• Post category:Mongòlia
  • Post last modified:maig 12, 2021

Ölgii (Өлгий) és la capital de la província de Bayan-Ölgii, a Mongòlia. Aquesta província és la que està situada més a l’oest del país.

Un dels motius per arribar a aquesta ciutat és perquè hi ha el pas de frontera amb Rússia, el pas Tsagaannuur-Tashanta. Un altre és per gaudir dels parcs naturals de la província, principalment el de les muntanyes d’Altaii, però desafortunadament no està gaire preparat pel turista independent. I un tercer, és veure les diferències culturals entre els mongols d’origen mongol o els d’origen kazakh, que són els que destaquen en aquest indret del país.

Segurament Ölgii no estigui al teu itinerari per Mongòlia, a no ser que siguis un amant de la caça amb àgila. Iguament, mira’t el nostre itinerari por Mongòlia per saber-ho tot sobre el país dels nòmades.

En situació

La curiositat de la província de Bayan-Ölgii és que la gran majoria dels seus habitants són de l’ètnia dels Kazhaks, els quals són musulmans i provenen de Kazakhstan. De fet, al mercat, que està ben a prop de la plaça, l’anomenen bazar, enlloc zakh, que seria la paraula mongola.

La part musulmana de Mongòlia.

També tenen una cultura i una llengua diferent, i avui en dia, el govern mongol l’està fomentant, ensenyant-lo a les escoles. Ölgii té fins a quatre mesquites, fet que crida l’atenció en un país on predomina el budisme, de lluny.

mesquites a mongòlia
De fet Ölgii era una vil·la dels Kazhaks abans de pertànyer a Mongòlia. Els Kazhaks eren nòmades que venien a les muntanyes d’Altai per pasturar els seus ramats. Amb ells van portar els seus costums i la seva religió, l’islamisme, en un país predominat pel budisme.

La ciutat va créixer entre el 1950 i el 1980 però tot i així és la província menys desenvolupada del país. Per exemple, no està connectada per les províncies veïnes per carreteres asfaltades; 10 minuts després de sortir de la ciutat, es va directament per l’estepa, senzillament seguint les roderes dels altres cotxes. Evidentment, hi ha tots els números per punxar una roda.

L’opció més ràpida d’arribar a Ölgii és per aire, per l’aeroport, però no és l’opció més econòmica ni de bon tros.

Cal destacar que els petrogràfics descoberts a les muntanyes d’Altai estan dins la llista de Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO. Els descobriments ens remunten a més de 12000 anys enrera.

Què visitar a Ölgii, Mongòlia

Tota la vida d’Ölgii passa a la seva plaça central, on al seu voltant hi ha l’ajuntament, el banc per canviar diners, correus i Telecom, que per 900T et pots connectar 1 hora a internet (surt més a compte anar a un cafè), l’oficina d’immigració, en cas que vulguis estendre la teva visa de 30 dies i l’oficina d’administració de parcs naturals, on almenys, parlen una mica d’anglès i et poden guiar.

També hi ha un parell de cafès amb preus molt recomanables, 400T per te i una mitja de 2.800T per bon plat de sopa, la majoria dels restaurants tenen wifi.

Que visitar a Ölgii Mongolia

La plaça, un dels pocs indrets enquitranats, en la polserosa ciutat, de fet, està enrajolada, es converteix, els caps de setmana, en la pista pública de patinatge pels nens. Al voltant també hi ha el museu provincial.

Els caçador amb àligues d’Ölgii

La província de Bayan-Ölgii és famosa pels “caçadors amb àligues” i Ölgii és el punt de partida per a les expedicions.

El mètode consisteix en entrenar una àliga femella, ja que són més ferotges que els mascles, per caçar guineus i altres petits animals, però fins i tot es poden enfrontar als llops de les muntanyes d’Altai.

L’àliga pot arribar a pesar uns 7 kg i a tenir una envergadura, amb les ales obertes de 2 metres. El procediment consisteix a pujar les muntanyes cavalcant i amb l’àliga al braç amb el cap cobert.

aligues a Ölgii, Mongòlia

Un dels caçadors fa sortir els animals del cau, fent sorolls, i quan això succeïx se li treu a una de les àligues la caputxa i quan aquesta visualitza l’animal es llença en picat, a una velocitat de 200km/h, per caçar-lo.

El propietari de l’àliga cavalca fins a la presa i la separa de l’au, a la qual li dóna carn com a compensació.

Aquest mètode de caça és dur a terme, principalment, durant els mesos d’hivern i a l’octubre és quan hi ha el festival de l’Àliga Daurada.

Hauries de saber per visitar Ölgii, Mongòlia

L’imprescindible

Entrar i Sortir de Ölgii

  • De Rússia a Ölgii
  • Hi ha autobusos o mini vans que connecten Ölgii amb Ulaan Baatar però el viatge pot ser de fins a 50 hores. Per fer-ho més lleuger, millor parar un dia a Khov, la capital de la província veïna, que dista unes 7 hores. Les mini vans surten del mercat, cap a les 15:00 i val 20.000T.

Moure’t per Ölgii

  • Caminant

Dormir a Ölgii

  • Hotel Bastan, al costat de la plaça principal, 20.000T (uns 8 dólars) habitació doble privada amb bany compartit sense dutxa. La resta dels hotels del voltant, demanaven 40.000T pel mateix.

Menjar

  • Plat de sopa una mitja de 2.800T, buuz 600T i Khuusuur 700T. Segons plats de carn 4.500-5.000T. Per poc més de 1 dólar es pot menjar correctament.

El que et fa estalviar diners

  • Els restaurants del voltant de la plaça principal tenen wifi.
  • A la plaça principal hi ha un banc per poder canviar diners.
  • Ölgii és una de les ciutats més barates de Mongòlia, segons ens van dir perquè els productes vénen importats de Rússia.

Has arribat a aquesta regió de Mongòlia? Tens pensat anar-hi? Deixa’ns els teus plans en un comentari.

Si vols veure una Mongòlia diferent, no et perdis Ölgii.

Deixa un comentari