La Boca és un dels barris imperdibles de Buenos Aires, bé, de fet, un carrer, Caminito. Et sonen aquelles cases de color? Doncs són d’aquí.
Però si estàs a Fuet i Mate és perquè vols visitar La Boca tot practicant el #turismenoguiri, així que en aquesta ruta completa per La Boca, a part del famós Caminito, trobaràs trucs de quan i com visitar-lo i altres indrets únics del barri de La Boca.
Vols ensenyar fotografies que no han vist els teus amics sobre La Boca?
Estiguis pocs dies o molts dies a Buenos Aires, has de passar per Caminito. A Què visitar a Buenos Aires: 3 dies per Buenos Aires et faig una llista de llocs imprescindibles, però sempre amb trucs fueters.
En aquesta ruta completa per La Boca, un dels barris més típics de Buenos Aires, trobaràs tot allò que has de saber per gaudir del barri del tango, al teu ritme i pel teu compte.
Llegeix els consells per no patir, passejant pel barri del “Riachuelo”.
En situació
La Boca és el barri més famós de colors de Buenos Aires. Tot i que no és l’únic barri que té un carrer amb cases decorades. A Barracas hi ha el carrer Lanín i a Balvanera, al Abasto, el carrer Jean Jaures amb les seves cases pintades de fileteado.
La Boca és famós mundialment pel Caminito, un carrer amb cases de xapa pintades de colors. Un dels indrets més guiris de Buenos Aires, però també et dic, que malgrat ser turístic, s’hi ha d’anar. És molt bonic. Això sí, continua llegint, per saber com anar-hi sense ser un guiri.
En aquesta ruta completa per La Boca t’explicaré el perquè d’aquest curiós racó de Buenos Aires i quan acabis de llegir l’entrada, se t’haurà quedat un nom propi clavat a la ment: Quinquela Martin.
A més a més, t’explicaré els secrets que podràs trobar per una de les zones més visitades de Buenos Aires, alguns no surten ni a les guies de turisme.
Evidentment, també parlaré d’altres indrets del barri que ve són dignes de visitar.
Ah, i també et donaré EL consell clau per no patir pel tema de la seguretat.
La Boca, o més concretament, Caminito surt a tots els TOP 10, per ser un punt imperdible de la ciutat de Buenos Aires. Però saps què eren aquestes cases, ara reutilitzades com a botigues de souvenirs?
Vols visitar una de les zones més guiris de Buenos Aires amb una altra mirada? Continua llegint aquesta ruta completa per La Boca i a poc a poc t’aniré desgranant tots els secrets, perquè et puguis convertir en un expert de La Boca, de Buenos Aires i d’Argentina. I així evitis els “freetours” o qualsevol guia que et vulgui treure els quartos.
La Boca és el punt on el Riachuelo desemboca al Río de la Plata. Només té per barris veïns a San Telmo, amb el qual comparteix part d’història i que queda separat per l’avinguda Brazil i el Parque Lezama i Barracas, que el separa l’avinguda Regimiento de Patricios.
A l’altre costat del Riu Matanza, ja comença la província de Buenos Aires, és a dir, La Boca és un dels barris límits de la Ciutat Autònoma de Buenos Aires. A l’altre costat hi ha Avellaneda.
La Boca forma part de la Comuna 4, juntament amb Barracas, Nueva Pompeya i Parque Patricios.
Hauries de Saber:
No vagis a La Boca com un guiri
Primer consell per visitar La Boca: Evita semblar un turista. Evita els tours amb gent i evita les hores punta del dia.
Segon consell per visitar La Boca: Si no estàs molt familiaritzat amb Buenos Aires, evita anar a La Boca al vespre i de nit. Nosaltres hi hem anat a la nit, sobretot a veure algun espectacle a la Usina del Arte i mai hem tingut cap problema. Però sabem on anem i no portem mapa ni mòbil a la vista.
Tercer consell per visitar La Boca: totes les pertinencies ben a prop teu i tot ben controlat. Motxilla al davant.
Breu història per parlar al bar
El nom del barri de La Boca ve, precisament, que és on hi ha la boca del Riachuelo que desemboca al Río de la Plata. Alguns historiadors creuen que va ser en aquesta zona on Pedro de Mendoza va fundar la ciutat de Santa María de los Buenos Aires, el 1536. D’altres, i la versió més estesa, és al Parque Lezama, a Sant Telmo.
La Boca és un dels primers barris de la ciutat de Buenos Aires. Buenos Aires va nàixer oficialment (o per segona vegada) a la Plaza de Mayo, amb la fundació de Juan de Garay i es va estendre seguint el riu. Monserrat, Sant Telmo i La Boca van ser els primers barris que es van crear i poblar. La Boca, amb el seu riu, era el port de la ciutat. Ja que el riu, per aquell temps passava per l’actual Paseo del Bajo, és a dir, que Puerto Madero on exisitia.
El barri de la Boca va anar creixent i guanyant importància amb l’arribada dels primers immigrants a l’Argentina. La col·lectivitat que s’hi va trobar més a gust va ser la dels genovesos, italians arribats amb vaixell. En aquells temps hi havia dos ports a Buenos Aires, un a l’actual barri del Retiro, per això és on hi havia el Hotel de los Immigrantes i l’altre a La Boca, des d’on es carregaven mercaderies.
Les cases del Caminito es van pintar amb la pintura que sobrava de pintar els vaixells.
D’aquella època és quan va sorgir la idea de pintar les cases de colors. De fet, com que les cases estaven fetes de xapa, de trossos dels vaixells, també s’utilitzava la pintura que sobrava per a decorar les cases. A la desembocadura del Riachuelo hi havia el lloc per reparar els vaixells.
Amb el temps, el barri va anar perdent “glamour” i les cases de xapa van anar perdent estil. No va ser fins que l’artista veí del barri, Benito Quinquela Martin va recobrar la idea i va tenir la iniciativa de traure profit aquesta zona mig abandonada de la ciutat.
Què visitar per La Boca
Ruta fuetera per La Boca
Evidentment en aquesta ruta completa per La Boca i parlant d’un dels barris més famosos, turísticament parlant, de la ciutat de Buenos Aires, no podem deixar els cinc llocs que et recomanem a Fuet i Mate visitar, per sortir de La Boca amb un sobrenota.
- Caminito
- Museo Benito Quinquela Martín
- La Usina del Arte
- Café Roma
- Puente Transbordador Nicolás Avellaneda
Sí, ho sé, he deixat a fora La Bombonera i el Museo de Boca, però és que si no ets molt amant del futbol, per mi no aporta res i a part, és un museu car de visitar.
L’altre indret que no he citat és la Colón Fábrica. Però això és perquè encara no hi he anat i no hi he anat perquè s’ha de pagar.
Hauries de Saber
Una mica rància sí que soc, però és que a Buenos Aires hi ha tantes activitats i tants museus gratuïts, que pagar perquè surt al Instagram, em fa ràbia.
Caminito
Caminito és la zona que ha fet que el barri de La Boca sigui mundialment famós. Actualment, és una zona 100% guiri i comercial, però si l’aprens a mirar amb uns altres ulls, t’agradarà.
EL Consell: Ves a Caminito entre les 9.00 i les 10.oo del matí, podràs fer les millors fotografies.
Caminito és un carrer museu, on els antics habitatges dels immigrants s’han reutilitzat per fer-hi botigues de souvenirs i restaurants.
El primer que has de saber és que aquestes cases, tenien una particularitat. Aquest tipus de construcció s’anomena PH (propiedad Horizontal) i consisteix en cases relativament baixes, com a molt tenen dues plantes, que comparteixen un passadís central. Aquest tipus de construccions, són molt típiques de Buenos Aires i fins que no entres en un, no t’adones del que estic parlant, ja que per fora, semblen cases normals, amb una porta a la façana.
Concretament, els ph de La Boca i San Telmo tenen un afegit més i és que eren, moltes vegades, habitacions que donaven totes a un pati central. Això se n’anomenava “conventillo” a causa del fet que els inquilins, s’ajuntaven al pati a fer-la petar. Les habitacions es llogaven a immigrant i moltes vegades es llogaven per hores.
Mentre una persona treballava, una altra hi dormia i després s’intercanvia el rol, en funció del torn de treball. Moltes d’aquestes habitacions estaven sobre poblades i aquest fet, va ser una de les causes de la famosa febre groga que va asetjar la ciutat i li va canviar la fisonomia. A causa d’aquesta febre, les famílies que van poder, es van traslladar cap a la zona nord: Retiro, Recoleta, Palermo o Belgrano, on hi tenien les cases d’estiu.
Aquesta zona tan famosa avui en dia, va estar abandonada durant molt de temps fins que els veïns, liderats pel pintor Benito Quinquela Martín, van decidir posar-la en valor i tornar a pintar de colors les cases de xapa.
Hauries de Saber:
Arriba a Caminito amb autobus: 20, 25, 29, 33, 46, 53, 64, 152
Quart consell per visitar La Boca: Evita menjar per la zona de Caminito
Cinquè consell per visitar La Boca: ningú que se t’apropi, vol ser el teu amic. Estan treballant i volen el que tothom vol, que gastis al seu negoci.
Museo Benito Quinquela Martín
Ja que hem parlat de Benito Quinquela Martín, aprofita per visitar el seu museu, que està molt a prop de Caminito.
El Museo Benito Quinquela Martín està ubicat al que fou la casa d’aquest cèlebre pintor boquense. La visita al seu museu és molt interessant, ja que està ple de quadres que representen La Boca de l’època dels immigrants.
Quan hagis sortit del museu, tindràs un extra a la teva cultura porteña. Fixa’t bé pels carrers, edificis i parades de metro de la ciutat, ja que hi ha obres i reproduccions de Quinquela per tot arreu.
A més a més, el seu estil és molt particular i fàcil de reconèixer. Un exemple, la Facultat de Dret, a Recoleta. Un altre? sí és clar, si agafes el metro, línia A, parada Rio de Janeiro, trobaràs l’estació decorada amb rèpliques dels quadres de Benito Quinquela Martín.
Sisè consell per visitar La Boca: visita el museu Quinquela i no facis el guiri
El Museo Benito Quinquela Martin està obert de dimarts a diumenge de 11:15 a 18.00h. La seva agenda cultural és molt interessant, sempre fan activitats i apropen l’art i la cultura a la gent. L’entrada és de $500, que al 2023 és poc més de 1€ al dólar blue i 2€ al canvi oficial.
La Usina del Arte
Fa cosa d’uns anys que es va restaurar una vella usina elèctrica en un centre cultural d’allò més aconsellable, tant per les exposicions que fan com pels recitals de música.
L’edifici es va restaurar i avui en dia està tot preparat per potenciar l’acústica del lloc. Aquest magnífic centre cultural és la Usina del Arte, amb actuacions, gairebé sempre, gratuïtes o fins i tot a una de les visites guiades del propi edifici.
Sense cap mena de dubte, visitar la Usina del Arte farà que gaudeixes del barri de la Boca i és un dels indrets que et recomano visitar en aquesta ruta completa per La Boca.
Café Bar Roma
Buenos Aires està ple de llocs emblemàtics, restaurants i cafès plens d’història i la seva història ja forma part de la ciutat. Per això, molts d’aquests indrets els han declarat Bar Notable i La Boca en té més d’un.
Però al Top 5 de la llista fuetera vull fer èmfasis al Bar Roma, és un dels que recull tot el que ha de tenir un bar a Buenos Aires: taules quadrades de fusta, cadires grosses, finestres que s’obren cap a dalt, en una “ochava” i decoració històrica.
El Café Roma de la Boca, no confondre amb el Cafe Roma del Abasto, és un joia. Bé, tots dos ho son. El Roma de La Boca va obrir les seves portes el 1905 i entrar-hi i fer un cafè i un tostado és viatjar en el temps. També és un molt bon lloc per dinar o fins i tot, fer l’aperitiu amb una picada.
Així que aquí tens un altre consell de La Boca, on menjar menjar típic sense fer el guiri a Caminito.
Puente Transbordador Nicolás Avellaneda
Durant la segona meitat del s.XIX el ferro era considerat com el símbol del progrés i construir un pont transbordador no significava només el progrés econòmic de la ciutat, sinó el seu creixement, ja que era la manera ideal de combinar el trànsit de vehicles que circulava per les vores d’un riu amb el dels vaixells que ho feien per les seves aigües.
A La Boca podem veure el Puente Transbordador Nicolás Avellaneda, exemple, excel·lent de progrés del s.XIX. El pont porta el nom de Nicolás Avellaneda, qui fou president de la República Argentina entre el 1874 i el 1880. El pont de darrere, que es va construir a la dècada del 40, també porta el nom del polític i compleix les mateixes funcions que el vell transbordador.
Aquest tipus de ponts van ser dissenyats per l’espanyol Alberto Palacio i el francès Ferdinand Arnodin, considerats tots dos, els inventors d’aquest model.
Un pont transbordador és una biga fixa, situada a una alçada requerida, de la qual penja una plataforma mòbil que transporta els vehicles i persones d’un costat del riu a l’altre.
En total al món només se’n van construir 20, avui en queden 8 i el de La Boca és l’únic d’Amèrica. Els altres vuit es troben a Europa, un a Vizcaya, que és el més semblant al de La Boca i que encara funciona, tres al Regne Unit, dos a Alemanya i un a França.
El Puente Transbordador Nicolás Avellaneda de La Boca data de 1914, i es va construir durant el govern de Roque Saenz Peña amb l’objectiu d’unir el barri de La Boca amb l’illa Maciel per tal de facilitat el trasllat de les famílies que vivien a La Boca i treballaven a l’illa, que era la zona industrial amb la Usina CATE, frigorífics, fusteries i carboneres i diverses zones d’esbarjo del cap de setmana, com clubs de rem.
Abans de construir el pont, la gent havia de travessar el riu amb barques de rems, així que el pont va ser una millora en temps, ja que ara només tardaven 4 minuts i a més es podia fer creuant amb el tramvia. El pont funcionava de sis del matí a nou de la nit i podia transportar 30 persones i quatre carros.
El 1960 es va desactivar i el 1994, gràcies a l’esforç dels veïns es va aconseguir salvar-lo de què el desmantellessin. La seva estructura d’acer es va portar d’Anglaterra i es va unir directament al lloc on havia d’anar. Té una altura de 52m i un ample entre bigues de 27 metres que s’aguanten sobre vuit cilindres de formigó, enterrats als Riachuelo, de 4 metres de diàmetre i 90 cm de gruix i 24 m de profunditat. La plataforma transbordadora de 8 per 12 metres suporta 50 tn de pes i penja d’una estructura rígida.
Av. Almirante Brown
Almirante Brown, un almirall irlandès, va ser qui va ensenyar als argentins a navegar. Avui, al principi de l’avinguda que li rendeix homenatge hi ha una rèplica de la seva casa, la Casa Amarilla. Si algú li interessa l’almirall, al cementeri de la Recoleta hi ha la seva tomba.
Gairebé al davant de l’Hospital Cosme Argerich, un metge català.
Hauries de Saber:
Al número 36 de l’av. Almirante Brown hi ha un mural escenogràfic, amb tots els tòpics d’Argentina.
La Boca comença precisament a l’avinguda Almirante Brown i al principi de tot hi ha un dels murals més genuïns de la ciutat. Aquí podreu veure a Maradona, el tango, gent prenent mate, etc. un resum de què és la cultura d’Argentina.
Seguint pel mateix carrer ens trobarem amb la Casa del Fantasma, d’estil modernisme català. Aquesta casa és un dels punts curiosos de Buenos Aires.
La propietària d’aquesta casa va ser Auvert Aurnaud, que malgrat el seu nom francès, era descendent de catalans. La senyora Auvert va decidir construir aquesta casa, estil palau, amb una torre. A més a més, la va decorar amb mobles portats directament de Catalunya.
Amb el temps, la casa es va convertir en un edifici de lloguer i al pis de dalt de tot, el va llogar una pintora anomenada Clementina. Durant una entrevista, la periodista va fer diverses fotografies a les sales i a les pintures. La sorpresa va venir quan al revelar-les, en un dels quadres hi havia unes figures d’uns follets, que en l’original no sortien.
La Ruta Calatana per Buenos Aires.
Però la sorpresa no acaba aquí. Clementina es va “llençar” per la finestra de la torre, abans i tot de saber la gran notícia. La llegenda diu que els mobles van venir acompanyats de Catalunya i que per això, la propietària, la senyora Aubert, havia abandonat la casa, que amb el temps es coneixeria com la Casa del Fantasma.
Vueta de Rocha
La Vuelta de Rocha es un colze del Riachuelo, el seu nom prové d’un dels primers propietaris d’aquestes terres, Antonio Rocha.
La plaça simula la coberta d’un vaixell i es pot veure un monòlit i un canó del vaixell “25 de mayo” que recorda el lloc on l’almirall Brown deixava l’arsenal durant la Guerra contra Brazil.
Fundació Proa
La Fundación Proa és una institució sense ànim de lucre que a través de projectes d’art contemporani intenta impulsar el desenvolupament i la recuperació del barri.
Boca Juniors
Si hi ha un club de futbol argentí famós arreu del món, aquest és La Boca. Malgrat que alguns s’hi posin en contra, pel que he viatjat, he vist més samarretes de Boca que de River i més Xeneizes que Gallinas.
L’altre punt imperdible de La Boca és, sens dubte, l’Estadio del Club Atlético Boca Juniors, la Bombonera, amb el Museo de la Pasión Boquense. Gens econòmics, però la Noche de los Museus, l’entrada és gratuïta.
Tot i el perill que pot comportar, és una veritable aventura anar al camp a veure un partit. Avui en dia no és fàcil aconseguir entrades, ja que els visitants no en poden comprar. Intenta preguntar a les oficines del club i evita a tot preu els llocs de guiris que te les venen, ets un tir blanc per robatoris.
Si t’animes i hi vas, vesteix-te de xandall, sense res que ressalti i sobretot evitant La 12, els “hooligans” argentins. El tema de les barres braves d’Argentina dona per una entrada a part, de fet, ha donat per una sèrie i tot: Barrabrava.
Com molts dels clubs de futbol del país, Boca Juniors, va néixer a principis del segle XX, concretament 1905 quan un grup d’amics va decidir fundar un club de futbol. Boca, pel barri i Juniors? Senzillament per semblar anglès, el país que havia posat de moda al futbol. Tot i que els seus fundadors són italians, els immigrants més arrelats al barri de la Boca.
Per si no tenim prou països a la història de La Boca, encara hi hem d’afegir Suècia. Els colors de la seva bandera, en un vaixell que es trobava al Riachuelo, van inspirar els colors del club.
El 1913 el club ja jugava professionalment i també va ser aquest any, el primer partit contra el qui serà l’etern rival: River Plate. El partit es va jugar al camp de Racing i River en va sortir vencedor. Pocs anys més tard, Boca ja era un club de renom, que fins i tot, el 1925 va anar a Europa a fer gira.
La història de Boca està lligada a victòries i títols, amb 6 copes Libertadores al seu palmares. El 1940 es va inaugurar la famosa Bombonera, un camp de futbol singular, dissenyat a prova de terratrèmols.
No cal parlar de jugadors que hagin passat per les files de Boca, veritat? Maradona i Riquelme són els màxims referents, però Palermo, Tévez, Batistuta, Battaglia són només alguns dels grans noms.
Fa molts anys, al barri de La Boca hi convivien els equips de futbol de Boca i River. Va arribar un dia, que van decidir jugar-se el territori en un partit de futbol, el perdedor havia d’abandonar el barri. Boca en va sortir vencedor i es va quedar amb el barri. River va haver de marxar i buscar un altre terrenys. Primer es va instal·lar a Recoleta i finalment a Palermo, on hi ha el magnífic camp de La Monumental.
Hauries de Saber:
Boca ha aconseguit que Coca-Cola canvii els seus colors.
El vermell i blanc són els colors del rival a mort de Boca, River. Coca-Cola ha hagut de canviar el vermell característic per poder anunciar-se a La Bombonera.
Museo del Cine
Per La Boca podem trobar altres museus, a part dels que ja hem comentat. Un d’ells és el Museo del Cine. Aquest petit museu pot ser una bona alternativa per si us agafa la pluja pel barri, tot i que millor que us agafi en dimecres que és quan l’entrada és gratuïta.
El Museo del cine Pablo Ducrós Hicken es troba a toca de la Usina del Arte està dedicat a la preservació, investigació i difusió del cinema argentí. A la seva biblioteca s’hi poden consultar llibres relacionats al món audiovisual i la videoteca té més de 90 mil rotlles de pel·lícula.
Colón Fábrica
Colón Fábrica és la fàbrica del teatre Colon, un nom original, oi?
Lo que és original és que obren de manera de museu, aquí es poden veure escenografies i vestuari que s’utilitza al teatre Colon. El lloc em queda pendent, pot ser algun dia em decideixo a pagar la seva entrada, però perquè no sigui dit, aquí tens la informació.
Colón Fábrica està obert els divendres, dissabtes, diumenges i festius de 12.00h a 18.00 i es troba a Pedro de Mendoza al 2163. Així que pot ser una proposta vàlida, per visitar després de passejar per Caminito. El cost de l’entrada al 2023 és de $1800 per estrangers i $900 per residents, però si vols fer la visita guiada, la cosa puja a $2200 i $1200, respectivament.
Bars imprescindibles de La Boca
Ja ho hem comentat anteriorment, la vida dels bars de Buenos Aires té un altre nivell i els Bares Notables són una magnífica manera d’aprendre-ho.
La Perla, Av. Don Pedro de Mendoza 1899, segurament el més famós de tots per la seva ubicació, just a l’entrada de Caminito. Entrar-hi es passejar pels més de 80 anys de la seva història.
La Buena Medida, Av. Suárez 101, confesso que el tinc a la llista de pendents. És d’aquells bars que per mi fan barri, poble i donen vida. El bar està lligat a Boca Juniors, ja que es troba a la Plaza Solis, allí on es va fundar el club de futbol.
Bar El Estaño 1880, Aristóbulo del Valle 1100. El 1880 indica l’any de fundació, tot i que el local ha canviat diverses vegades de nom. No va ser fins al 1976, el fill del matrimoni espanyol que havia por el magatzem de begudes anteriorment, no li va posar El Estaño. El seu menjador és un dels racons més bonics dels bars argentins i ha sortit en nombresoses pel·lícules.
Art de Carrer per La Boca
Hi ha un recorregut poc explotat per La Boca i és el de buscar l’street art o art de carrer.
Per les seves parets podem trobar una carícatura de Tevez, una pintada excepcional que recorda a Las Abuelas de Plaza de Mayo, el Galpón de las Catalinas, una parella ballant tango, etc.
Evidentment, després del Mundial de Qatar, ara també pots trobar-hi a Messi!
Una manera diferent de passejar per La Boca.
Hauries de saber per visitar La Boca
Passejar per La Boca no t’hauria de costat gaires diners. Torno a recalcar que quan hi vagis, no ho facis com un turista! Deixa totes les coses de valor a casa, surt amb roba còmoda, intenta que sigui ben d’hora al matí i gaudeix.
El setè consell per visitar La Boca: L’autobús 29 o el 152 et portarà directament fins al Caminto. En acabar et recomano, aprofitar aquesta ruta completa per La Boca i gaudir del barri com un porteño més.
El vuitè consell per visitar La Boca: NO mengis en cap de les parrilles que hi ha a Caminito. Passejant per Av. Almirante Brown trobaràs altres parrilles i si no, aprofitar per menjar una pizza al Baqueano o un plat típic al Roma.
Si no et vols oblidar de cap dels trucs que t’he deixat en aquesta ruta completa per la Boca, tens una opció molt fàcil. Si et subcrius al blog de Fuet i Mate, rebràs una guia gratuïta de Buenos Aires que et podràs descarregar. En aquesta guia, quan parlem de La Boca, expliquem els trucs i consells. La guia la podràs utilitzar des del mòbil i amb els enllaços que hi trobaràs, podràs accedir als articles que vulguis.
T’animes a visitar La Boca fora dels seus límits turístics? Deixa els teus dubtes en un comentari. Has visitat Colon Fábrica? Ho recomanes?
Tota la guia de coses per fer i visitar de Buenos Aires.
PD: Aquesta entrada ha sigut actualitzada al juliol del 2023 amb valors de cost d’abril del 2023. A l’abril del 2023 el dòlar oficial estava a uns $200 pesos i el blue, a $400.