El Poal, al Pla d’Urgell, és un dels pobles de la ruta del 1714 de Catalunya. Saps per què? Si segueixes llegint aquesta entrada podràs descobrir que més visitar al Poal.

Si busques passar un dia diferent recorrent una de les comarques menys turístiques de Catalunya, a Fuet i Mate, et proposo una opció ben interessant: el Palau d’Anglesola, el Poal i Linyola. Si tens temps també pots anar a Mollerussa i sobretot no et perdis l’Estany d’Ivars i l’Enciclopèdia Mural.

El Poal és un poble del Pla d’Urgell a la província de Lleida amb 637 habitants, repartits gairebé en parts iguals entre els dos gèneres, segons les dades Idescat del 2017 i 667 el 2022. Destaca que tenen 73 nens menors a 15 anys i 164 adults majors dels 65 anys. La resta, uns 400 es troben en la franja d’edat dels 15 als 64 anys. La població ha anat decreixent lleugerament des del 2015 en què va arribar a un pic històric amb 668 habitants.

L’economia es basa en l’explotació agrícola de les 769 terres llaurades que es reparteixen entre herbacis i fruiters amb 530 i 239 hectàrees respectivament. Pel que respecta als herbacis destaquen el blat, el blat de moro i els farratges pels animals.

el poal pla durgell que visitar

Per la seva part, la ramaderia està dedicada, pràcticament a la cria d’aviram amb 422.000 caps i també tenen 2060 porcins.

La Guerra dels Segadors, turisme rural, el Camí de Sant Jaume, etc. Ja saps tot el que pots visitar pel Pla d’Urgell?

El Poal és un petit poble del Pla d’Urgell amb molta història, descobreix-la. Practica el Turisme No Guiri i vista el Pal, al Pla d’Urgell.

Breu història per parlar al bar

L’escut del poble és un quadrat vermell amb un pou i encapçalat per una corona. Aquest pou fa referència al nom del poble, El Poal, que significa “terra de pous”. Resulta que les filtracions del riu Corb faciliten que hi hagi rius subterranis i que per extreure’n aquesta aigua, s’hagi d’excavar pous.

esglesia el poal pla durgell

A l’actual partida de Sarcènit, direcció a Vila-Sana, hi ha les restes d’un antic poblat iber. Direcció a les Novelles i la Pedrissa s’han trobat restes romanes. Més cap aquí en la història, i compartida amb els dels pobles veïns, el Poal va ser un poble conquerit al s.XI i repoblat pels templers. El Poal va esdevenir en una senyoria, i ja al s.XIV pertanyia a Bertran Desvalls de Lleida.

Què visitar al Poal

Al carrer Major, el més antic del poble, hi ha l’església parroquial dedicada Sant Joan Baptista. De l’església original, només se’n conserva una part de l’entrada. La portada és d’estil barroc i el campanar de dos cossos amb terrassa.

Cal Castell, és el nom que rep avui, casa dels marquesos del Poal, es pot distingir per l’escut de llinatge. En aquest poble, direcció Els Arcs, podem veure una creu de Terme, d’estil gòtic de l’any 1793.

el poal l'urgell esglesia

Des de la plaça Catalunya, on hi ha l’Ajuntament, fins al carrer Major ens trobarem amb les cases més importants del Poal. Una de les que destaca és la que trobem al passeig de Felip Rodes, Cal Graells.

No et perdis cap detall del Patrimoni Arquitectònic del Poal.

1714, l’any 1

El Poal forma part de la ruta que hi ha per tot Catalunya, que rememora la guerra de Successió Concretament, al Poal es rendeix homenatge als germans Desvalls, que es van posar de part de l’arxiduc Carles.

ruta 1714 el poal pla durgell lleida

El Poal forma part de la Ruta de 1714, ja que la família Desvalls i de Vergís, especialment Antoni i el seu germà Manuel, van defensar aquestes terres durant la Guerra de Successió a favor del rei-arxiduc Carles d’Àustria.

Descobreix la Ruta del 1714 per Ponent.

Com a recompensa de la seva intervenció va rebre el títol de marquès de Poal però van haver d’exiliar-se a Viena.

El paisatge del Poal

Si poguessiu volar o avui en dia si mireu el google maps en la versió satèl·lit, veureu que tant Poal com la majora dels pobles del Pla d’Urgell tenen el mateix estil de paisatge.

Aquest està fortament influit per l’agricultura i gairebé no queden gaires zones verges. La Plana de l’Urgell, tal com l’ha denominat l’Obervatori del Paisatge és una de les unitats de paisatges més gran de les Terres de Lleida.

masia ruta poal linyola

Si recorrem els camins que uneixen el Poal amb Linyola i el Palau d’Anglesola, veurem clarament les traces d’aquest paisatge típic de la Plana de l’Urgell. A més a més, ens trobarem amb algunes masies i cases de pagès que demostren com els temps han canviat i avui en dia, és més difícil viure de l’agricultura. Un exemple a destacar és la Torre de l’Estrella, una masia amb estil de fortificació que farà la delicia dels amants del Turisme No Guiri.

Pots agafar qualsevol camí que surti del Poal per fer una ruta diferent descobrint aquest poble del Pla d’Urgell.

Quan visitar El Poal

El 29 d’agost és el dia de la festa major gran de El Poal i el segon diumenge de maig es fa la festa del Roser de Maig.

Visiteu el web de l’ajuntament per saber l’agenda cultural del Poal, al Pla d’Urgell.

Ets del Poal? Quin racó ens recomanes per visitar? Si no ho ets, coneixes el Poal? Què t’ha semblat?

Deixa un comentari