutat. Obert de dilluns a dijous a les 14.00h, els divendres a les 14.00h i a les 17.15, els dissabtes a les 11.30, 14.00 i 17.5h i els diumenges a les 11.30 i a les 14.00h. L’entrada costa 9.50€
Dokumentationszentrum Reichsparteitagsgelände centre de documentació i els antics edificis d’ocupació del partit nazi. Obert de dilluns a diumenge de 10.00h a 18.00h. Entrada 6€
Memorium Nürnberger Prozesse, centre d’interpretació del proces de Nuremberg. Obert de dimecres a dilluns de 10.00h a 18.00h. Entrada 7,5€
Una opció, si vols visitar diversos museus el mateix dia és comprar el bitllet de dia, que per 10€ pots entrar a la Casa de Albrecht Dürer, a la Casa Museu de Tucher, el museu dels joguets, visitar els Mediaeval Dungeons o el búnquer de la Segona Guerra Mundial, entre d’altres.
Mercat de Nadal de Nuremberg
El mercat de Nadal de Nuremberg és un dels més famosos de la zona de Baviera. La veritat és que és una mica feixuc, hi ha moltíssimes parades, totes molt juntes i una quantitat de gent, a qualsevol hora i qualsevol dia de la setmana, faci fred o molt fred, que no he vist en cap altre lloc (no he estat ni als de Berlín, ni als de Múnic).
A Nuremberg vaig descobrir coses diferents de les que ens tenen acostumats els mercats de Stuttgart i voltants. Això passa perquè canviem, no només de land, de Baden-Württemberg a Stuttgart a Baviera a Nuremberg, sinó que també canviem de regió, dels schwäbisch als frankonia.
Una especialitat són les Elisenlebkuchen, les galetes. També és molt habitual trobar més varietat de pa del qual trobes a Stuttgart, com per exemple el pa de fruites, el Früchtebrot. Les Schneeballim també són típiques d’aquesta zona.
Què i on menjar a Nuremberg
La ciutat de Nuremberg té un plat estrella, les salsitxes de Nuremberg. Si em preguntes a mi, una de les millors salsitxes que he tastat a Alemanya!, tenen molt gust. Hi ha tres maneres típiques de menjar.
La versió ràpida és amb entrepà, però de pa rodó (molt típic a Alemanya) “Drei im Weckla” que en diuen, és a dir, tres en un pa.
La versió més comuna és al plat, “auf der Gabel” és a dir, a la forquilla. Aquesta versió ve amb mostassa (Senf) o amb salsa Merrettich, que és una salsa blanca de rave silvestre que pica. De fet, els alemanys la defineixen com el wasabi alemany.
Aquestes dues opcions les salsitxes es couen a la brasa. La tercera opció és Saure Zipfel i les salsitxes venen amb caldo.
Què menjar a Alemanya
Avui en dia, aquestes salsitxes, les Nuremberg Rostbratwurst tenen Denominació d’Origen, formen part del Protected Geographical Indication (PGI). Hi ha moltes llegendes al voltant de la petita mida de les salsitxes, per exemple que servien per alimentar als presoners des del carrer, fent passar les salsitxes pels forats de la paret. La versió que sembla més acceptada és que el cost de la matèria prima al llarg del segle XVI es va encarir i els carnissers de Nuremberg van decidir reduir els seus embotits, per tant, de mantenir la qualitat, ja que hi havia una normativa de l’ajuntament que per fer les salsitxes s’havien d’utilitzar els millors talls de llom.
I si ets de peix, a Nuremberg és típic menjar carpa fregida, Filet vom Karpfen.
Un plat tradicional de sopa és el Leberknödel in Ochsenbrühe, és a dir, unes mandonguilles amb caldo de vedella.
El Fränkisches Schäufele és l’altre plat que has de menjar a Nuremberg. És espatlla de porc rostida amb la pell, que queda supercruixent i boníssima. Aquest s’acompanya amb la típica salsa de cervesa, la Biersauce, i les més típiques boles de patata, les Kartoffelknödel. També pot ser que vingui amb Sauerkraut, la xucrut feta de col fermentada o Bayrisch Kraut, és a dir, col bavaresa.
No pot faltar en cap regió alemanya el Gulasch, i a cada lloc li posen el seu cognom: Nürnberger Bratwurstgulasch que pot anar més o menys caldos o acompanyat amb Eierspätzle.
Un altre plat regional, que a cada lloc el fan lleugerament diferent és la Rinder-Roulade, uns bistecs de vedella embolicats i amb baco, cogombrets i ceba per dins. Una delícia que acompanyada amb la col fermentada vermella, la Apfelblaukraut, li potencia totalment el sabor. L’altre acompanyament típic són les Kartoffelkloß, les boles de patata.
A Nuremberg, com a bona ciutat de Baviera, també pots tastar el Haxe, potser ho trobes escrit com Schwein-Haxe, és a dir, de porc o Landschwein-Haxe i llavors t’especifiquen que el porc és de la regió.
L’altra manera de menjar porc és Ofen-Schäufele, que acostuma a venir amb salsa de cervesa (Biersoße) i si li poses el màxim amb Apfelblaukraut oder Fasskraut, la típica col fermentada, la “Apfelblau” és la vermella i la Fass és la blanca. Jo particularment, aquest plat te’l recomano amb la roja.
Si ets de dolç, no et pot faltar el Nürnberger Lebkuchen. Les Lebkuchen són unes galetes de base de gingebre, però realment la seva recepta és secreta, està protegida de la llei d’aliments alemanya. Són unes galetes típiques de Nadal, i durant aquesta època les trobaràs per tot el país i a qualsevol supermercat.
A Nuremberg també les trobaràs com a pa, un pa de pessic típic, de gingebre caracteritzat per ser de llarga durada. Avui en dia el Lebkuchen se’l complementa amb fruits secs, amb xocolata, amb oblea que llavors és la Oblatenlebkuchen.
Aparentment, els monestirs de Franconia van adaptar una recepta procedent d’Aquisgrà, que a la vegada venia de Bèlgica. Ja veus, que la globalització ve de lluny. Precisament, el fet que es pugui emmagatzemar i que fos dolç, era un al·licient imprescindible al segle XIV. D’aquesta manera amb pocs recursos la gent es podia alimentar i tenir energia fàcilment.
Recomanar-te on, com sempre dic, és agosarat sobretot si no vius a la ciutat, perquè més o menys tots anem als mateixos llocs. Però com he fet en altres ocasions et llistaré els llocs on he menjat i et donaré la meva opinió.
Un dels restaurants més tradicionals és el Bratwurst Röslein està super al centre i podria semblar guiri, però és un dels més estimats pels locals. Això sí, no deixaràs de sentir idiomes de tot el mon. La millor Rinder-Roulade que he menjat fins ara en tot el país! Et recomano 100% demanar-la. La part positiva, si no et pots adaptar als horaris alemanys de menjar és que obra de 11.00 a 23.00, per tant pots anar a dinar a l’hora catalana. Però llavors també et confesso que és quan menys alemanys veuràs.
Albrecht-Dürer Stube, Fränkische Küche és dir, cuina regional, és un dels restaurants més bonics que he trobat a Alemanya. Les taules estan repartides entre les diferents habitacions de la casa, que estan decorades d’una manera ben eclèctica.
On dormir a Nuremberg
Opcions per dormir a Nuremberg, no te’n faltarà. N’hi ha de tots els estils i el que és el millor és que l’estació de trens està a tocar del centre. Per tant, busca un hotel a prop de l’estació i en menys de cinc minuts ja travesses la muralla del centre.
Les vegades que he estat Nuremberg sempre m’he allotjat al hostel A&O amb habitació compartida de 6 persones i la veritat que de 10.
Totes les habitacions compartides tenen bany dins de l’habitació, i com és habitual a Alemanya, la dutxa està separada del WC, per tant, és molt pràctic. A més a més, cada llitera, inclosa la de dalt, té un penjador, un carregador USB i una estanteria. El que té pitjor és la zona comuna, petita i molt hostelera i la cuina, que és horrible. Jo no hi he cuinat, però se’t passen les ganes. Per això és bo el truc que t’he explicat del Lidl. A més a més, aquest A&O a diferència del de Múnic, et deixen els llençols. També pots guardar la motxilla, abans o després de fer el check-in o el check-out, respectivament, de manera gratuïta, això sí, en una sala conjunta, per tant, no hi deixis res de valor.
Viatja tranquil·lament per Alemanya
Alemanya forma part de la Unió Europea i si et treus la targeta verda, no hauries de tenir problemes per ser atès en un centre hospitalari. Però si et dic la veritat, no ho sé, perquè jo visc a Alemanya i, per tant, la cosa funciona diferent.
Si vols anar tranquil·lament per Alemanya, sense patir pels “si de cas” et recomano contractar una assegurança de viatges. Si t’interessa aquí et deixo un enllaç a IATI viatges, des d’on aconseguiràs un 5% de descompte (i nosaltres ens emportem una petita comissió).
A IATI seguros trobaràs assegurances per tots els gustis i estils de viatge: per campers, de dies, per motxillers, etc. Només et cal buscar la teva preferida.
Pega un cop d’ull i si alguna et fa el pes, reserva-la des del nostre enllaç, així ens agraïxes aquesta guia gratuïta i completa per Nuremberg que t’estic regalant.
La millor època per visitar Nuremberg
La millor època per visitar Nuremberg, no té secret: a l’estiu que no fa gens de calor.
Sí, ja ho sé, tu vols veure els mercats de Nadal. Doncs llavors has de reservar cap a finals de novembre i fins al 20 de desembre, aproximadament. Però ja t’aviso ara, que fa molt fred.
Si vols visitar els mercats de Nadal, et recomano una cosa, oblida’t del turisme per la ciutat i dedicat a visitar mercats de Nadal de Baviera unint els destins amb el tren regional. Mira, jo vaig fer una tarda el mercat de Nüremberg i després, l’endemà vaig anar a Rotherburg ob der Tauber i Würzburg. A saco, només visitant mercats, però és que els dies acostumen a ser grisos i humits, per tant, tampoc gaudiràs gaire de passejar per ciutat.
Nuremberg també és famosa pel seu carnaval, el 11 de novembre a les 11 del matí, igual que moltes altres ciutats alemanyes, es fa festa gran. Seria com acomiadar la festa per entrar la hibernació. I després, el dissabte de carnval és el dia gran de Nuremberg.
Hauries de Saber
Com he dit, et recomano visitar Alemanya, a partir del juny i fins al setembre, els dies són llargs i no n’agafaràs gaires de calorosos. A més a més, les ciutats s’omplen de fires, mercats i festivals.
Idioma de Nuremberg
Ja he dit en diverses ocasions que Nuremberg, si bé actualment forma part de Baviera, històricament és la capital de Francònia. I Nuremberg té el seu propi dialecte, el Nürnbergisch.
Tenen paraules molt particulars, que la majoria d’alemanys no poden entendre com per exemple, Allmächdd, sí, sí doble “d” al final. Aquesta paraula és, en realitat, una expressió de sorpresa, tant per coses positives com negatives.
Sense cap mena de dubte, l’expressió en nürnbergisch que has de conèixer és la “Drei im Weggla“, tres en pa, que fa referència a les famoses salsitxes locals. I si vols ser ja un autèntic local, quan demanis una cervesa, has de demanar una Seidel que són les típiques gerres alemanyes.
Hauries de Saber per visitar Nuremberg
Aquí tens l’enllaç oficial de turisme de la ciutat, perquè puguis revisar l’agenda de Nuremberg i quadrar les dates de vols. A més a més, hi ha moltíssimes visites guiades, però la veritat que no te’n puc recomanar cap. Si en fas alguna, deixa un comentari (si no és els “free-tours” que en realitat NO són gratis).
Com arribar a Nuremberg
La millor manera per arribar a Nurember és amb tren. Alemanya té una xarxa de ferrocarrils molt bona, tot i que no són tan puntuals com t’esperes. Però de tota manera, l’estació de trens està a tocar del centre, per tant, si pots arribar amb el cavall de ferro, tot això que tens de guanyat.
Viatjar en tren per Alemanya.
A més a més, viatjar per Baviera amb trens pots utilitzar el bitllet diari regional o si quan hi vas, fixa’t si encara funciona el Deutsche Ticket.
El bitllet diari regional per Baviera de segona classe comença a partir de 29€, poden viatjar fins a 5 adults agregant un extra al bitllet i tres infants entre els 6 i els 15 anys, que viatgen gratuïtament.
Si viatges dos adults costa un total de 39€, és a dir, gairebé 20€ per cap. Si sou 3 adutts, pagueu entre tots 49€, si en sou 4, 59€ i si sou 5 adults pagareu un total de 69€, és a dir 13,8€ per cap!
El bitllet només serveix per trens regionals, és a dir els IC i ICE queden exclosos i comença a les 9.00h del matí fins a les 3.00h del pròxim dia.
Això sí, no t’oblidis d’escriure el nom de tots els passatgers al bitllet! Et poden posar multa si no ho fas.
El que et fa estalviar diners
L’apartat preferit de Fuet i Mate, perquè viatjar no vol dir gastar i si tens una mica de vista, podràs estirar el teu pressupost al màxim.
- Per la ciutat trobaràs llocs amb wifi obert i gratuït. Així com algunes botigues.
- A l’estació de trens també hi ha wifi gratuït.
- Atenció amb els banys públics, la majoria es paguen i fins i tot els de l’estació de trens.
- Als restaurants pots demanar un plat per compartir. La majoria de matrimonis alemanys veuràs que fan un plat dels barats de la carta i un dels cars.
- A l’estació de trens hi ha el supermercat Lidl que obra els diumenges de 8.00h a 21.00h i els festius de 6.00 a 22.00. Una dada molt important!
Crec que amb aquesta ruta completa per Nuremberg ha quedat una guia força interessant. Si tens algun dubte, deixa’ns un comentari i si tens algun suggeriment, també. Vull que aquesta ruta completar per Nuremberg ajudi al màxim de gent possible.