• Post category:Buenos Aires
  • Post last modified:octubre 22, 2020

El recentment inaugurat Centre Cultural Kirchner es troba al ex-Palacio de Correos y Telecomunicaciones, al barri de San Nicolás.

Un dels nostres edificis prefertis: cultura = gratis.

Descobreix més racons sorprents amb la Ruta Completa per San Nicolàs.

Breu història per parlar al bar

L’edifici, que data de 1928, va ser declarat, el 1997, Monumento Histórico Nacional. La idea original de construir un edifici de “Correos y Telégrafos de la Argentina” sorgí el 1888, durant l’època dorada del país, quan a través dels edificis públics i privats es volia mostrar la magnificència de la societat.

L’arquitecte elegit fou Norbert-Auguste Maillart, el mateix que construí el Palacio de Justicia i el Colegio Nacional, el qual, per construir el nou centre de correus, es basà amb la central de correus de New York. De la mateixa manera que amb la importància dels edificis es volia mostrar la posició econòmica d’Argentina, els diferents entrebancs per construir-los a temps, mostrava els cicles econòmics del país.

El Palacio de Correos y Telecomunicaciones no en fou una excepeció, ja que les obres s’interromperen a causa de la crisi del 1890. 11 anys després es van reprendre les obres però modificant el disseny original, ja que havia quedat obsolet tecnològicament parlant des del punt de vista de les comunicacions, el mateix Maillart se n’ocuparia, projectant un edifici més gran i més ambiciós però finalment es va retirar del projecte per desacords amb les autoritats i l’obra va ser atorgada a Jacques Spolsky, un rus que ja havia dissenyat el palau de correus de Tucumán i de Rosario. Spolsky va adaptar el projecte de Maillart, traient les passarel·les flotants i va acabar construint el que avui veiem.

Anys més tard, durant la presidència de Juan Domingo Perón, part de l’edifici hi funcionava la fundació Eva Perón i ella mateixa hi tenia les oficines, al despatx del director de correus. Finalment el 2002 va deixar de funcionar com a distribuïdor de cartes i només hi quedava funcionant una oficina de correus a la planta baixa, fins al 2009.

El govern de Nestor Kirchner va voler tornar a donar importància a l’edifici i van obrir concurs per restaurar-lo i valorar-lo, tot inaugurant un centre cultural, obres que van durar del 2009 al 2015 quan es va fer la inauguració parcial coincidint amb les celebracions del 25 de maig. S’estima que durant aquest any, acabaran la recuperació i renovació.

Centro Cultural Kirchner

L’entrada al centre cultural es fa pel hall de la planta baixa on s’han mantingut i restaurat el mobiliari original de la firma Thomson. Avui en dia, hi ha 6 auditoris amb capacitat per a 104 espectadors, cada un, 28 sales per assajar, 40 sales d’exposicions i una sala de Música de Cámara per 540 espectadors.

Pots veure el despatx que va ocupar Evita, amb els mobles i una escenografia que recorda com treballava. Al centre hi ha l’estructura de vidre, anomenada la Gran Lámpara, que està sostinguda per un entramat de bigues de Vierendeel i que funciona com a sala d’exposicions.

Està pendent la inauguració dels últims pisos, on volen fer sales de reunions, de projeccions de vídeo i conferències. També volen fer un museu de les telecomunicacions i fins i tot habilitar-ne una part com a Correus perquè segueixi tenint la seva funcionalitat original. Però sense cap mena de dubte, l’estrella de l’edifici és la Ballena Azul, una sala de música simfònica amb capacitat per a 1750 espectadors, amb un òrgan especialment dissenyat per aquesta sala, fabricat a Alemanya per la firma Klais que compta amb 56 registres i 3500 tubs.

També s’ha habilitat la Cúpula on hi fan alguns recitals de música. Avui en dia, l’edifici, és la “casa” de l’orquestra simfònica nacional, que fins al moment no tenia una seu pròpia.

Totes les activitats són gratuïtes i les entrades es reserven per internet, els dilluns, però moltes vegades, 1 minut més tard que s’activi la pàgina web, ja no en queden.

Hauries de saber

Hi ha visites guiades, gratuïtes els dijous i divendres de 17:15 a 20:00 i els caps de setmana de 14:15 a 18:00, cada 15 min. S’ha de retirar entrada al taulell de Planta Baixa i us recomanem no anar-hi a última hora, primer perquè potser no trobeu entrades i segon perquè si hi ha algun espectacle programat, possiblement està assajant i no podreu entrar en algunes sales.

Deixa un comentari