Preparant la ruta per Laos, però no saps com moure’t per Laos, quin transport utiltizar? No saps si és millor fer dit o organitzar-ho tot amb transport públic?

No saps si enfiar-te d’anar a l’estació d’autobús local o fer cas a les guies de viatge i pagar el suplement del hostel perquè et recollin a la porta com un senyor (amb motxilla)?

Llegeix aquest article i et mostrarem com pots viatjar per lliure per Laos amb un pressupost mínim.

Recórrer Laos és relativament fàcil si no surts de la carretera 13, que travessa el país de nord a sud, però avorrit. L’única manera de fer-ho és amb autocar, sigui local o de turistes.

Els autocars, el transport estrella de Laos

Laos és un dels països on els turistes es mouen menys en plan local, ja que les estacions d’autocars estan, com a mínim, a 4km de la ciutat i, a excepció de Vientiane, no hi ha autobús urbà que et porti a la ciutat. Per tant no queda més remei que caminar o caure en un tuk-tuk.

transport per Laos

Si l’opció de caminar uns 4 km amb les motxilles no la tens contemplada, et recomanem viatjar amb les vans de turistes, que tot i pagar més, et passen a buscar pel teu allotjament. No sabem on et deixen després, perquè només en vam agafar una, per anar de Champasak a 4.000 illes.

Però per sortir de les 4.000 illes, direcció Cambodja, vam fer una ruta super alternativa!

Com hem comentat, l’única ciutat que té autobusos urbans és Vientiane, així que de l’estació del nord al centre hauràs de pagar 5.000 Kips per agafar l’autobús verd i del centre a la del sud, 3.000 Kips, amb el 29.

A més a més, per si fos poc que les estacions estiguin lluny, hi ha l’estació del nord i la del sud, quedant la ciutat entremig. Per tant, si només vols passar unes hores a la ciutat, no et serveix el truc de deixar les motxilles a l’estació.

En resum, un bajón viatjar per Laos a l’estil laosià, sense voler pagar tuk-tuk, ja que per la teva careta blanqueta, el preu estarà super inflat, encara que li hagis negociat a la baixa.

Així que confessem que per Laos vam patir i caminar molt, ara, tenim una resistència impressionant jajaja. El que fa ser català i no voler gastar de més.

Hauries de saber per moure’t per Laos:

Fer dit és difícil, però no impossible.

Els preus dels autocars no són alts. El nord és més car que el sud, però és que les carreteres tenen més corbes. Hi ha tres classes d’autocars: el normal, el que té aire condicionat i el sleeping bus. El primer és el més barat, el segon costa uns 10.000 Kips més que el normal i el sleeping bus és uns 20.000 Kips més car. Pot ser que tinguis sort i pagant el més barat, viatgis amb sleeping bus, com ens va passar de Thak Het a Pakse.

moure't per Laos

Els sleeping bus no tenen seients, estan formats per lliteres amb matalàs individual però que et tocarà compartir amb algú. Així que si viatges sol, dormiràs ben arrimadet a un desconegut. Aquí hem pujat una foto.

Una cosa bona del transport a Laos

La part positiva de què les estacions estiguin tan lluny, és que ja que estàs lluny de la ciutat, intentar fer dit és fàcil. Ja has caminat els 4 o 5 km “reglamentaris” de dit i ja estàs en la direcció de la nova ciutat. Per tant, perquè no caminar un parell de quilòmetres més i provar sort.

Si surt, perfecte; si no surt, quan passi l’autobús el pares i cap a dalt. Lo dolent és que fer dit, a Laos, no és fàcil. La nostra mitjana d’èxit va disminuir dràsticament, gairebé com el joc del Barça amb el Luis Enrique.

Pel que fa a distàncies llargues només vam aconseguir 2 viatges dels 5 que vam intentar, entre Luang Prabang i Vang Vieng i entre Vientiane i Thak Het.

Fins i tot, en els trajectes curts, tot i tenir millor mitjana, no va ser tan fructífer com ens esperàvem. Per exemple a Pakse vam caminar 7 km des de l’estació del nord fins a la ciutat, en línia recta, sense que ningú fes cap intent d’aturar-se i recollir-nos. L’estació del nord està més lluny que l’aeroport, per cert, un bon lloc per descansar i carregar bateries.

Moure’t per les ciutats de Laos

Per moure’t per les ciutats, el millor, és caminar perquè els atractius turístics estan a “walking distance”. Si no vols caminar, sempre tens l’opció dels tuk-tuk, però després no et queixis del preu “desproporcionat” que pagaràs, tot i haver regatejat.

Posem “desproporcionat” entre cometes perquè 1 dólar, no és cap capítal però si saps que el local no en paga ni la meitat, et sents una mica estúpid.

viatjar a Laos per lliure

De tota manera la gràcia de Laos està als paisatges i als afores de les ciutats. Aquí tens tres opcions: el tuk-tuk, llogar una moto o una bici. Els preus de les motos i bicis són força alts, comparats amb altres països d’Àsia, i a més a més, al nord són més cars que al sud. Per exemple a Luang Prabang et demanaran entre 100.000 i 120.000 Kips per una moto 24 hores, un dia, a Thak Het, 70.000 i a Pakse 50.000Kips.

O sigui que l’opció més barata supera els 6 U$D. Si la llogues per més dies és fàcil que et descomptin 5.000 Kips per dia de més. Les bicis ronden entre els 10.000 Kips i els 15.000Kips, segons la ciutat i la qualitat de la bici però només durant el dia, no 24 hores.

Com et va anar moure’t per Laos? Quines opcions recomanes? Què et van semblar els autocars-llits-compartits?

Tens algun dubte sobre el transport per Laos?

Confessió: si hi tornem, ho farem o amb bicicleta o amb furgoneta. De fet, tenim una idea de negoci genial per a turistes que no volen viatjar molt guiri, però una mica còmodes! Qui sap, potser algun dia la posem en pràctica.

Deixa un comentari