• Post category:Buenos Aires
  • Post last modified:octubre 17, 2020

Flores s’ha convertit en un dels barris més nombrats de Buenos Aires per ser el “Barrio del Papa Francisco”.

La Flores més autèntica.

Descobreix tots els racons de la vida del Papa i tots els secrets del barri amb aquesta Ruta completa per Flores.

Què fer i visitar per Flores

En situació

El barri de Flores té com a veïns a Villa Santa Rita, Villa Mitre, Caballito, Parque Chacabuco, Nueva Pompey, Villa Soldati, Parque Avellaneda i Floresta. Els seus límits són l’avinguda Gaona, Donato Álvarez, Carabobo, Riestra, Perito Moreno, Castaáres, la 25 de Mayo i Portela.

Breu història per parlar al bar

San José de Flores és el nom compost pel partó de la primera capella del barri, San José i pel cognom del propietari de les terres, Juan Diego Flores.

Quan Juan Diego Flores va morir, a principis de 1800, el seu fill va prendre la decisió de fundar un poble, així va destinar tres parcel·les: una per la plaça, una altra per l’escorxador i la tercera per l’església i va vendre les altres per a la construcció de cases.

Per ser una de les zones que creuava el Camino Real que connectava amb Perú, avui la Avinguda Rivadavia, contava amb nombroses pulperías, els bars de l’època colonial i a poc a poc, San José de Flores va ser un dels pobles més importants dels afores de la Capital.

La primera línia del ferrocarril argentí que començava a l’actual Plaza Lavalle i passava per Flores fins a la Floresta, va ajudar a convertir Flores en una de les zones més importants d’estiueig de finals del s.XIX on les personalitats porteñes s’hi construïen les seves quintes. De fet, alguns dels veïns de la zona eren de la talla de Juan Manuel de Rosas o Justo José de Urquiza, la casa del qual va ser testimoni de fets històrics tant importants com la proclamació de la Constitució de 1853 o la firma de la unió de Buenos Aires a la resta del país el 1859, conegut com el Pacto de San José de Flores.

Què visitar per Flores

Com hem dit a la introducció, el principal reclam, avui en dia, és seguir els passos de la infantesa del Papa Francisco. Aquest va naixer i es va criar al barri.

Flores segueix mantenint l’aire de barri o fins i tot, de poble, un fet molt característics i a la vegada curiós d’una ciutat gran com Buenos Aires.

Plaza Flores

La plaça principal del barri és Plaza Flores que oficialment s’anomena Plaza General Martín de Pueyrredón i que antigament era la zona d’estacionament de les carretes, de fusilaments i el lloc de congregació per a les festes.

El monument del General Pueyrredón és obra de Rafael Fernández i es troba envoltat d’arbres, entre els quals destaca un fill del garrofer que el mateix general tenia a la seva quinta. A la mateixa plaça hi ha altres escultures com Las Tres Gracias de Alberto Balietti, Contravient de Pietro Antonuccio i Canción de Enrique Suarez Marsa.

La plaça té un fet curiós i és que aquest terreny va ser destinat com a plaça des dels inicis del poble i per tant, mai s’hi ha construït.

En un estudi d’arqueologia urbana van localitzar un pou d’aigua de pluja que amb el temps es va anar tapant, així que les excavacions van descobrir-hi objectes del s.XVIII i XIX com botelles de cervesa, pipes de colin i altres objectes quotidians de la història de Flores.

Basílica San José de Flores

Davant de la plaça, creuant Rivadavia hi ha la Basílica de Flores. La primera que edificaren datava de 1800 quan era només una capella de fang. L’actual data de 1879, obra de Emilio Lombardo i Benito Panuzzi.

La parròquia està envoltada de tres passatges de vianants que li donen una particularitat única a tota la ciutat.

Al costat de l’església hi ha una seu del Banco de la Nación Argentina que data de 1909, l’arquitecte del qual fou Carlos Nordmann.

La Flores del Papa

Avui en dia, parlar de Flores és parlar del Papa, ja que és el barri on es va naixer, a Varela 268 i on es va criar, a Membrillar 531.

A l’interior de la basílica San José de Flores hi trobarem una placa que senyala el confessionari on Jorge Bergolgio va ser cridat per Déu per convertir-se en sacerdot.

Corea a Buenos Aires

Avui en dia, l’avinguda Rivadavia és l’arteria principal del barri i la que el divideix en dos, Flores Norte i Flores Sud o Bajo Flores que és la zona més pobra. És en aquesta zona on hi ha el barri coreà conformat entre Av. del Trabajo, Carabobo, Castañares i La Plata.

Hauries de Saber:

Si el barri Coreà està a Flores perquè el Centre Cultural Coreà està a Retiro?

Principalment perquè la zona del Bajo Flores no té gaire bona fama i si Mahoma no va a la muntanya, la muntanya va Mahoma.

Hi ha contabiliatzats més de 30.000 coreans a l’Argentina i s’estima que la meitat viuen a Capital, sobretot a la zona de Bajo Flores, al barri coreà. Aquí, tenen restaurants, botigues, etc. que els fan sentir com a casa.

El barri, que es conegut com Baek-Ku, va començar a crear-se el 1965, amb l’arribada dels primers inmigrants. Avui en dia és un lloc magnífic per menjar bibimbap, kimchi o fins i tot, la barbacoa coreana. Tot té el gust que ha de tenir, de fet, us trobareu pocs “porteños” assentants a les taules dels restaurants, clarament, una bona senyal.

Al ex Palacio Bencich, a Retiro, fa poc que s’ha obert el Centre Culturà Coreà. Les series de televisió i sobretot i el K-pop, famòs entre els joves, ha fet que la cultura coreana comenci a estar de moda. Els coreans, concients d’aquest fet, s’han obert a la ciutat i ara ja pots trobar restaurants als punts més cèntrics de Buenos Aires. Sigui com sigui, a nosaltres ens segueixen agradant més aquells locals amagats en “coves”. Un exemple proper si no teniu temps d’anar al barri coreà de Flores: Junín 548, Bi Won Restaurant.

Vigileu perquè a prop del barri coreà hi ha la villa 1-11-14.

Les nacionalitats de Flores.

Però els coreans no són l’única comunitat que es va instalar al barri, ja que la comunitat armènia i la jueva també han deixat la seva impronta i actualment encara hi tenen presencia, per exemple a Carabobo al 734 hi ha la Iglesia Evangélica Armenia.

Entre el barri coreà i la villa 1-11-14 hi ha una gran comunitat boliviana que també han creat el seu ecosistema particular. Els dissabtes hi ha un mercat, que us ben asseguro, que tindreu dubtes de saber si esteu a Buenos Aires o a La Paz. Us apeteix un pollo a la broster?

La comunitat basca també va ser una de les més importants del barri, majoritàriament al voltant de l’estació, ja que com era habitual d’aqueta comunitat, repartien la llet per tota la ciutat.

Els vestigis dels temps gloriosos

Un dels exemples de cases d’estiueig sorgides amb l’arribada del ferrocarril es troba a Artigas 202 on hi ha la Casa de Marcó del Pont anomenat Bueanaventura Miguel Marcó del Pont y Ángel, fill del comerciant català establert a Vigo, Ventura Marcó del Pont i Bori.

Seguint la història d’aquesta casa es pot seguir la història de la ciutat, ja que el que va començar com una quinta d’estiueig per estar allunyada de la ciutat va acabar essent la casa particular dels senyors per la febre groga que va patir el centre de la ciutat la segona meitat del s.XIX. El 1976 va ser declarada Monumento Histórico Nacional i actualment és un centre cultural.

Fer un cafè a Flores

Sobre l’avinguda Directorio, al 2389, hi ha el Bar Notable La Farmacia que el nom ja us pot donar una idea sobre la decoració.

Cementiri de Flores

El barri té un dels cementiris més importants de la ciutat, el Cementerio de Flores on el tercer dissabte de mes hi fan visites guiades. A Nazca 371 hi ha el Museo Histórico Vecinal de Flores Blanca Angélica Gandini que conté objectes de les famílies que han viscut al barri.

Extra Extra: GRATIS

Si viatges amb pressupot motxiller per Buenos Aires estàs de sort. Fuet i Mate hem preparat una RUTA GRATIS (NO LOW COST) per Buenos Aires.

Ja sigui pel Papa, pel barri coreà, per la cultura boliviana o per descobrir un barri típic de Buenos Aires, no pots deixar de passejar per Flores. Quin bar ens recomenes tu? Tens algun racó secret per Flores? Ajuda’ns a completar la ruta completa per Flores.

Tota la guia de coses per fer i vistiar de Buenos Aires.

Deixa un comentari