La Boca és un dels barris imprescindibles de Buenos Aires. Surt a totes les guies i tots els turistes us ensenyaran fotografies de Caminito.
Vols ensenyar fotografies que no han vist els teus amics sobre La Boca?
La ruta completa per coneixer tots els racons de La Boca, el barri dels colors de Buenos Aires.
Tots els secrets de La Boca, en aquesta ruta completa pel barri del tango. No et deixis enganyar per “La Boca és perillòs”. Llegeix els nostres consells per no patir, passejant pel barri del “Riachuelo”.
Què fer i visitar per La Boca
En situació
La Boca és el barri més famòs de colors de Buenos Aires (tot i que no és l’únic, tenim el carrer Lanús a Barracas i el carrer Jean Jaures a Balvanera). Aquest barri és famós mundialment pel Caminito, un carrer amb cases de xapa pintades de colors. En aquesta ruta completa per La Boca us explicarem el perquè d’aquest curiós racó de Buenos Aires.
A més a més també us explicarem els secrets que podeu trobar per una de les zones més visitades de Buenos Aires i us compartirem altres indrets del barri. Ah, i també us donarem EL consell clau per no patir pel tema de la seguretat.
La Boca, o més concretament, Caminito surt a tots els TOP 10 per ser un punt imperdible de la ciutat de Buenos Aires. Però sabeu què eren aquestes cases, ara reutilitzades com a botigues de souvenirs? Voleu visitar una de les zones més guiris de Buenos Aires amb una altra mirada? Seguiu llegint aquesta ruta completa per La Boca i a poc a poc us anirem desgranant tots els secrets, per ser uns experts de La Boca, de Buenos Aires i d’Argentina.
La Boca és el punt on el Riachuelo desenvoca al Río de la Plata. Només té per barris veins a San Telmo, amb el qual comparteix part d’història i que queda separat per l’avinguda Brazil i el Parque Lezama i Barracas, que el separa l’avinguda Regimiento de Patricios.
Hauries de Saber:
La Boca és un dels barris considerats perillosos. Evita anar-hi amb res “robable”, ni càmares a la vista, ni telèfons, ni rellotges, etc.
Evita semblar un turista i si ets un turista, millor si hi vas durant les hores de dia. Si vigiles, no et passarà res. Nosaltres hi hem anat per la nit i mai hem tingut cap problema.
Breu història per parlar al bar
El nom del barri ve precissament que és on hi ha la boca del Riachuelo que desemboca al Río de la Plata. Alguns historiadors creuen que va ser en aquesta zona on Pedro de Mendoza va fundar la ciutat de Santa María de los Buenos Aires, el 1536.
La Boca és un dels primers barris de la ciutat. Buenos Aires va neixer oficialment (o per segona vegada) a la Plaza de Mayo, amb la fundació de Juan de Garay i es va estendre seguint el riu. Per aquell temps passava per l’actual Paseo del Bajo, és a dir, que Puerto Madero on exisitia per a res.
El barri de la Boca va anar creixent i guanyant importància amb l’arribada dels primers immigrants a l’Argentina. La col·lectivitat que s’hi va trobar més agust va ser la dels genovesos, italians arribats amb vaixell. En aquells temps hi havia dos ports a Buenos Aires, un a l’actual barri del Retiro, per això és on hi havia el Hotel de los Immigrantes i l’altre a La Boca, des d’on es carregaven mercaderies.
Les cases del Caminito es van pintar amb la pintura que sobrava de pintar els vaixells.
A la desembocadura del Riachuelo hi havia el lloc per reparar els vaixells.
Av. Almirante Brown
Almirante Brown, un almirall irlandès, va ser qui va ensenyar als argentins a navegar. Avui, al principi de l’avinguda que li rendeix homenatge hi ha una rèplica de la seva casa, la Casa Amarilla. Si algú li interessa l’almirant, al cementeri de la Recoleta hi ha la seva tomba.
Hauries de Saber:
Al número 36 de l’av. Almirante Brown hi ha un mural escenogràfic, amb tots els tòpics d’Argentina.
Aquí podreu veure a Maradona, el tango, gent pernent maté, etc. un resum del que és la cultura d’Argentina
Seguint pel mateix carrer ens trobarem amb la Casa del Fantasma, d’estil modernisme català. Aquesta casa és un dels punts curiosos de Buenos Aires.
La propietaria d’aquesta casa va ser Auvert Aurnaud, que malgrat el seu nom francès, era descendent de catalans. La senyora Auvert va decidir construir aquesta casa, estil palau, amb una torre. A més a més, la va decorar amb mobles portats directament de Catalunya.
Amb el temps, la casa es va convertir en un edifici de lloguer i al pis de dalt de tot, el va llogar una pintora anomenada Clementina. Durant una entrevisa, la periodista va fer diverses fotografies a les sales i a les pintures. La sorpresa va venir quan al revel·lar-les, en un dels quadres hi havia unes figures d’uns follets, que en l’original no surtien.
Però la sorpresa no acaba aquí. Clementina es va “llençar” per la finestra de la torres, abans i tot de saber la gran noticia. La llegenda diu que els mobles van venir acompanyats de Catalunya i que per això, la propietaria, la senyora Aubert, havia abandonat la casa, que amb el temps es coneixeria com la Casa del Fantasma.
Podem passejar tota l’avinguda, per la qual hi trobarem alguns dels bars més emblemàtics de La Boca, alguns d’ells declarats Bars Notables. Un dels bars més autèntics que queden a Buenos Aires és el Café Roma. A Aristóbulo del Valle al 100 hi ha El Estaño, a Pedro de Mendoza ens trobem amb La Perla i al carrer Suárez, La Buena Medida.
Vueta de Rocha
La Vuelta de Rocha es un colze del Riachuelo, el seu nom prové d’un dels primers propietaris d’aquestes terres, Antonio Rocha. La plaça simula la coberta d’un vaixell i es pot veure un monòlit i un canó del vaixell “25 de mayo” que recorda el lloc on l’almirall Brown deixava l’arsenal durant la Guerra contra Brazil.
Fundació Proa
La Fundación Proa és una institució sense ànim de lucre que a través de projectes d’art contemporani intenta impulsar el desenvolupament i la recuperació del barri.
El Caminito
Caminito és la zona que ha fet que el barri de La Boca sigui mundialment famós. Actualment és una zona 100% guiri i comercial però si l’apreneu a mirar amb uns altres ulls, us agradarà.
Ves a Caminito a primera hora del matí, abans que obrin les botigues de souvenirs, podràs fer les millors fotografies.
Caminito es trancat d’un carrer museu, on les antigues viviendes dels immigrants s’han reutilitzat per fer-hi botigues de souvenirs i restaurants. El primer que has de saber és que aquestes cases, tenien una particularitat. Aquest tipus de construcció s’anomena PH (propiedad Horizontal) i consisteix en cases relativament baixes, com a molt tenen dues plantes, que comparteixen un passadís central. Aqusest tipus de construccions, sobretot les reutilitzades per ús comercial, les trobareu per La Boca i per San Telmo però és que també n’hi ha a Almagro i Palermo.
Concretament els ph de La Boca i San Telmo tenen un afegit més i és que eren, moltes vegades, habitacions que donaven totes a un pati central. Això se n’anomenava “conventillo” degut a que els inquilins, s’ajuntaven al pati a fer-la petar. Les habitacions es llogaven a immigrant i moltes vegades es llogaven per hores.
Mentre una persona treballava, una altra hi dormia i després s’intercanvia el rol, en funció del torn de treball. Moltes d’aquestes habitacions estaven sobrepoblades i aquest fet, va ser una de les causes de la famosa febre groga que va asolar la ciutat i li va canviar la fisonomia. A causa d’aquesta febre, les families que van poder, es van tralladar cap a la zona nord: Retiro, Recoleta, Palermo o Belgrano.
Aquesta zona tan famosa avui en dia, va estar abandonada durant molt de temps fins que els veïns, liderats pel pintor Benito Quinquela Martín, van decidir posar-la en valor i tornar a pintar de colors les cases de xapa.
Museo Benito Quinquela Martín
El Museo Benito Quinquela Martín està ubicat al que fou la casa d’aquest celebre pintor boquense. La visita al seu museu és molt interessant ja que està ple de quadres que representen La Boca de l’època dels immigrants.
Hauries de Saber:
Si agafes el metro, linea A, parada Rio de Janeiro, trobaràs l’estació decorada amb rèpliques dels quades de Benito Quinquela Martín.
El Boca
L’altre punt imperdible de La Boca és, sens dubte, l’Estadio del Club Atlético Boca Juniors, la Bombonera, amb el Museo de la Pasión Boquense. Tot i el perill que pot comportar, és una veritable aventura anar al camp a veure un partit. Si t’animes i hi vas, vesteix-te de xandall, sense res que ressalti i sobretot evitant la 12, els “hooligans” argentins o potser són més perillosost i tot que els hooligans, per que la “barra brava” amenaça fins i tot als jugadors del propi equip.
Fa molts anys, al barri de La Boca hi convivien els equips de futbol de Boca i River. Va arribar un dia, que van decidir jugar-se el territori en un partit de futbol, el perdedor havia d’abandonar el barri. Boca en va sortir vencedor i es va quedar amb el barri. River va haver de marxar i buscar un altre terrenys. Primer es va instal·lar a Recoleta i finalment a Palermo, on hi ha el magnífica camp de La Monumental.
Hauries de Saber:
Boca ha aconseguit que Coca-Cola canvii els seus colors.
El vermell i blanc són els colors del rival a mort de Boca, River. Coca-Cola ha hagut de canviar el vermell característic per poder-se anunciar a La Bombonera.
La Usina del Arte
Fa cosa d’uns anys que es va restaurar una vella usina elèctrica en un centre cultural d’allò més aconsellable, tant per les exposicions que fan com pels recitals de música. L’edifici es va restaurar i avui en dia està tot preperart per potenciar l’acústica del lloc. Aquest magnífic centre cultural és la Usina del Arte, amb actuacions, gairebé sempre, gratuïtes o fins i tot a una de les visites guiades del propi edifici.
Museus de La Boca
Per La Boca podem trobar altres museus, a part dels que ja hem comentat. Un d’ells és el Museo del Cine. Aquest petit museu pot ser una bona alternativa per si us agafa la pluja pel barri, tot i que millor que us agafi en dimecres que és quan l’entrada és gratuïta.
Puente Transbordador Nicolás Avellaneda
Durant la segona meitat del s.XIX el ferro era considerat com el símbol del progrés i construir un pont transbordador no significava només el progrés econòmic de la ciutat, sinó el seu creixement, ja que era la manera ideal de combinar el trànsit de vehicles que circulava per les vores d’un riu amb el dels vaixells que ho feien per les seves aigües.
A La Boca podem veure el Puente Transbordador Nicolás Avellaneda, exemple, excel·lent de progrés del s.XIX. El pont porta el nom de Nicolás Avellaneda, qui fou president de la República Argentina entre el 1874 i el 1880. El pont de darrere, que es va construir a la dècada del 40, també porta el nom del polític i compleix les mateixes funcions que el vell transbordador.
Aquest tipus de ponts van ser dissenyats per l’espanyol Alberto Palacio i el francès Ferdinand Arnodin, considerats tots dos, els inventors d’aquest model.
Un pont transbordador és una biga fixa, situada a una alçada requerida, de la qual penja una plataforma mòbil que transporta els vehicles i persones d’un costat del riu a l’altre.
En total al món només se’n van construir 20, avui en queden 8 i el de La Boca és l’únic d’Amèrica. Els altres vuit es troben a Europa, un a Vizcaya, que és el més semblant al de La Boca i que encara funciona, tres al Regne Unit, dos a Alemanya i un a França.
El Puente Transbordador Nicolás Avellaneda de La Boca data de 1914, i es va construir durant el govern de Roque Saenz Peña amb l’objectiu d’unir el barri de La Boca amb l’illa Maciel per tal de facilitat el trasllat de les famílies que vivien a La Boca i treballaven a l’illa, que era la zona industrial amb la Usina CATE, frigorífics, fusteries i carboneres i diverses zones d’esbarjo del cap de setmana, com clubs de rem.
Abans de construir el pont, la gent havia de travessar el riu barques de rems, així que el pont va ser una millora en temps, ja que ara només tardaven 4 minuts i a més es podia fer creuar el tramvia. El pont funcionava de sis del matí a nou de la nit i podia transportar 30 persones i quatre carros.
El 1960 es va desactivar i el 1994, gràcies a l’esforç dels veïns es va aconseguir salvar-lo de la desmantel·lació. La seva estructura d’acer es va portar d’Anglaterra i es va unir directament al lloc on havia d’anar. Té una altura de 52m i un ample entre bigues de 27 metres que s’aguanten sobre vuit cilindres de formigó, enterrats als Riachuelo, de 4 metres de diàmetre i 90 cm de gruix i 24 m de profunditat. La plataforma transbordadora de 8 per 12 metres suporta 50 tn de pes i penja d’una estructura rígida.
Més edificis i monuments imperdibles
Hi ha un recorregut poc explotat per La Boca i és el de buscar l’street art o art de carrer. Per les seves parets podem trobar una carícatura de Tevez, una pintada excepcional que recorda a Las Abuelas de Plaza de Mayo, el Galpón de las Catalinas, una parella ballant tango, etc. Si els voleu que us diguem on són, deixeu-nos un comentari i us ho enviarem al mail.
Extra Extra: GRATIS
Passejar per La Boca no t’hauria de costat gaires diners. Tornem a recalcar que quan hi vagis, no ho facis com un turista! Deixa totes les coses de valor a casa, surt amb roba cómoda, intenta que sigui ben d’hora pel matí i gaudeix.
L’autobús 29 o el 152 us portan directament fins al Caminto però nosaltres us recomanem, aprofitar aquesta ruta compelta per La Boca i gaudir del barri com un porteño més.
Si viatges amb pressupot motxiller per Buenos Aires estàs de sort. Fuet i Mate hem preparat una RUTA GRATIS (NO LOW COST) per Buenos Aires.
T’animes a visitar La Boca fora dels seus límits turístics? Deixa’ns els teus dubtes en un comenteri, prometem contestar-te.
Tota la guia de coses per fer i vistiar de Buenos Aires.