El Temple de Borobudur és un dels més famosos d’Indonèsia i el motiu pel qual molts turistes xafen Java. La veritat és que és molt bonic però no us deixeu enganyar.

Hauries de Saber:

Trucs per tenir descompte en l’entrada a Borobudur

Hem escrit una entrada especial on us expliquem un seguit de trucs per anar reduïnt les despeses al Temple de Borobudur i hi ha un truc que serveix a tots els tipus de viatgers.

Si sou motxillers, aquests trucs serà or pel vostre pressupost i us ajudaran a completar el vostre itinerari per Indonèsia.

Als trucs li sumem aquesta petita descripció del temple. No sóm historiadors, ni de l’art ni de res. Només ens agrada documentar-nos i llegir del que hem de veure o del que ja hem vist. Per això, per estalviar-vos feina, us passem els nostres apunts.

En situació

Entre el 1811 i el 1816 Java estava sota el poder britànic. El 1814 Thomas Stamford, el fundador de l’actual Singapur, de fet el representant del Govern britànic en aquesta part de les Índies, va enviar a Cornelius, un enginyer holandès, per investigar aquesta zona, ja que havia sentit que hi havia un temple amagat.

L’expedició, amb l’ajuda dels locals, van anar tallant la selva fins a trobar el temple de Borobudur. A partir d’aquí comença el període de neteja i reconstrucció del monument que es calcula que va ser construït entre els segles VII i VIII, època on a Java Central hi governava la dinastia Sailendra.

Hauries de Saber:

Borobudur estava amagat a la selva

Per construir el temple budista es van utilitzar més de 2.000.000 de blocs de pedra volcànica i procedent del riu que sumen un total de 3.500.000 tones.

El temple té forma de piràmide amb deu nivells, els sis de la base de forma rectangular i els últims quatre circular. L’últim nivell està precedit per una estupa.

Temple de Borobudur

La guia turística per gaudir de Borobudur

El temple es divideix en tres zones: la base, el cos i la part superior. La base té forma quadrada de 113 metres de costat i parets de 4 m dalt.

El cos està format per 5 terrasses de mides de major a menor i la part superior consta de tres plataformes circulars i una cúpula central de 35 m d’alt.

Aquests tres nivells representen els tres nivells de l’Univers. L’inferior és bhurloka, el nivell dels mortals; el del mig és el bhuvarloka, el nivell dels purificats i el nivell superior és el svarloka, el nivell dels Déus.

A cada nivell, pensa on ets.

El monument està pensat com un lloc de peregrinatge on els creients van recorrent-lo des de la base fins al cim. Els murs dels nivells rectangulars estan decorats amb relleus esculpits sobre els blocs de pedra que expliquen escenes de la vida de Buda, d’aquesta manera s’arriba a dalt de tot amb la ment purificada.

El nivell inferior també està asociat als desitjos, el kamadhatu, on la persona encara està unida als seus desitjos. El segon, el rapadhatu, és el nivell de les formes. Aquí, durant el recorregut pel monument, la persona ja ha abandonat els desitjos.

Els relleus que decoren aquest nivell expliquen la vida de Buda i la història de Sudhana buscant la Major Sabiduría i l’Última Veritat. El tercer nivell, el circular, és el arupachatu, on ja s’han abandonat les formes i els desitjos.

Aquest nivell ja no té relleus ni decoració, està format per estupes que encerclen l’estupa superior i alguna d’elles tenen la figura de buda a dins. Aquestes escultures totes tene un buda assentat però canvia la posició de les seves mans segons els que vulguin representar.

Temple de Borobudur

La cara oculta del Temple de Borobudur

La cara amagada del temple és la gestió de la restauració i la creació del parc. El fet d’haver redescobert el temple de Borobudur i la seva importància mística va fer que moltes persones es traslladessin a viure als seus voltants i cultivessin les terres de la zona.

Però durant la dècada del 1960 el govern va reprendre les tasques de restauració del monument. A poc a poc es va anar ampliant la zona a protegir fins a una extensió de 2.5km de radi respecte al temple.

El problema és que en aquesta zona hi havia ja pobles establerts i molta terra cultivada. La població va ser desallotjada i, com acostuma a passar, les indemnitzacions rebudes no els arribava ni per comprar-se un altre tros de terra.

detalls del Temple de Borobudur

Hauries de saber sobre el Temple de Borobudur

  • Si compreu l’entrada al temple en alguna de les oficines de turisme del carrer principal, ús descomptaran 25.000Rp del preu total.
  • Per molt que estigueu els primers a entrar a les 6.00am, quan arribeu al temple ja hi haurà gent perquè hi ha tots els que han pagat l’extra per veure sortir el sol.
  • Al preu de l’entrada hi ha inclòs un cafè, un té o una botella d’aigua. Si porteu termo, el podeu omplir i beure el cafè, tot descansant, amb les vistes dels budes.
  • No et perdis la nostra entrada amb trucs sobre Com anar a Borobudur i gastar menys del previst. Sigui quin sigui el teu tipus de viatge, et servirà.
  • Visita el web oficial per tenir la informació actualitzada dels preus.

Tens algun dubte? tens alguna dada curiosa? Què et sembla aquest temple màgic? Deixa’ns un comentari.

Deixa un comentari