Segurament el bar més famòs de Buenos Aires és el Cafe Tortoni, que es troba a l’avinguda de Mayo i que surt a totes les guies de turisme. A Fuet i Mate, no ens volem quedar en aquests punts turístics i fent honor al nostre sobretítol, us volem mostrar els altres bars destacables de Buenos Aires, no guiris.

Però per donar-li una mica de substància us parelarem dels bars destacables per les conselleria, és a dir els Bars Notables que no surten a les guies.

En situació

El concepte de Bar Notable és totalment turístic, és una distinció que dóna la ciutat de Buenos Aires als bars, billars, restaurants o cafès que compleixen un seguit de condicions, com per exemple antiguitat o per la importància dels seus clients o per activitats culturals significatives, entre altres i que formen part del patrimoni cultural de la ciutat però que no els ajuda econòmicament de cap manera.

És una espècie d’associació que acostumen a organitzar esdeveniments conjuntament, com per exemple la “Semana del Copetín” o “Música en los Bares Notables” i d’aquesta manera, jugant amb l’ambient i l’etiqueta de Bar Notable, donen un valor afegit als clients. Molts d’ells tenen la típica forma de cafès, on pots fer el cafè, la picada amb la cervesa o menjar, generalment, minutas. S’acostumen a caracteritzar per tenir lletres amb fileteado, decoracions de cartells i botelles velles i mobles de fusta.

Aquest tipus de bar, típic de Buenos Aires, el podem trobar per qualsevol barri i la gran majoria de barris en tenen algun de declarat Bar Notable. Evidentment San Telmo, San Nicolás i Monserrat són els barris que més en tenen, ja que són els barris més antics de la ciutat.

San Telmo

Així, per exemple, si passegem per San Telmo tenim el Bar Plaza Dorrego, a la plaça homònima, el bar Seddon, també sobre Defensa. A Defensa amb el Parque Lezama tenim el Hipopótamo i el Británico, aquests dos amb l’estil 100% de bar porteño.

El Café La Poesía, a Chile 502, també ens cridarà l’atenció per l’ambient a clàssic que té, així com El Federal, a Carlos Calvo, 595, tots dos del mateix grup empresari, per això no ens ha de sorprendre que tinguin la mateixa carta i que també la comparteixin amb el Margot de Boedo i el Celta Bar a San Cristóbal.

San Telmo no només viu de Bares Notables, descobreix tots els bars, cafès i restaurants imperdibles del barri.

El Bar Sur, a Estados Unidos 299 és també un dels Bares Notables del barri. Un dels que no ens podem saltar és el bar Defensa, a Defensa i Cochabamba. D’aquest barri ens falta entrar al Sur i al Seddon, però és que no són gaire del nostre estil.

Monserrat

El 36 billares, a Av. Mayo, Monserrat, és un clàssic, sobretot la seva planta baixa, plena de billars. De fet la Avenida de Mayo és un dels carrers que més bars notables té, podem trobar l’èpic Café Tortoni, situat al Top 10 de totes les guies i la veritat, que sorprenentment econòmic, tot i que si hi aneu en cap de setmana, haureu de fer cua per entrar-hi i a dins només hi trobareu brasilers.

A la cantonada amb Perú hi ha el London City, que després de la restauració que n’han fet ha perdut tota la gràcia que tenia. També hi ha el Iberia, lloc on es reunien els republicans durant la guerra civil espanyola, sobre Avenia de Mayo.

També destaca la Confetería del Hotel Castelar, allí on s’hi va arribar a viure-hi el poeta Lorca. També al barri Monserrat, però ja no a la Avenida de mayo tenim el Café Moserrat, a San José 524, una mica amagat del bullici del barri però realment acollidor. El Bar Colonial, un d’aquells bars que antigament era un “Almacén”, és a dir una botiga de queviures que també servien begudes, a Perú i Belgrano.

En aquest bar es va rodar la famosa escena de 9 Reines, del bitllet de 100$ trencat. La Puerto Rico es manté en una de les zones més antigues de la ciutat, a Alsina i Defensa. Al l’Hotel Castelar, al Querandí a Perú 302, al London City, al Iberia i al Puerto Rico encara no hi hem entrat.

San Nicolás

Per San Nicolás tenim el Bar Lavalle, a Lavalle i R.Peña i el Bar Vidou, sobre diagonal norte. El Boston City ens espera a Florida al 165. A Montevideo 723, ens trobem amb el sorprenent Café Thibon. El American Bar i el Celta Bar també els podem trobar al barri. El primer a Roque Sáenz Peña al 632 i el segon a Sarmiento, 1701. A Tucumán al 535, hi ha el Claridge’s. Si volem veure ballar tango, hem d’anar a la Confiteria Ideal, a Suipacha, 384.

Si passegem per Corrientes, ens trobarem amb el sorprenent aparador de El Gato Negro, a Corrientes 1669 i un parell de carrers més a prop del Obelisco, el 1453 hi ha La Giralda amb els seus famosos Churros i a Tucumán 1700, el sobri Mar Azul. Si anem al Colón, podrem tornar a fer un cafè al reober Petit Colon, a Libertado 505. The Brighton a Sarmiento 645 és un dels que en falta descobrir del barri. D’aquest barri ens en falta visitar d’altres, per exemple el Lavalle, el Boston City, el American, el Claridge’s i el Petit Colon.

La Boca

Si parlem dels barris més antics de la ciutat, no ens podem oblidar de La Boca, que evidentment també té Bars Notables que criden l’atenció, així és el cas del Café Roma, a Olavarría 409, l’únic que hem visitat. El Estaño 1880, a Aristóbulo del Valle al 100, La Perla a Pedro de Mendoza al 1899 i la Buena Medida a Suarez, 101 són els altres Bares Notables del barri dels colors.

Almagro

A Almagro també n’hi un parell que realment valen la pena, a part dels que us hem recomant a Bars, cafès i restaurants imperdibles. Un dels més famosos és el 12 de Octubre o més conegut, Lo de Roberto, que es troba a prop de la Plaça Almagro a Bulnes, 331 i que és famós per ser un dels que encara conserva el tango cantat en directe.

El Banderín on podrem veure el Barça envoltats d’ambient de futbol a Guardia Vieja al 3600 i canviant totalment d’estil Las Violetas, més per anar-hi a prendre el té, a Medrano i Rivadavia. Las Violetas és l’únic que no hem visitat del barri i que no ens sap greu de no haver-ho fet.

Boedo

Boedo, que passa com Almagro, són barris que s’estan redescobrint, i que també té història en bars, sobretot pels seus clients, entre els quals destaquen nombrosos cantants de tango. Així tenim el Café Margot i la Esquina Homera Manzi sobre l’avinguda Boedo.

Palermo

No podíem deixar fora de la llista Palermo, amb el seu clàssic Cafe los Andes, un bar gens a l’estil de Palermo, situat a Scalabrini Ortiz, 1312 i al 2102 del mateix carrer, el Varela Varelita. Els clients habituals del café los Andes són padrins que juguen a cartes o al dòmino. A Soler, al3599, tenim el Café Nostalgia i a Borges al 2108 El Preferido de Palermo. De Palermo només coneixem el Café los Andes, que és una opció perfecta per escapar dels bars chetos de la zona.

Balvanera

El Café de los Angelitos, a Balvanera, a l’avinguda Rivadavia, ha sigut recentment re-obert però del bar original no conserva, gairebé res. Totalment diferent d’aquest estil, tenim el Café Roma, un bar amb les botelles plenes de pols, en una zona poc recorreguda del barri, on pots llegir-hi el diari el diumenge al matí, a San Luís i Anchorena. Un clàssic del barri, on s’hi reunien els joves a parlar de política, és La Academia, a Callao 368 i l’altre, per escoltar música, La Perla de Once, a la cantonada de Rivadavia i Entre Ríos.

Saps quins altres bars pots gaudir per Balvanera?

Retiro

A Rerito tenim el Bar o Bar sempre amb les taules al carrer plenes de gent. Un altre bar notable de Retiro és el Bar Retiro, dins de l’estació que ha vist passar tots els viatjants de la ciutat, tal com ens ho recorden les maletes que decoren el seu interior. El Plaza Bar a Florida 1005, la Confitería Saint Mortiz a Esmeralda 864 i el Florida Garden, a Florida 899.

Recoleta

El barri de Recoleta, té els bars notables menys estil bar i més estil confiteria, com per exemple el Bar del Alvear Palace Hotel, La Biela i el Clásica y Moderna a Callao 892, l’estil i sobretot els preus que tenen espanten. També hi ha La Esquina de Aníbal Troilo a Paraguay 1500. Confesso que no he entrat a cap del quatre i em sembla que em quedaran pendents, ja que no tenen un estil que m’atregui.

Belgrano

Belgrano, també té algun bar notable, però igual que a Recoleta, tenen un estil més carillo, com el Café de la Esquina a Libertador i Olazábal. A Vuelta de Obligado ens hi espera el Capisci. No us poc comentar-ne res, perquè no n’hem visitat cap.

San Cristóbal

Un dels bars que estan a barris menys turístics, és el Bar de Cao, que el trobem a San Cristóbal, a Independencia i Mathew. Tot i el seu encant és un bar “clon”, ja que són del mateix grup empresarial que El Margot i companyia, i tots ells comparteixen estil i carta. Així que en tots ells podem trobar el famós Sandwich de Pavita, clàssic del Margot de Boedo. Però si us diem la veritat, demaneu-vos l’hamburguesa de la casa, de 300gr de carn.

Caballito

Caballito també té els seus bars notables, com el Plaza Café i el Coleccionistat, tots dos als voltants del Parque Rivadavia. El Viejo Buzón a la cantonada de Neuquén amb Espinoza és més un típic bodegon per sopar plats típics argentins fora del asado.

Ja saps que a Caballito pots fer un cafè en una barberia autèntica o que té un dels millors restaurants d’hamburgueses de Buenos Aires? Descobreix tots els Bars, cafès i restaurants imperdibles per Caballito.

Mataderos

No podia faltar bars típics a un dels pocs barris gauchescos que queden a la ciutat, el Bar del Glorias el trobem a Mataderos, tot i que en aquest no hi he estat, així que no us puc comentar res. L’altre, que està al final de la fira, és el Bar Oviedo, un clàssic per fer el cafè mentre esperem que comencin els jocs gauchescos de la fira de Mataderos.

Els menys guiris

Lluny dels barris del centre, també hi ha bars històrics, com el Café de García i el Styolo Café al barri de Villa Devoto o el Café Don Juan i el Tokio a Villa Santa Rita. A Villa Luro hi ha el Café Olimpo. Al barri de Pompeya hi ha El Buzón, a Esquiu al 1393. Al barri Barracas hi ha el Progreso, a Montes de Oca al 1700, Los Laureles a Irirate, 2290 i La Flor de Barracas, a Suarez, 2095. A Flores hi ha La Farmacia, tot i que quan hi vam anar tenia pinta de tancat. Tots aquests em queden per descobrir.

Hi ha un seguit de barris, que turísticament parlant no tenen gran cosa per visitar però que si vivim a Buenos Aires hem de tenir en compte i més si li afegim que també tenen bars amb història. És el cas de Villa Urquiza, amb el Café de la U, just en diagonal amb l’estació de trens.

El mateix passa amb Villa Ortúar i el seu Café de los Incas. A Chacarita tenim el Café Palacio, que és la seu del museo de Fotografia Smirik, a Lacroze 3901 i a la famosa cantonada amb Colegiales hi ha el 8 Esquinas, amb la seva carta mig alemanya mig espanyola.

I al laberint de Parque Chas, el Faro, un bar clássic de clàssics. Passa el mateix amb Villa Crespo i el seu mític Café San Bernarndo, la veritat és que una nit, bé val la pena visitar-lo. A La Paternal hi ha un bar estil al Café Los Andes, en aquest cas és la Nueva Andaluza a Camarones amb San Martín, un bar clàssic amb clients de tota la vida.

Gaudeix de Villa Crespo i dels seus bars, cafès i restaurants imperdibles.

Ja tens el teu bar notable preferit? A mi m’encanta el 36 billares, dels més famosos i el café Los Andes, a Palermo, una joia dins d’un barri tan pijo. Evidentment tots els d’Almagro formen part del dia a dia. Ai, difícil elecció.

Deixa un comentari