• Post category:Mongòlia
 • Post last modified:setembre 23, 2020

Morön (Мөрөн) és la capital de la província, aimag, de Khövsgol però la majoria de gent hi passa per anar a Katghal que està ubicada al principi de l’espectacular llac Khövsgol. Katghal era la capital de la província fins que la va substituir Morön durant la primera meitat de 1900.

Si vols una experiència única per Mongòlia, visitar el nostre itinerari amb tots els detalls.

Què visitar a Morön

A la plaça principal de Morön, on hi ha el govern, també hi ha l’estàtua de Chingunjav, un heroi local que es va rebel·lar contra els mantxus. Com totes les capitals de província de Mongòlia, té el museu de la província.

El llac gelat de Katghal

Katghal va ser fundada el 1727 com un punt de vigilància, ja que es troba molt a prop de Rússia. El poble va créixer durant el 1910 gràcies a l’intercanvi comercial amb Rússia, a través del Khövsgol nuur, és a dir, del llac. Durant l’època soviètica, pel llac hi passaven els vaixells russos per comerciar. Avui en dia, al llac es poden veure els “esquelets” d’aquests vaixells.

El poble en si, no té gran cosa per oferir. El centre de turisme, sobre el carrer principal, actua com a petit museu del parc natural (si l’oficina està tancada, truqueu a la porta de la casa). El motiu per arribar-se fins aquí és el llac i els seus voltants. Tot i que a l’hivern, ens quedem amb el llac, ja que les muntanyes estan nevades.

El llac Khövsgol té una llargada de 136 km i en el seu punt més ample fa 36,5 km. La profunditat mitjana és d’uns 140 metres però hi ha punts que en pot arribar a fer més de 260. Amb aquestes dimensions el converteixen en el llac amb més volum de Mongòlia i en una de les reserves d’aigua dolça més important del planeta, gairebé un 0,4%. El llac Khövsgol és la reserva d’aigua potable més important del país, la seva aigua es pot veure directament, sense haver-la de filtrar.

Moltes famílies van al llac a buscar aigua per a la seva llar i a l’hivern, fan un forat al gel per poder seguir fent aquesta pràctica.

El llac és un dels més antics del món, té 2 milions d’anys. Al seu interior hi ha quatre illes, Modon khui, Khadan khui, Modot tolgoi i Baga khui. Actualment es troba dins d’una zona definida com a Parc Nacional Protegit. La pesca al llac ha de ser controlada. Per les muntanyes del voltant hi viuen diversos animals salvatges com l’iber, llops, cabres salvatges, etc.

Aquest llac d’aigües cristal·lines té una particularitat i és que les temperatures hivernals de -40°C, el congelen totalment. Així que de llac navegable es converteix en carretera improvisada. Els cotxes i els camions passen per damunt del llac per anar d’un poble a l’altre.

Hauries de saber

L’imprescindible

Entrar i Sortir de Moron

 • Anar de Darkhal a Morön: hi ha un minibus que surt entre les 16:00 i les 18:00. Preu 30500T. Tarda unes 12 hores. L’estació d’autobús està ben situada, a pocs metres de la plaça principal i del mercat. La carretera està asfaltada. Tan ràpid com baixeu de l’autobús, us esperarà una marea de taxistes per anar a Katghal. Espereu una estona per negociar tranquils.
 • Anar de Moron a Ulaan Baatar: 32600T. El bus surt a les 8:00, a les 15:00 i a les 18:00. El viatge dura unes 14 hores. S’arriba a l’estació Dragon de Ulaan.

Entrar i Sortir de Katghal

 • Anar de Morön a Katghal: Amb cotxe “privat” hauria de ser 10000T per persona però és difícil de trobar. Taxi per 40000-60000T a dividir. La millor opció és fer dit a la carretera i pagar directament al conductor.
 • Hi ha una mini-van que surt del mercat però a les 18:00. La carretera està asfaltada. Anar de Khatgal a Möron: minivan que surt a les 11:00 però es pot trobar un cotxe compartit per 10.000T (anireu com una llauna de sardines, fins a 7 persones en un cotxe típic de 5 places). La carretera està asfaltada.

Moure’t per Moron

 • Caminant

Dormir a Katghal

 • 30.000T un gher de veritat (no un gher house). Era una casa particular.

Menjar

 • Els restauarants clàssics de Mongòlia on per 1 o 2 dòlars pots menjar.

El que et fa estalviar diners

 • Anar amb cotxe compartit, però primer preguntar el preu a algú del carrer.
 • Dormir a una casa particular
 • A Moron es pot canviar diners al banc.

Deixa un comentari