Shibu Onsen pertany a la prefectura de Nagano, a la regió de Yamanouchi, i és famós al Japó pels seus banys públics, els onsen, igual que la seva veïna Yudanaka Onsen i per tenir un parc on els monos és banyen.

Segurament haureu vist a totes les guies de turisme la imatge del mono banyant-se en un llac calent envoltat de neu. Això passa a Shibu Onsen. Nosaltres vam estar al poble 3 setmanes, treballant a canvi de menjar i dormir i us diem la veritat? El parc ni el vam xafar. De monos en veureu per tot arreu i millor si no ho feu, perquè estan bojos, són perillosos. La foto del parc és molt bonica però no ens compensava el preu de l’entrada.

Per saber què mes fer pel Japó i organitzar-vos la vostra ruta, visiteu el nostre itinerari pel Japó.

El poble dels Onsen: Shibu Onsen

La gràcia de visitar la zona és allotjar-se en un dels ryokan, nosaltres li’n diríem Spa (tot i que no tenen res a veure), i banyar-se en els 9 onsen públics, banys, que hi ha repartits pel poble. S’ha de tenir en compte que no tots els hotels ofereixen aquesta opció (veure el Hauries de Saber, al final de l’entrada).

que fer a shibu onsen

Ja que per banyar-se, jas de sortir de casa, la manera més cómoda és amar-hi sense roba…, tranquilitat, la gent va vestida amb la yukata, que seria com un barnús i porten als peus les sandàlies, les gets, unes sandàlies de fusta, que mig recorden als esclops pel soroll que fan al caminar.

Hauries de saber:

Com banayar-te en un onsen

Diuen que banyar-se als 9 onsen porta bona sort i per tal de tenir-ne una prova, a fora de cada bany hi ha un segell per verificar que t’has banyat allí. La part comercial és comprar una tela, a les botigues de souvenirs o al ryokan i estampar els segells allí.

A més a més les aigües de cada onsen tenen propietats diferents, per exemple kes del onsen 1 curen els problemes d’estómac i intestinals les del 2 els problemesde la pell, però concretament per l’acné has d’anar al onsen 3. Mal de gola? Suergeix-te a l’aigua det’ajudamb i si el que tens son problemes de neuralgia, a les del 5. El 6 t’ajudarà amb els problemes de la vista i el 7 amb les operacions en general. Al 8 les dones podran tractar-se els seus problemes i al 9 el reuma.

costums japo no turistic

Els onsen són banys públics, característics del Japó, que es van crear quan la gent no tenia banyera a casa seva. Avui en dia, per una part dels japonesos i turistes s’han convertit en una cosa cultural, però pels locals segueix essent la seva manera de banyar-se.

Què més es pot fer

Al poble hi ha un parell de galeries d’art i museus que ens poden servir per entretenir-nos una estona. Hi ha una petita ruta que va per darrera del poble i que uneix uns quants temples, essent el Takayakushi, el principal i l’altre el Onsen-ji. A l’altre costat de riu hi ha un altre temple, el Amagawa Jinja Shrine.

tradicions japoneses

Si atravessem el riu pel pont que hi ha davant d’Informació i Turisme i seguim el camí en pujada, arribarem a un altre riu. On un camí ens portarà a travessar la carretera nacional 292 i allí ens trobarem amb un altre bosc. És difícil fer una ruta per allí, així que ens haurem d’acontentar en seguir la sèquia, per caminar una mica entre els arbres.

Pels voltants de Shibu Onsen hi ha diverses pistes d’esquí i el parc dels “snow monkies”, el Jigokudani Yaenkoen o directament Snow Monkey Park, característic per que, sobretot a l’hivern, aquests macacos salvatges van a banyar-se a les càlides aigües. L’entrada al parc és de 800¥. Si us voleu estalviar els diners, caminant pels boscos de la vora, seguramet us trobareu algun d’aquests exemplars.

que visitar a Shibu Onsen

Una breu història per dormir tranquil (o no tant)

Segurament la frase de “vigila amb els monos a Tailàndia que et roben el menjar” ja l’heu sentit, no? Al Japó, concretament a Shibu Onsen, els monos són una mica més “salvatges” amb el sentit de que no estan tant acostumats a que els humans els donguin menjar. Passejant pels boscos veure monos és força fàcil, però no us hi apropeu per tenir la foto perfecte, quan veus una mare mono venint correns cap a tu, no fa cap gràcia.

Una des les vegades que estava passejant per Shibu, en un dels temples que hi ha per la muntanya, vaig veure tres monets petits, mot bonics, a la seva bola, menjant flors. Institivament vaig buscar la mare, perquè ja havia tingut un episodi amb una boja. Aquesta vegada estava lluny, total que no hi havia perill de fer alguna foto als petits. Però és clar, això és el que jo pensava.

Resulta que els monos es van cansar de fer de models i van començar a venir cap a mi. Al principi, no em van fer gaire por, tenien el tamany d’un gat. Però a poc a poc, els tres monos van fer pinya i van començar a fer crits fins que em van acorralar al balcó del temple, sense cap altra sortida que saltar per la barana. Tampoc us espenteu, no és que hagués de fer un “Misión Imposible”, el balcó estava gairebé a peu de terra.

Em feia més por que la mare vingués alterda pel crit de les seves cries que els tres monos i la veritat que des d’on estava la mare em podia sortir per sorpresa des dos angles, sense que jo la vegués venir. Total, que vaig saltar la barana, vaig caure al terra de cluquilles, vaig agafar unes pedres i al mateix aixecar-me els hi vaig tirar als monos, que mentre se les miraven, vaig aprofitar per marxar. Va ser el meu moment ninja. Ganes de pagar per veure monos 0.

Hauries de saber per visitar Shibu Onsen

L’imprescindible

Entrar i Sortir de Shibu Onsen

  • Com anar de Yudanaka a Shibu Onsen: l’opció més barata és caminar, són uns 20 minuts. Si no, hi ha un parell d’autobusos locals per hora i costen 180¥.

Moure’t per Shibu Onsen

  • Caminant i si pot ser amb un pal per espantar els monos.

Dormir a Shibu Onsen

  • Un bon lloc per dormir és Nozaru Hostel. El lloc té habitacions estil japonès i dormitori estil japonès. Un consell, si reserveu un dormitori compartit arriveu d’hora a fer el check-in (comença a les 15.00) i potser us toca una habitació de les boniques, compartida però millor que les destinades a dormitoris. A més a més hi ha onsen privat, tot i que el de dones és una mica petit.
  • Segurament per les muntanyes del costat es pot acampar, però no ho vam intentar.

Menjar

  • Nosaltres vem menjar gratis tots els dies a canvi de treballar unes hores en un hotel. Un intervanvi gastronòmic cultural molt interssant.

El que et fa estalviar diners

  • A Shibu Onsen no hi ha supermercats, així que si has de pagar pel menjar millor que fagis la comprar Yudanaka.

Atractius turístics

  • S’hi t’allotges en algun dels hotels habilitats, et donaran la clau que obra tots els onsens. Si no, has d’anar a Informació i turisme, pagar 500¥però només podras entrar al 9.
  • S’ha de vigilar quan es camina pel bosc i pel poble, ja que et pots trobar amb els micos salvatges i com a tal, et poden atacar (provat).

Quins altres pobles has visitat del Japó? Has conegut alguna tradició típica? Deixa’ns un comentari, volem aprendre més.

Deixa un comentari