• Post category:Buenos Aires
  • Post last modified:octubre 18, 2020

La ruta completa per visitar el barri de Balvanera: Once, Abasto i molts secrets.

Què no t’enganyin amb Balvanera i Once

Tots els racons de Balvanera amb els seus secrets al descobert i tot allò que no surt a les guies convencianls ho trobaràs a Fuet i Mate.

Què fer i visitar per Balvanera

En situació

Balvanera és un dels barris del “centre” de Buenos Aires tot i que a vegades és més conegut pels “barris no barris” que el formen, com Once, Congreso o el Abasto.

Per fer-se una idea dels límits de Balvanera ens hem d’imaginar el quadrilàter comprés entre la avenida Independencia, la avenida Entre Ríos i la seva continuació a Callao, la Avenida Córdoba i Sánchez de Loria i la seva continuació, que passada Rivadavia, canvia de nom a Gallo.

Per ubicar-lo al mapa, és veí de Recoleta, San Nicolás, Monserrat, San Cristóbal i Almagro.

Breu història per parlar al bar

Als inicis de la ciutat, la qual arribava fins a l’actual Callao, el barri, evidentment, no existia com a tal i era un conjunt de cases o quintas.

Pels carrers de Balvanera han passat fets importants i destacats de la història del país com per exemple pel Pasaje Enrique Santos Discépolo va circular la Porteña, la primera locomotora del país. O per exemple a l’actual Plaza Miserere es van dur a terme combats durant les invasions angleses de principis de 1800, precisament per aquest fet, a la plaça hi ha el Hito a la Argentinidad númeo 11.

Quan la ciutat començava a créixer, en aquest terreny s’hi van instal·lar els Mataderos del Centro i també el Mercado Once de Septiembre, de fruites i verdures del país.

La creació de la plaça Miserere, o plaza Once, es va començar a formar amb l’intendent Torcuato de Alvear, el 1882 i posteriorment es va remodelar per fer-hi passar pel seu subsòl la primera línia de metro de Llatino-Amèrica.

Cap al 1873 s’hi va començar a construir la recova que encara avui podem contemplar sobre Pueyrredón, tot i que no es troba en gaire bon estat. El 1896 s’inaugurà l’estació terminal Once de Setiembre dels ferrocarrils del Oeste.

Què visitar per Balvanera

Balvanera és un barri que sembla poc atractiu, principalment es deu a què no està gaire cuidat, és un barri una mica brut, gris i on hi ha possibilitats que us robin el mòvil. Per no alarmar-vos i per canviar aquesta percepció us convidem a llegir aquesta ruta completa per Balvanera i descobrir els racons amagats del barri tanguero.

A Balvanera hi ha el museu més sorprepent de Buenos Aires.

Per Balvanera ens podem trobar museus, places, edificis i esglésies. Balvanera és un dels barris clàssics de Buenos Aires i això fa que poguem trobar cases d’allò més interessants arquitectònicament parlant, ja que va anar creixent en l’època daurada de la ciutat, a finals del segle XIX i princpis del s.XX.

Hauries de Saber:

Trobar-te una cúpula que parli català!

A l’avinguda Rivadavia hi ha un ració on podem veure una rèplica de la reixa de Gaudí del parc de Pedrables i una cúpula on podem llegir: “No hi ha somnis impossibles”

La inseguretat

Hi ha dos punts del barri que són insegurs, un és pels voltants del shopping Abasto i l’altre de l’estació Once. El fet més curiós és que és més fàcil que us robin estant a l’autobus que passejant pel carrer. Això sí, pel carrer, sempre la motxilla al davant, la càmara guardada i els mòbils i rellotges a les butxaques del davant. A Once hi ha molta gent i ja se sap, que les aglomeracions atreuen als amics de l’aliè.

Heu de vigilar si aneu amb autobus amb dos punts. El primer és que si us assenteu al costat d’una finestra, tanqueu-la o no utilitzeu el mòbil. És habitual que algú que està al carrer, salti i us robi el mòbil per la finestra. L’altra acció comú és que al moment just abans de tancar les portes algú entri-i-surti i robi el mòbil o motxilla del que està a prop de la porta. Això passa a tota la ciutat però us juro que robatoris al 71 a la curva de Pueyredon amb Sarmiento, són un clàssic.

Hauries de Saber:

Un robatori clàssic és fer-ho a través de la finestra de l’autobus.

Millor treure un llibre que el mòbil.

Nuestra señora de Balvanera

El 1799 dos religiosos franciscans, Damián Perez i Juan Rodríguez, van rebre l’encarrac de construir una capella. Com que tots dos eren de Logronyo, van decidir dedicada a Nuestra Señora de Valvanera. Aquesta capella, quasi 40 anys després va ser declarada parròquia, simbolitzant la importància que anava tenint el barri que a poc a poc i amb l’arribada dels immigrants anava creixent i guanyant importància.

Els terrenys de l’església pertanyien a Antonio González Varela, un lleonés, conegut com Miserere. Antonio i la seva dona Josefa Ramírez, al no tenir descendència, van decidir donar els terrenys a la corona espanyola amb la condició que s’hi construigués una església per a refugi dels pares franciscants que anaven a les misions del nord.

Aquesta església és molt famosa pel Sant Expedito, el sant de les causes justes i urgents. Per això és fàcil que el dia 19 de cada mes trobeu una llarga cua de gent esperançada que el Sant els ajudarà. A l’interior també hi trobem la Verge Valvanera, que és la que dón nom al barri, originària d’Espanya, de La Rioja. Des del 1998 que es Monumento Histórico Nacional.

Once

La zona de Once és la que està al voltant de l’estació de trens 11 de septiembre que commemora la data que la província de Buenos Aires es va declarar independent el 1852. Quina casualitat de dates amb els catalans, veritat?

Once és un dels “Centros Comerciales a Cielo Abierto de la Ciudad de Buenos Aires” que son zones de la ciutat dedicades al comerç, amb diferents gremis, preus i qualitats. Once és característic per la seva roba, igual que la zona d’Avellaneda. És més abiat un “mercadillo” gegant però la veritat que passejar per aquí, també té la seva gràcia per veure una altra cara de Buenos Aires.

Si de cop, sense saber com, ens deixessin a Once, no diríem mai que estem a Buenos Aires. La zona és una barreja d’immigrants que han aprés a conviure i a barrejar les seves costums.

Així a la cantonada de Pueyrredón amb Perón pots comprar menjar al més estil bolivià. Si vols tradició i cultura jueva has d’anar a la zona de Lavalle, tot el barri de Balvanera és conegut com la zona jueva, amb les sinagogues, clubs jueus i els locals.

Ara també hi ha botigues de tecnologia importada pels asiàtics. Des de Corrientes fins a Rivadavia la quantitat de locals de roba, teles, electrodomèstics, etc. que hi ha és innumerable i si a més a més hi afegim els venedors ambulants fan de tota la zona una mercadillo gegant que moltes vegades por arribar a col·lapsar al comprador més compulsiu.

L’estil de Once és típicament mercadillero i els preus però també la qualitat en són el millor exemple. Cada carrer està més o menys separat per rubros, Avenida Belgrano les botigues de mobles obertes de dilluns a diumenge, Bloulogne Sur Mer les de components d’electrònica, també hi ha carrers on destaquen les botigues juguets o de teles o botigues d’electrodomèstics o de cotilló.

Hauries de Saber:

A Buenos Aires encara hi ha carrers gremials.

Boulogne-sur-Mer és electòrnica, Lavalle, teles cotillons i productes per festes.

Si hi ha la intenció d’anar a comprar, millor ves-hi amb un argentí, Once també és un exemple clar que els preus varien en funció de l’accent del client.

No et perdis tots els detalls de l’estació Once.

Alguns la descriuen com el punt més llatinoamericà de la ciutat de Buenos Aires i he de dir que hi estic totalment d’acord, passejar per la zona de Once (sempre amb la motxilla al davant) podria equivaler a passejar per la Plaza Murillo de La Paz.

El truc de motxiller a motxiller

També val la pena comentar que dels porxos de Once surten el que en diuen el omnibus truchos que et porten al nord de la ciutat a un preu molt recomanable però, evidentment, sense les comoditats dels autocars que surten de Retiro.

Plaza Miserere o Plaza Once

La Plaza Miserere és la plaça principal del barri, ubicada al costat de l’estació de trens i per això, col·loquialment, se l’anomena Plaza Once. Entre setmana és un veritable caos, ja que s’hi acumula tot el moviment de gent que pot arribar a generar una estació de trens, una sortida de metro, els venendors ambulants, els predicadors i, a més a més, és el punt de sortida de molts autobusos que van cap a la província, per exemple a La Plata.

El nom de la plaça li ve del sobrenom de Antonio González Varela que era el propietari d’aquestes terres durant el s.XVIII i el qual va construir una quinta que va anomenar “Miserere”.

En aquest plaça hi ha el Mauselo de Bernardino Rivadavia, obra de Rogelio Yrurtia. El monument, declarat Monumento Histórico Nacional el 1946, consisteix en una mole de granit d’unes 1700 tones de pes i de 15×24 metres de costat i un màxim de 9,50m d’alt que es va inaugurar el 1932.

El mausoleu consteix en tres parts de granit, formades amb més de 1600 blocs portats d’Alemanya i supervisats pel mateix Yrurtia a la pedrera. Decorant el monument hi ha dues figues de bronze, una que representa a Moisès com símbol del pensament, la legislació i la conducció del poble. I l’altra que representa un home jove que simbolitza l’acció i el futur de la Nació. El sarcòfag de Rivadavia, el qual durant el seu exili va dir que mai més tornaria al país, descansa a quatre metres sota terra.

Els jueus de Once

El barri de Balvanera és tradicionalment de famílies jueves i on podem veure-hi més influència és en la zona compresa per Lavalle, Pueyredon, Córdoba i Junín, on hi ha molts negocis regentats per jueus, majoritàriament botigues de teles, supermercats on pots comprar, entre altres, carn kosher i algun que altre bar per poder provar plats típics, com els niños envueltos o els kippes.

També hi ha moltes escoles i sinagogues, si voleu veure una escena que, almenys a Catalunya, no hi estem acostumats, heu de passejar per aquesta zona el divendres al vespre que és quan els jueus es dirigeixen al temple.

El Abasto

La zona del Abasto és la que està al voltant del shopping Abasto, que es troba en l’edifici de l’arquitecte eslovè Victor Sulcic, on hi havia ubicat el Mercado de Abasto fins el 1984 que es va tancar perquè es va obrir el Mercado Central de la Ciudad, a la Matanza. Val la pena entrar-hi i anar directe al supermercat “Coto”. A la paret de decora les escales mecàniques podreu veure una exposició de fotografies antigues de la zona.

Dins del centre comercial hi ha el Museo de los Niños, una espècie de Cucalòcum pels més petits de la familia.

Els encants d’Abasto es troben al quadrat delimitat per Gallo, Jean Jaures, Tucuman i Corrientes, Recorrent Jean Jaures ens sorprendrà el Filete, un art decoratiu típic de Buenos Aires, que en aquest carrer han utilitzat per decorar les cases. Els colors de les cases, les línies fines de pinzells i les lletres enroscades ens fan d’entrada al barri del Tango, al barri de Carlos Gardel, on al número 735 hi ha el “Museo Casa de Carlos Gardel”.

Entre Jean Jaures i Anchorena hi ha una estàtua del cantant, de l’escultor argentí Mariano Pagés. Actualment, aquesta zona s’ha convertit en la Paseo del Tango amb escultures relacionades en aquest génere musical.

El Pasaje Zelaya ens sorprendrà perquè és tot un homenatge al Tango de Gardel, a la façanes de les cases podrem llegir lletres de la seva música o veure-hi retrats de l’artista

Hauries de Saber:

Un dels racons més espectacualars de Buenos Aires i no surt a les guies.

Passeja per Gallo, Jean Jaures, Tucuman i Corrientes i totes els passatges durant les hores de llumd diurna.

De tango per l’Abasto

Encara queden evidències de l’època de Gardel, el Bar El Progreso (Anchorena, 529) és un dels pocs llocs que es mantenen en peu on Gardel va cantar i el Bar Chanta Cuatro (Pasaje Carlos Gardel, 3200) fundat el 1893,  era un dels llocs de reunió de l’artista amb els seus amics.

A més a més, per la zona hi ha tangueries, on es pot veure tango mentre es sopa (tango-show). Però si el que vols és aprendre a ballar tango pots arribar-te a les “milongas”, com La Catedral (Sarmineto, 4006) o menjar un “asado” o un “chori” en les seves cantines menys turístiques que les del centre.

Palacio de las Aguas

Un edifici que no hem de deixar de contemplar quan passegem per Balvanera, situat ben a prop de les universitats, és el Palacio de las Aguas Corrientes, construït com si es tractés d’un trencaclosques. Al seu interior hi ha el Museo del Agua y de la Historia Sanitaria, amb entrada gratuïta.

El museu més sorprenent de Buenos Aires

Dins dels límits de Balvanera hi ha la Facultad de Ciencias Económicas, amb el Museo de la Deuda Pública. Al davant, tot i que ja és Recoleta, hi ha la Plaza Houssay amb la faculdat de Medicina, que conté el Museo de la Farmacia i el de Botànica Medicinal i la de Psicología de la Universidad de Buenos Aires.

Però no són aquests museus dels que volem parlar ara mateix. Ara volem parlar del museu més sorprenent de Buenos Aires. Atenció a la dada, per això diem que és la ruta més completa de Balvanera que trobaràs per la xarxa. El Museo Forense Juan Bautista Baficio i fins aquí podem llegir…us recomanem l’entrada espècifica que n’hem fet.

Hauries de Saber:

El museu està format tant per parts de cos conservades en pots hermèticament tancats i mantinguts en un líquid anomenat Kayserling.

No és apte per persones sensibles.

Av. Rivadavia

Un altre racó sorprenent del barri és passejar per l’avinguda Rivadavia, ja que el seu tram per Balvanera és dels més macos de l’avinguda.

Aquest tram és conegut com de l’art nouveau de la ciutat, ja que hi ha per exemple la Confiteria el Molino o l’Hotel Garay, obra de Icilio Chiocci que data de 1909, també hi trobem la Casa de los Pavos Reales d’estil eclèctic i de l’arquitecte Virginio Colombo. Un altre edifici que ens cridarà l’atenció és l’edifici Los Atlantes de Mario Palanti.

El racó més català de Balvanera

No ens podem oblidar de la seva intersecció amb Ayacucho on si aixequem el cap, veurem una cúpula vidriada d’estil modernista i una frase que ens sorprendrà “No hi ha somnis impossibles“ i si vinguéssim en l’altre sentit de Rivadavia, a l’altre costat d’aquesta magnífica cúpula hi veuríem una reixa semblant a la de Gaudí del Parc de Pedrables i és que l’arquitecte de l’edifici, l’enginyer Eduardo Rodríguez Ortega va voler homenatjar al més conegut dels arquitectes catalans. Al costat d’aquesta casa hi ha la Confiteria Montseny i al costat Casa de los Lirios, del mateix Rodríguez Ortega.

Av. Belgrano

Ningú us dirà que l’avinguda Belgrano és una avinguda per a turistes. I és veritat. Però no per això, no en podem parlar a un blog que fa turisme no guiri, veritat?

Si voleu ser uns experts de Buenos Aires, hi ha certes coses que haureu de saber, que només aprendreu quan porteu un temps vivint per allí i envoltats de porteños. On comprar mobles! És curiós que l’avinguda Belgrano estigui plena de mobleries, obertes de dilluns a diumenge.

A part d’això a l’avinguda Belgrano hi ha una de les esglésies més maques de la ciutat, una és la Basílica Santa Rosa de Lima.

En aquest racó de Balvanera hi podem trobar dos punts espanyols que formen part de la història de la ciutat. Em diagonal a la basil·lica de Santa Rosa hi ha el Centro Gallego de Buenos Aires, que va tenir funcions d’auxili als immigrants que arribaven a l’Argentian buscant una nova vida a principis del segle XX. L’altre punt és el Hospital Español, que data de 1906 i fou obra de Julián García Núñez. L’estil de l’edifici inicial recorda al modernisme català.

Plaza Primero de Mayo i voltants

La Plaza Primero de Mayo hi podem veure el monument Al Trabajo de l’escultor Ernesto Soto Avedaño i aprop d’ella hi ha el reciclat edifici Mercado Ciudad de Buenos Aires i la Ferreteria “Catalana”.

Hauries de Saber:

L’actual Plaza Primero de Mayo era el cementiri de les persoens no catòliques.

Una de les moltse històries de fantasmes que trobem per la ciutat.

Al carrer Rincón 137 hi va viure Carlos Gardel amb la seva mare l’any 1927.

El Mercado Spinetto va ser projectat per l’arquitecte Juan Antonio Buschiazzo. El finançador va ser David Spinetto i amb això hem resolt el misteri del nom del mercat.

A la Buenos Aires de principis del segle XX, aquest tipus de mercat, com el de l’Abasto eren molt importants i fins i tot, el Spinetto tenia un ramal de tren.

Just davant del marcat hi ha una botiga on et venen menjar cuinat típicament argentí, les minutas. El preu és força recomanable però us confessem que no l’hem tastat. Ara, és dificíl fer una napolitana dolenta!

Fer un cafè a Balvanera

Per la història del barri en si, podem trobar-hi molts cafès i bars dels anomenats “Notables” de la ciutat.

A la zona del Congreso hi ha el Café Victoria, a Once hi ha el Bar La Perla, a Avenida Jujuy, 36 un exponent del Rock Nacional. A l’avenida Rivadavia amb Rincón hi ha el Café de los Angelitos que malauradament, de l’original en queda ben poca cosa. Després també hi ha el bar La Academia, on es pot jugar al billar i a cartes i que és famós perquè si reunien els joves de principis de s.XIX a parlar i a fer política.

Un dels nostres preferits, de la llista de Bars Notables es troba a San Luis 3101: el Café Roma, un bar ple de pols i de taules velles que encara manté l’aire original.

Recorrent Rivadavia ens trobarem amb una de les sucursals del Bellagamba que sempre és un bon lloc per fer una cervesa. Atenció als peus de les seves taules, al nostàlgics us farà il·lusió.

Art de Carrer

Si busquem art de carrer, hi ha un lloc a Balvanera, malgrat no ser gaire recomanables per passar-hi amb la càmara a la mà. Els ponts de les vies del tren que uneixen l’avinguda Rivadavia amb Bartolomé Mitre per Jean Jaures i Anchorena i trobareu super herois nacionals i internacionals.

Un castell a Balvanera

Quan diem que ens hem recorregut el barri de pe a pa per prepara aquesta ruta completa per Balvanera, no mentim.

Entre les nostres passejades hem descobert un dels pocs castells que hi ha per Buenos Aires. A l’illa que ocupa el col·legi San José a Juan Domingo Perón, Azcuénaga, Mitre i Larrea. L’edifici, des del carrer Perón sembla un castell i sobre Azcuénaga hi destaca la marquesina de ferro que dóna accés a l’impressionant edifici.

L’edifici va ser declarat Monumento Histórico Nacional i és que a la institució educativa de los Padres del Sagrado Corazón de Jesús de Bétharram hi van estudiar personalitats importants per la història d’Argentina com el president Hipólito Yrigoyen, el senador Ricardo Balbín, el fundador de YPF Enrique Masconi i el famós hitoriador Félix Luna, entre altres.

Els bayoneses, nom amb el qual es coneix popularment a la congregació francesa fundadora del col·legi van adquirir els terrenys actuals el 1859 i dos anys més tard ja tenien l’edifici en condicions per donar classes. A la torre de l’edifici hi ha el primer observatori astronòmic de la ciutat.

La fotografia tenim dos castell, saps de quin barri és el de la dreta?

Més edificis i monuments imperdibles

Si ens agrada mirar l’arquitectura, no ens podem perdre la Casa Calise, un edifici de lloguer de 1911, a Hipólito Yrigoyen al 2570, de l’arquitecte Virginio Colombo on a la seva façana s’hi poden comptar 12 caps de dones, 10 àngels i 13 figures femenines.

És una llàtima que aquestes cases no apareguin a les guies turístiques de Buenos Aires. Nosaltres no volem que marxis de Baires com un turista més, per això les remarquem tantes vegades en el nostre blog i en fem mensions especials, com per exemple en aquesta ruta completa per Balvanera.

Una altra avinguda que travessa Balvanera és Corrientes. En el seu pas hi destaquem l’espectacular cúpula de la casa que fa cantonada amb Pueyrredón. La casa data de 1908 i és d’estil academicista construït per la Caja Internacional Mutual de Pensiones, els arquitectes foren Jacques Dunant i Gastón Mallet.

Extra Extra: GRATIS

Pel seu ambient tanguero, Balvanera podem visitar-lo conjuntament amb Almagro i Boedo. Per això hem preparat la Ruta gratis per Balvanera, Boedo i Almagro.

Ja hem comentat que Carlos Gardel va viure en dues cases del barri i va cantar en algun dels seus bars, per això, mentre passegem per Balvanera anem Respirant Tango.

Si viatges amb pressupot motxiller per Buenos Aires estàs de sort. Fuet i Mate hem preparat una RUTA GRATIS (NO LOW COST) per Buenos Aires.

Què t’ha semblat aquesta ruta completa per Balvanera? Tens algun racó, bar o indret per compartir amb nosaltres? Deixa’ns un comentari i estarem encantats d’anar-lo a decobrir de part teva!

Tota la guia de coses per fer i vistiar de Buenos Aires.

Deixa un comentari