Fa unes setmanes la província de Lleida, Andorra i França celebraven que la UNESCO havia considerat les Falles o les Festes del foc del solstici d’estiu dels Pirineus com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat. Les falles van ser declarades juntament amb altres companys com el filete o fileteado porteño, mai el filet, com vaig veure en algun diari català, tot bé, però hi ha coses que no s’han de traduir…

Doncs bé, malgrat el que la traducció i ajudada per la tradició d’Argentina, faci pensar, el fileteado no és un tall de carn. Si haguessin de declarar la carn argentina patrimoni de la humanitat, possiblement seria el bife o potser el asado o vacío, però mai el filet, més que res perquè aquest tall de carn, dit així, no existeix.

La tècnica del fileteado

Així que què és el Fileteado porteño? És una tècnica de decoració pròpia de Buenos Aires amb la que decoren cartells de bars, botigues, senyalitzacions i altres coses. Es caracteritza per la tipografia, les filigranes i els colors vius.

El filete porteño està com lligat al tango, potser perquè els dos són porteños. Veureu moltes al·lusions al tango, a Gardel i fins i tot i veureu escrites paraules del lunfardo, com per exemple l’expresió Bulin.

On es pot aprendre

Al barri de San Telmo hi ha l’Asociación de Fileteadores Porteños, concretament a Estados Unidos 794, que organitzen cursos i tallers per ensenyar aquesta tècnica tan vistosa a tothom que en tingui ganes. Com a mínim, sempre si ha alguna exposició per contemplar l’art del Filete.

Per on el trobo

Avui en dia ho podem veure al Caminito de La Boca, per la Feria de San Telmo i sobretot a la Feria de Mataderos i en molts bars i botigues de la ciutat i fins i tot en autobusos urbans.

La Boca és un dels barris que més propaganda fa del Filete, per exemple el Bar Notable La Perla està tot decorat amb aquest art porteño i desprès, si passegeu per Caminito, també veureu molts cartells i souvenirs que exploten les lletres corves.

Per San Telmo també trobem racons decorats i murals per les parets i evidentment a Monserrat, com per exemple el Bar del Filete, al carrer Defensa 219. Per Boedo, el barri típic del Tango també trobem molts dels bars de l’avenida Boedo amb cartells i detalls de Fileteado.

Però el barri on el Fileteado té el seu màxim exponent és a Balvanera, concretament al Paseo del Fileteado, a Jean Jaures on veurem sis cases decorades amb flors, cisnes i tot de referents del fileteado. La iniciativa data del 1004 i va ser idea d’Alfredo Genovese.

Deixa un comentari