• Post category:Rússia
 • Post last modified:novembre 14, 2020

Veliki Novgorod (Великий Новгород), que forma part del Óblast de Nóvgorod, és la gran oblidada de la ruta entre Sant Petersburg i Moscou. Si som sincers, si teniu pocs dies per Rússia, no cal parar-hi, els atractius turístics no són espectaculars però si teniu un dia, us recomanem parar a la Pàtria de Rússia, la ciutat més antiga del país.

En situació

Per entendre la importància de Novgorod a Rússia ens n’hem d’anar al temps dels varegs Rus, una tribu nòrdica de vikings, que es van extendre per l’actual Rússia, Bielorrúsia i Ucraïna entre els segles XIX i X. El 862 l’aristocràcia eslava de Novgorod es va reunir en una assamblea i van decidir que Riúrik, dels varegs, els governés ja que administrativament estaven més ben organitzats. Aquesta dinastia a poc a poc va anar extenent els seus dominis i van fundar Kiev.

El nom Rússia, prové d’aquesta tribu, els Rus. Els successors de Riúrik, van ser els primers tsars de Rússia i van govenar el Rus de Kiev, on havien traslladat la capital, fins al 1240, data que comencen les invasions mongoles, de les quals Novgorod se’n va salvar i va romandre fora del seu imperi, a l’estil el poblat de l’Astèrix i l’Obèlix.

Aquí torna a entrar Novgorod a la història de la futura Rússia, de la mà de Alexandre Nevski, el Príncep de Novgorod, i que acabarà essent canonitzat per l’església ortodoxa russa. Alexandre governava Novgorod durant les invasions mongoles i va haver d’enfrontar-se a diversos exèrcits europeus que volien envair-los per cristianitzar-los, amb l’excusa d’una bola papal. Així el 1240 es va enfrontar contra els suecs a la batalla del Neva (Nevski), d’aquí el sobrenom d’Alexandre.

La següent batalla el va catapultar a la fama, la Batalla del Gel contra l’Ordre dels Teutons, alemanys, que ja havien convertit als països bàltics al catolicisme. La batalla va ser damunt del gel del llac Peipus i com que les armadures dels teutons pesaven més, el gel es va trencar i els homes liderats per Nevski, van guanyar.

A més a més, la importància de la ciutat també és cultural, és un dels centres d’art més antics del país, va ser un important punt d’impressió de llibres i fins i tot el primer lloc de Rússia on es va traduir el Nou i el Vell Testament. També destaca per ser el lloc on va nàixer l’arquitectura russa de pedra. I el lloc on es va pactar la fusió de la religió amb els bizantins, per adoptar la religió ortodoxa.

Què visitar a Novgorod

Avui passejar per Novgorod es pot fer en un dia tranquil·lament. Una opció és sortir al matí, a les 7.30h de Sant Petersburg, passar el dia per Nogvorod i després agafar el tren nocturn que ens portarà a Moscú.

Comencem a l’estació de trens o bus, i agafem el bulevard Voskresenskiy que ens portarà directament al Kremlin. Allí al costat, hi ha informació i turisme, acompanyada d’un mercat de souvenirs.

El Kremlin, situat al costat del riu Vólijov i d’entrada gratuïta, ja es nomenava en uns escrits del 1044, essent el centre administratiu, social i religiós de Novgorod. A l’interior del Kremlin hi ha la Catedral de Santa Sofia la Saviesa Divina que data de 1045-1050 i on s’enterraven els novgorondesos il·lustres. Al costat hi ha el campanar, que data del s.XV.

Al mig del pati, ens trobem l’espectacular monument al Mil·lenni de la Mare Rússia obra de Mijail Mikeshin. Un monument, amb forma del famós barret mono maco i que també recorda a la campana de la ciutat, la Veche, inaugurat el 1862, on podrem veure un resum de la història de Rússia.

A la part superior hi ha un àngel que representa l’església ortodoxa i una figura d’una dona que simbolitza la Mare Rússia. El segon nivell està format per sis grups que representaven moments claus en la història del país. Hi ha representants Riúrik amb l’escut; el príncep de Kiev, Vladirmir I aixecant la creu ortodoxa; el príncep de Moscú Dmitri Donskói derrotant als tàrtars; Ivan el Gran amb el barret monomaco i als seus peus un guerrer de l’Orde Teutònic amb l’espasa trencada; el tsar Miquel I el conquistador de Siberia i Pere el Gran amb un àngel que li indica la direcció de Sant Petersburg.

El tercer nivell és un alt relleu que també explica la història de Rússia, aquí es pot veure Caterina II. El 1941 els nazis van envair Novgorod i el 1943 van començar a desmunta el monument per traslladar-lo a Alamània, però afortunadament l’exèrcit Vermell va reconquerir la ciutat el 1944. El monument presentava un estat lamentable però el Comité d’Arquitectura de Lenningrat es va encarregar de reconstruir-lo el mateix any, tornant a fer més de 1500 elements que havien desaparegut.

Al davant, hi ha la flama al Soldat desconegut de la Guerra Patria i a l’altre costat del monument, enfrontat amb la catedral, hi ha el Museu de Nóvgorod amb una planta d’història de la ciutat i una altra molt completa d’història de l’art enfocada a les icones religiosos (200p, unes 2h però molt poca informació en anglès). Al costat hi ha la biblioteca. També en aquesta zona hi ha l’església de la Intersecció de la Mare de Déu i l’església de Sant Andréi Stratelates de finals del s.XV.

Sortin del Kremlin direcció al riu, creuarem el pont, per anar a la zona anomenada Comercial, on ens trobarem amb el monument de la Noia Turista. Allí mateix hi ha un conjunt d’esglésies, construïdes pels comerciants de la zona, entre elles la de Sant Paraskeva de 1207 i la de Sant Nicolau.

A la mateixa zona hi queda la Torre de les portes de l’antiga galeria comercial, essent l’únic edifici del s.XVII que es conserva a la ciutat, que actualment és un museu d’art cristià. A la mateixa zona hi queda la Torre de les portes de l’antiga galeria comercial, essent l’únic edifici del s.XVII que es conserva a la ciutat, que actualment és un museu d’art Cristià.

Per fer una mica de vida social a la ciutat, podem girar cap a l’esquerra pel carrer Bolshaya Moskovskaya, la pròxima avinguda perpendicular al pont, i arribarem al mercat.

Als afores de la ciutat, hi ha el monestir de Sant Jordi, el convent de monges de la Transfiguració, el de Nicolau de Vyazhischy i el monestir de la Santa Trinitat.

El centre històric, amb el Kremlin, i les afores van ser declarats patrimoni de la humanitat per la UNESCO.

Hauries de saber:

L’imprescindible

Entrar i Sortir de Novgorod

 • Anar des de Sant Petersburg: hi ha trens i busos que la conecten amb Sant Petersburg. El tren costa 550 rp i surt de l’estació de Moscow (avinguda Nevski, on hi ha l’obelisc) i el bus 430p i surt de l’estació de busos de Obvdonyy kanal, el viatge és d’unes 3 hores. A Novgort, les estacions estan una al costat de l’altra.
 • Anar a Moscou: ES pot viatjar amb tren nocturn on l’opció més barata és la cadira (no llitera) i costa 693p. El tren passa a les 21.30h i arriba a Moscou a les 5.30 am a l’estació de Leningradsky.
 • L’estació de trens i d’autocars estan l’una al costat de l’altra. Es pot anar caminant cap al centre.

Moure’t per Novgorod

 • Caminant

Dormir a Novgorod

 • No cal quedar-se a dormir, es pot agafar el tren nocturn que va cap a Moscú.

Menjar a Novgorod

 • Hi ha un mercat on es pot comprar productes per menjar, sense haver de cuinar.

El que et fa estalviar diners

 • La ciutat, turísticament parlant, és petita. Per tant es pot visitar en un dia, sense haver de quedar-se a dormir.
 • Si es vol fer aquesta ruta sense entrar en cap lloc, es pot fer perquè els edificis per fora són bonics. Ruta gratis.

Atractius turístics

 • Kremlin: obert de 6:00 a 00:00. Entrada gratis.
 • Museu de Nóvgorod: 200p unes 2h però molt poca informació en anglès
 • Web de turisme de la ciutat.

Deixa un comentari