• Post category:Buenos Aires
  • Post last modified:desembre 29, 2023

El barri de Parque Patricios ha deixat de ser un dels barris marginals de la zona sud, a ser un dels barris més de moda de la ciutat de Buenos Aires. En aquesta ruta completa per Parque Patricios t’expliquem el perquè.

Parque Patricios i el nou Polo Tecnológico.

Fa temps t’hauria dit que si només estàs tres o quatre dies a Buenos Aries, no cal que t’arribis a Parque Patricios, però, ara, això ha canviat. Per això a la ruta de Què visitar a Buenos Aires: 3 dies per Buenos Aires he afegit Parque Patricios a la llista de barris opcionals, depèn de com t’agradi viatjar.

Amb la creació del Polo Tecnológico i el trasllat de l’ajuntament de Buenos Aires, Parque Patricios s’ha omplert de treballadors joves.

En situació

Una de les iniciatives del govern de Macri, quan era intendente, és a dir, alcalde de Buenos Aires, va ser moure una mica del quilombo (jaleo) que hi havia al centre de la ciutat. L’extensió de la línia H de metro va ajudar al fet que Parque Patricios “formés part de la ciutat”.

Aquesta nova línia de metro va unir Parque Patricios, d’una manera ràpida, amb el centre de la ciutat. Això, sumat a la iniciativa de crear un districte tecnològic, va fer que el barri guanyes moltíssims treballadors durant el dia. Treballadors vol dir gent i gent vol dir menjar i negocis nous.

El nom de Parque Patricios recorda al Regimiento de Patricios, avui en dia una unitat de l’exèrcit nacional argentí. Aquest regiment deu el seu origen a una de les milícies que es fan fundar a la ciutat de Buenos Aires per defensar-la de les invasions angleses de principis del segle XIX.

Els límits de Parque Patricios són, a grans trets, l’avinguda Juan de Garay que el separa de San Critóbal, l’avinguda Entre Ríos i Velez Sarfield al límit amb Constitución i Miravé que el separa de Barracas. Les vies del ferrocarril, Cachi i l’avinguda Almafuerte són la separació amb Nueva Pompeya i Sánchez Loria posa la línia amb Boedo.

Parque Patricios forma part de la Comuna 4, juntament amb els barris de Barracas, Nueva Pompeya i La Boca.

Breu història per parlar al bar

Una vegada més, comencem la història d’un barri dient que antigament, això eren zones de pastura, que no formava part de la Buenos Aires de Juan de Garay.

Els últims trenta anys de 1800 funcionava, en aquesta zona, que avui ocupa Parque Patricios, el Mataderos de los Corrales. Tampoc ens ha d’estranyar aquest fet, igual que passa amb el barri de Mataderos, als barris de la perifèria s’hi van instal·lar els escorxadors. Argentina, en aquells temps, era una de les exportadores de carn més importants a escala mundial.

Els escorxadors eren llocs relacionats totalment als homes i això va fer que al barri hi apareguessin fondes o bodegons i prostíbuls, ambient de tangos i milongues.

Quan es va tancar l’escorxador, el 1902 va sorgir una proposta del paisatgista Carlos Thays per convertir la zona en un parc, que acabaria donant nom al barri i la construcció del qual va tardar més de 15 anys. També en aquest parc hi havia el zoològic del sud que funcionava sota la mateixa direcció que el de Palermo. Avui en dia, tots dos tancats.

Hauries de Saber:

Qui fou Carlos Thays

Parque Patricios sempre ha sigut considerat un barri de treballadors, i per això s’hi han fet diversos projectes d’habitatges públics com el Barri la Colonia i la Casa Colectiva Valentín Alsina, tots dos durant la primera dècada de 1900.

El primer és un conjunt de cases baixes amb un petit jardí que es troben entre els carrers José Cortejarena, Diógenes Taborda, Andrés Ferreyra i Cachi. El segon és un edifici residencia ubicat sobre Caseros 3183.

Què visitar per Parque Patricios

Parque Patricios sempre ha sigut un barri ple de vida i de cultura, però avui en dia, pels fets que ja hem anomenat s’ha convertit en un barri de moda.

És cert que podríem dir que l’avinguda Rivadavia separa la ciutat de Buenos Aires en dues, la part nord i la part sud. La zona nord és el que acostuma a sortir a les guies. De la part sud, generalment, només es parla de San Telmo i La Boca. La resta de barris queden als afores. Però des de Fuet i Mate vull reivindicar Parque Patricios. També Boedo, Barracas i d’altres indrets del sud, però ara no venen al cas.

Després de la creació del Polo Tecnológico i de moure la municipalitat cap aquí, s’han obert molts negocis, bars i restaurants que posen Parque Patricio a la llista de llocs per anar a fer un “after office“. Segurament, les guies més conchetes, ara també volen sumar-se a la bona onda de Parque Patricios.

Parque de los Patricios

El primer punt del qual et parlaré en aquesta ruta completa per Parque Patricios és, precisament, el parc homònim. Més que res, perquè segurament hi hauràs arribat amb metro i és per on sortiràs.

El parc emblema del barri, el Parque de los Patricios és un dels llocs de reunió dels veïns. Aquí s’hi pot veure ballar tango els caps de setmana, una fira de llibres, activitats saludables i tot de gent gaudint d’un mate i d’un agradable dia de sol.

Passejant pel parc trobarem una escultura a un soldat del regiment de Patricios, aquest regiment format per defensar la ciutat de Buenos Aires. Al costat hi ha el bust de San Martín.

Pel parc també hi ha l’escultura Trabajo, de Emilio Andina i a la plaça del costat, la Plazoleta Pringles podem trobar-hi el monument a Monteagudo, un advocat, polític, periodista, militar i revolucionari que va participar activament en els processos d’independència.

La seu del Gobierno de la Ciudad de Buenos Aires

Ja ho he comentat, però per si de cas vas llegint en diagonal, ho recordo. Amb l’objectiu de revitalitzar el barri i posar-lo més al radar poteño, es va allargar la línia H fins a la zona de Hospitales i al bell mig del barri de Parque Patricios es va crear el Distrito Tecnológico.

Per tant, el barri va passar de ser un típic barri del sud amb fàbriques relacionades amb la indústria pesant, com la metal·lúrgica a tenir més de 200 empreses relacionades amb la indústria lleugera, en només un any.

El govern de la ciutat va impulsar la revitalització i integració de la zona sud, i per això s’hi ha construït un edifici d’arquitectura sostenible, amb optimització dels recursos de llum, aigua i energia que és la nova seu del Gobierno de la Ciudad de Buenos Aires o casa de la Ciudad, com els hi agrada anomenar-la.

El 2015 s’hi va traslladar el Jefe de Gobierno i tot el seu equip de Vicejefatura, Jefatura de Gabinete i les secretaries General, Legal i Técnica y de Medios. Deixant l’antic edifici de la Plaza de Mayo, el Palacio de Gobierno de la Ciudad de Buenos Aires, només per actes institucionals.

Hauries de Saber:

El Gobierno de la Ciudad de Buenos Aires ofereix visites guiades gratuïtes.

Cada dissabte de mes es pot visitar la Casa de la Ciudad, generalment les visites guiades són a les 10.00h  i a les 11.00h. Et recomano visitar la pàgina oficial per si s’ha de fer reserva prèvia, parlem de reserva de plaça perquè la visita és gratuïta.

L’edifici en qüestió ha guanyat diversos premis per la seva sostenibilitat i va ser el primer edifici públic de Sud-amèrica en tenir la certificació de Lideratge d’Energia i Disseny Ambiental. La visita és molt interessant, però ara, també et dic que et venen el rec a goteig…

Archivo General de la Nación

Seguint aquesta línia de renovació dels barris de sud i treure una mica de gent del centre la ciutat, l’última vegada que vaig passejar per Parque Patricios em vaig trobar amb un espectacular edifici nou i és que resulta que des del 2020 s’hi ha mudat el Archivo General de la Nación (AGN).

Buscant una mica d’informació per millorar la Guia Completa de Parque Patricios, he vist que el AGN té una agenda cultural molt interessant. També es pot visitar la biblioteca i evidentment, Buenos Aires no ens falla, organitzen visites guiades gratuïtes. Així que ja tinc feina.

En aquest cas les visites són els dimarts a les 12.00h amb reserva previa. Aquí trobaràs tota la informació actualitzada

El barri hospitals

Si busques en un mapa digital Parque Patricios, entendràs perquè els porteños l’anomenen barrio hospitales. Aquí hi ha el Hospital de Pedriatia S.A.M.I.C. Prof. Dr. Juan P. Garrahan o conegut per la gent El Garrahan, l’hospital nacional més important del país per a infants i adolescents.

A l’altre costat de carrer hi ha la Dirección General de Salud del Ejército amb la Sanidad Militar, el Hospital Nacional en Red “Lic. Laura Bonaparte” i Hospital de Gastroenterología “Dr. Bonorino Udaondo”.

El Bonaparte és un hospital de salut mental i consums problemàtics, referent a nivell nacional. Hospital públic i gratuït que t’atenen sense cita prèvia i amb guàrdia 24 hores. Atenció perquè al seu interior s’hi pot veure una exposició d’art com a part del tractament.

Laura Bonaparte va ser una psicòloga i activista a favors dels drets humans. Laura va formar part de la Línia Fundadora de las Madres de Plaza de Mayo, durant la dictadura de Videla, va perdre tres fills, dos gendres, una nora i el pare dels seus fills, tots desapareguts.

El Udaondo és l’hospital especialista per casos gastrointestinals greus i molt greus. L’hospital porta el nom del doctor Carlos Bonorino Udaondo qui va impulsar la creació d’un centre mèdic especialitzat en gastroenterologia. Avui en dia, és un dels molts hospitals públics i gratuïts del país.

A Parque Patricios també hi ha el Hospital de Infecciones Francisco Javier Muñiz o senzillament Hospital Muñiz, també públic i gratuït. Oficialment és diu “Centro Asistencial Porteño de Referencia Nacional y Regional de Enfermedades Infecto-Contagiosas” i és un dels hospitals d’infeccions més imports de Sud-amèrica.

Aquest hospital és el més antic d’Amèrica Llatina de la seva especialitat, amb més de 100 anys. Però encara podria ser més antic, ja que la seva precursora va ser la Casa de Aislamiento, on es van tractar els malalts de febre groga i d’altres malalties infeccioses. El 1904 va canviar el nom per rendir homenatge al metge militar, naturista i paleontòleg.

Instituto Nacional de Microbiología, ex Instituto Malbrán, sembla que té un museu d’animals verinosos. Avui treballa conjuntament amb el Hospital Francisco J.Muñiz.

De llegendes no en falten, ja que els terrenys on avui en dia hi ha les dues institucions van ser on van dipositar a cel obert els cadàvers de la gent morta per la febre groga.

La dada curiosa és que els habitants de Buenos Aires, com sempre, mirant només per ells. En aquella època, l’avinguda Caseros feia de límit entre la ciutat i la província, així que durant la nit, amb el famós ferrocarril del Oeste, dipositaven els cadàvers de la ciutat, a la província.

Malbrán recorda a Carlos Gregorio Malbrán, el Senador per Catamarca que fa proposar la llei per crear les dues institucions sanitàries.

Una altra institució mèdica del barri de Parque Patrios és el Hospital General de Agudos José Maria Penna. El Hospital de Agudos també ofereix servei públic i gratuït. El nom recorda a l’higienista i exdirector de la Asistència Pública, qui va participar activament en erradicar la febre groga de 1880. El 1906 va ser l’impulsor de la primera campanya urbana per erradicar les rates de la ciutat. El Hospital de Agudos parteix de l’antic Hospital de Nueva Pompeya, el qual, al seu torn, té els orígens en l’estació sanitària que va obrir les portes el 1906 per donar servei als precaris barris del sud de la ciutat de Buenos Aires.

Però no hem acabat, al costat del Hospital de Agudos hi ha el Churruca, sí com les pipes. Però en aquest cas és Hospital Médico Policial Churruca Visca. L’edifici és d’estil racionalisme modern i va ser finançat amb la donació de Mercedes Churruca de Maglione, això sí, després que ella morís, no sigui el cas que es quedés sense diners. La municipalitat de Buenos Aires va cedir el terreny.

Continuem revisant els hospitals de Parque Patricios i ens toca l’Hospital Materno Infantil Ramón Sardá, un centre perinatològic d’alta complexitat. La Maternidad Sardá, com se’l coneix pel barri, va sorgir per donar assistència a la població del sud de la ciutat durant la dècada del 1930.

La Societat va ser finançada amb els diners deixats per Delfina Marull de Sardá, en testament, dona de Ramón Sardá, un filàntrop nascut a Catalunya, que posa la primera bandera de catalanada al barri. L’estil de l’edifici també és racionalista i tot el recinte ocupa un predi de més de 10.500 m².

Oficialment fora del barri, però molt a prop, hi ha el Hospital Británico.

Em sembla que no em deixo cap hospital, però la veritat no n’estic segura, he perdut el compte.

Per cert, en aquest apartat he repetit una vegada i una altra “hospital públic i gratuït“, ja que a l’Argentina, la sanitat i l’educació són gratuïtes, com a mínim fins al 2023…a veure si voten bé i no la lien perquè si governa Miley, tot això pot canviar dràsticament.

El barri de l’escola

Et sona el Perito Francisco Pascasio Moreno o el Perito Moreno? A part de la glacera? Aquest senyor fou científic, naturista, conservacionista, polític, botànic, explorar i geògraf.

La dada de color és que el 1877 va donar part de la seva col·lecció privada per formar el Museo Antropolígico y Arqueológico de la província de Buenos que va funcionar als alts del Teatro Colon, fins que finalment va ser traslladar a La Plata.

A la zona de l’actual Parque Patricios, Moreno hi tenia la seva casa. Un terreny de més d’una hectàrea.

El 1929 el predi va ser reconvertit i s’ha convertit en el Palau educatiu, la zona d’educació més gran de la ciutat. Avui hi funciona el Instituto Félix Fernando Bernasconi que inclou quatre escoles primares, una de cor i orquestra, un saló d’actes amb auditori, el Museo Geofísco Dr.Juan B.Terán, el Museo de Ciencias Naturales Angel Gallardo i el Museo de Historia Argentina en la Escuela Primaria.

Em queda pendent visitar el predi, a veure si la pròxima vegada que estigui per Buenos Aires coincideix amb la Noche de los Museos i així puc aprofitar per donar-hi un tomb.

Avenida Caseros

Passejar pel barri és descobrir un típic barri-poble de la ciutat, gran part de la vida passa al voltant del Parque de los Patricios i de la Avenida Caseros.

Sobre aquesta avinguda, i davant del parc, podem trobar-nos el “Globito” un dels bars insígnia del barri i que està directament relacionat amb el club de futbol de la zona.

Huracán, el Globo i els Quemeros

El Club Atlético Huracán té la seu social a l’avinguda Caseros i l’estadi a l’avinguda Amancio Alcorta, però va ser fundat al barri veí Nueva Pompeya. El símbol de Huracan és un globus, el que va tripular Jorge Newbery de Buenos Aires a Bagé, a Brasil. Aquest globus aerostàtic s’anomena Hucaran, per això el nom del club i del seu sobrenom “El Globo”.

Els seus aficionats es diuen els Quemeros i això fa referència a què el 1873 hi havia un tren que portava les escombraries de la ciutat, per l’actual carrer Oruro fins darrere de Puenta Alsina on es cremava.

Segons algunes teories, el fet que en aquest barri hi hagués els escorxadors i sumat a la zona de crema d’escombraries, més a una falta d’higiene típica de l’època fa ser el focus per brotar la febre groga que va canviar la fisonomia de la ciutat. Estem parlant de la febre groga del segle XIX que va arrasar amb un terç de la població de la ciutat.

Les famílies adinerades es van traslladar de les seves residències habituals a San Telmo, Monserrat i San Nicolás cap a les seves segones residències als actuals barris de Retiro, Belgrano i Parlemo.

Precisament, seguint per la Avenida Casero, arribarem al Parque Uriburu on hi ha el Monumento de Teodolina Alvear de Lezica, obra de Carlos de la Cárcova.

Una altra plaça del barri de Parque Patricios i lligat a la història que explicàvem abans és el Parque Ameghino. Aquest parc s’ha construït sobre els terrenys del primer cementiri del sud. Al mig del parc hi ha una escultura de Juan Manuel Ferrari, que commemora als metges i a les víctimes d’aquella epidèmia.

Podríem dir que aquesta escultura és l’altre racó català de Parque Patricios i evidentment no podríem deixar de fer-ne menció en aquesta Guia Completa per Parque Patricios.

Cárcel Caseros

Passejant pel barri, sobre la Avenida Caseros i just davant del parc Florentino Ameghino hi ha un edifici atrotinat (com a mínim encara estava així el 2023). Aquest edifici és l’antiga presó Caseros.

Hi ha un projecte per reconvertir-la en les oficines administratives dels Ministerio de Economía y Finanzas i la seu central de la Administración Gubernamental de Ingresos Públicos (AGIP) per més de 4700 treballadors. Una altra de les obres del pla d’alliberar el centre de la ciutat i donar vida a la zona sud de la ciutat.

La idea és deixar els murs exteriors i construir un edifici de vidre al seu interior per fer les funcions administratives.

Coneixes la sèrie del Marginal? Les imatges àrees i del pati de la presó de San Onofre són en realitat la presó de Caseros de Parque Patricios. Així que en aquesta ruta completa per Parque Patricios, avui també et portem audiovisuals.

Per cert, la presó de les últimes temporades, Puente Viejo, no és una presó, era una antiga fàbrica tèxtil del barri de Almagro.

Els museus Parque Patricios

A part dels museus que hem comentat anteriorment que formem part del complex educacional i dels dos edificis estatals que es poden visitar a Parque Patricios, el barri compta amb uns quants museus més. Desafortunadament no és fàcil de visitar-los.

Hi ha dues dates claus per trobar-los oberts: el 12 de setembre, que és el dia del barri i la Noche de los Museos, al novembre.

De tots, jo només he visitat el Museo del Humor Gráfico i el seu responsable em va dir que a no sé què estiguis molt interessat i truques amb anel·lació, la majoria dels dies de l’any estan tancats.

De fet, el Museo del Humor Gráfico Diógenes Taborda, que es troba a l’av.Caseos 2739, comparteix seu amb altres dos museus el Museo de Fotografía Fernando Paillet, que, al 2015 estaven fent tràmits per traslladar-lo a Santa Fe i el Museo Itinerante de Arte Contemporáneo del Mercosur, que l’objectiu és crear-li una seu a Salta. La veritat és que no sé com ha quedat el tema. Tots tres museus estan sota el paraigua de la Fundación Cultural Volpe Stessens.

Al 2015, el Museo del Humor Gráfico obra de dilluns a divendres de 16 a 20h. La visita és gratuïta i no porta més de 20 min llevat que us poseu a parlar amb el responsable. La veritat és que val la pena tenir-lo a l’agenda, ja que cada poc temps canvien les exposicions.

Un altre museu del barri de Parque Patricios són el Museo Naval Tomás Espora que es troba a la que fou la casa d’aquest mariner argentí que va participar en les guerres de la independència i és considerada Monumento Histórico Nacional.

El Museo Consultorio Doctor Genaro Giacobini a l’avinguda Caseros 3079, el Museo de Ciencias Naturales de Especialidad Zoológica Médica que es troba a l’av.Vélez Sarsfield 563 i el Museo Fundación Naum Knop amb obres d’aquest artista a Catamarca 1747, també formen part de la xarxa dels museus del barri. Però no et puc donar gaire informació més.

El museu més significatiu era el Museo de los Corrales Viejos de Parque de los Patricios, ubicat a Zavaleta 140. Però jo mai l’he vist obert.

El nostre secret que ja no serveix

Deixo escrit, tal qual es va quedar de la penúltima revisió per la història i per amor, però que sàpigues que el següent apartat ja no serveix. El bar, el que per mi tenia les millors milaneses guarres de la ciutat de Buenos Aires, ha tancat. El 2023 al seu lloc hi ha un gran kiosco.

///////////////////// LLEGEIX PER LA HISTÒRIA /////////////////////77

Atenció, que ara justificarem que hagueu llegit tota l’entrada d’aquesta Ruta Completa per Buenos Aires i us direm el nostre restaurant preferit per menjar una napolitana o una milanesa a caballo.

Aneu per l’avenida Caseros i a la cantonada amb Luna veureu un cartell destarlatat, que com si d’una broma es tractés diu “El Nuevo Refugio”. Aquí, aquí és! Mireu a dins i veureu com només hi ha homes, la majoria d’edat avançada i a fora, sobre Luna veureu algun taxi aparcat. Aquestes són les claus per saber que es menjar quantitat i a bon preu.

Cap a dins: napo con fritas y un pingüino de vino de la casa. Ja sou uns experts.

///////////////////////////// FINS AQUÍ LA HISTÒRIA ////////////////////////

Hauries de Saber per visitar Parque Patricios

El millor dia per visitar Parque Patricios és el 20 de setembre, el dia del barri, ja que d’aquesta manera podràs visitar els museus. La veritat és que sempre m’ha cridat l’atenció que els barris de Buenos Aires tenen un “dia”, celebren l’aniversari i van comptant quants anys oficials té el barri. Suposo que és l’equivalent a les nostres festes majors barrials.

Si no tens aquesta sort i pots fer-ho coincidir, ves-hi dimarts per visitar l’edifici de l’arxiu general o un dissabte per visitar l’ajuntament. Recorda reservar la teva plaça.

Com has vist, per Parque Patricios podràs visitar molts museus i fins tot edificis d’organismes públics amb visites guiades gratuïtes. Perquè no et perdis res més gratuït a Buenos Aires i no facis el guiri, et deixo aquí la RUTA GRATIS (NO LOW COST) per Buenos Aires.

L’altre regal gratuït que et faig des de Fuet i Mate és la guia mòbil de Buenos Aires. Si et subscrius al blog, la rebràs gratuïtament al teu correu electrònic. A més a més, està ideada perquè no l’hagis d’imprimir i que et sigui fàcil muntar-te la ruta al teu ritme sense perdre’t ni les coses més importants ni aquelles que et faran passejar per Buenos Aires practicant el #turismenoguiri. A cada apartat hi ha un enllaç a l’entrada específica del blog per completar la guia.

Si tens temps suficient, t’animo a anar a donar un tomb per Parque Patricios i si ho pots fer coincidir amb un dimarts o un dissabte per aprofitar alguna de les visites guiades, molt millor.

Tota la guia de coses per fer i visitar de Buenos Aires.

PD: Aquesta entrada ha sigut actualitzada el maig del 2023 amb valors de cost d’abril del 2023. A l’abril del 2023 el dòlar oficial estava a uns $200 pesos i el blue, a $400.

Deixa un comentari