El municipi de Gimenells és un dels més desconeguts del Segrià. La veritat és que queda una mica aïllat de tot, però això també l’ha ajudat a tenir una personalitat pròpia. A més a més, el paisatge i les serres l’han convertit en un indret únic al Segrià per practicar amb la bicicleta.
Gimenells i el Pla de la Font és un municipi de la comarca del Segrià, a la província de Lleida amb 1.111 habitants censats el 2019, per Idescat. La població es reparteix 146 persones menors de 15 anys, 706 a la franja dels 15 i 64 anys, 203 que superen els 64, però estan per sota dels 85 i 56 persones que tenen 85 o més anys.
L’economia, com tota aquesta part del Segrià és fortament ramadera i agrària. Si mirem els conreus, de les 4.577 hectàrees conreables, 4.088 estan dedicades al cultiu dels herbacis, 484 als fruiters, 4 a l’olivera i només 1 a la vinya. El cens de l’agricultura, igual que el de la ramaderia, es va realitzar el 2009. La ramaderia és un sector més dominant amb més de 47.000 caps de porcins i més de 26.000 d’aviram. També destaquen les més d’11.000 conilles mares, els 3.500 bovins i gairebé els 2.000 ovins.
El municipi està format per Gimenells, Santa Maria de Gimenells i el Pla de la Font.
Passa el dia descobrint racons únics amb la Ruta Completa pel Segrià.
Breu història per parlar al bar
La dictadura de Franco va crear el Instituto Nacional de Colonización (INC), un organisme depenent del Ministeri d’Agricultura. L’objectiu del INC era poblar les terres devastades durant la Guerra Civil i fomentar l’agricultura expansiva.
La gran quantitat de terreny que hi ha la comarca del Segrià i sobretot les característiques del municipi de Gimenells i el Pla de la Font, va fer que fos un dels punts escollits pels franquistes per colonitzar el territori. Així fou com el 1944 el INC va construir el poble de Gimenells i per això avui en dia hi ha un seguit de cases amb la mateixa estructura i una església d’estil senzill.
Els primers habitants del nou Gimenells són el que la història anomena colons, 12 famílies d’andalusos, que amb el temps, s’han anat integrant sense perdre les seves arrels.
El Centre Tècnic de Gimenells, que serà la base dels enginyers franquistes encarregats de la construcció dels pobles, s’afanya a acabar la construcció de desaigüés per posar fi a l’epidèmia de palaudisme que asolava el territori i poder dur a terme la seva tasca colonitzadora. La població de Gimenells i Pla de la Font va anar creixent amb familes d’aragoneses atretes per la possibilitat de tenir les seves pròpies terres pel cultiu.
Val la pena destacar que Gimenells ja estava poblat durant el període musulmà i que segurament, en l’època romana s’hi va establir un assentament. De l’època andalusina ens queden les restes del castell, situat als afores del poble actual, una línia defensiva amb els castells de Sucs, Raimat, Almacelles, Vallmanya i Montagut.
Després de la conquesta cristiana, el poble va quedar vinculat al llinatge dels Desvalls, fins a la guerra dels Segadors que la zona va quedar despoblada.
Amb les aigües del Canal d’Aragó i Catalunya, la zona es va revitalitzar amb cultius de regadiu.
Què visitar a Gimenells, al Segrià
Si heu estat en algun poble o ciutat de sudamèricana, la primera paraula que us passarà pel cap quan vegeu l‘església de la Verge del Roser és que recorda a l’estil dels jesuïtes. A la Plaça Espanya encara es mantenen les típiques porxades pintades de blanc impol·lut dels pobles construïts pel INC.
Les instal·lacions del Centre Tècnic de Gimenells avui són aprofitades per l’IRTA com a finques d’experimentació agrària.
El Pla de la Font, per la seva part, és un petit nucli de cases agrupades amb totes les instal·lacions necessàries per tenir-ho o bé com a segona residència o bé si tens una feina compatible amb la vida de poble.
Puja a les ruïnes del castell i imagina el seu passat.
A prop de Gimenells hi queden algunes de les cases de l’antiga colònia de Santa Maria de Gimenells. La zona data del 1908 quan Ramon Albó va comprar els terrenys a Lluís Desvalls i per fundar-hi l’Obra Tutelar Agrària. Una obra social que encara avui fa la seva funció de pisos assistits per joves d’entre 16 i 18 anys.
Hem de dir, que tant Gimenells com el Pla de la Font encara mantenen l’esperit de pobles de tota la vida amb cases d’una sola planta i sense urbanitzacions perifèriques. La seva relativa llunyania a Lleida ciutat i que s’hi arriba per una carretera secundària, els hi ha permès mantenir l’esperit de poble que tant ens agrada.
El paisatge de Gimenells i el Pla de la Font
Tota aquesta zona del Segrià és molt particular, combina pinedes de pi blanc amb camps de conreu de cereals. Amb una mica sort, per les carreteres secundàries us trobareu algun cérvol que corre pels camps, evidentment conills i potser fins i tot alguna guineu.
L’arribada del Canal d’Aragó i Catalunya va canvia la fisonomia del paisatge. El municipi de Gimenells i el Pla de la Font està catalogat dins del grup de Regadius del Canal d’Aragó i Catalunya, segons l’Observatori del Paisatge. Recorrent la carretera d’interior d’Almacelles a Vallmanya i desviant-nos per algunes de les laterals, com la que porta al Pla de la Font ens permetrà gaudir d’aquest paisatge del Segrià.
Quan visitar Gimenells i el Pla de la Font
Les dues festes majors de Gimenells són el 15 de maig, per Sant Isidre i el 8 d’octubre, per la Mare de Déu del Roser.
Si volem veure el Pla de la Font vestit de festa hi hem d’anar o l’1 de maig per Sant Josep Obrer o a finals d’octubre que celebren la festa d’aniverari del poble.
Al web de l’ajuntament hi trobarem l’agenda cultural i d’esdeveniments per coordinar la nostra visita a Gimenells i el Pla de la Font, al Segrià.
Ja has vist l’entrada desde Lleida amb els magnífics arbres? Tens algun racó o ruta per compartir-nos?