• Post category:Buenos Aires
  • Post last modified:octubre 23, 2020

Durant l’època de la colònia espanyola, Argentina formava part del Virreinato del Rio de la Plata i Buenos Aires, era la seva capital. Els òrgans de poder de l’època estaven a la ciutat, on vivia el virrei, el representant del rei d’Espanya a les colonies.

A Buenos Aires, tot passava a Plaza de Mayo, al barri de Monserrat, on encara avui hi ha el Cabildo, reutiltitzat com el Museo Nacional del Cabildo y de La Revolución de Mayo.

Tot el potencial de Buenos Aires comença amb la Ruta Completa per Monserrat.

En situació

El Cabildo era l’edifici de l’administració colonial d’Espanya a Buenos Aires durant el Virregnat del Riu de la Plata; també va ser la primera presó de la ciutat.

El Cabildo era l’autoritat màxima de la ciutat des del 1580, any de la fundació de la ciutat a mans de Juan de Garay, fins el 1821 i estava constituït per un cos col·legiat amb funcions administratives, legislatives, judicials, de policia i de milícia. Els membres eren votats pels veïns i es reunien en cabildos oberts, és a dir, amb presència de ciutadans, o en cabildos tancats segons el caràcter dels temes a tractar.

L’edifici del Cabildo

Degut a que l’institució del Cabildo no tenia un edifici fix, Juan de Garay va entregar els terrenys on avui en dia encara es manté el primer Cabildo, un dels pocs testimonis arquitectònics civils de l’època colonial. Encara que l’edifici que avui veiem no és exactament l’edifici on es va viure la Revolució de Mayo del 1810, en el que es creà la Primera Junta, l’òrgan de govern que marcava l’inici cap a la Independència.

El primer edifici data del 1608, una construcció d’adob i palla i consistia en una sala de sessions, una habitació que feia les funcions de presó i una parell d’habitacións més per a altres funcions. El 1632 es van començar les obres d’un altre edifici que el 1725 es va reconstruir amb totxos; era de dues plantes amb la torre, la Sala Capitular, la capella i l’arxiu a la planta alta i la presó a la planta baixa. El trasllat de la presó fora del Cabildo va ser degut a les condicions, les olors que se’n desprenia i que sorolls dels presoners feien que no es pogués treballar a la Sala Capitular. Aquest edifici, obra de l’arquitecte jesuïta Andrés Blanqui, estaria totalment acabat el 1786 i seria el testimoni de la Revolución de Mayo.

Entre el 1880 i el 1889 es va tallar la llargada del Cabildo per obrir l’Av. de Mayo i la Diagonal Sur, traient 3 arcs de cada costat i reduint el nombre inicial de 11 a 5. Durant aquest temps, que a l’edifici hi funcionava els Tribunals, també es va treure la torre i es va canviar l’estil arquitectònic colonial per un italianitzat. 

L’edifici actual data del 1940 i consisteix en una restauració de l’estil colonial basada en els arxius històrics, incloent, de nou, la torre tot i que de dimensions més reduïdes que l’original.

Museo Nacional del Cabildo y de La Revolución de Mayo

El Museu està dividit en dues etapes, la planta baixa consta d’una sala dedicada al Cabildo com a institució i el Cabildo i el seu entorn i una sala que recorda la funció de presó dels primers anys de l’edifici.

A la planta alta es poden veure reixes i portes originals, la Sala dedicada al Cabildo y Revolución on s’exposen objectes relacionats amb les invasions angleses i objectes del 1810, com les primeres monedes cunyades fent referència a la alliberació d’Espanya o la impremta.

A la Sala Capitular és on va quedar constituïda la Primera Junta de Gobierno, avui en dia es pot veure una representació dels mobles de l’època. També hi ha la Galeria dels Protagonistes Anònims de Mayo i el Cabildo Gobernador.

Hauries de Saber:

Al pati del Cabildo hi ha un restaurant i els dijous i els divendres fan una fira d’artesans.

L’entrada al pati és lliure i gratuïta

Hauries de saber

Museo Nacional del Cabildo y de La Revoluciòn de Mayo_Bolívar 65; obert de dimecres a divendres de 10:30 a 17h i dissabtes, diumenges i festius de 11:30 a 18h. Entrada $6, els divendres entrada gratuïta. Entrada gratuïta tots els dies. Visites guiades de dimecres a divendres a les 15:30h i els dissabtes, diumenges i festius a les 12:30h, a les 14:00h i a les 15:30h per $8. Prova de ser-hi el divendres a les 15.30h amb la visita guiada i l’entrada gratuïta. Visita: 1h

Deixa un comentari