El Pont de Suert és un municipi de l’Alta Ribagorça, a la província de Lleida que té 2.216 habitants, els quals representen una densitat de població de 15 habitants per metre quadrat, més gran que la mitjana de l’Alta Ribagorça, que es queda als 8,8.
El total de la població queda repartida en grups de 300, 157, 349 i 110 habitants, agrupats en nens i nenes de 0 a 14 anys, adults entre els 15 i els 64 anys, els de 65 als 84 anys i majors de 84 anys, respectivament. Tot això són dades d’Idescat.
Totes les comarques dels Pirineus ja són més turístiques que ramaderes o agrícoles, així i tot, l’agricultura està 99,9% enfocada en el cultiu de ferratge per alimentar de les vaques i les ovelles que pasturen per les terres verdes de muntanya.
També hi ha cabres, porcs, aviram, conilles mare i cavalls però en menys quantitat. La part industrial és pràctucament nul·la, essent la hidroelèctrica la més important.
El cap del municipi és el poble de Pont de Suert que queda travessat per la N-230. Podem aprofitar la visitar a l’Alta Ribagorça per fer una ruta cap a Iran.
Breu història per parlar al bar
L’antic territori de l’Alta Ribagorça va quedar dividit entre Huesca i Lleida, nosaltres ens centrarem a parlar sobre la part catalana. On el primer nucli de població va ser el comtat de Ribagorça, el s.VIII, després que el comte Guillem de Tolosa tingués sota el seu poder les terres del Pallars i la Ribagorça.
Què visitar a Pont de Suert, l’Alta Ribagorça
El poble de Pont de Suert va néixer al marge esquerre de la Noguera Ribagorçana i encara avui en dia es conserva el nucli antic en bon estat.
Passejant pels seus carrers podem observar l’antiga església de Santa Maria d’estil arquitectònic medieval amb una sola nau coberta amb volta de canó, la plaça del Mercadal on s’hi celebrava el mercat setmanal, la plaça Major i el carrer Major porxat.
Encara s’hi mantenen moltes de les cases que daten entre el s.XVII i XIX com Ca del Secretari o el palau d’estil barroc que es conegut com Ca del Jaumot.
La Casa de la Vila data del s.XVIII i és un palau d’estil barroc tardà. També destaca el típic carrer de muntanya, carrer d’Avall. Pont, igual que altres pobles de la contrada, tenen un patrimoni arquitectònic del romànic medieval únic en el món. Si volem fer una mica de cultura religiosa, podem visitar el Museu d’Art Sacre de la Ribagorça.
Descobreix el patrimoni arquitectònic del romànic medieval.
A l’altre costat del riu hi trobem el barri de les Cases de l’Aragó, punt de confluència de diverses rutes per recórrer a peu o amb bicicleta de muntanya.
A peu de la carretera nacional ens sorprendrà la nova església parroquial dedicada a l’Assumpció de la Mare de Déu, una obra de 1955 sufragada per l’empresa d’energia elèctrica ENHER.
El paisatge de Pont de Suert, rutes i camins
Pels voltants de Pont de Suert hi ha innumerables camins per recórrer, alguns dels quals connecten amb els pobles veïns i eren utilitzats en temps passats o per la transhumància.
També hi ha les restes de l’antic convent de Lavaix, cobert per les aigües del pantà d’Escales però com que no el vam poder visitar ens guardem la informació, d’aquest monestir datat el 839, per més endavant, però per arribar-hi s’ha de travessar el riu fins al barri de les Cases de l’Aragó i d’allí fer una ruta d’uns 35 minuts.
Segons l’Obsrvatori del paisatge, el municipi de Pont de Suert compleix dues característiques general.
Una de les catalogacions és Pastures de l’Alt Pirineu. Aquest paisatge el podreu gaudir sobretot a la zona de la Vall de Boí. Amples zones de pastures verdes a l’estiu i nevades a l’hivern que donen una de les millors carns de Catalunya.
Cap a l’altre costat del municipi, tenim les característiques de Sant Gervàs i Montcortés. Aquesta zona és un conjunt de paisatge entre natural i humà. Amb pobles amagats a les valls, envoltats de zones de boscos i pastures. Fins i tot podem fer turisme històric i visitar les hidrolèctriques construïdes durant la segona meitat del segle XX.
Escull una ruta i gaudeix de la muntanya.
També podem visitar altres localitats com Llesp, Castelló de Tor o Sarroqueta, el despoblat Viuet on encara hi queda l’església de Sant Salvador o anar cap per la carreta local fins a Gotarta, Igüeri, Irgo, Iran i Casós, un seguit de pobles petits amb el seu encant particular.
Evidentment, queden a tocar tots els pobles de la Vall de Boí i el Parc Nacional d’Aigüestortes, d’entrada gratuïta.
Quan visitar El Pont de Suert, a l’Alta Ribagorça
Per Sant Joan és quan celebren la baixada de Falles i l’altra festa gran és per Sant Sebastià, a l’hivern.
La festa major és a l’estiu, a l’agost i al setembre fan la festa major petita.
Si sou dels de caminar, teniu la romeria cap a la Mare de Déu del Remei i la de la Mare de Déu de la Mola. Evidentment a l’octubre toca la fira del bolet.
Al web de l’ajuntament de Pont de Suert, a l’Alta Ribagorça trobareu l’agenda cultural actualitzada.
Ja has vist les falles de l’Alta Ribagorça? Quines són les teves preferides? Què et sembla ajudar-nos a fer una llista amb les millors baixades de falles? Deixa’ns un comentari.