La principal atracció de Xi’an és els seus guerrers de terracota, un exèrcit de fang enterrat en una tomba. Si ja heu vist alguna de les moltes exposicions que fan al llarg del món, potser no té més interès arribar fins aquí (més que res pel preu de l’entrada) però si hi sou, tindreu la vostra recompensa.
En situació
El gran mausoleu va ser descobert per casualitat per un camperol que treballava la zona, ja que des de l’exterior semblava una muntanya de terra, on hi havien plantat arbres per tal de dissimular el mausoleu.
Durant l’any 1974, a la regió de Shaanxi, hi havia una forta secada, així que Yang Zhifa, va sortir a buscar aigua amb els seus germans, excavant el pou va ser com es va trobar amb el primer soldat de terracota.
Breu història per parlar al bar
Per situar-nos històricament ens hem de remuntar a temps del primer emperador de Xina, Zhao Zheng també conegut com a Qin Shi Huang, de la dinastia Qin, el primer unificador de Xina, que va viure entre el 259 i el 210 a.C. La unificació de Xina es va produir durant el 221 a.C. i a partir d’aquest moment, els historiadors, anomenen a les etapes que succeïxen com La Xina Imperial, que finalitza el 1921.
L’altre fet mundialment famós pel qual es recorda a Qin Shi Huang és que va ser l’impulsor de la Gran Muralla, si bé va recuperar muralles fetes durant l’època anterior, coneguda com Estats Combatents, el Primer Emperador les va reforçar, unir i augmentar.
La casa per sempre
L’objectiu del gran mausoleu era seguir governant des del més enllà, per això es va enterrar amb el seu exèrcit, el qual es pensa que es va fer seguint els models reals dels soldats, ja que tots tenen diferències facials. Observant bé es pot veure diferents vestidures dels soldats, depenent del seu grau jeràrquic i del tipus de funció que feien, si eren arquers, soldats a peu, etc. i també es pot veure diferents recollits de cabell segons la seva procedència ètnica.
Els arqueòlegs opinen que si bé el cos i les extremitats es van fer utilitzant motlles, els caps i sobretot les cares dels guerrers es van a esculpir a mà i ben diferent les unes de les altres, per tant, creuen que es va seguir el model natural de l’exercit real de l’emperador.
Malgrat això, els soldats no estan fets a escala natural, ja que la figura més baixeta descoberta fins avui mesura 1,78 metres dalt i la mitjana és d’1,90 metres, malgrat que les dades històriques diuen que la mitjana d’alçada de la població durant la Dinastia Qin era d’1,7 metres. Es creu que es van representar més alts senzillament per donar més respecte.
Avui gairebé no es mantenen colors, però en el seu moment tant les figures com el sostre estaven decorades, per exemple el sostre de labtomba principal tenia reproduïda la cúpula celestial. Han estudiat que els soldats tenien pintats els cabells, els bigots i la barba i les celles, així com els uniformes en colors vermells, verds o liles, entre altres.
Al desenterrar les figures, el contacte amb el medi actual ha fet que es degradessin més ràpid del que ho estaven fent sota terra, pera això avui, l’equip arqueòlegs treballa en condicions de temperatura i humitat controlades. A més a més també asseguren que a l’interior hi havia rius de mercuri que representen els dos rius de Xina i sistemes automàtics de protecció contra l’entrada d’invasors a la tomba.
La descoberta
En total s’han descobert uns 7000 soldats, la gran majoria a la fossa 1, que té unes dimensions de 210 metres de longitud i uns 60 metres d’ample. Els soldats que ja han estat restaurants ens esperen a l’entrada ubicats en 11 passadissos de 3 metres d’ample, seguint una autentica formació militar, els arquers, la vanguardia i els carruatges de cavalls.
Hi ha encara molta feina per excavar i molta per reconstruir, ja que, com es pot comprovar visitant la fossa 1, moltes de les figures estan força malmeses. Això és a causa de tres fets, principalment, el primer als saquejos que es van produir, motiu pel qual han desaparegut gairebé totes les espases i altres objectes de bronze, que se sap que en el seu moment existien perquè molts de les guerres tenen una ma tancada com si estiguessin aguantant una arma, el segon a l’incendi que es va produir i que va destruir les peces de fusta com els carruatges i sostres i el tercer, simplement, el passar del temps.
A la fosa 2 hi ha uns 1400 arquers agenollats, soldats d’infanteria i carruatges amb cavalls. La majoria estan per reconstruir però és interessant veure quin és l’estat en que es trobaven les figures quan es va descobrir el misteri del gran mausoleu.
A la fosa 3, on es creu que hi havia el Gran Emperador, és on s’hi han trobat els militars de major rang, reconeguts segons la seva vestimenta. Aquí és on han pogut recuperar més espases de bronze i la dada curiosa és que es mantenen en bon estat, ja que tenen una capa de crom que les protegeix.
Per què és interessant aquest fet? perquè quan es va començar a utilitzar aquesta tècnica a Europa, a Xina ja feia segles que hi havia espases enterrades en aquest estil.
Al recinte hi ha dos petits museus, un sobre els guerrers, on es pot veure figures totalment restaurades que permeten apreciar millor les diferències que hem comentat. L’altre museu és de figues de bronze que s’han trobat durant les excavacions.
El 2011 es van obrir tres altres foses, anomenades Museum of Terracotta Acrobatics, the Museum of Terracotta Civil Officials and the Museum of Stone Armor. Per arribar hi ha 30 autobusos gratis que uneixen els dos punts, però s’ha d’abonar una altra entrada.
Tot aquest espectacle de fang va ser reconegut per la UNESCO com a Patrimoni de la Humanitat el 1987.
Hauries de saber:
Completar la informació de amb l’entrada de Xi’an.
- Com arribar al parc sense tour organitzat: autobús 5 o el 914, que surt de l’estació del costat de de trens us hi portarà directe. Tan aviat com arribeu a la zona d’estacionament hi ha persones que us indiquen on heu d’anar. Reconfirmeu sempre el preu. El viatge és 1 hora.
- Museum of Qin Terra Cotta Warriors and Horses: Preu de l’entrada és del primer de març fins al 30 de novembre de CNY 150 i del primer de desembre fins a finals de febrer de CNY 120. Els horaris són de 8:30 a 18:00 durant temporada alta i fins a les 17.:0 de novembre a meitats de març. La visita dura entre 3 i 4 hores.
- Les fosses estan en pavellons, per tant si plou només us mullareu quan aneu de fossa en fossa, separades entre elles uns 50 metres.
- Abans d’entrar al recinte us trobareu a guies que us asseguren que sense la seva ajuda no entendreu res del que veureu perquè són molts anys història. Nosaltres ho vam fer sense guia, ja que ens demanava gairebé tant com l’entrada, però ens vam descarregar informació d’internet. Pel que vam poder “robar” sentit els guies, aquests no expliquen gaire cosa diferent del que pots llegir per internet o fins i tot a la pantalla tàctil que hi ha a la dreta de l’entrada del primer pavelló.
- Portar algo de menjar preparat en un tupper.
- Tota la informació del recinte està en anglès.