Coneixes aquella famosa frase de: vull un Danone de Yoplait? Allò que fem molts de parlar de coses pel nom de la marca que les ha fet famoses? Doncs a l’Argentina també passa.
Qui no ha demanat mai un “Kleenex” quan li cau el moquillo? O fins i tot quan ens tallem, tots ens posem una “Tirita“, en lloc d’un apòsit adhesiu. Benvingut al món de les marques que són coses!
Encara tenim més d’objectes que s’anomenen per la marca com per exemple quan al bar demanem una “Coca-Cola“, però et porten una “Pepsi“. Prendre’t un “Cacaolat” calent o fins i tot fer-se al matí la llet amb “Cola-Cao“.
També les noies acostumem a utilitzar “Tampax” en lloc de tampons o quan volem enganxar dues coses ho fem amb “Cello“.
Hauries de Saber:
Us podeu imaginar que si el llenguatge a l’Argentina és diferent, molt més ho són totes les marques que són coses.
Parlant de marques
A Argentina també passa, que parlen amb marques, tot i que les paraules utilitzades, en alguns casos, són diferents; moltes vegades a causa del fet que les marques no existeixen o altres vegades a què la marca predominant en el mercat argentí és diferent de la del català.
Per exemple, quan a Argentina vols enganxar dues coses ho has de fer amb “cinta Scotch“. En canvi, les noies no fan servir “tampax” perquè no n’hi ha, amb prou feines trobes tampons sense aplicador (2010). Evidentment, el “Cacaolat” tampoc te’l pots prendre, ni fred ni calent, ja que és una marca nostra i el “Cola-Cao” passa a ser un “Toddy” o una leche chocolatada.
La Coca-Cola es demana com a Cola, en lloc de Coca com diem nosaltres.
I les “Tirites“? ni se us acudeixi demanar una “Tirita” us miraran amb cara de “¿qué dice este gallego?“, heu de demanar una “Curita“, que curiosament també és una marca. Els mocadors de paper són “Carilina“. Això també arriba a la cuina on les baietes són “Valerinas“.
Un altre exemple és la “Birome“, que prové de “Biró“, una marca de bolígrafs, com podria ser quan demanem un “Bic“. També tenen la “Voligoma” que és el goma de barra.
Hauries de Saber:
Pel que fa a productes de neteja ells com a blanquejador no utilitzen el lleixiu sinó que tenen la “Lavandina“.
Menjar amb marques
Pel que fa al menjar, també tenen algunes particularitats com per exemple quan mengen “Paty” en realitat estan menjant una hamburguesa i si mengen “Panchos“, mengen Frankfurt o hot-dog, que en català seria gos calent?!
L’altre producte estrella que tenen és el Mantecol que en aquest cas la marca ha inventat el producte, es tracta d’una espècie de torró semitou a base de maní, de cacauet que es menja, sobretot per les dates de Nadal.
Ara ja hi ha altres marques que fan “Mantecol”, però no és el mateix.
O el “Fernet”, que és la beguda típica d’Argentina, un aperitiu d’herbes.
Quines altres has localitzat? Tens alguna marca que hagis sentit utilitzat com si fos una paraula?
jejeje que bo!!! El hot-dog catala seria un entrepa de botifarra alemana no?
cOcUcA