Si esteu per visitar el sud-est asiàtic, us estareu preguntant, què menjar a Laos. Esteu al lloc ideal. Després d’haver recorregut el país de nord a sud i menjant sempre en llocs de carrer, creiem que ens podem fer una idea del que hi ha.

La gastronomia de Laos no destaca per espectacular, però no és molt diferent del que us trobareu per Cambdoja o altres països del Sud-est Asiàtic. Moltes sopes amb noodles i moltes olles amb carn o peix i arròs.

Hauries de Saber:

A Laos pots menjar per 10.000 Kips.

També és cert que Laos, Cambodja i Vietnam, però sobretot Laos, són un oasi europeu on trobareu pa!

A més a més a Laos tenen una especialitat, el sticky rice.

Sticky rice, el menjar estrella de Laos

El sticky rice és l’especialitat d’arròs de Laos. Aquí en lloc de trobar l’arròs cuit al vapor, com a la resta d’Àsia, tenen un arròs que en deixar-lo en aigua unes 6 hores i després coure’l a foc lent, queda enganxós. És tan enganxós que, fins i tot, es creu que és el material que es va utilitzar en la construcció de la Muralla Xina per unir els blocs de pedra.

“We love sticky rice!”. El millor que li pots dir a un laosià i de fet, és veritat, a nosaltres ens va encantar.

El sticky rice també el trobareu a Tailàndia, sobretot a prop de la frontera amb Laos. Tampoc és difícil que us el creueu per Cambodja o Vietnam, però en cap país en fan tanta bandera com a Laos.

què menjar a Laos sticky rice

La tècnica per menjar l’arròs glutinós o sticky rice, tal com ens van ensenyar al nord de Tailàndia, és agafar-lo amb la mà i sobar-lo fins a donar-li forma de croqueta. La funció d’aquest arròs seria com el pa per nosaltres.

L’utilitzen com a cullera, per ajudar-se a agafar les diferents coses amb què l’acompanyes. El preu de l’arròs cuit, al mercat, és de 1.000Kips els 100 gr.

Les nocions base del què menjar a Laos

Feta la presentació oficial del sticky rice, anem a parlar de què menjar a Laos, les nocions base del que has de saber.

La millor opció per tastar els diferents plats laosians és anar al mercat i buscar les parades de menjar fet. Demanes una ració del que més bona pinta faci, que segurament serà alguna versió de Larb, generalment a 5.000 Kips, i després hi afegeixes 5.000 Kips més d’sticky rice.

gastronomia de Laos

La sopa de noodles és el mateix a tot el país, 15.000Kips. Una mica car, però ve acompanyada d’un plat amb fulles d’enciam o col, menta i mongetes. Els laosians ho posen dins del plat de sopa.

A més a més, estan molt preparats pel menjar per emportar. Diria que més que nosaltres. Ho tenen tot controlat, safates, plats i fins i tot bosses pels líquids amb el supertancament amb la goma de pollastre, impossible de reproduir.

Els clàssics del menjar a Laos

Un dels plats més famosos és l’amanida de papaia o la Tam Mak Houng que es pot acompanyar amb els Poh Pia, que són els rotllets farcits de vegetals i a vegades carn, que tant poden estar fregits com cuits al vapor.

menjar vegetarià a Laos

Tots els països d’Àsia tenen barbacoes i brotxetes, però fins ara, Laos s’emporta la palma. Aquí hem trobat botifarra blanca i negra i chinchulines! L’intestí prim tan apreciat a Argentina.

També couen molt pollastre, anomenat kai, i peix, amb una tècnica alternativa a les graelles que consisteix a posar el tall entre dos bastonets. Si coure a la brasa, s’anomena ping; el pollastre a la brasa serà el ping kai.

Sigui com sigui, no cal preocupar-se. Igual que passa en altres països d’Àsia, a Laos sempre hi ha alguna opció per menjar. Carrets al carrer, mercats o locals familiars que sempre estaran encantats d’oferir-te un plat de la seva especialitat.

França i Laos

La joia de Laos són les “baguetes” o senzillament barres de pa. Però pa de veritat amb crosta, és una de les coses que han mantingut de la colònia francesa. Les barres costen uns 2.000Kips i si fas l’entrepà clàssic, 10.000Kips (a Vientiane 5.000Kips, no et perdis on trobar-los). Aquest consisteix, bàsicament, en alls tendres, cogombre i una mica de porc, tot banyat amb una salsa molt bona.

Quin plaer els entrepans

També per tradició francesa i sobretot en llocs turístics com Luang Prabang, a Laos es poden trobar creps, gofres i croissants, però és més fàcil veure turistes menjant-ho que laosians. Bé, les creps i els gofres sí que en mengen, però són lleugerament diferent.

Si tens set

Per beure, l’estrella és la cervesa que es beuen ben freda però refredada amb gel. Sí, sé el que esteu pensant, però els últims en queixar-se, que siguin els argentins que ells foten gel al vi.

Els costums de com menjar a Laos

A tota taula trobaràs els famosos quatre sabors de les salseres, el picant, l’àcid, el dolç i el salat amb la sala de peix. A les taules de Laos també hi trobaràs una pasta de peix fermentat, el gapi.

menjar al carrer a Laos

Els ingredients més particulars a Laos, compartits amb Tailàndia i Cambodja són el tamarinde, la llima i el gingebre.

Quin és el teu menjar preferit de Laos? Algun lloc que t’agradaria recomanar? Et vas quedar tan sorprès com nosaltres de trobar chinchulines a Laos?!!?

Deixa un comentari