Sant Martí de Maldà és un poble del municipi de Sant Martí de Riucorb, a la comarca de l’Urgell, província de Lleida. Llegint les dades publicades a Idescat, el municipi té 648 habitants, 311 dones i la resta homes. Els nens i nenes menors de 15 anys sumen 71, els adults entre els 15 i els 64 anys sumen 361 i els majors de 65 anys representen el 33% de la població.

L’agricultura està força repartida, on destaquen les 1.234 hectàrees dedicades al cultiu dels herbacis de secà com l’ordi, després les 581 a l’olivera, les 351 als fruiters i les 188 a la vinya. L’activitat ramadera es centra en la cria d’aviram i de porcí amb 94.000 i 53.720 caps respectivament.

Hauries de Saber:

San Martí de Maldà té una de les façanes d’església més boniques de l’Urgell.

Breu història per parlar al bar

La vila de Sant Martí de Maldà, que va estar lligada a la baronia d’Anglesola i posteriorment a la de Bellpuig, es troba en un turó que domina la vall del Riu Corb, la part antiga té tres portals d’accés als seus carrers costeruts i de traçat irregular. A dalt de tot del turó hi havia el castell de Sant Martí del qual no en queda gran cosa, a causa d’una decisió dels senyors de Cardona del s.XVI, que van ordenar la desfeta del castell per utilitzar la pedra picada per construir el convent dels franciscans de Bellpuig.

Què visitar a San Martí de Maldà

A la part baixa del poble hi ha l’església de Sant Martí de Maldà, que data de 1602, amb una façana força treballada i declarada Bé Cultural d’Interés Nacional. A l’altre costat de la carretera hi ha la societat Foment, el bar i centre social del poble. Val la pena entrar-hi, ja que el mobiliari i els seus parroquians encara mantenen l’estil tradicional de poble i els que estigueu interessats en la seva història, hem trobat un llibre per internet, el qual encara no hem llegit però que volem donar-vos-el a conèixer.

Seguin la carretera cap a Maldà, trobarem la creu de terme just al punt on hi ha l’inici de diversos itineraris per conèixer la vall del Riu Corb.

Això sí que és curiós

Un veí de la població va cedir a l’ajuntament unes 20 hectàrees on hi ha un parc decorat amb rodes i amb les pedres esculpides per ell i el seu germà. Aquest parc, anomenat Parc de les Rodes es troba al camí que va a Preixana. Sant Martí de Maldà es troba situat a l’espai declarat Xarxa Natura 2000, així que és una bona idea agafar la bicicleta, o el cotxe, i recorrer els camins rurals que van cap a Preixana, Vilagrassa o Belianes.

Quan visitar Sant Martí de Maldà

La festa major se celebra per Sant Martí, és a dir l’11 i 12 de novembre. Una de les festes més importants és la del primer diumenge de maig quan es celebra la processó al santuari del Tallat.

Deixa un comentari