Per explicar-te el transport Indonèsia ho resumirem, abans de començar, dient que et mous com als altres països però amb una mica més d’esforç.
Amb les dades i trucs que t’expliquem aquí, completat amb el nostre itinerari per Indonèsia, no hauràs de patir perquè t’estafin.
T’expliquem tot el que ens va passar a nosaltres i el que en vam aprendre.
Hauries de Saber
Les illes on els turistes tenim més problemes són les turístiques Bali i Lombok però si tens temps, tens les de guanyar. Per recórrer aquestes dues illes el millor és llogar una moto, que poden costar entre 40.000 i 60.000Rp depèn dels dies que la tinguis i del tipus de moto (emplenar el dipòsit són unes 20.000Rp).
Fer dit
A Lombok no ho vam provar però a Bali, Java i Sumatra vam fer dit i sempre vam tenir èxit. La clau és allunyar-se de la zona d’influència de les bemos i caminar per la carretera correcta. El millor són els camions, ja que la majoria de cotxes us demanaran diners.
Primer esbrina sempre els preus.
Espereu un camió i generalment tindreu èxit, mai vam esperar més de 30 minuts. Si el dit no ús funcionés bé, per aquella carretera passaran els autobusos i bemos que van en la direcció que vols i allí podràs pagar el preu correcte perquè no hi ha els intermediaris.
El que sí que has de fer és preguntar a dues o tres persones alienes al món del transport, el preu del trajecte que vols fer per, donat el cas, tenir la informació que necessites per negociar.
Esbrina el preu abans d’utilitzar un transport a Indonèsia
Una altra opció, que vam provar una vegada, és sabent el preu quedar-nos mirant la bemo i dient al “negociador” que no pagaríem més del que li oferíem.
En aquest cas el bitllet costava 20Rp i li vam oferir 25Rp però ell ens en demanava 100Rp, que solet va anar baixant fins a 35Rp.
No tinguis por
Evidentment quan va ser l’hora de marxar, el conductor li va dir al negociador que acceptes el nostre tracte perquè li quedaven molts llocs buits.
Potser un altre dia la jugada no ens surti bé perquè la furgoneta vagi plena-plena però sempre queda el dit.
Transport entre les illes d’Indonèsia
Per anar d’illa a illa sempre amb ferri i si aneu vosaltres fins a les terminals, enlloc d’agafar una van-guiri, us estalviareu molts diners.
Per anar de Lombok a Bali vam anar amb Grab, per anar de Bali a Java fent dit i després negociant preu en una bemo (2×1 respecte del bus local), i per anar de Java a Sumatra amb tren. Que per cert, vam dormir a l’estació de trens de Solo.
El tram de Bali el podeu llegir més detallat a Entrar i Sortir de Bali com un Local i per les altres illes veure l’entrada corresponent.
Transport dins les illes d’Indonèsia
Per moure’t per Java hi ha l’opció del tren i dels autobusos. Aquí nosaltres vam fer dit i ens va funcionar sempre, per exemple de Solo a Borobudur i de Borobudur a Jodja.
Del ferri a Solo i de Jakarta al ferri amb tren, mentre que per unir Jodja amb Jakarta amb autocar, tot i que hi ha un tren barat que pinta millor opció però s’esgota ràpidament.
Per moure’t per la immensa i mal comunicada Sumatra, l’autobús i la paciència. Les carreteres són molt dolentes i hi ha molta muntanya, així que trams de 18 km els pots fer amb 2 hores.
Aquí també vam fer dit i sempre amb èxit.
Per sortir del port, arribats de Java, vam trobar un camió que ens va invitar dos dies a fer ruta amb ell i els seus companys i vam acabar a casa seva compartint sopar amb la família (queda pendent l’entrada d’experiències per quan tinguem temps). Això sí, slow slow per Indonèsia, una alternativa al transport.
També vam fer dit per connectar el Llac Toba amb Berstagi i d’allí a Medan.
Els taxis-no-taxis
L’altra opció que funciona molt a Indonèsia és el Uber, el Grap i el GoK, el online taxi que en diuen ells. Fins i tot a les ciutats grans hi ha l’opció per a moto.
És més car però millor que pagar als mafiosos. El que sí que vigileu amb el preu perquè n’hi ha que te’l pugen, respecte el que diu l’app. Llavors cancel·leu el cotxe, reporteu-lo i agafeu-ne un altre. No tingueu mai por del que su puguir dir/fer, teniu les de guanyar. Crideu més fort que ells, si cal!
En resum, hi ha màfia i sempre et voldran cobrar de més. Primer esbrina els preus del trajecte fora de la zona de transport i segon allunyat de la zona d’influència dels “negociadors”. Allunyan-te, la gent t’ajudarà sempre, fins i tot t’ajudaran a fer dit!
Tens pensat anar a Indonèsia? Com vols moure’t, quin transport prefereixes per recorrer les illes?