• Post category:Buenos Aires
  • Post last modified:octubre 17, 2020

Villa Ortúzar és un barri amb dues cares, que et mostra la realitat de Buenos Aires.

Villa Ortúzar et mostra totes les cares de Buenos Aires.

La ruta completa per Villa Ortúzar t’ajudarà a moure’t com peix a l’aigua.

Què fer i visitar per Villa Ortúzar

En situació

Villa Ortúzar és un molt bon exemple de dos de les Buenos Aires que formen aquesta ciutat, una part del barri és clarament de treballadors d’origen fabril format per cases baixes i carrers tranquils al més pur estil de poble i l’altra part, quan arribem a La Pampa i Avenida de los Incas ens sorprenen cases senyorials amb jardins sumptuosos.

Els límits de  Villa Ortúzar són La Pampa, Av. Forest, Av. Álvarez Thomas, Av. Elcano, les vies del tren, Av. Del Campo, Av. Combatientes de Malvinas i Av. Triunvirato.

La part més humil és la zona pròxima al Cementerio de Chacarita i va nàixer precisament per acollir als treballadors del cementiri que en aquell temps s’anomenava Cementerio del Oeste, impulsat durant la presidència de Sarmiento. Amb el temps van anar apareixent fàbriques i Santiago Francisco de Ortúzar, el propietari d’aquestes terres, les va anar fraccionant per vendre-les, majoritàriament, als immigrants que venien per treballar. Una de les primeres fàbriques que va aparèixer va ser la tèxtil Sudamtex.

Breu història per parlar al bar

De fet el barri de Villa Ortúzar ocupa terrenys que entre el 1614 i el 1759 eren dels jesuïtes els quals hi havien construït una capella que formava part de la “Chacarita de los Colegiales”. La part de l’actual Villa Ortúzar estava plena d’arbres fruiters i arbres per fer-ne fusta. Fou Santiago de Ortúzar, un vasc, qui es fer amb els terrenys on posteriorment va traçar els carrers, va plantar-hi eucaliptus i va dividir en lots per poder-los vendre.

Què visitar per Villa Ortúzar

Al barri hi ha dues parròquies, la de San Fermín i la de  San Roque. La primera es tracta d’una construcció moderna que està sobre Estomba 466 i la de San Roque va ser inaugurada el 1908 sobre Plaza i Charlone. Al carrer paral·lel, a Tronador 1065 hi ha la Iglesia Ortodoxa Siriana San Afrem.

El racó verd més important del barri és la Plaza 25 de agosto, data de la declaració  de la independència de la República Oriental de l’Uruguay, on hi podem trobar un “Retoño del Árbol de Artigas”, un ibirà pità, a la cantonada entre 14 de Julio i Charlone. Aquest arbre és un dels considerats arbres històrics de la ciutat ja que és un fill de l’arbre que Artigas plantà a Asunción del Paraguay durant el seu exili i que la col·lectivitat uruguaiana va donar a Buenos Aires. Antigament part de la plaça era el palomar propietat del mateix Ortúzar, el qual s’havia construït la seva casa a l’illa formada per Giribone, Heredia, 14 de Julio i Álvarez Thomas.

Un dels personatges més famosos de Villa Ortúzar fou Osvaldo Pugliese, que tot i nàixer a Villa Crespo va viure en diverses residencies de Villa Ortúzar. Pugliese fou un dels compositors de tangos més importants d’Argentina i un pianista reconegut arreu del món.

Villa Ortúzar, comparteix amb Cologiales i Chacaritas, una intersecció de carrers que formen 8 cantonades, aquest fet potser no sorprèn gaire però si mireu un mapa de la ciutat de Buenos Aires, veureu que no és tant comú com ens podíem imaginar.

Una bona manera d’arribar al barri és amb metro, ja que a l’estació Tronador hi podem veure vitralls que narren la història de Villa Ortúzar i si volem fer una mica d’història més universal, podem marxar del barri agafant el metro a l’altra estació, la de Los Incas on hi podem llegir cartells que ens informen de les diverses cultures precolombines.

Extra Extra: GRATIS

Què el teu pressupost no limiti els dies que estaràs per Capital, els de Fuet i Mate hem preparat una RUTA GRATIS (NO LOW COST) per Buenos Aires.

Tens previst passar més dies per Buenos Aires, descobreix tot el que pots fer a la ciutat més important de l’Argentina. Hem preparat una guia completa de Buenos Aires separant per barris.

Deixa un comentari