Si alguna cosa representa Irlanda és la cervesa i si hi ha un dia per rendir-li culte és el 17 de març, el dia de San Patrick ( Lá ‘le Pádraig o Lá Fhéile Pádraig) el patró d’Irlanda. Aquest dia, la cervesa, el verd i tot lo celta tenen el protagonisme absolut.

Com passa amb moltes colectivitats també té un dia guardat en la celebració de “Buenos Aires Celebra”, i és que la comunitat Irlandesa a Buenos Aires és ben representativa, tant que fins i tot un irlandès va ser qui va ensenyar a navegar a la flota naval d’Argentina. Tan important fou aquest personatge per a la història d’Argentina que l’Associació Argentina Irlandesa porta el seu nom, Almirante Guillermo Brown.

Un dels punts que es van tractar a la Constitució de 1853 era la necessitat de poblar Argentina i sumat a la peste i l’opressió anglesa que es patia a Irlanda van provocar que les noticies que arribaven de l’altra banda del món fossin molt temptadores. La primera gran ona d’irlandesos a Argentina fou el 1840 i cap a finals del s.XIX va arribar una altra gran quantitat d’immigrants irlandesos. La gran majoria es van instarl·lar al camp i per això van participar en la construcció del ferrocarril i la fundació de molts pobles. De fet, s’estima que argentina és el sisé país amb més descendents d’irlandesos del món.

El gran nombre de bars irlandesos que hi ha Buenos Aires és una altra prova de la importància d’aquesta comunitat a la ciutat. La zona per excel·lència és a la City, als voltants dels carrers Reconquista i San Martín. L’altra zona amb gran varietat de pubs és San Telmo amb el Gibraltar  (Perú 895) com a bar estrella. Altres bars irlandesos importants són el The Shamrock (Rodriguez Peña 1220) o The Temple (M.T. de Alvear 945), entre altres.

El 17 de març és la festa de San Patricio i la Comunitat irlandesa de Buenos Aires celebra la tradicional desfilada de San Patricio que acaba a la Plaça San Martín on també hi ha tot de concerts i danses irlandeses. Evidentment no hi falta la cervesa ni el menjar tradicional (tot i que hem de dir que els sandwichos del 2012 no és que fossin gran cosa).

Deixa un comentari