Matederos és un dels barris de fora del centre de Buenos Aires, però dels més famosos. Fa anys enrere, la primera vegada que vaig anar-hi, que pràcticament no sortia a cap guia de turisme. Avui en dia, això ha canviat i tot és gràcies a la seva Feria de Mataderos.
Ves a la Feria de Matederos amb transport públic i per lliure.
En aquesta ruta completa per Mataderos t’explicarem com anar-hi i que més fer.
Per mi la Feria de Mataderos és un lloc dels que has d’anar. Aprendràs una mica sobre la província de Buenos Aires i veuràs el tema dels gauchos sense sortir de Buenos Aires. A Què visitar a Buenos Aires: 3 dies per Buenos Aires et proposo una ruta per Buenos Aires, per gaudir d’allòs més de la ciutat.
Hi ha dues fires famoses a Buenos Aires, els diumenges, la Feria de San Telmo i la Feria de Mataderos. Si t’organitzes bé, pots fer les dues el mateix dia. Jo et recomano anar a Mataderos al matí, dinar a l’horari argentí, cap a les 13.00h i després anar a San Telmo. Agafes el 126 i t’hi plantes!
En situació
El barri de Mataderos encara manté el seu estil de barri de “província”. El millor dia per anar-hi és el diumenge, quan fan la Feria de Mataderos i tota la fira “alternativa” que s’instal·la al Parque de los Mataderos. És impressionant el que ha crescut amb els anys.
Mataderos és veí de Liniers, Villa Luro, Parque Avellaneda i Villa Lugano i els seus límits són les avingudes Eva Perón, Escalada i Emilio Castro i amb l’autopista General Paz, que el separa de província.
El barri de Mataderos forma part de la Comuna 9, juntament amb Liniers i Parque Avellaneda.
Breu història per parlar al bar
El barri de Mataderos és un d’aquells barris dels “afores” de Buenos Aires. La ciutat ha anat creixent i ha anat adoptant zones externes.
El nom del barri no dona dubte als seus orígens: els antics “mataderos” de la ciutat. Durant l’època de l’Argentina gran exportadora de carn, els escorxadors de la província es van situar a prop de la ciutat.
Els escorxadors d’aquest futur barri es van inaugurar als principis del 1900, per tal de substituir els que hi havia a Parque Patricios, els quals havien substituït els de la plaça Miserere a Once, Balvanera. Si agafes un mapa de Buenos Aires, veuràs que cada vegada s’allunyaven més del centre.
El barri es coneixia com la Nueva Chicago, fent al·lusió a la ciutat nord-americana, que era famosa pel seu escorxadors de carn. En aquell moment la zona, era el límit amb el camp, així que era l’àrea ideal per posar els escorxadors. En aquella època l’Argentina exportava tant vaques com ovelles. De fet, les ovelles van ser els primers animals que es van criar a l’Argentina, van ser els anglesos, els qui van portar la idea de criar vaques.
El club de futbol de Mataderos és el Club Atlético Nueva Chicago que porta el nom amb què es coneixia la zona, la fundació del club es remunta al 1911.
Què visitar per Mataderos
No hi ha gran misteri sobre què visitar a Mataderos, evidentment, el que ha fet famós al barri és la seva fira dels diumenges.
Aquesta fira ha anat evolucionant força, però, afortunadament, encara manté algun dels seus encants gauxescos. De fet els últims anys ha fet un reciclatge de parades, perquè va arribar un moment que era impossible de passar-hi.
A més a més, les diferents parrilles, el museu i l’ambient del barri són un complement perfecte per passar el diumenge.
L’antiga administració dels escorxadors
L’edifici de l’antiga administració de l’escorxador fou obra de l’enginyer José María Burgos. Avui en dia és l’emblema del barri i va ser declarat Monumento Histórico Nacional.
Cap al sud hi havia unes deu hectàrees per rebre els animals i l’estació de trens per facilitar-ne el trasllat. El predi total era de quinze hectàrees amb corrals perimetrals i al centre, els escorxadors disposats en forma de U.
Avui només en queda l’edifici central, amb els dos edificis simètrics al voltant que creen el pati interior on hi ha l’escultura eqüestre al “Resero” de l’escultor argentí Emilio J. Sarniguet, que rendeix homenatge als ramaders.
L’edifici del nord era l’allotjament dels funcionaris i del personal i també la posada dels reseros, és a dir, dels ramaders.
Museo Criollo de los Corrales
Part de l’edifici de l’antiga estació dels escorxadors és avui el Museo Criollo de los Corrales, un museu per aprendre sobre la vida al camp argentí. On avui hi ha el museu, abans era una oficina de correus, una capella i una oficina de policia.
El museu només obra quan hi ha Fira, així que un altre motiu per visitar el barri en diumenge.
És un museu antic, li falta molta modernització, però per passar una estona aprenent una mica del camp és interessant. A més a més, pots utilitzar els banys durant tot el dia. Ara fa uns anys, que han obert al seu interior una Pulperia, un bar tradicional.
Les Pulperies eren antigues botigues-magatzem ubicades als camins on s’hi podria trobar una mica de tot, però sobretot, un lloc per parar a descansar, beure i menjar.
Feria de Mataderos
Per si no ha quedat clar, el millor moment per visitar el barri de Mataderos és durant el diumenge, quan es realitza la famosa “Feria de Mataderos”.
La Feria de Matederos és un fira d’objectes artesanals i sobretot gauchescos, és a dir, del camp argentí com ganivets, voleadoras, mates i roba de cuir pel gaucho, el ramader argentí, declarada Patrimonio Intagible Cultural de la Ciudad de Buenos Aires.
La fira comença els diumenges a les 11.00h del matí.
La meva recomanació és que hi vagis entre les 11 i les 12.00h. Així et dona temps de donar un tomb i escollir on menjar.
A les 13.00 dines i et quedes una estona per allí veient els balls folklòrics i després, agafes l’autobús 126 i vas cap a San Telmo.
Agafa l’autobus 180 i baixa a Directorio amb Lisandro de la Torre. La fira és desenvolupa davant de l’antic mercat entre l’avinguda Lisandro de la Torre, la plaça i l’avinguda de Los Corrales. Tots els diumenges de 11 a 20h i a l’estiu, els dissabtes nit. I algun dia especial com el 25 de mayo.
Abans, a la tarda feien jocs gauchecos com el de la “sortija“. Els gauchos, muntats a cavall, havien d’embocar un pal a un anell que penja d’un pòster, muntant a cavall i anant el més ràpid possible. Però ja fa uns 5 o 6 anys, que ja no es fan més. De fet, la zona es feia ara està plena de parades i al final de tot, tens la parada de cervesa artesanal.
El que sí que queda és l’escenari amb música i espectacles de balls tradicionals.
Un altre punt d’interès per anar a la Feria de Mataderos és la seva gastronomia. Aquí hi trobaràs durant tot l’any el famos locro. Un plat argentí que s’acostuma a menjar el 25 de Mayo, dia de la Revolución i el 9 de Julio, el dia de la Independencia.
El locro és un guisat de panís i mongetes, maní i poroto, entre d’altres verdures, com la carabassa, el zapallo i carns. La cosa ha de bullir durant unes 8 hores.
La recepta casolana del nostre locro.
El locro de Mataderos no és dels millors que tastaràs, però com a mínim, si no caus a Buenos Aires algun dels dos dies patrios citats, el podràs tastar.
Evidentment, no pot faltar una empanada de carne, frita, molt millor.
També és un bon lloc per tastar els tamales, menjar més típic del nord de l’Argentina. Els tamales són uns farcits de carn amb panís, choclo, i embolicats a la fulla del blat de moro.
I sobretot parrilla, asado i choris fets a l’aire lliure.
Què et recomano? Si no estàs a Buenos Aires el 25 de mayo o 9 de julio, et recomano agafar un plat de locro i una empanada frita de carne. Si pots tastar el locro en algun altre lloc, llavors ves a per un tamal o un tall de asado.
Bars Imprescindibles de Mataderos
Els diumenges, amb la Feria de Mataderos, a la zona de davant de los Corrales Viejos s’hi instal·len parades de menjar. Els preus no són els més econòmics del món, però com t’he comentat, podràs tastar plats tradicionals.
Una alternativa clàssica és el Bar Oviedo, un clàssic del barri i declarat Bar Notable. La seva ubicació, Lisandro de la Torre, 2407 el situa al mig del “follon” de la fira. El bar data de principis del segle XX i aquí podreu dinar plats típics argentins o fer un cafè per descansar.
Un altre lloc curiós, que també t’he comentat, és dins del museu de los Corrales. Al pati hi han reconstruit una pulperia, els bars de l’època colonial. Però no hi he menjat.
Pels voltants de la fira hi ha diversos llocs on menjar chori pan o una parrilla. I per l’avinguda de los Corrales hi ha restaurants o bodegons on també podreu menjar parrillada, locro i altres especialitats argentines. Jo n’he tastat alguns, però tampoc res destacable de l’altre món.
I l’opció diferent, estrany si és la primera vegada que estàs a la Feria de Mataderos, però a per gustos, colors, és menja a les parades de bolivians, peruans, colombians i veneçolans que s’instal·len al parc.
Hauries de Saber per visitar Mataderos
Per si a algú no li havia quedat clar, el millor dia per anar a Mataderos és el diumenge. De fet, et diria que fora d’un diumenge, no t’hi cal anar.
Així que si tens la sort d’estar un diumenge per Buenos Aires, heu d’anar a aquest petit paradís de camp que hi ha a la ciutat, menjar un bon plat de locro, veure els gauchos, escoltar la música regional i veure els balls que l’acompanyen.
Si estàs per Buenos Aires durant el dia la Tradición, cap al 11 de novembre, és un dels millors dies per anar a la Fira. Si no, consulta la seva agenda perquè cada diumenge fan alguna activitat particular. Fins i tot, fan el festival del Carnaval de Bolívia.
A Fuet i Mate hem preparat una RUTA GRATIS (NO LOW COST) per Buenos Aires perquè cuidis el teu pressupost. Però més que per cuidar el pressupost, és per repetir, una vegada més, que la cultura hauria de ser gratuïta i això ho fa molt bé Buenos Aires.
I perquè vegis que complim amb el que prediquem, a Fuet i Mate et regalem una guia gratuïta per Buenos Aires. Si et subscrius al blog, la rebràs al correu electrònic. La guia està preparada per utiltizar al mòbil, amb els punts més importants, els detalls i els secrets per viure Buenos Aires amb tot el seu potencial. Millor al mòbil que impresa, per què? Perquè està plena d’enllaços que amplien la informació.
Què t’ha semblat la Feria de Mataderos? I el Locro?
Tota la guia de coses per fer i visitar de Buenos Aires.
PD: Aquesta entrada ha sigut actualitzada al maig del 2023 amb valors de cost d’abril del 2023. A l’abril del 2023 el dòlar oficial estava a uns $200 pesos i el blue, a $400.