L’illa de Bali és segurament la més famosa d’Indonèsia i segurament la més diferent del país. Visitar Bali és una experiència que recomanem 100%. Atenció que els locals s’ho saben i és al lloc d’Indonèsia on més patireu allò de turista igual a dólars.

terrasses arros bali indonesia

No us deixeixeu enganyar, nosaltres vam recorrer-la de cap a peus amb una moto llogada per dies i vam entrar i sortir de Bali com uns locals, sense pagar les màfies.

Pots fer Bali per lliure i t’expliquem com.

Visitar Bali no pot faltar al teu recorregut per Indonèsia. Què més no hi pot faltar? Llegeix el nostre itinerari per Indonèsia i agafa idees.

Nocions base per visitar Bali

Visitar Bali és un dels atractius del país, una illa única.

Per començar és l’única illa hinduista en contra de les altres musulmanes i algun racó cristià, com passa a Sumatra. Així, que en lloc de veure una mesquita cada 500m com passa a Lombok, aquí hem de vigilar de no aixafar les ofrenes florals que deixen a les voreres, al matí o a la tarda.

Bali també és un dels llocs que fa més por a causa de les històries que llegim per internet.

Que si ens cobraran de més, que si els taxistes es posaran durs i fins i tot a vegades violents, que si no podrem agafar un autobús local, que els policies corruptes ens pararan la nostra moto i s’inventaran una excusa per posar-nos una multa i després ens diran que si els paguem a ells ens ho poden fer més barat, que si hem de pagar per tot, que si tot plegat és una màfia conjunta.

que visitar a bali indonesia per lliure

En fi, hem llegit de tot, no diem que sigui fals però el cert és que a nosaltres no ens ha passat res i no porquè no cridéssim l’atenció. Es veu d’una lluny qui és turista i qui no. Tot és actitut!

En el post Entrar i sortir de Bali com local podreu veure alternatives a l’opció turista del transport.

En fi, basat en la nostra experiència hem tingut molta sort. Sí que és cert que està tot molt turistejat i explotat i que has de lluitar per tot una mica més del que ens agradaria però tampoc ens hem trobat amb cap situació exagerada o que no ens hàgem trobat abans per Mongòlia o Filipines, per posar dos exemples.

Visitar Bali des de Lombok

El ferri procedent de Lombok arriba a Padangbai i com que hi ha servei 24 hores us podeu quedar a dormir a la terminal. Si viatgeu al vespre o a la nit, ja veureu que hi ha gent per terra, així que només cal estirar els aïllants i unir-vos.

temples lliure moto bali indonesia

A la terminal hi ha per carregar els dispositius electrònics però no hi ha wifi i els banys es paguen, cosa que no passa a Lombok. Podeu aconseguir aigua calenta pels noodles i el cafè de l’esmorzar.

La nostra ruta per visitar Bali

La nostra ruta per visitar Bali va ser la següent: el primer dia va ser arribar amb el ferri procedent de Lombok i anar a Ubud on faríem campament base, però en realitat només per deixar les motxilles i recórrer una mica l’est de l’illa.

El segon dia vam fer el nord-oest i el tercer el sud. L’últim dia el vam dedicar a sortir de l’illa, per anar a Java amb ferri, intentant sortint de l’esfera del “paga perque tens una cara més blanca que la meva”.

visitar Bali

Visitar Bali: Ubud

Per anar a Ubud hi ha, principalment, dues opcions. El shuttle bus de l’empresa Perama, que costa 75.000Rp i surt a les 9.30, al mig dia o vora les 16.00h o les furgonetes que ens demanaven 50.000Rp. Nosaltres vam negociar, feina gens fàcil, per 40.000Rp per persona i ens va deixar al centre de Ubud, al Coco supermarket.

Ubud data del s.VIII quan un sacerdot hinduista Rsi Marhandya es va instal·lar a la zona procedent de Java. Aquí es va construir un temple i la zona es va fer famosa per la medicina natural.

Hauries de Saber:

Ubud és força guiri

De fet es creu que Ubud és una deformació de la paraula Ubad, que en balinès antic significava medicina. La zona va anar creixent i en poc més de 400 anys es van construir infinitats de temples.

Sincerament, Ubud, la vam explorar poc perquè la gran quantitat de gent i de trànsit la feia una mica insuportable. Així que ens vam limitar a sumar trànsit i recórrer-la amb la moto. Els dos carrers principals són Jalan Hanoman i el seu perpendicular on hi ha el mercat de Ubud i el Palau de Ubud.

guia bali indonesia lliure

Els altres dos punts atractius són el bosc dels micos, al qual s’ha d’abonar entrada i fer la caminta per Campuhan.

Si voleu descobrir una zona insòlita de la ciutat: després de travessar el pont que hi ha a prop de l’entrada de Campuhan, feu una corba en U a mà esquerra i aneu fins a aparcar la moto a 08°30′11.6″S 115°15′06.73″E. A partir d’aquí camineu pels caminets de ciment entre casetes i camps d’arròs gaudint de la tranquil·litat i el silenci.

Per matar la tarda del primer dia, en unes tres hores es pot recórrer part de la carretera que va cap a l’est, on hi ha un dels temples més antics, el Goa Gajah. L’entrada del qual costa 10.000Rp i inclou el sarong. El parking per la moto costa 2.000Rp però la pots aparcar a l’altre costat de la carretera, dissimulant una mica.

Per aquesta carretera també us trobarem el temple Yeh Pulu i passareu per Bedulu, la zona on es va dur a terme l’última batalla de la conquesta de Bali per part de l’Imperi Majapahit contra la Dinasria Pejeng, el 1343. Podeu arribar-vos fins a Tulikup, un poble amb un mercat ben local.

visitar Bali ubud

En total 14 km. Nosaltres vam carregar la moto, que ens l’havien donat buida amb 20.000Rp.

Ubud és força turístic, en tots els nivells, hotels i backpakers per això nosaltres recomanem 100% agafar la moto i anar a menjar un parell de kilòmetres fora del centre.

Per dormir nosaltres vam fer Couchsurfing tot i que va ser amb un noi rumanès, molt maco. El tema és que la part cultural de l’illa ens la vam perdre una mica però les converses amb en Niko van ser força interessants.

Visitar Bali: De ruta pel nord

La ruta cap al nord segueix la carretera que passa per les terrasses d’arròs de Tegallalang, on us cobraran 10.000Rp per entrar.

Però si heu estat o teniu intenció d’anar a Filipines no us les recomanem. Les de Banaue són més autèntiques, menys explotades turísticament parlant i les podeu visitar sense pagar.

A més a més, la foto panoràmica la tindreu des de la carretera mateixa, que és el que vam fer nosaltres. Així que sigui com sigui, no us les recomanem de cap manera.

Una mica més endavant, trobareu un trencall a mà dreta que porta al poble artesà de Pakudui. Aquí podreu veure com els artesans treballen la fusta per donar-li formes d’escultures.

També hi ha un parell de temples. Per retornar a la carretera principal, no us cal fer marxa enrere, una mica més endavant us recol·locareu directament, tot havent passat per vora de camps d’arròs.

visitar bali fora de ruta

La carretera segueix fins al complex de temples de Batur, l’entrada del qual costa 35.000Rp, sarong a part. Pel costat hi ha una porta oberta, si teniu un sarong, entreu-hi i proveu sort.

El pitjor que us pot passar és que us demanin el tiquet i amb la vostra cara de sorpresa, que no es creu ningú, us disculpeu per la vostra ignorància, pregunteu on poder-lo comprar i sortiu.

Si seguiu pujant la carretera, deixareu de veure turistes i passareu a veure camps de mandariners. El pròxim destí són les cascades Aling-Aling, les més famoses de l’illa, però no us recomanem per a res anar-hi, ja que us cobraran 10.000Rp per entrar i no us hi podreu banyar. El lloc el tenen explotat turísticament amb opció de fer salts, caminades i altres activitats.

Visitar Bali fora de la ruta turística

Abans d’arribar a les cascades, és una bona idea menjar perquè els preus ja tornen a estar nivell local. Un bon lloc és estirar fins a Banyuasri, la ciutat més gran de la zona.

També és bo carregar la moto a alguna benzinera de Pertamina, ja que a partir d’aquí no en trobareu més (sí que trobareu les locals, les que van amb maneta, així que sense gasolina no us quedareu però no és de bona qualitat).

També és bona idea comprar provisions pel sopar, si teniu pensat arribar-vos al llac Buyan.

ruta bali indonesia lliure

Nosaltres vam parar a dinar al poble de Dansa, en una botigueta que venien bakso, a dalt de tot de la pujada, en l’última corba abans de començar la baixada.

Per 10.000Rp vam menjar un bon plat d’aquesta sopa de fideus amb mandonguilles de pollastre i la senyora ens va convidar a arròs i al postre, pisang goreg, és a dir, plàtan fregit. Fins i tot ens va compartir la recepta. A més ens va donar aigua calenta per fer-nos un cafè i vam poder carregar el mòbil. Un servei més que complet.

Després de la frustrada visita a Aling-Aling, vam parar a les cascades de Git Git, també 10.000Rp d’entrada però et pots banyar i sense menys turistes.

Fins aquí 118km i un total de 40.000Rp amb gasolina però de la de mala qualitat.

Visitar Bali: Llac Buyan

El destí del tercer dia per Bali era anar del llac més gran, dels anomenats llacs bessons, el llac Buyan al Kuta, la zona de platges.

Als peus del llac hi ha una zona de càmping on poder passar la nit i fins i tot fer foc. Ens van dir que els estrangers pagàvem 10.000Rp la nit (els locals la meitat) però nosaltres vam arribar a les 18.30h i vam marxar a les 6.30am, mai vam veure ningú a l’oficina.

La veritat és que si teniu temps, sembla un bon lloc per fer parada dos o tres dies i gaudir de la zona. El tema és portar-se el menjar. A nosaltres ens va costar molt fer foc aquell dia, tant que ens vam acabar ajuntant amb dues noies que també portaven menjar i vam compratir foc i menjar. Una agradable interacció.

ruta bali indonesia lliure

Si no teniu tenda, just abans d’entrar al recinte del càmping hi ha un parell de botigues que en lloguen. I si lo d’acampar no és el vostre fort, al carrer que rodeja el llac i que porta al càmping hi ha diverses opcions per dormir en guesthouses.

Si teniu un dia més, aquesta zona sembla un bon lloc per explorar. Alguns dels camins comencen al mateix càmping.

Visitar Bali: De ruta cap al sud

De bon matí toca baixar la muntanya direcció Denpasar però abans d’arribar-hi podeu girar a Mengwi i anar cap al temple Tanah Lot. L’entrada costa 20.000Rp i el parking suposo que uns 2.000Rp però hi ha una opció molt elegant per no pagar i poder treure la foto a aquest temple proper al mar.

Abans d’arribar a la barrera, veureu un petit supermercat. La moto la podeu deixar al seu pàrquing i vosaltres caminar els 50 metres que us separen de la barrera i entrar tan tranquils. Recórrer el carrer de botigues i arribar al mar per veure el temple. Si algú us demana el tiquet, torneu a posar la vostra cara de sorpresa.

D’aquí tenim tota la tarde per anar a Kuta i buscar alguna platja que us agradi. Recomanació nul·la, la nostra, perquè no vam saber torbar-ne cap de gratuïta. Així que ens vam limitar a creuar el poble que podria ser la Pineda 2 International i agafar direcció a Denpasar, la capital de l’illa.

Si voleu visitar el museu, aparqueu fora de la plaça o haureu de pagar l’estacionament.

camp d'arròs indonèsia

Kuta, un fàstic! El lloc ja és backpackerland i 0% recomanable. El turisme mata, que diuen alguns.

Total de kilòmetres recorreguts en moto, sortint del llac i tornant a Ubud, 109km carregant 10.000Rp de gasolina bona.

La sortida Bali la vam fer per ferri cap a Java i t’ho expliquem a Entrar i Sortir de Bali com un local.

Hauries de saber per visitar Bali

L’imprescindible

Entrar i Sortir de Bali

Moure’t per Bali

  • Lloguer de moto per dia: 50.000Rp
  • Kilòmetres recorreguts: 241km. Gasolina: 70.000Rp.

Dormir a Bali

  • Dormir a Ubud: casa particular però és un dels llocs de l’illa que té l’allotjament més barat.
  • Dormir a l’illa: acampar

Menjar: Per tenir referencia de preus: Bakso per 10.000 Rp, arròs amb pollastre per 10.000 Rp.

El que et fa estalviar diners

  • Hi ha molts temples gratuïts, no cal pagar entrada per visitar els que surt a la guia de viatge.
  • La foto panoràmica de les terrasses d’arròs es pot fer des de la carretera.
  • Porteu el vostre propi sarong o fular.

Atractius turístics

  • Temple Goa Gajah per 10.000Rp.

Deixa un comentari