• Post category:Mongòlia
 • Post last modified:maig 2, 2021

Katghal és un dels destins de Mongòlia que està a les rutes dels que volen passar més d’una setmana al país. El lloc és famós pel llac Khövsgol. Per anar-hi, has de passar per Morön i viure situacions de l’estil mongol.

katghal mongolia

Què volem dir? Doncs que preparat perquè tothom que et vulgui ajudar, en realitat voldrà treure’t diners. El que passa és que nosaltres no vam trobar una manera menys guiri de fer-ho. Tot i que potser no és tant guiri perquè el cotxe que vam acabar arreglant, va anar replegant gent per la carretera…el típic taxi de Mongòlia, aquelles coses que no t’esperes.

El Llac Khövsgol, a l’hivern es congela, però això encara el fa més espectacular.

Morön (Мөрөн) és la capital de la província, aimag, de Khövsgol però la majoria de gent hi passa per anar a Katghal que està ubicada al principi de l’espectacular llac Khövsgol. Katghal era la capital de la província fins que la va substituir Morön durant la primera meitat de 1900.

Si vols una experiència única per Mongòlia, visita el nostre itinerari amb tots els detalls.

Què visitar a Morön, Mongòlia

Morön no és un lloc de turisme però si portes poc temps a Mongòlia, t’agradarà perquè és força autèntic. Tot l’atractiu està a la seva plaça principal, on també hi ha l’oficina de governació, l’únic lloc on t’ajudaran, aparentment.

A la plaça principal de Morön, on hi ha el govern, també hi ha l’estàtua de Chingunjav, un heroi local que es va rebel·lar contra els mantxus. Com totes les capitals de província de Mongòlia, té el museu de la província.

moron mongolia

La veritat que Morön no té gran cosa a fer, més que passejar i deixar-te portar per la vida de Mongòlia.

L’experiència mongola personal

Una vegada a Morön, segurament el teu objectiu és anar a Katghal. Aquí la cosa es complica, almenys així va ser per nosaltres. Ningú ens sabia indicar com anar-hi i tampoc vam trobar una estació d’autobusos per preguntar, com havíem anat fent fins ara.

Així que vam anar a l’oficina del govern on finalment vam trobar una dona que parlava una mica d’anglès i ens va explicar que per anar-hi, només es podia fer amb taxi. Però que el seu marit ens hi podia portar…Benvinguts a Mongòlia! Qui parla anglès, té un amic amb un negoci per a tu…

Mentre estàvem pel poble, ens va trobar el marit. No era difícil, els dos únics estrangers i les dues úniques motxilles en tot el poble. Ja el vam veure d’una hora lluny, venia amb una Lonely Planet de Mongòlia a la mà jajajaja Marketing total!

En fi, al final, vam acabar pactant amb ell anar al llac i donar un tomb amb el cotxe per damunt del gel, el preu no ens va semblar forassenyat. Imagineu que pel camí va anar replegant gent, Mongòlia style.

L’aventura va acabar a l’estil guiri…mig motxiller però guiri. Ens va portar a casa dels seus sogres, la típica casa mongola, amb un parell de ghers i una casa quadrada petita, al mig, però decorada a l’estil del gher. És a dir, tots els mobles a les parets i menjador, cuina i habitació tot junt. Bany, a fora.

la mongolia rural

Cavalls mongols, gossos i només entrar, un plat de sopa per rebre’ns. La idea pintava força bé i al cap i a la fi, era un couchsurfing però pagant per dormir.

En fi, que al final vam pactar quedar-nos una nit al gher, que ens va semblar autèntic i no tant guiri com els que havíem vist a les fotos i vam anar amb el padrí i el gendre, al llac. Xulo, la veritat que va estar bé, guiri-torre.

L’on demà ens les vam arreglar per tornar a Möron pel nostre compte o dit d’una altra manera, a l’estil Mongòlia, però diversificant els diners, entre tots…al final, Mongòlia costa, però també forma part de l’aventura, compartir un cotxe de 5 places amb 5 mongols, un argentí i una catalana.

Què visitar a Katghal, Mongòlia

Katghal, a Mongòlia, va ser fundada el 1727 com un punt de vigilància, ja que es troba molt a prop de Rússia. El poble va créixer durant el 1910 gràcies a l’intercanvi comercial amb Rússia, a través del Khövsgol nuur, és a dir, del llac.

que visitar a Katghal mongolia

Durant l’època soviètica, pel llac hi passaven els vaixells russos per comerciar. Avui en dia, al llac es poden veure els “esquelets” d’aquests vaixells.

Hauries de Saber:

Al llac s’hi va un festival d’escultures de gel

El poble en si, no té gran cosa per oferir. El centre de turisme, sobre el carrer principal, actua com a petit museu del parc natural (si l’oficina està tancada, truqueu a la porta de la casa).

El motiu per arribar-se fins aquí és el llac i els seus voltants. Tot i que a l’hivern, ens quedem amb el llac, ja que les muntanyes estan nevades.

El llac gelat Khövsgol

El llac Khövsgol té una llargada de 136 km i en el seu punt més ample fa 36,5 km. La profunditat mitjana és d’uns 140 metres però hi ha punts que en pot arribar a fer més de 260. Amb aquestes dimensions el converteixen en el llac amb més volum de Mongòlia i en una de les reserves d’aigua dolça més important del planeta, gairebé un 0,4%.

El llac Khövsgol és la reserva d’aigua potable més important del país, la seva aigua es pot veure directament, sense haver-la de filtrar.

escultures gelades llac mongolia katghal

Moltes famílies van al llac a buscar aigua per a la seva llar i a l’hivern, fan un forat al gel per poder seguir fent aquesta pràctica.

El llac és un dels més antics del món, té 2 milions d’anys. Al seu interior hi ha quatre illes, Modon khui, Khadan khui, Modot tolgoi i Baga khui. Actualment es troba dins d’una zona definida com a Parc Nacional Protegit.

La pesca al llac ha de ser controlada. Per les muntanyes del voltant hi viuen diversos animals salvatges com l’iber, llops, cabres salvatges, etc.

Aquest llac d’aigües cristal·lines té una particularitat i és que les temperatures hivernals de -40°C, el congelen totalment. Així que de llac navegable es converteix en carretera improvisada. Els cotxes i els camions passen per damunt del llac per anar d’un poble a l’altre.

L’experiència d’anar amb  cotxe per damunt del llac té la seva gràcia. La veritat impacta força quan qui t’avança és un camió. Us imagineu?

Hauries de saber de Katghal, Mongòlia

L’imprescindible

Entrar i Sortir de Moron

 • Anar de Darkhal a Morön: hi ha un minibus que surt entre les 16:00 i les 18:00. Preu 30500T. Tarda unes 12 hores. L’estació d’autobús està ben situada, a pocs metres de la plaça principal i del mercat. La carretera està asfaltada. Tan ràpid com baixeu de l’autobús, us esperarà una marea de taxistes per anar a Katghal. Espereu una estona per negociar tranquils.
 • Anar de Moron a Ulaan Baatar: 32600T. El bus surt a les 8:00, a les 15:00 i a les 18:00. El viatge dura unes 14 hores. S’arriba a l’estació Dragon de Ulaan.

Entrar i Sortir de Katghal

 • Anar de Morön a Katghal: Amb cotxe “privat” hauria de ser 10000T per persona però és difícil de trobar. Taxi per 40000-60000T a dividir. La millor opció és fer dit a la carretera i pagar directament al conductor.
 • Hi ha una mini-van que surt del mercat però a les 18:00. La carretera està asfaltada. Anar de Khatgal a Möron: minivan que surt a les 11:00 però es pot trobar un cotxe compartit per 10.000T (anireu com una llauna de sardines, fins a 7 persones en un cotxe típic de 5 places). La carretera està asfaltada.

Moure’t per Moron

 • Caminant

Dormir a Katghal

 • 30.000T un gher de veritat (no un gher house). Era una casa particular.

Menjar

 • Els restauarants clàssics de Mongòlia on per 1 o 2 dòlars pots menjar.

El que et fa estalviar diners

 • Anar amb cotxe compartit, però primer preguntar el preu a algú del carrer.
 • Dormir a una casa particular
 • A Moron es pot canviar diners al banc.

Què et sembla anar a passejar per un llac gelat? A Katghal, a Mongòlia, ho podràs fer.

Si hi vas a l’estiu, explica’ns com són les muntanyes de la zona, si has fet alguna ruta.

Tens algun dubte? Deixa’ns un comentari i et respondres segons la nostra experiència.

Deixa un comentari