Filete Porteño o Filetado porteño és una de les coses que has de saber abans d’anar a l’Argentina, per poder prestar atenció i treure fotos super xules.

Busca el filteado per Buenos Aires.

Estem parlant d’una tècnica pictòrica combinada amb l’escriptura, típica de la ciutat de Buenos Aires. Aquí està tan integrada a la ciutat que la pots veure en cartells de locals, en murals per les parets i fins i tot en autobusos.

En situació

Fa unes setmanes. El 2015, la província de Lleida, Andorra i França celebraven que la UNESCO havia considerat les Falles o les Festes del foc del solstici d’estiu dels Pirineus, com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat.

Les falles van ser declarades Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat el mateix dia que el filete o fileteado porteño, mai el filet, com vaig veure en algun diari català, tot bé, però hi ha coses que no s’han de traduir…

Fileteado porteño

Doncs bé, malgrat el que la traducció faci pensar, el filete o fileteado no és un tall de carn. Si haguessin de declarar la carn argentina patrimoni de la humanitat, potser seria el bife o potser el asado o vacío, però mai el filet, més que res perquè aquest tall de carn, dit així, no existeix.

La tècnica del Fileteado

Què és el Fileteado porteño? És una tècnica de decoració pròpia de Buenos Aires amb la que decoren cartells de bars, botigues, senyalitzacions i altres coses. Es caracteritza per la tipografia, les filigranes i els colors vius.

Filete porteño

Aquesta tècnica pictòrica va sorgir a principis del segle XX com un art de decoració. No té cap història èpica, simplement es diu que era una manera de diferenciar els carros i que a poc a poc es va anar posant de moda.

La història popular coincideix en citar tres noms d’immigrants italians: Cecilio Pascarella, Salvador Venturo i Vicente Brunetti com els primers que van utilitzar aquesta tècnica. Podríem dir que la van inventar de l’adaptació de la grafia francesa i de la decoració art decó del moment.

El filete porteño és una tècnica que utilitza, sobretot, línies corbes i decoracions com fulles, flors o cintes. Generalment són colors forts i vius on destaca la combinació de verds, grocs i vermells.

Una característica de molts cartells és posar el disseny dins d’una banda, que té una ombra projectada i amb les cantonades corbes decorades amb boles. A vegades dins d’aquesta banda s’hi posa un firulet, és a dir, un marc més petit i estret.

La temàtica del Filete Porteño

El filete porteño està molt lligat al tango, potser perquè els dos són porteños. Veureu que molts fileteados fan al·lusions al tango, a Gardel, etc.

Fins i tot i veureu escrites paraules del lunfardo. Recordeu que el lunfardo és un dialecte característic de Buenos Aires.

Hauries de Saber:

Filte porteño forma part de la cultura de Buenos Aires.

Però la temàtica és d’allò més diversa. Generalment està molt associat a la cultura popular, per tant, com hem dit, el tango hi té un paper principal. Però també el religiós, com la Verge de Luján o els ídols populars, essent Maradona el millor exemple.

On es pot aprendre el Fileteado Porteño

Al barri de San Telmo hi ha l‘Asociación de Fileteadores Porteños, concretament a Estados Unidos 794, que organitzen cursos i tallers per ensenyar aquesta tècnica tan vistosa a tothom que en tingui ganes.

Com a mínim, al seu local, sempre hi ha alguna exposició per contemplar l’art del Filete.

exemples de filete porteño

Us deixem l’enllaç del web de Alfredo Genovés que és un artista d’aquest art porteño i que realitza cursos online. No hi tenim cap benefici, eh?

Hi ha diverses acadèmies i llocs on l’ensenyen, però ja us diem ara que no és una tècnica per aprendre en un taller de 2 hores mentre fas turisme. Ho comentem, perquè no caigueu en trampes guiris.

Per arribar a controlar el filete hauràs d’aprendre, si no en saps, l’ús de pinzells, com agafar-lo, quin agafar, etc. La grafia i l’ús de ombres i colors.

Per on trobo el filete porteño

Avui en dia podem trobar el fileteado porteño per tot arreu.

Si us hi fixeu bé, veure Filete porteño per tot arreu. Hi ha gent que decora mobles, d’altres que ho apliquen a la vaixella o al “pingüno”, al mate, a les bicis, monopatins, etc. És un art que s’està posant en valor.

Hauries de Saber:

La Feria de Mataderos del diumenge és un bon lloc per veure fileteado.

La Boca és un dels barris que més propaganda fa del Filete, per exemple el Bar Notable La Perla està tot decorat amb aquest art porteño. Si passegeu per Caminito, també veureu molts cartells i souvenirs que exploten les lletres corves.

paseo del fileteado

Per San Telmo també trobem racons decorats i murals per les parets. Evidentment pel barri de Monserrat, com per exemple el Bar del Filete, al carrer Defensa 219.

Per Boedo, el barri típic del Tango també trobem molts dels bars de l’avenida Boedo amb cartells i detalls de Fileteado.

No et perdis el paseo del Fileteado.

Però el barri on el fileteado té el seu màxim exponent és a Balvanera, concretament al Paseo del Fileteado, a Jean Jaures on veurem sis cases decorades amb flors, cisnes i tot de referents del fileteado. La iniciativa data del 2004 i va ser idea d’Alfredo Genovese.

Algus museus realitzen exposicions temporals, com el Museo de la Ciudad o el Museo Parlamentario del Senado de la Nación i tot sobint tenen el filete porteño com a protagonista.

Si vols comprar algun regal per emportar-te, et recomanem anar a la Feria de Mataderos. Si vols alguna cosa personalitzada, hi hauras d’anar dues vegades i ja et diem ara que no és gens econòmica. Però per les parades de la fira trobareu plaques i altres objectes decorats, que per fer un regal, va prou bé.

Si us interessa saber més sobre aquest tema, us deixem l’enllaç al “Tratado de Fileteado Porteño” també de Alfredo Genovés, que posa a disposició el web de la Ciutat de Buenos Aires.

Què t’ha semblat aqueta tècnica? T’agrada?

Deixa un comentari