• Post category:Argentina
  • Post last modified:octubre 11, 2020

A un radi de 200km de Capital Federal hi ha tot un seguit de “lagunas” com las de Lobos, Chascomús, Roque Pérez o San Miguel del Monte. Aquestes últimes, que són les dos que queden més
a prop de la localitat de San Miguel del Monte, són de les que parlarem avui, la Laguna de Monte i la Laguna de Las Perdices, conectades entre elles mitjançant el rierol El Rosario.

En situació

L’origen d’aquetes llacunes es deu per l’erosió del vent. Aquesta zona és de clima sec i la falta de vegetació va facilitar que amb el temps, el vent anés excanvant la profunditat de la llacuna. El Totoral és l’afluent més important que alimenta la llacuna Monte, la qual desemboca a la llacuna de Las Perdices i finalment al riu Salado.

San Miguel del Monte és un lloc ideal per fer una escapada des de Capital ja que s’hi pot anar i tornar amb un dia o fins i tot quedar-s’hi a dormir als campings, cabanyes o hotelets que hi ha al voltant de la llacuna de Monte. La vida social oscil·la al voltant d’aquesta llacuna, que es trova dins de San Miguel del Monte o més conegut com Monte, amb activitats com la pesca deportiva, diversos esports aquàtics o fins i tot anar a passar la tarda amb el mate i una pilota de futbol.

Breu història per parlar al bar

San Miguel del Monté és una de les ciutats més antigues de la província de Buenos Aire i es trova situada a la riba esquerra del riu Salado. L’origen del primer assentament es remunta al 1760 quan des d’Espanya se van aprobar diferents guardies militars per tal de protegir els forts que es feien a la zona ja que eren la frontera entre els colons i els natius de la pampa.

Així, temps desprès, el 1776, el Virrey Juan José de Vértiz va acceptar la construcción de cinc forts més entre els que destaca el de San Miguel del Monte. Finalment el 1779 s’informa de la construcció d’una capilla dins d’un dels forts, la de San Miguel del Monte.

Aquest dia, el 18 de novembre és el que es considera com el de la fundació de la localitat i cada any, per aquesta data celebren l’aniversari amb desfilades i activitats. Tot i que la festa més important és la de la Semana de la Federación que es celebra a partir del 22 de març, data que Juan Manuel de Rosas va començar l’expedició per la primera campanya del desert.

Què visitar a San Miguel del Monte

La plaça principal és la Plaza España o Virrey Vértiz, pels voltants hi ha el Museo Guardia del Monte on podrem recorre la historia de la localitat. El Rancho de Rosas, que també es troba a la plaça, perteneixa a Juan Manuel de Rosas i data de mitjans del s.XIX tot i que el lloc actual no és el lloc original de l’edifici que va ser traslladat el 1987 desde la Estancia “Los Cerrillos” al lloc on actual, on hi havia l’antic fort.

L’entrada costa $5 i es pot visitar de dilluns de dimecres de 8:00 a 12:00, els dijous i divendres fins a les 16:00h i el cap de setamana i festius fins a les 17:00. Sobre Belgrano hi ha la Casa del Carancho González un lloctinent de l’època de Rosas.

El Templo Parroquial San Miguel, que data de 1863 i és d’estil colonial, declarada Monumento Histórico Nacional el 1980 es troba a la Plaza Adolfo Alzina. També al voltant de la mateixa plaça hi ha el Palacio Municipal del qual se’n desconeix l’any de construcció degut a que una innundació va fer malbé l’arxiu històric.

Al carrer Suárez amb Laura Giagnacovo hi ha una creu que recorda l’aport evangelitzadora dels jesuïtes en aquestes terres.

L’estació de trens i d’autobusos estan juntes, sobre la ruta 3, la qual s’ha de creuar i caminar per l’Avenida San Martín que en portarà a la Plaza Adolfo Alzina, passant primer per la Plaza Manrtín Rodríguez. Seguint pel carrer Além, que passa t de l’església, veurem la Plaza España amb el museu, la Casa del Carancho González i el Rancho de Rosas.

Després podem anar a donar un tomb a la llacuna. Si anem per Soler, fins a Libertad, arribarem a l’oficina d’informació i turisme on ens donaran un plànol del poble amb les explicacions més importants.

Per menjar hi ha diversos llocs al voltant de la Plaza Adolfo Alzina, al llarg de l’Avenida San Marítin i rodejant la llacuna, nosaltres vam anar a Lo de Juan que es troba a Soler amb Eva Perón i malgrat no sé d’una qualitat excepcional, la relació preu-quantitat-qualitat està més que bé.

Un dels esports més practicats a la zona és el polo, amb més de 50 camps repartits per tota la localitat. Fins tot hi ha quintes dedicades a la cria de cavalls i escoles de polo.

Hauries de saber

Com anar-hi amb transport públic: amb el tren direcció Bahía Blanca o amb un omnibús que surt de Retiro i que val $83.

Deixa un comentari