• Post category:Buenos Aires
  • Post last modified:novembre 15, 2020

Si passegeu per Avenida Las Heras, al barri de Recoleta, potser per anar al Cementerio de Recoleta o la Plaza Francia, segurament ús cridarà l’atenció un edifici, situat al número 2214.

Us sembla que l’edifici és una església, d’estil gòtic, a la que li falten les torres?

Ruta Completa per Recoleta i no et perdis res.

En situació

L’edifici és la seu de la Facultad de Ingeniería de la UBA, una de les tres seus de la FI-UBA, ja que les altres dues, una es troba a Paseo Colón i l’altra a la ciutat universitària.

Que l’edifici ha acabat essent universitat perquè l’arquitecte es va equivocar en els càlculs i no va poder completar-lo com volia, per fer-ne una església. I fins i tot, els amants de les llegendes us diran que l’arquitecte, Arturo Prins, es va suïcidar en veure el seu error de càlculs.

L’edifici, en realitat, es va pensar per ser la seu la Facultad de Derecho y Ciencas Sociales de la UBA, l’arquitecte sí que va ser Arturo Prins i es va començar a construir el 1912. La construcció va durar 20 anys, es va frenar per falta de finançament, i finalment va ser cedida a la Facultad de Ingeniería. Durant tota la construcció de l’edifici hi va haver diversos canvis en els plànols i en l’economia del país, així com la Primera Guerra Mundial que va frenar l’arribada de materials.

Així que el Prins va morir sense veure’l acabat, si busqueu per internet, veureu l’espectacular edifici, destinat a l’educació, que alguns fins i tot comparen amb la Catedral de Notre Dame de París. Fa cosa d’un any van acabar les obres de remodelació de la façana, per això ara, a part de semblar una església inacabada, barreja dos estils de materials. L’interior de l’edifici és realment curiós, ja que combina l’arquitectura monumental d’una església amb acabats de ferro típics d’una fabrica.

Museo de Ciencia y Técnica

Concretantmen ens interessa perquè al seu interior, a la planta baixa, darrere de les escales principals hi ha el Museo de Ciencia y Técnica. El museu es va inaugurar el 1991 i compta amb tot tipus d’objectes relacionats amb el mesurament, com teodolits, gravímetres per mesurar l’acceleració de la gravetat o hipsòmetres, un instrument utilitzat pels agrimensors o topògrafs, per mesurar les altures topogràfiques a través de la temperatura d’ebullició de l’aigua.

També hi ha una col·lecció de maquetes de vaixells i de diverses esglésies de la ciutat. Balances de precisió, màquines d’escriure i calculadores completen la col·lecció. La part més tècnica està forma per motors de camions IVECO i màquines on es pot veure i entendre com funcionen les politges i les rodes dentades, així com un model de distribució de moviment d’una màquina de vapor.

Al hall de la facultat hi ha una de les dues maquetes de tren que hi havia antigament a l’estació de trens de Constitución. Aquestes maquetes es movien quan se’ls hi posava una moneda. L’altra maqueta es troba al Museo Nacional del Ferrocarril de Retiro. També hi ha un pèndol de Foucault i una maqueta de la Torre Eiffel de París.

Hauries de saber

Museo de Ciencia y Técnica de la Facultad de Ingeniería de la Universidad de Buenos Aires_Av. Gral. Las Heras 2214. De dilluns a divendres de 9 a 19h. Entrada gratuïta. Visita 20 minuts.

Conèixes altres museus a les universitats? Ja has visitat els que hi ha a la de Medicina o Econòmiques? Sabies que la seu de Dret de la UBA hi ha quadres de Quinquela Martin?

Deixa un comentari