• Post category:Buenos Aires
  • Post last modified:gener 10, 2024

Buenos Aires és una ciutat immensa i necessitareu transport públic, ja sigui metro o autobus. Per tant anem a presentar aquí com us podeu moure en transport públic per Buenos Aires.

La cosa és senzilla, potser diríem que més fàcil que per Barcelona, però hi ha un parell de trucs que heu de saber per no semblar gallegos.

De tota manera, sempre és agradable caminar per una ciutat, d’aquesta manera es descobreixen molts racons, bars, botigues i es veu la vida al carrer. Per tant, també us explicarem com us podeu moure caminant per Buenos Aires. La cosa no és tan sezilla com sembla o potser si.

L’imprescindible

La SUBE, una targeta que carregues amb diners i cada vegada que fas un viatge amb metro, autobus, tren o metrobusos et va descomptant el cost. Avui en dia només es pot viatjar amb la SUBE, per tant us n’haureu de fer una si o si.

En principi, és una targeta única i personal, per tant tothom ha de tenir la seva. S’ha de registrar al web.

Si no tens saldo a la targeta, tens fins un cert valor en negatiu per seguir viatjant, que quan carreguis la targeta, se’t descontarà automàticament. Per tant, això pot ser un truc si estàs de turista per Buenos Aires. Malgrat tot, has de saber que el transport a Buenos Aires és molt barat. El 2021 el saldo negatiu és de $72.

La SUBE ja s’utilitza en altres ciutats de l’Argentina però nosaltres us explicarem només el cas de Buenos Aires, que és el que controlem.

On comprar la SUBE?

Als Kioskos, és a dir a les botigues on venen “golosines”, refrescos i tabac. També la venen a les botigues de loteria o als Puntos Sube o al metro o estacions de tren. Sempre que apliqui, veureu al costat de la porta, una enganxina amb el logo de la SUBE.

Ja ho saps, oi, que les botigues són una mica particulars a Buenos Aires?

La Targeta, al 2020 té un cost de $90 (es manté el preu al 2021), llàstima perquè a la nostra manera d’entendre hauria de seguir essent gratïta.

On carregar la SUBE?

Als mateixos llocs on la pots comprar, la pots carregar i també a les taquilles del Subte, del metro. Carregar la SUBE és gratuït, si t’intenten cobrar els pots denunciar.

Hauries de Saber:

Carregar la SUBE és gratuït!

Avui en dia, 2021, també la podeu carrer a través de l’App Carga Sube

La cosa molt positiva de Capital, només de Capital, no passa el mateix a la resta d’Argentina, és que el tiquet és un “pasaje con subsidio del estado nacional” i és l’única cosa que en 2 anys no ha pujat.

Nota nostàlgica escrita el 121~2: El metro o subte segueix valent $1,10 i els colectivos, com a màxim, $1,25. Però potser això s’acaba, comença a haver-hi rumors que els preus pujaran, potser una mica, potser per a tots o potser només a les zones pijes, chetas.

Al 2020 segueix essent barat, però ja ha pujat en nombroses ocasions, per exemple ara ja costa $19.

Quines opcions hi ha de pagament?

A Buenos Aires no hi ha T-10, ni T-mes ni res de res, la mateixa SUBE et fa els descomptes, com més viatges al mes, menys pagues el passatge, tot automàticament.

Per exempel, al 2020, els 20 primers viatges al mes en metro els pagues a $19 però desprès els següents 10 et costaran 15,20$, si segueixes viatjant, a partir del viatge número 31 pagaràs $13,30 i l’últim descompte s’aplica a partir del viatge 41, que només pagués $11,40. Això són dades del 2020, potser millor mireu el web del Govern de Ciutat per saber el cost del Subte i el premetro.

Hi ha diferents zones?

Sí que hi ha diferents zones, però tu no t’has de preocupar per res. Sempre vas amb la mateixa SUBE i quan puges a l’autobus i li dius el destí on vols anar, l’autobusero aplicarà directament el preu que hauràs de pagar. Tu només has de posar la targeta a la màquines i llestos.

Si voleu veure les diferents tarifes segons la zona, us deixem el link del Govern de la Ciutat per veure el cost dels colectivos i trens segons la zona.

Detall històric: al 2009 el metro costava $1,10, al 2021 ja en costa $30. Amb això, ja enteneu el concepte d’inflació!

Puc combinar transports?

La mateixa SUBE et serveix pel metro, pels autobusos urbans i els interurbans i pels trens. No és gratís fer transbordament durant 2 hores. Els 5 viatges que pots fer et costaran cada vegada menys. El primer el pagaràs a cost normal, el segon un 50% menys i la resta, un 75% menys.

Horaris del transport

Perfecte, amb la SUBE al nostre poder, ja ens queden poques coses per saber. La primera és l’horari del transport públic.

El metro funciona en general, de dilluns a divendres de 5:30 a 23:30, els dissabtes es mou tot mitja hora, és a dir, comença a les 6:30 i tanca a les 00:00h i el diumenge fa de 8:00 a 22:30.

Aquests horaris són aproximats i generals, sempre que baixes a les andanes veuràs els horaris específics per aquella línia, així que està bé que sapiguis quan passa l’últim metro de la teva línia.

A més, no volem decepcionar-te però no és extrany que el metro estigui parat per algun “paro” de treballadors.

Els autobusos funcionen 24 hores al dia i el millor de tot és que no hi a diferències entre el servei de dia i el nocturn. Sempre són els mateixos números i sempre són la mateixa ruta, l’únic que varia és la freqüència.

Això no és Alemanya, eh? L’hora a la que passa un autobús és un misteri!

Si em vull moure amb metro

El primer que has de saber és que no es diu metro, es diu SUBTE! Subte de subterráneo, per tant res de dir: “Donde puedo coger el metro”. La frase aquí és “Donde puedo tomar el subte“. Eviteu dir coger

Moure’t amb metro és ben senzill, de moment hi ha 6 línies, 4 radials que surten de Plaza de Mayo i dues horitzontals que les creuen, una que va de Retiro a Constitución (dues estacions de tren) i l’altra que talla a l’altura de Pueyrredon, que seria a la meitat de la zona on arriba el metro.

Heu d’anar un dia a la Lavalle, linia C, direcció Retiro. Feu-nos cas.

La última linia, la H, té previsions d’arribar fins a Retiro i d’aquesta manera arribar a l’estació de trens per una altra via alternativa a la Linia C, per tant, descongestionar una mica el Subte de los Españoles. Al 2020, de moment no ha arribat, però el que si que han fet es estirar la lila, la E, fins a Retiro.

Per cert, heu de saber que a Capital, les línies de metro es coneixen per les lletres, no tant pels colors.

Hauries de Saber:

El metro a Buenos Aires és un museu. No us predeu Art al Subte.

Us deixem aquest link extern, on podreu veure el recorregut de cada linia i la informació específica de cada parada.

No és extrany que el subte estigui tallat algun dia, ja sigui per demandes sindicals com per problemes a les línies. Tranquils, a les feines ja estan acostumats que arribem tard amb l’excusa del “Que quilombo, el subte parado y tuve que dejar pasar 3 colectivos porque iban todos hasta las pelotas de gente“.

Si em vull moure amb autobus

El primer que has de saber és que no es diu autobus, es diu COLETIVO! Cole de colectivo, per tant res de dir: “Donde puedo coger el autobus”. La frase aquí és “Donde puedo tomar el colectivo“. Eviteu dir coger…

No utilitzis el mòbil a l’autobus

Evita utiltizar el mòbil a l’autobus, no per temes de seguretat del vehicle, no és un avió. Però per seguretat teva. No és la primera vegada, que abans que les portes de l’autobus tanquin, algú des de fora, pega manotada al mòbil del que s’asseu a prop de la porta. O fins i tot, algú, dins estant, t’agafa el mòbil i surt corrents. I si estàs pensant que llavors t’assentes a la finestra, tampoc és una bona opció. Sobretot si la finestra està oberta i tu estàs parlant per telefon. La de vegades que he vist quan l’autobus para, que algú des de fora, pega un bot, t’agafa el mòbil i marxa corrent.

Moure’t amb colectivo no és tant senzill, a Buenos Aires hi ha més de 180 linies d’autobus amb molts recorreguts. Una cosa curiosa és que els autobusos són d’empreses privades i per tant en veureu de diferents colors i formats.

A més a més, hi ha el mateix número d’autobus però que fa diverses rutes, ramals. Com per exemple el 60 que té el A, B i C. Pregunta sempre quan pugues a l’autobus si pasa per la teva destinació.

Quan vam escriure aquesta entrada, al 2011, teniem la solució del moment (encara no hi havia Smart Phones): Guia T, un llibret amb 3 parts.

Com funciona la Guia T

Quan obres el llibre tens a la pàgina parell un mapa dividit amb quadrícules que representa una porció de la ciutat i a la pàgina imparell tens les mateixes quadrícules però a l’interior tens tots els números de cole que passen per la quadrícula corresponent del mapa, m’explico? Seria com jugar als “barquitos”.

Jo vull anar a Corrientes amb Callao, això cau al mapa 16, quadrícula D4, doncs miro al costat i a la D4 del mapa 16 li corresponen les línies 5,6,7,12, 24, etc. Al principi de la GuiaT hi ha un mapa gran de Capital dividit en zones que corresponen als mapes de l’interior i a més a més hi ha escrits tots els carrers amb la referència del mapa on els trobaràs.

Una vegada has localitzat on estàs i on vols anar, mires quins números coincideixen i desprès vas al final de la guia on tens tota la descripció de la ruta de les línies per saber en quin carrer agafar-lo i on baixar.

Explicat, sembla molt difícil però quan ho veus t’adones que és un gran invent! A més la GuiaT et serveix de mapa turístic quan no vols semblar un guiri.

Les opcions tecnològiques

L’altra manera més ràpida per saber com moure’t, si tens internet és mirar el web “como viajo” a l’apartat “En Colectivo, Tren o Subte” o el “Mapa Interactivo de Buenos Aires“, aquesta opció és molt bona però només serveix pels límits de CABA.

L’aternativa al mòbil és la BA Cómo Llego, que us podeu descarregar gratuïtament.

Ara també hi ha un parell d’Apps de la SUBE on pots veure quan arribarà l’autobus que estàs esperant (CuandoSubo) i fins i tot fer les càrregues automàtiques de la targeta (SubeBeta).

Subte o Colectivo

Ara, si em dius, que és millor Subte o Colectivo? jo et diria que Subte, tot i que no hi ha molta afluència i a les hores puntes és pitjor que el metro de Roma, almenys saps que tardarà, com a molt, 5 minuts. Ja que els autobusos et pots passar 20 minuts esperant el teu i no arriba i no arriba i no arriba i de cop, flash! veus girar per la cantonada els tres 99 que venen juntets, en paral·lel i evidentment, semi-buits!

Hauries de Saber:

A Buenos Aires et pots moure amb un tramvia molt especial.

Sobretot volem recalcar el tema de les hores pico al metro, al matí, a l’hora d’anar a treballar, des de les 7.00 a fins a les 9.30 aproximadament, el metro és un infern per anar cap al centre. A la tarda, a partir de les 16.00 fins a les 19.00, passa el mateix però per sortir de la ciutat.

De veritat, a Barcelona no he vist mai una cosa com la de Buenos Aires. Jo he arribat a caminar 10 km per tal de no agafar el metro en hora pico (també m’ha servit per descobrir racons insòlits).

I el tren?

Del tren no en parlem gaire perquè no en som usuaris habituals. Només l’agafem algun dia de cap de setmana per anar a alguna de les localitzacions a prop de Capital.

Sí que l’hem agafat alguna vegada entre setmana i també és un caos, sobretot en els mateixos horaris que el subte, per entrar al matí i per sortir a la tarda.

En fi, el món del tren és una cosa a part…

Si no vull pagar?

Doncs si no vols pagar, toca caminar i tenim un un parell de trucs que has de saber per ser un expert i no haver de treure el mapa cada dos per tres. T’ho expliquem més endavant.

Ara també hi ha una inicitiva gratuïta i és moure’t amb la xarxa gratuïta de bicicletes de la ciutat.

Els patinets elèctrics

Aquí també ha arribat la moda dels patinets elèctrics i hem de dir, que són una porqueria. Si els argentins són dolents conduint, imagineu-vos amb un patinet elèctric. A part, els pots deixar a qualsevol lloc, no cal portar-los a un estacionament.

Això genera molts problemes a les voreres, perquè gires una cantonada i et fots de cap amb un patinet, per no dir els problemes que pot ocasionar a la gent que va amb cadira de rodes o als invidents.

Hi ha diverses companyies, totes de pagamament i si us som sincers, no n’hem utilitzat cap. Les dues que estan més a la vista són MoVo i Grin. Si les utiltizeu, ja ens explicareu.

Coses que no t’esperes pel transport públic

Els venedors i venedores ambulants a l’Argentina tenen un altre nivell. Sense sortir del subte pots tornar a casa amb un llibre i colors per pintar, el èxits musicals dels 90, xiclets o caramels i fins i tot un joc de ganivets afilats.

Eviteu donar diners als nens i nenes menors d’edat, aquesta canalla hauria d’estar a l’escola i si a casa no tenen recursos, els pares són els que haurien de sortir de demanar, no els nens, per fer pena.

Relíquies del passat

Avui és 22 de març del 2020, de clausura pel Coronavirus, i ens hem posat a actulitzar Fuet, Mate i Asado. En aquesta entrada ens hem trobat uns paràgrafs que avui en dia no tenen sentit però enlloc d’esborrar-los o tatxar-los, hem decidit salvar-los perquè quedi constància de com ha canvia el país en menys de 10 anys. Són les relíquies del passat.

Si hagués escrit aquest post fa 1 any (estem al 2011), la idea general hauria estat molt diferent. Acabaríeu amb la idea que les monedes són un tresor, que s’han d’aconseguir com sigui i només soltar als autobusos. I és que fa cosa de dos anys endarrere, els autobusos només anaven amb monedes. Tu “tomabas el colectivo” i li deies al conductor on volies anar o si ja ho sabies, li deies el cost del viatge ($1,10; $1,20; $1,25) i posaves NOMÉS monedes en una màquina que, si calia, et tornava el canvi.

Fa cosa de dos anys que es van començar a implantar la SUBE però no ha estat fins fa poc que s’ha fet una campanya molt forta perquè tothom tingui aquesta targeta de manera gratuïta. De fet, el problema de la falta de monedes era tal que el govern de la ciutat ha ratificat que a partir del 30 de novembre si el mitjà de transport no té la Sube o la màquina no funciona, el passatge et surt gratis.

I és que la cosa no és de broma, abans anaves a comprar una cosa de $1 i pagaves amb un bitllet de $2 per tenir canvi amb monedes o fins i tot compraves coses que no et feien falta, només perquè ningú et volia canvia un bitllet de $2 en monedes.

De fet, et tornaves un as de les matemàtiques, de manera que el canvi només pogués ser amb monedes. Inclús a les botigues moltes vegades et tornaven canvi de més perquè no tenien monedes o si els pagaves amb monedes et deien “gracias por el cambio!” amb una cara de “estos gallegos que no saben…”

Tot puja

Igual que abans, volem rescatar aquesta relíquia de com ha anat la història dels preus a l’Argentina en poc més de 10 anys. Els preus actualitzats els trobareu al web del Govern de la Ciutat

Els autobusos van passat de valer  de $1,10 a $1,25 amb monedes, a valer el mateix valor si pagaves amb Sube però augmentant considerablement si pagaves amb monedes. Però ara, 2013, ja estem pagant $1,50, $1,60 o $1,70 amb Sube si ens quedem per Capital i fins a $2,70 si sortim a Província.

Però els preus canvien i agafen una altra dimensió si ens hem deixat la Sube a casa i hem de pagar amb les beneïdes monedes, perquè això si que no ha canviat o pagues amb Sube o amb monedes, és a dir no es pot pagar amb bitllets. Doncs el que paguem a $1,50 amb Sube, amb monedes ho paguem a $3, el $1,60 equival a $3,25 i així va augmentant fins als $5,50 que corresponen als 2$,70 de la Sube.

El Metro segueix valent els $2,5 que valia al gener del 2012 però els rumors diuen que pot arribar a costar fins a $6 i és que el tema del Subte és tot un tema polític. Que si ho gestionava l’Estat, que si s’ho queda el Govern de la Ciutat, que si no ho poden pagar, que si no poden mantenir la vigilància, que si canviaran a metros més moderns, que si…en fi, política.

Pel que fa al Sube, que ja es paga, pots comprar-la online($25) o Correos o en algun quisoc per $15, necessitaràs el DNI o el passaport en cas de ser estranger. La pots carregar al mateix metro o en quioscos, sense cost addicional. Atenció a això, carregar la Sube no té cost! si en algun lloc us intenten cobrar algo, ni que sigui $1 gireu cua i marxeu i si en teniu ganes denuncieu l’establiment.

PD de relíquies: on obtenir la targeta Sube: Centro de Atención SUBE (San Martín, 921 i Sucre, 2430), a les oficines de Correos i OCA i a les estacions de trens (Retiro, Constitución, Once i Lacroze). És totalment gratis, almenys de moment (2011)

PPD: 2012. La SUBE ja no és gratis i és pot trobar en diferents establiments. Consultar la web per altres novetats.

PPD: 2016. Als autobusos i al metre ja només es pot pagar amb SUBE, així que heu us n’heu de fer amb una, tant abiat com arribeu a la ciutat. De moment no són personals, per tant podeu utilitzar-ne una entre diversos. De fet, si utiltizeu el metro és millor compartir-la ja que a partir del viatge 20 en un mes, el bitllet és més barat.

PPPD: Aquesta entrada ha estat actulitzada al març del 2020, amb els valors per aquest temps.

Caminant, els trucs

– ¿Le puedo hacer una pregunta? ¿El Teatro Colón?

– Tres cuadras más adelante y una a la izquierda.

Perfecte, només has d’anar comptant, una cruïlla, dues i tres i desprès giro a l’esquerra i camino fins a la següent intersecció “et voilà”! el Teatro Colón davant mateix dels ulls.

Tots sabem com seria la mateixa pregunta a Catalunya.

– Perdoni, la Sagrada Família?

– Sí, mira, tira tot recte, veuràs un quiosquet, doncs el passes i segueixes recte fins a la farmàcia, allí gires a l’esquerra i camines uns 5 minuts i ja te la trobaràs al davant.

Mmmm, tot recte, quiosc i giro fins a la farmàcia, no,no,no, giro a la farmàcia, però llavors perquè m’ha dit lo del quiosc? que passava al quiosc? I a quina velocitat he d’anar per caminar 5 minuts?

Perquè no podem adaptar el model argentí, t’han fàcil?

Moure’t per Cuadras

La raó de la facilitat de moure’t per tot Argentina és perquè, almenys els centres de les ciutats són quadriculats, són com l’Eixample de Barcelona, per tant és molt fàcil moure’t.

A més, si saps que cada illa és una cuadra i que aquesta té uns 100m i que els números van de 100 en 100 a cada cuadra (encara que passin del 120 al 146 de cop).

Quan saps aquests secrets tot és molt més senzill que passejar pels carrers encreuats dels cascs antics catalans.

I encara te’n dic una més, la numeració dels carrers perpendiculars al riu comença al riu, per tant el 300 de Corrientes està més al centre que el 4500 que està aprop del Parque Centenario. Espera que et doblo l’aposta.

La numeració dels carrers paral·lels al riu comença a l’Avinguda Rivadavia, per tant el 100 de Callao està a una cuadra de Rivadavia.

Una més, va…Arribats a Rivadavia, els carrers canvien de nom, per exemple, Callao quan travesses Rivadavia es diu Entre Ríos o per exemple Pueyrredón passa a ser Jujuy. Per això diem que tots els carrers comencen a Rivadavia.

Ser un expert

Sabent tota això, has de saber que a Capital no parlen de direccions, parlen d’encreuaments. Així que per Buenos Aires no diguis visc al Carrer Tal, número X. Per integrar-te has de dir, Carrer Tal amb Qual, és dir la intersecció. Res de Corrientes 1850, has de dir, Corrientes con Callao.

Ja tens els secrets de Capital, ara cada vegada que algú et demani una direcció, ja saps com explicar-li. Això també aplica pels autobusos, quan pugis a un autobus i vols anar a algún lloc, si li dius el carrer que talla amb la ruta de l’autobus, seràs un crack. Ah, i també al taxi, no siguis gallego!

This Post Has One Comment

  1. Laia

    aq tb magradat moooolt

    sempre mhavia preguntat com funciona aixo de la GuiaT i la teva idea de jugar als barkitos es molt didactic jajajaja

Deixa un comentari