Els onsen són banys públics japonesos, que es caracteritzen per tenir aigües termals amb diferents propietats. No hem d’entendre això amb un balneari, de fet, els japonesos van amb el sabó (alguns no…) i la tovallola per banyar-se.

Em de tenir clar algunes coses abans de “submergir-nos”. Hem de saber que hi ha un sèrie de normes culturals que hem de respectar i hem d’aprendre com banyar-se a un Onsen.

Saps on et pots banyar a un Onsen? Saps com ho has de fer? T’expliquem tots els secrets. Què com ho sabem? Perquè teniem una clau mestra que obria tots els Onsens de Shibu Onsen i vam poder fer la ruta completa! Més de 2 setmanes dutxant-nos als Onsen.

Nocions base de com banyar-se a un Onsen, al Japó

El primer que has de saber és que t’has de descalçar per entrar a la zona del vestidor. Un cop al vestidor, t’has de despullar completament, ja que a la zona del bany només s’hi pot entrar amb una petita tovallola que servirà d’esponja.

com banayar-se a un onsen japo

A la zona del bany hi ha dues parts, la “banyera” i els voltants. Abans d’entrar a la banyera ens hem de rentar, és a dir, ens posem en remull quan ja estem nets.

Hauries de Saber:

No entris a la “piscina” fins que no t’hagis netejat.

Als banys més tradicionals, els japonesos omplen una palangana amb aigua de la banyera i que barregen amb una mica de freda, s’agenollen i amb l’ajuda de la tovallola es mullen, s’ensabonen i s’esbandeixen.

En els llocs més moderns, hi ha dutxes, però el procés és semblant. Abans d’entrar a la banyera, es mullen amb la dutxa, es netegen bé amb el sabó i desprès s’esbandeixen.

Hi ha onsens coberts i d’altres de descoberts.

En alguns llocs tenen uns tamborets molt baixets per assentar-se. Abans d’entrar a la banyera, netegen la zona on s’han rentat amb aigua i, llavors sí, cap a dins.

Posa’t en remull

Ara ja estem dins la banyera, això si som capaços d’aguantar la temperatura de l’aigua. Està totalment prohibit nedar, t’has de quedar quiet en un racó.

Si l’aigua està massa calenta, es pot obrir l’aixeta d’aigua freda, però aconsellem no fer-ho, deixar aquesta tasca als locals, ja que són molt rigorosos amb la temperatura.

Ni se t’ocudeixi tocar la temperatura de l’aigua.

El truc per poder entrar (i us ho dic jo que no suporto les altes temperatures) és aclimatar el cos amb l’ajuda de la palangana. Emplenar la palangana d’aigua del onsen i tirar-se-la per sobre, diverses vegades, si fa falta. Quan ja no la noteu tan calenta, entreu de cop. Res de posar un peu, després l’altre i així a poc a poc…és millor tot el cos directe, així la temperatura corporal és la mateixa.

onsen japo

Quan estàs dins la banyera, on no hi pot haver ni gota de sabó, la tovalloleta petita te la pots posar al cap. Veuràs japonesos que la porten damunt del cap o d’altres que se l’han lligat com si d’una diadema és tractes.

Hauries de Saber:

Els Onsens estan separats per dones i homes.

En sortir de la banyera, es torna a la zona del canviador, on ens eixuguem amb la tovallola gran i ens vestim.

Per tal de facilitar la feina de vestir-se, els japonesos van amb una espècie de bata, que els cobreix el cos, anomenada yukata. Als peus van amb aquelles sandàlies de fusta, tant típiques però tant incòmodes, anomenades gets i si és hivern, tenen els famosos mitjons de dit.

On banyar-se en un Onsen

Hi ha pobles, com Shibu Onsen, que viuen dels onsen i del turisme que atreuen. Shibu Onsen en particular, té una sèrie de Onsens on cadascun d’ell té l’aigua amb unes propietats diferents. Això diuen…

Pel carrer del poble, de tant en quant, us trobareu amb petits onsens pels peus.

Fins i tot en aquests llocs turístics, els locals no tenen banyeres a casa, utilitzen els onsen públics.

A Shibu Onsen quan t’allotges a un hotel, et deixen les claus dels Onsens. Nosaltres vam treballar en un hotel, que apart de tenir el seu propi Onsen, la propietaria ens donava la clau mestra del poble per anar a explorar Onsens. Més que res, que no volia que a estiguessim a la banyera amb els clients. Així que només podíem provar l’onsen de casa, quan no hi havia clients…

Cada Onsen de Shibu Onsen, té un segell a la porta i la gràcia està en omplir una tovallola commemorativa amb tots els segells. Ja ho hem dit que els hi encanta posar-se segells, veritat?

Sigues un expert

Un dels punts més importants dels onsen és la temperatura de l’aigua. L’ideal està entre 38 i 42°C.

Cada zona del Japó que té onsens, la seva aigua té propietats diferents segons els minerals que contingui. De fet, a Shibu Onsen, per exemple, dels 9 onsens públics que hi ha, cadascú té propietats diferents, o això diuen.

Hauries de saber que als onsen tradicionals no s’hi pot entrar si tens un tatuatge, el motiu és cultural i és que antigament, tenir un tatuatge era sinònim de delinqüència.

L’altra cosa que has de saber relacionada amb els onsens és que si vols fer una experiència completa t’has d’allotjar en un ryokan, que són hotels que mantenen l’estil tradicional japonès amb terra de tatami, futons com a llits i evidentment, banys estil onsen. En tots aquests llocs, t’has de descalçar per entrar, molts tenen espardenyes per passejar per dins de l’hotel.

També hauries de saber que els onsens es netegen cada dia al matí, cada dia es canvia l’aigua i que la temperatura de l’aigua només es regula controlant el caudal d’aigua que es deixa entrar.

Ah, i no menys importants, has de saber que als onsens no hi ha el water. Ja hem comentat que pels japonesos, l’acte de banyar-se és un ritual purificador.

Deixa un comentari