Laos és, fins ara, el país del sud-est asiàtic més difícil per viatjar a l’estil motxiller i dels que més costa fer-se un itinerari fora de les rutes convencioanls.

Un dels punts que ho fa difícil és que és relativament barat però el que a nosaltres menys ens va agradar de Laos és que estava molt preparat pel turista “motxiller”, el posem entre comentes perquè és aquell motxiller de motxilla neta i recorregut fil per randa de la Lonely Planet. Però bé, anem per parts i us explicarem les alternatives de motxiller de motxilla bruta a motxiller.

Hauries de saber pel teu pressupost motxiller:

Pots gastar menys de 10U$D per dia.

Com dormir amb pressupost motxiller

La part positiva de Laos és el dormir. Aquí tenim dues molt bones notícies. Una és que l’allotjament és barat, per uns 70.000 Kips, és a dir, uns 9U$D podeu tenir una habitació doble amb bany privat. I si voleu més barat, per 35.000 Kips, com a màxim, hi ha llits en dormitoris compartits. O sigui que gastaríeu uns 2.5U$D.

Quins llocs recomanem? Cap, perquè no vam pagar cap dia per domir en llocs convencionals.

L’altra bona notícia és que podeu dormir gratis. Si teniu tenda de campanya, podreu acampar en qualsevol lloc sense problemes i gratis. Nosaltres hem dormit en estacions d’autobús, temples, patis d’oficina, jardins de cases i parcs públics amb el Mekong de teló de fons.

La gastronomia autèntica

Per menjar a Laos també hi ha dues opcions: la general i la rància.

Aquest és un dels punts lletjos de Laos com a motxiller, la mitjana dels preus de menjar està per damunt del dòlar i la qualitat del menjar no és que sigui molt millor que a Tailàndia o Cambodja, els seus veïns. El típic plat d’arròs amb alguna cosa d’acompanyament o la sopa de noodles no baixa dels 15.000Kips, gairebé 2 dòlars, quan a Tailàndia ho pots trobar per poc més d’un dòlar, 4,5 Bahts i a Cambodja per menys d’un dòlar, 2.500 o 3.000 riels.

Per gastar menys has de demanar un entrepà, que en general estan a 10.000 Kips (menys a Vientiane que en trobes per 5.00p i més grans) o algun tipus de rotllet que pots trobar en parades de carrer fora de les zones turístiques i dels mercats nocturns. Sigui com sigui, és difícil menjar per menys d’un dòlar.

A Laos heu de tenir en compte que els 100 gr d’sticky rice costen 1.000 Kips i els acompanyaments, al mercat, no baixen de 5.000Kips.

Si voleu beure aigua, hi ha dos llocs claus on recarregar les ampolles, als temples i als bancs. Una botella costa 5.000Kips, més de mig dòlar!

A Laos pots acampar pel carrer

És fàcil fer dit?

El transport és, sense cap mena de dubte, el pitjor de Laos, si parlem com un motxiller. Hi ha autobusos locals però les estacions d’autocars estan a uns 4 km del centre de les ciutats i a més a més, acostumen a tenir dues estacions, pa del nord i la del sud. Així que motxilerament parlant, si voleu viatjar com locals però sense pagar com turistes, us tocarà caminar 1 hora perquè si demaneu un tuk-tuk és quan comenceu a pagar a preus turístics i llavors surt més a compte fer el pack-guiri i viatjar amb els autobusos de turistes.

Eh, ningú ha dit que viatjar amb baix pressupost sigui fàcil.

I el dit? Uf, el pitjor lloc fins ara. Tot i que és el país més fàcil per trobar la carretera, només n’hi ha una, és on ens han parat menys. Només hem aconseguit fer-ne 4 de distàncies curtes, és a dir, de les estacions a les ciutats o a la inversa i 2 de llargues. De Luang Prabang a Vang Vieng i de Vientaine a Thak Het.

Les comoditats

Internet és l’altre problema del país. Si pagues per dormir i si menges als llocs de turistes, no hi ha problema. Però si no, ho tens complicat perquè no hi ha llocs públics, ni cadenes de restaurant de menjar ràpid ni convenient store.

El mateix passa per carregar els dispositius electrònics, tot i que aquí podreu fer-ho en diverses estacions d’autobús o demanar permís als restaurants on mengeu.

Pel que respecta als banys públics, a tots s’ha de pagar uns 2.000Kips, però Laos és molt rural…

Les entrades als llocs turístics són barates però s’ha de pagar per tot. Així que s’ha de fer una selecció de que es vol visitar perquè si no a dòlar – dòlar se’t buida la pica.

Quins trucs vas utiltzar a Laos? Què et va semblar com està montat el país pels turistes? Quines idees més ens pots donar per a la pròxima vegada que hi anem? Deixa’ns un comentari i millorarem entre tots.

Deixa un comentari