• Post category:Buenos Aires
  • Post last modified:octubre 22, 2020

Museo Histórico Banco de la Província de Buenos Aires “Dr. Arturo Jauretche” un museu que tothom hi passa per davant però ben poca gent sap que existeix.

Descobreix els altres secrets del barri amb la Ruta Completa per San Nicolás.

En situació

El Museo Histórico Banco de la Província de Buenos Aires “Dr.Arturo Jauretche” es troba annexat a l’edifici central del Banco de la Provincia de Buenos Aires, al mateix solar on es va crear aquest banc el 1882, i porta el nom del que fou el president del Banco de la Provincia de Buenos Aires durant la dècada de 1940 el qual impulsar una política acreditaria a projectes d’industrialització. L’edifici on es troba el museu va ser construït el 1980 obra dels arquitectes Llauró, Urgell i Fazio i va ser declarat com a Monumento Histórico Nacional el 2005.

Breu història per parlar al bar

El Banco de la Provincia de Buenos Aires es va crear el 1822 amb el nom de Banco de Buenos Aires i va ser el primer banc argentí i la primera societat anònima del país amb promoció estatal i capital privat. L’objectiu de la creació fou que actués com a banc de gir i d’emissió de bitllets per compensar la falta de monedes.

La seva funció era donar crèdits, rebre dipòsits, finançar projectes i accions del govern. Els primers bitllets emesos a Argentina van ser el mateix dia de la creació del Banco, tenien un valor equivalent a una moneda de plata i van ser dissenyats per José Rousseau. La història d’aquest banc està directament relacionada amb la història de Buenos Aires, ja que en la seva funció d’atorgar hipoteques i crèdits va finançar obres tan importants com el Ferrocarril del Oeste o l’antic edifici del Teatro Colón.

Museo Histórico Banco de la Província de Buenos Aires “Dr. Arturo Jauretche”

Actualment el banc és dirigit per un president i vuit directors proposats pel Governador i aprovats pel Senat Provincial. L’edifici del banc es troba sobre San Martín i Sarmiento, un solar històric, ja que en l’edifici que hi havia es va dur a terme l’Assamblea de Constituyentes de 1813 a Buenos Aires i el Congreso de 1816 quan es va traslladar des de Tucumán. La necessitat de crear un edifici nou va sorgir cap al 1869 quan les funcions del banc i l’ampliació d’aquesta van deixar obsolet l’antic edifici.

Així que la primera remodelació va ser a càrrec de Henry Hunt i Hans Schroeder el 1874. Amb el temps el banc va anar adquirint edificis de l’illa fins a ser propietari del solar que ocupen actualment, així que van obrir un concurs que van guanyar els arquitectes Sánchez, Lagos i de la Torre l’any 1940, construint l’edifici actual, en part, sobre el mateix solar on es va fundar el 1822. Tota aquesta zona és la coneguda com la City per ser la zona bancària i financera de la ciutat. El 1826, durant uns mesos, el banc es va traslladar a un edifici de la Manzana de las Luces.

Les primeres monedes que circulaven a Argentina van ser encunyades per la Casa de la Moneda de Potosí, Bolívia, el 1573 i s’anomenaven macuquinas. Eren les monedes més imperfectes, ja que el mètode d’encunyació consistia en posar la peça metal·lica entre dos pesos amb el gravat i pegar-li cops amb un martell per tal de traspassar el relleu. Anys més tard, el 1776 es va passar les columanries i les monedes volant on el relleu ja s’hi gravava a base d’exercí pressió amb una premsa volant.

Quan Belgrano va arribar a Potosí, el 1813 va tornar a encunyar monedes tal com s’havia acordat a l’Assamble Constituyen del mateix any i dos anys després també se’n va encunyar. Però per veure les primeres monedes encunyades a Argentina ens hem de traslladar al 1778.

Els primers bitllets van ser gravats en una planxa de coure i es van imprimir uns 4500 a la impremta de Pedro Ponce, tenint el valor de 20, 50, 100, 200, 500 i 1000 pesos convertibles. Sobre una planxa de coure es gravava en baix relleu invertit el dibuix del bitllet, després se’l pintava i es posava el paper de cotó per damunt així en exercir-li pressió es pintava el paper. La tècnica va evolucionar amb la impressió sobre pedres litogràfiques que permetien utilitzar més d’un color. Però totes aquestes tècniques les descobrirem millor quan anem al Museo Histórico y Numismático “Dr. José Evaristo Uriburu.

Museo Histórico Banco de la Província de Buenos Aires “Dr. Arturo Jauretche”_ Sarmiento 362, de dilluns a divendres de 10 a 18h. Entrada lliure i gratuïta. Visita: 30min.

Deixa un comentari