Sunyer és un petit poble del Segrià, situat en una zona que el fa molt especial. Pels seus carrers descobriràs antigues cases senyorials i des de dalt del seu turó, tindràs una vista preciosa del Segrià, això sí, si agafes un dia sense boira.
El municipi de Sunyer es troba a la comarca del Segrià, a la província de Lleida. La seva població és de 343 habitants, 200 homes i 143 dones, segons les dades d’Idescat. Sunyer, al Segrià, té una població força jove, ja que 238 persones es troben entre els 15 i els 64 anys, 37 són nens i nenes menors de 15 anys i la resta, 68 tenen més de 64 anys.
L’economia del municipi és pràcticament agrícola de secà i ramadera amb 1.144 hectàrees conreades. Del total, 856 estan dedicades als herbacis, principalment a l’ordi, 195 als fruiters, on hi descata el cultiu de l’ametller i la resta, tret d’una hectàrea dedicada a la vinya, són per l’olivera.
La ramaderia destaca per la cria d’aus i porcs. També hi ha un nombre notable d’ovins i en menor mesura, de bovins.
Ja tens la motxilla preparada per anar a descobrir Sunyer, al Segrià?
Completa la visita a Sunyer amb altres pobles del Segrià. No et perdis la nostra Guia completa pel Segrià.
Breu història per parlar al bar
Pels voltants de Sunyer s’hi han trobat restes d’una vil·la romana i algunes restes de l’edat de bonze i inicis de l’edat de ferro.
Sembla que Ramon de Cervera va vendre a Arnau de Sanaüja el castell i el territori de Sunyer, cap a principis del segle XIII.
Què visitar a Sunyer, al Segrià
L’església de Sunyer està dedicat a la Nativitat de la Mare de Déu i és una transició del romànic al gòtic. La ubicació de l’ésglésia és força curiosa, ja que a la plaça no hi dona la porta original. Aquesta porta, la del nord és una de les més boniques del Segrià, amb els capitells decorats i les mènsules.
El poble viu a la plaça principal on hi ha l’ajuntament. Pel carrer Major es troben algunes de les cases més antigues, com Cal Beà i Cal Gort, totes dues daten de finals del segle XVI. Per veure-les has de recorrer tot el carrer Major, ja que estan a la punta del carrer sense sortida.
Dalt de tot del turó, hi trobem dos dipòsits d’aigua. Antigament, aquí hi havia el castell, del que avui en queda ben poca cosa. Les pedres del castell van utilitzar-se per la construcció d’algunes de les cases del poble.
Aquest castell data, com a mínim del segle XIII, que és la primera mostra documentada que s’ha trobat, de la venda de la senyoria, per part de Ramon de Cervera a Arnau de Sanaüja.
Al mateix turó, durant el temps de la Guerra Civil, s’hi va excavar un refugi antiaeri.
El paisatge de Sunyer
Segons la catalogació de l’Observatori del Paisatge, el municipi de Sunyer compleix les característiques dels Secans d’Utxesa, un paisatge de transició entre el Segre i les Garrigues.
Encara no hem fet cap ruta pel municipi de Sunyer, així que si en tens alguna que passi per algun indret especial, deixa’ns un comentari.
Quan visitar Sunyer, al Segrià
La festa major de Sunyer, al Segrià, és per Sant Isidor, el 26 d’abril. També al setembre, concretament el 8, es celebra la festa major de la Mare de Déu de Setembre.
Al web de l’ajuntament de Sunyer hi trobareu més informació sobre les festes i les activitats culturals del poble. També pots aprofitar la visita a Sunyer, per passar-te per Alfés i descobrir les restes de la Guerra Civil.
Coneixieu aquest petit racó del Segrià? Quina zona ens recomaneu per explorar?