A Kampong Chhnang podràs veure un dels pobles flotants Cambodja. Una manera de viure totalment diferent a la nostra. La veritat és que crida l’atenció.

com visitar els pobles flotants de Cambodja

Ja ho has llegit a la Lonely Planet, no? Si estàs a Cambodja has de visitar un poble flotant! Però quin? Perquè quan mires per internet i llegeixes articles de blogs, tot sembla molt artificial, l’únic que falta en aquells pobles és un casino.

Hauries de Saber:

Els pots visitar “per lliure”.

Els dos o tres més famosos, la veritat és que fan una mica de fàstic. I l’experiència és força cara i sembla que força guiri-oganitzada.

Els mateixos cambodjans ens van recomanar anar a visitar Kampong Chhanang de Cambodoja que està a prop de Phom Penh i pots fer la interacció per lliure. Per tant no et suposarà un extra de desplaçament ni un desbaratament al teu pressupost. Només llogar la moto. Però et confessem que l’experiència és força guiri.

No et preocupis a Fuet i Mate on cuidem molt el nostre pressupost (i el teu) et volem ensenyar el nostre itinerari per Cambodja on vam passar per un poble flotant sense turistes.

En situació

Per fer una mica de geografia, direm Cambodja hi passen diversos rius i té alguns grans llacs. Un dels rius més importants és el Mekong. Aquest riu l’hem de fer familiar si viatgem pel sud-est asiàtic.

Kampong Chhnang Cambodja

El Mekong naix a la serralada del Himàlaia i passa per Myanmar, Laos, Tailàndia, Cambodja i Vietnam, on desemboca formant un delta. En total recorre gairebé 5.000 kilòmetres.

La vida a l’aigua, totalment.

El Mekong té una particularitat i just passa a Cambodja. Durant l’època de pluges, de maig a novembre, el cabal pot arribar a créixer tant que el Mekong envaeix el seu afluent, el riu Sap, provocant que les aigües d’aquest vagin a contracorrent. Gràcies a aquest fenomen, els camps d’arròs s’inunden i apareixen molts peixos.

El llac Tonlé Sap

El llac Tonlé Sap, que significa “llac d’aigua fresca” va ser declarat per la Unesco, com a reserva de la biosfera, en ser l’ecosistema més gran hídric del sud-est asiàtic. El llac està connectat amb el riu Sap, el qual és afluent del Mokong.

Si mirem l’economia de la zona, aquest llac, ja des de temps de l’imperi Khmer, ha sigut vital. Les seves aigües són tan importants pel rec dels camps d’arròs com per la gran qualitat de peixos que hi viuen.

botiga flotant cambodja

Part de la riquesa de les aigües del llac Tonlé Sap provenen del fenomen que hem comentat, el canvi de sentit de les aigües. El llac creix considerablement i inunda les seves ribes, fertilitzant la terra.

Com us podeu imaginar, aquest fenomen atreu molts pescadors. Però a la vegada és un problema, ja que si construeixen a prop del riu, durant l’època d’inundacions els pobles quedarien abnegats d’aigua. Solució? Viure al riu.

pobles flotants Cambodja

A Cambodja, per tal de poder sobreviure, les cases no tenen fonament com passa a Brunei, als Kampong Ayer, aquí la gent viu en cases flotants i utiltizen l’aigua per banyar-se i rentar la roba.

Els pobles de l’aigua per visitar a Cambodja

Hi ha més o menys tres llocs típics per visitar els pobles flotants a Cambodja.

Una de les més habituals i més turistejada és Chong Kneas, ja que queda a prop de Siem Reap, el poble dels Temples d’Angkor. Molts turites que visiten Tailàndia, aprofiten el viatge, per dir-ho d’alguna manera, per visitar els Temples d’Angkor i justifiquen pagar el vistat fent la ruta per Chong Kneas, amb això ja han vist Cambodja. Bé, bueno, cadascú fa el vol però si estàs llegint Fuet i Mate és perquè t’agrada practicar el Turisme No Guiri, per tant, aquesta opció la descartem.

Hauries de Saber:

Hi ha tres opcions, escull la teva.

L’altra opció és Kompong Luong, a prop de Pursat. Aquest lloc és l’alternativa guiri a la super guiri Chong Kneas, perquè queda entre Battambang i Phom Penh. Aquesta era la nostra alternativa no sinó haguéssim arribat a conèixer cambodjans.

la vida a Kampong Chhnang Cambodja

L’opció que ens van recomanar els nostres companys de feina cambodjans va ser anar a Kampong Chhnang des d’on podriem visitar els pobles flotants de Phoum Kandar i Chong Kos. Aquesta és la que vam fer i t’expliquem com. No tenim gaire clar quin poblat vam veure i si vam veure els dos, però almenys ens vam emportar una idea de què era.

No us enganyarem, la zona també està turistejada, però a un altre nivell. Al port ja t’esperen les dones i et busquen per què vaig amb elles a veure els poblats, però almenys no vam veure una fila “d’elephants pants” allí fent-se els integrats.

Kampong Chhnang, Cambodja

La ciutat de Kampong Chhnang es troba a la província homònima, al país de Cambodja. Aquesta ciutat està a 90 km de la capital nacional, Phom Penh, el que la converteix en una excursió d’un dia per visitar un dels famosos pobles flotants del llac Tonle Sap.

Com que Kampong Chhnang es troba a la carretera entre Battambang i Phom Penh, podeu aprofitar el viatge entre les dues ciutats per parar aquí unes tres hores i navegar pel llac.

pobles flotants de Cambodja

L’altra opció és llogar una moto a Phom Penh i fer una escapada d’un dia. Nosaltres vam optar per aquesta, primer, perquè no vam descobrir el poble fins que a Phom Penh ens en van parlar i segon perquè com que vam fer campament base d’una setmana a Phom Penh, teniem temps.

La ciutat en si no té gran cosa per explorar, possiblement el més interessant és que és un lloc que no està explotat turísticament, i per tant on podreu veure l’ambient local.

No és turístic però no són tontos

El motiu per venir fins a Kampong Chhnang és visitar el poble flotant, d’ètnia vietnamita. Només cal que us apropeu al port i allí ja us vindran a buscar les dones remeres.

El preu dependrà de la vostra capacitat negociadora, penseu que ella no perdrà mai. A nosaltres ens va demanar 25U$D per la barca i dues hores però vam acabar a 14 UD$. Així que com més sigueu, més barat us sortirà.

Si voleu fer una hora, accepta 10 U$D, però no sé si val gaire la pena, ja que gairebé tarda 1 hora per arribar i tornar del poble flotant.

Per la moto, si és que és així com heu arribat aquí, no us preocupeu, la podeu deixar a la botiga de la dona que us portarà de passeig. I no pagueu res per estacionar-la.

Galliner flotant a Kampong Chhnang Cambodja

L’excursió comença al port amb la barca local però a motor, gairebé 25 minuts fins al poble. Allí para el motor i rema durant una hora i després uns 25 minuts més de motor fins al port de nou.

La veritat és que s’ho curra perquè remar no és fàcil. Però no us sapigui greu regatejar els preus, ells s’aprofiten més de nosaltres que nosaltres d’ells.

Si porteu un temps viatjant, tindreu una mica d’idea dels preus. El més important és canviar el concepte, la vida a Cambodja és més barata que a Europa, per tant les coses són més barates. Intenteu mantenir l’ecosistema econòmic.

La vida flotant a Kampong Chhnang, Cambodja

Al poble hi ha de tot, que diria la famosa frase. Als pobles flotants hi ha escola, temple budista, botigues i mercat. El mercat i algunes botigues són barques, així que elles venen a casa teva.

Fins i tot algunes cases tenen galliner i això sí, totes canyes per pescar.

casa dels pobles flotants

Les cases tenen dos estils, barques adaptades o cases flotants mitjançant bambú. És curiós com no els preocupa la intimitat. La casa característica té tres sales. La del darrera és la cuina, la del mig fa d’habitació i la que dóna al davant és la sala d’estar i habitació amb hamaques.

Tot això te n’adones sense necessitat d’entrar a cap casa perquè, per exemple al menjador, els faltaria una paret, la que dóna al riu. En lloc de paret tenen una tela plàstica que fa de para-sol-pluja que baixen a la nit o quan plou.

El bany és una caseta annexa a la casa i la dutxa és el riu d’aigua marronosa. Al costat, al terra, tenen una caixa amb els productes d’higiene.

Les construccions són de bambú i fulla de palmera o de xapa metàl·lica. I com veieu a les fotografies, mitja vida s’ensenya, veieu la cuina?

Tota casa té una barca i algunes fins i tot tenen gats, gossos, pollastres i gallines. En alguna ocasió també vam veure petits horts.

La base de la seva alimentació és, evidentment, el peix i per això veureu que moltes cases tenen el peix assecant-se, una pràctica molt habitual a tot el sud-est asiàtic.

menjar sec Cambodja

Els nens aprenen abans a tirar-se a l’aigua que a córrer. No diem nadar perquè no en saben…per anar de casa seva a la dels seus amics, agafen una tapa de congelador, que són de forespan i la utilitzen com a paleta per flotar. Els més petits converteixen el coci amb una barca i com a rem, qualsevol tros de fusta.

vida a Kampong Chhnang, Cambodja

La província de Kampong Chhnang és famosa per la seva ceràmica vermella. Per la carretera veureu moto-carros plens fins a dalt d’objectes de ceràmica, de fet, Chnnang significa, precisament, ceràmica. Hi ha gent que aprofita la moto o el tuk-tuk per anar a visitar algun dels pobles ceramistes de la zona. El més famós és Ondong Rossey.

Si esteu a prop de Battambang, podeu anar a Krakor on hi ha el poble flotant de Kampong Luong.

Hauries de saber per visitar Kampong Chhnang a Cambodja

L’imprescindible

Entrar i sortir de Kampong Chhnang

  • Autobús que uneix Battambang amb Phom Penh, el millor preu que vam trobar 5U$D.
  • Llogar una moto a Phom Penh: 7USD l’automàtica i 5 la manual, més 4U$D per la gasolina.

Menjar

  • Al mercat us esperen els preus de locals. 1.000 per l’arròs i 2.000 per l’acompanyament.

Atractius turístics

  • Dues hores navegant pel llac: no pagueu més de 14U$D, la barca.

Què et van semblar els pobles flotants? Saps on n’hi ha un de molt diferent? A Brunei!

Explica’ns quin poble has visitat tu i que et van semblar, deixa’ns un comentari i estarem encantats de llegir-lo!.

Deixa un comentari