La gastronomia russa no és de les més destacades del món, però si us hi fixeu bé, si us envolteu de russos, mireu al hostel el que mengen i observeu atentament us emportareu moltes sorpreses.

Això és l’esmorzar?

Els russos comencen el dia sense pa i tomàquet! Sembla evident, no? Però és que mai m’hagués imaginat que comencessin el dia amb farinetes. Aquesta paraula es refereix a un conjunt de cereals, però el més utilitzat és el fajol. Aquest cereal és un dels aliments clàssics del país, els hi encanta i si bé se’l mengen més per esmorzar, amb sucre, també ho poden fer per dinar o per sopar en la seva versió salada. La versió més senzilla és la de coure’l només amb llet o aigua però el poden variar afegint-hi els ingredients que més els hi agradin, com verdures o carn. Moltes vegades l’acompanyen amb Frankfurt o ou dur o fregit.

Els clàssics

Per dinar no pot faltar mai la sopa de primer plat. La més famosa és la Borsch (Борщ), que és amb base de remolatxa i col, tradicional d’Ucraïna. En realitat la sopa més nacional és la de Shchi (Щи), que és amb patata i col. Però si de sopes parlem, en fan de tots els tipus, això sí, generalment porten carn o pollastre i mai pasta de sopa. De fet, de pasta de sopa, als supermercats no se’n veu, com a molt fideus prims. Per fer les sopes més consistents hi posen cereals, com la “Kpyna“.

El segon plat pot ser algo de carn, com el Stroganoff o peix fregit. Per acompanyar, una amanida on aquí també destaca la remolatxa i la col però també se’n poden menjar d’algues marines. L’altre ingredient clàssic de l’amanida és el cogombre, sigui fresc o en vinagre. I l’amanida més famosa del país, l’amanida russa, es diu Amanida Olivié i porta patata, pèsols, pastanaga, ou i molta maionesa, mai tonyina. Si hi ha un condiment que els hi agrada als russos, és la maionesa les hi hem vist posar-la a tot arreu, sí, també a la sopa.

Un dels plats preferits són els Pelmini (Пельмени) que són com uns raviolis farcits. La versió més clàssica, anomenats Varenikiy (варэники) és de patata amb formatge tendre però també els pots trobar de carn.

També tenen menjar fet de massa, a l’estil per picar, com per exemple els Pirozhki (пирожк) que són uns panets farcits de carn o verdures o la versió del hot dog rus, el sosisk (сосиска). Del mateix estil hi ha tota una varietat de menjar turc, com per exemple els samsa (самса), que son triangles de massa farcits de carn i verdura.

El pa blanc i el negre, també són dos productes que no poden faltar a una taula clàssica.

El beure

Per beure? vodka! nooo, te (Чай) o compota, una espècie de suc de fruita molt aigualit. Els àpats no els acompanyen ni d’aigua, ni de refresc, ni de vi o cervesa. El 99% de vegades ho fan amb te ben calent. Als russos els hi encanta el te, no direm que tant com el vodka però sí que en beuen molt i a qualsevol moment del dia.

Un altra cosa que els hi agrada molt és el dolç. Només cal veure la quantitat de paradetes que hi ha pel carrer venent galetes, les parades dels mercats on pots comprar fruita deshidratada endolcida, resposteria a l’estil de les factures argentines o fins i tot als supermercats, que et venen els caramels i els bombons a pes. Amb això acompanyen el te de la tarda. Per berenar és fàcil que és delectin amb un crepè, que aquí els anomenen Blinis (блины).

Si beuen cervesa (Пиво), ho acostumen a fer abans de sopar i l’acompanyen amb peix fumat. De fet als mercats de barri és més fàcil trobar peix fumat que peix fresc. També se la poden veure en una espècie de picada argentina, acompanyant-la d’algun embotit i de vegetals en conserva de vinagre.

Quan és l’hora de menjar

Els horaris de menjar? Per dinar de 12 a 16h més o menys i per sopar, ja poden començar a partir de les 20h.

Per menjar típic fora de l’ambient turístic i no pagar gaire heu de buscar les cantines. Aquests llocs són bufets, on pots veure el que menjaràs i pagar per ració, aquí la famosa sopa borsch val 45p i un plat principal entre 40 i 80, més l’acompanyament que són uns 20p. Per poc més de 4€ podem fer un dinaret com un local, no és que sigui l’opció més gustosa però és barata.

Les cantines són bufets molt barats, busca-les a l’hora de dinar

Evidentment hi ha totes les cadenes de menjar ràpid que coneixem a preus molt semblants als que podem trobar a Catalunya i molt kebab.

Fes-te el rus

El clàssic caviar i vodka (Водка), es pot fer tranquil·lament. El que sí, depèn de la vostra butxaca, si caviar vermell, que es pot trobar a qualsevol supermercat o caviar negre, que s’ha d’anar a les botigues gurmet. Una manera típica és menjar-lo amb els blinis i si no, pa blanc una mica de mantega i el caviar de salmó per damunt. Sigui com sigui, el vodka mai es veu sol, sempre amb algun aperitiu.

Deixa un comentari