• Post category:Buenos Aires
  • Post last modified:octubre 21, 2020

El Museo Mitre és d’aquells museus que nosaltres en diuem “2 ocells d’un tret“.

Descobreix tot el potencial del barri amb la Ruta Completa per San Nicolàs.

En situació

El Museo Mitre rendeix homenatge a Bartolomé Mitre l’historiador, militar, impulsor de l’organització nacional i president d’Argentina entre el 1862 i el 1868 a la mateixa casa on hi va viure d’adult.

La seva joventut la va viure exiliat degut el govern nacional de Rosas, així visqué a Uruguay, Bolívia, Perú i Xile on va cofundar el diari El Comercio de Valparaíso però potser, almenys per nosaltres, el diari més famós fundat per Mitre és La Nación que avui en dia encara podem trobar als quioscos de diaris i revistes. A més a més, va escriure diverses biografies d’homes tant importants com José de San Martín i Manuel Belgrano, a les odres del qual lluità el pare de Mitre.

Desprès de la derrota de Rosas, Mitre torna de l’exili per liderar l’aixecament popular contra Urquiza i les seves mesures federals, durant aquest temps Buenos Aires es va independitzar de la Confederación Argentina ja que no estava d’acord amb la Constitución de 1853.

El 1861 Mitre venç, inexplicablement, a Urquiza a la batalla de Pavón on s’enfrontaren 6.000 homes de Mitre contra 15.000 de la Confederación. Això va suposar la reincorporació de Buenos Aires a la Confederación, desprès de la reforma de la Constitució i que Mitre fos conegut com el pare de la Unión Nacional el 1859, essent, seguidament, president la República d’Argentina. Mitre recolzà la Guerra del Paraguay, possiblement, el fet més negre de la seva biografia degut a la injusta guerra en si i que gran part del país hi estava totalment en contra.

Quan s’acabava el seu mandat va recolzar la candidatura de Sarmiento per a president i  Bartolomé Mitre va seguir lligat a la política, ara com a senador.

Museo Mitre

A la casa museu és on Mitre hi va viure com a president, des d’on es va imprimir el diari La Nación durants el primers mesos de vida i on Bartolomé Mitre moriria el 1906. Avui podem fer un recorregut per diversos indrets de la casa. Així per la planta baixa recorrem la història d’Argentina tot seguint la biografia de Mitre i passejant per les dependències on la família hi va viure des del 1860 fins el 1906.

A la planta superior s’hi poden veure exposicions temporals de temàtiques variades com de fotografies antigues, documentes històrics, biografies de personatges il·lustres, etc. A més a més, també s’exposa el dormitori i el bany del general Mitre, així com altres habitacions ambientades de l’època.

La casa en si ja es històrica ja que la seva estructura bàsica data de finals del s.XVIII. Durant la primera reforma que es feu a la casa, el 1882, es va construir la Biblioteca Americana, dissenyada pel fill de Mitre perquè el seu pare hi pogués anar recopilant milers de llibres i documents.

La biblioteca és una autèntica obra d’art amb 60.000 volums de llibres, revistes, articles i altres documents. Així com la col·lecció de medalles i monedes i de mapes de Bartolomé Mitre.

Hauries de saber

Museo Mitre_San Martín, 336. De dilluns a divendres de 13h a 17.30h. Entrada gratuïta amb bo contribució de $10. Visites guiades amb reserva prèvia. Visita 1h.

Deixa un comentari