• Post category:Buenos Aires
  • Post last modified:març 25, 2021

Descobreix el barri més de moda de la ciutat amb aquesta Ruta completa per Parque Patricios.

T’expliquem on està el nostre lloc preferit per menjar una napo.

Amb la creació del Polo Tecnológico, Parque Patricios s’ha omplert de treballadors joves.

Què fer i visitar a Parque Patricios

En situació

Els límits de Parque Patricios són, a grans trets, l’avinguda Juan de Garay que el separa de San Critóbal, l’avinguda Entre Ríos i Velez Sarfield al límit amb Constitución i Miravé que el separa de Barracas. Les vies del ferrocarril, Cachi i l’avinguda Almafuerte són la separació amb Nueva Pompeya i Sánchez Loria posa la línia amb Boedo.

Breu història per parlar al bar

Els últims 30 anys de 1800 funcionava, al barri, el Mataderos de los Corrales, on avui hi ha el Parque de los Patricios. Aquesta activitat, relacionada totalment als homes, va fer que al barri hi apareguessin fondes o bodegons i prostíbuls, ambient de tangos i milongues. Sempre ha sigut considerat un barri de treballadors i per això s’hi han fet diversos projectes de habitatges públiques com el Barri la Colonia i la Casa Colectiva Valentín Alsina, tots dos durant la primera dècada de 1900.

El primer és un conjunt de cases baixes amb un petit jardí que es troben entre els carrers José Cortejarena, Diógenes Taborda, Andrés Ferreyra i Cachi. El segon es un edifici residencia ubicat sobre Caseros 3183. Quan es va tancar l’escoxador, el 1902 va sorgir una proposta del paissatgista Carlos Thays per convertir la zona en un parc, que acabaria donant nom al barri i la construcció del qual va tardar més de 15 anys. També en aquest parc hi havia el zoològic del sud que funcionava sota la mateixa direcció que el de Palermo.

Què visitar per Parque Chacabuco

Podríem dir que l’avinguda Rivadavia separa la ciutat de Buenos Aires en dos, el que queda al nord és el que acostuma a sortir a les guies, amb excepció de San Telmo i La Boca i el que queda al sud és considerat la zona més pobra de la ciutat. A grans trets és així, però això no significa que al sud no hi hagi coses interessants com per exemple la bohèmia del barri de Boedo, els carrers pintats de Barracas o els ja nomenats San Telmo i La Boca.

Avui creuem la gran avinguda i anem fins a Parque Patricios, un barri que en els últims cinc anys ha experimentat una rentada de cara i que possiblement, ben aviat, comenci a aparèixer a les guies menys típiques.

El barri de l’escola

Parque Patricios compta amb el Palau educatiu més gran de la ciutat. On hi havia la quinta, la casa, del Perito Francisco Pascasio Moreno, en un terreny de més d’una hectàrea, es va inaugurar el 1929 el Instituto Félix Fernando Bernasconi que inclou quatre escoles primares, una de cor i orquestra, un saló d’actes amb auditori, el Museo Geofísco Dr.Juan B.Terán, el Museo de Ciencias Naturales Angel Gallardo i el Museo de Historia Argentina en la Escuela Primaria.

Els punts emblema de Parque Chacabuco

Passejar pel barri és descobrir un típic barri-poble de la ciutat, gran part de la vida passa al voltant del Parque de los Patricios i de la Avenida Caseros.

Sobre aquesta avinguda, i davant del parc, podem trobar-nos el “Globito” un dels bars insígnia del barri i que està directament relacionat amb el club de futbol de la zona.

Huracán, el Globo i els Quemeros

El Club Atlético Huracán té la seu social a l’avinguda Caseros i l’estadi a l’avinguda Amancio Alcorta però va ser fundat al barri veí Nueva Pompeya. Com a nota de color, el símbol de Huracan és un globus, el que va tripular Jorge Newbery de Buenos Aires a Bagé, a Brasil. Aquest globus aerostàtic s’anomena Hucaran, per això el nom del club i del seu sobrenom “El Globo”.

Els seus aficionats es diuen els Quemeros i això fa referencia a què el 1873 hi havia un tren que portava les escombraries de la ciutat, per l’actual carrer Oruro fins darrere de Puenta Alsina on es cremava.

Hauries de Saber:

El transport de les escombreries i que hi hagués els Mataderos del Sud, són la possible causa de la febre groca que va canviar la fesonomia de la ciutat de Buenos Aires.

La febre groga de finals del 1800 va arrassar amb un terç de la població de la ciutat.

Parque Patricios

Si tenim ganes de passejar podem començar pel parc emblema del barri el Parque de los Patricios on hi ha una escultura a un soldat d’aquest regiment acompanyat del bust de San Martín, també hi ha l’escultura de El Trabajo de Emilio Andina i a la plaça del costat, la Plazoleta Pringles podem trobar-hi el monument a Monteagudo, un advocat, polític, periodista, militar i revolucionari que va participar activament en els processos d’independència.

Parque Uriburu i Parque Ameghino

Cap a l’altre costat hi ha el Parque Uriburu amb el Monumento de Teodolina Alvear de Lezica, obra de Carlos de la Cárcova. L’altra lloc destacat del barri és el Parque Ameghino que es troba sobre els terrenys del primer cementiri del sud, per això es creu que aquí es va originar la febre groga i actualment podem trobar-hi una escultura de Juan Manuel Ferrari en commemoració a les víctimes d’aquella epidèmia.

La clau per visitar els museus

Si tenim ganes de veure alguns dels molts museus que té Parque Patricios hem d’anar-hi el 12 de septembre, que és el dia del barri o la Noche de los Museos, al novembre, ja que segons ens ha dit el responsable del Museo del Humor Gráfico, la resta de l’any estan majoritàriament tancants.

De fet el Museo del Humor Gráfico Diógenes Taborda, que es trova a l’av.Caseos 2739, comparteix seu amb altres dos museus el Museo de Fotografía Fernando Paillet, que estan fent tràmits per traslladar-lo a Santa Fe i el Museo Itinerante de Arte Contemporáneo del Mercosur, que l’objectiu és crear-li una seu a Salta; tots sota el paraigües de la Fundación Cultural Volpe Stessens.

Obra de dilluns a divendres de 16 a 20h, però amb una mica de sort i tocant el timbre hi podreu entrar un dissabte, la visita és gratuïta i no porta més de 20min a no ser que us poseu a parlar amb el responsable. La veritat és que val la pena tenir-lo a l’agenda ja que cada poc temps canvien les exposicions.

Altres museus són el Museo Naval Tomás Espora que es troba a la que fou la casa d’aquest mariner argentí que va participar en les guerres de la independència i és considerada Monumento Histórico Nacional. El Museo Consultorio Doctor Genaro Giacobini a l’avinguda Caseros 3079, el Museo de Ciencias Naturales de Especialidad Zoológica Médica que es troba a l’av.

Vélez Sarsfield 563 i el Museo Fundación Naum Knop amb obres d’aquest artista a Catamarca 1747, també formen part de la xarxa dels museus del barri. El museu més significatiu és el Museo de los Corrales Viejos de Parque de los Patricios, ubicat a Zavaleta 140.

El perquè de la modernització de Parque Patricios

Amb l’objectiu de revitalitzar el barri i posar-lo més al radar poteño, es va allargar la línia H fins a la zona de Hospitales, al vell mig del barri i es va crear el Distrito Tecnológico. Per tant, el barri va passar de ser un típic barri del sud amb fàbriques relacionades amb la indústria pesant, com la metal·lúrgica a tenir més de 200 empreses relacionades amb la indústria lleugera. 

Per tal de seguir la línia de revitalització i integració de la zona sud, s’hi ha construït un edifici d’arquitectura sostenible, amb optimització dels recursos de llum, aigua i energia que és la nova seu del Gobierno de la Ciudad de Buenos Aires des d’on, des de març ja s’hi ha traslladat el Jefe de Gobierno i tot el seu equip de Vicejefatura, Jefatura de Gabinete i les secretaries General, Legal i Técnica y de Medios. L’edifici es pot visitar amb visites guiades gratuïtes.

El nostre secret

Atenció, que ara justificarem que hagueu llegit tota l’entrada d’aquesta Ruta Completa per Buenos Aires i us direm el nostre restaurant preferit per menjar una napolitana o una milanesa a caballo.

Aneu per l’avenida Caseros i a la cantonada amb Luna veureu un cartell destarlatat, que com si d’una broma es tractés diu “El Nuevo Refugio”. Aquí, aquí és! Mireu a dins i veureu com només hi ha homes, la majoria d’edat abançada i a fora, sobre Luna veureu algun taxi aparcat. Aquestes són les claus per saber que es menjar quanitat i a bon preu. Cap a dins: napo con fritas y un pingüino de vino de la casa. Ja sou uns experts.

Extra, extra: GRATIS

Com que no volem que viatgis patint pel teu pressupost, a Fuet i Mate hem preparat una RUTA GRATIS (NO LOW COST) per Buenos Aires.

Us heu animat a fer una milanesa a Parque Patricios? El cafè, podeu anar al Globito i feu un complet de barri sud de Buenos Aires. Els vostres amics porteños no es creuran que hagueu anat aquí. No us oblideu d’emportar-vos aquesta ruta completa per Parque Patricios.

Tota la guia de coses per fer i vistiar de Buenos Aires.

Deixa un comentari