Quan aneu a Palermo, per visitar els Bosques, penseu a fer una visita al Jardín Botànic Charles Thays. La veritat és que hauria de ser una visita obligada a Buenos Aires, no només per la flora si no per la gran col·lecció d’escultures que hi podem trobar.
El Jardí Botànic Charles Thays és un dels pocs jardins botànics gratuïts que hi ha al món.
No et perdis res amb la Ruta Completa per Palermo.
En situació
El jardí botànic de Buenos Aires es troba al costat de la Plaza Italia, a Palermo i porta el nom del seu creador, el paisatgista Carlos Thays. El jardí té unes 7 hectàrees amb més de 5000 espècies vegetals i nombroses escultures repartides pels diferents jardins. A més a més, té hivernacles i una àrea de recuperació de papallones, tota plena de plantes florals per tal d’atreure aquesta espècie.
També compta amb un jardí dels sentits pensat perquè les persones invidents puguin descobrir les plantes mitjançant el tacte i les aromes, així hi ha per exemple, la planta de cafè. La biblioteca o herbari que obra de dilluns a divendres de 9 a 16h també és una de les zones importants del jardí així com l’àrea de Planificació i Arxius que compta amb una col·lecció d’uns 500 plànols d’espais verds de la ciutat i de negatius en plaques de vidre de fotografies de principis del s.XX.
L’objetiu del jardí botànic
El jardí va ser declarat Monumento Histórico Nacional el 1996 i és que l’obra de Thays, inaugurada el 1898, és espectacular. Charles va viatjar per tot el país per tal de poder crear a la Capital un jardí botànic d’aclimatació dels diferents ambients i també hi ha una mostra dels cinc continents i jardins d’estils com un jardí romà, un oriental o un francès i zones on les plantes estan agrupades segons característiques taxonòmiques biològiques.
Amb aquest projecte, Thays, volia aconseguir un lloc d’estudi científic i que a la vegada pogués ser una zona d’oci per tota la ciutat. Un dels majors beneficis que va portar aquest jardí va ser que Thays va poder estudiar la germinació de la yerba mate per tal de poder millorar el conreu d’aquesta infusió tan extensa ja per aquells moments a Argentina. Des del 2010 es va recuperar el yerbatal que havia plantat Thays amb la diferència que en l’actual van poder portar la terra vermellosa típica de Misiones.
L’art al jardí
Als tres jardins d’estil podem veure espècies típiques de la zona que reprodueixen i escultures al·legòriques, per exemple el jardí romà té llorers, bancs de marbre i una estàtua que no se sap si és Plinio, segons havia encarregat Thays, un botànic romà o Esquines un orador grec, segons les sospites que hi ha. El jardí francès segueix l’estil del s.XII al s.XVIII amb la font com a element organitzador i el parterre amb plantes de poca altura. El jardí romà es troba a l’esquerra de l’entrada per Santa Fe i el francès a la seva dreta. L’altre jardí d’estil és l’oriental amb plantes i la decoració típica d’Àsia.
L’altre punt destacat del jardí botànic és la zona dels continents on les plantes s’ordenen segons el seu origen, així tenim Àssis amb el característic ginko bilboa, Oceània amb els eucalíptus tan estimats pels cohales, Europa amb els roures i olms, Àfrica on destaquen les palmeres i els gomers i finalment el nord d’Europa amb les secoies. La zona més gran és la dedicada a Argentina i a les seves regions amb plantes de Misiones, de la Pampa o del sur del país.
Hi ha la zona dels angiosperms, és a dir, les plantes amb flor, aquí entra tot el grup dels llegums i les fruites. Angio significa tancat i esperma és llavor, per tant es tracta d’aquelles plantes que tenen la seva llavor protegida, sigui per una fruita o per la baina. Davant mateix tenim els gimnospermes, les plantes que no fan flors i que tenen les llavors al descobert, com el pi amb la pinya que seria el con femení, mentre que el masculí és el pol·len o un altre exemple d’aquest tipus d’arbres és el ginko de japó.
Al costat d’aquests, hi ha una paret artificial de pedra, la funció de la qual és donar frescor i humitat a les falgueres que hi ha, els quals es reprodueixen per unes espores que tenen a l’anvers de les fulles.
De tots els hivernacles, en d’estaca un, el més gran de tots, d’estil art Novau i que fou premiat a l’Exposició de París de 1900. Al seu interior hi ha espècies de regions càlides com les falgueres i les orquídies.
Evidentment, entre tanta flora és fàcil que hi hagi fauna així destaquen les espècies d’aus, algun rosegador, els insectes, els gats urbans i un habitant nocturn, la mostela overa.
L’arquitectura i les escultures
Si ens dediquem a mirar el que no és botànica veure l’edifici de l’administració del parc, el que fou la casa del mateix Thays i durant un temps la seu del Museo Nacional de História, que actualment està al Parque Lezama. L’edifici data de 1881 i va ser projectat per Jordán Wysocki, és d’estil anglès amb els totxos vermells a la vista.
Decorant el jardí hi podem trobar fins a 33 escultures, bust i monuments de diferents estils i materials amb motius que evoquen la naturalesa, com els primers freds del català Miquel Blay i Fábregas o el Sagunto del també català Querol i Subirats, d’història com el bust del General San Martín o la música com tres escultures que simbolitzen la sisena simfonia de Beethoven obra de Leone Tommasi anomenades com els moviments de la simfonia, Escena por la orilla del río, La tempestad y Canción de los pastores.
També hi ha un dels monuments que va rebre Argentina com a regal commemoratiu del Centenario de la Revolución, una columna meteorològica regal del Imperi Austrohúngaro. L’escultura que més destaca és Saturnalia, una rèplica de la qual hi ha a la Galeria d’Art Modern de Roma escala 1:1 i de bronze. Simbolitza els inicis del Nadal abans dels cristians, es tracta d’una festa que es realitzava a Roma on tot s’hi valia, fins i tot compartir beure entre el senyor, els homes religiosos, les amants i els esclaus, tots ells representats en l’escultura de l’italià Ernesto Biondi.
La part històrica
A prop de la Plaza Intendente Alvear és on hi havia el Polvorín de la família Cuelli, utilitzat pels anglesos durant les invasions de principis de 1800. Per tal de poder recuperar la zona i utilitzar-la com a jardí es va portar terra orgànica per a millorar les condicions.
Hauries de saber
Tots els caps de setmana a les 10.30 i a les 15h, hi ha visites guiades gratuïtes al jardí durant les quals es recorre part dels jardins tot aprenent de botànica i entenent el perquè de la distribució del propi jardí.
Jardín Botánico de Buenos Aires: Av.Santa Fe, 3951. Horari d’hivern: de dilluns a divendres de 8a 18h, dissabtes i diumenges de 9.30 a 18h i festius de 11h a 18h. Horari d’estiu: de dilluns a divendres de 8 a 19h i caps de setmana i festius de 9.30 a 19h. Entrada gratuïta. Visites guiades, caps de setmana a lse 10.30 i a les 15. Visita: 1h mínim.